Alavieskan perusopetuksen musiikin opetussuunnitelma vuosiluokalla 4

Musiikin opetuksen tavoitteet, sisällöt ja arviointi vuosiluokalla 4

Tavoitteet:

Jatketaan oppilaan rohkaisua osallistumaan yhteismusisointiin ja rakentamaan myönteistä yhteishenkeä yhteisössään. Tavoitteena on ohjata oppilasta luontevaan äänenkäyttöön ja laulamiseen sekä kehittämään keho- ja rytmisoittimien soittotaitoaan musisoivan ryhmän jäsenenä. Lisäksi musisointiin otetaan mukaan melodiasoittimia opettajan valinnan mukaan. Kannustetaan oppilasta keholliseen musiikin ja tunnetilojen ilmaisuun kokonaisvaltaisesti liikkuen. Oppilas ymmärtää harjoittelun merkityksen musiikillisten taitojen kehittymisessä.

Sisällöt:

Lauletaan ja soitetaan monipuolisesti ikätasolle sopivia lauluja. Yksiäänisen laulamisen rinnalla tutustutaan kaanon-laulamiseen. Jatketaan soittoharjoituksia rytmi- ja kehosoittimilla. Opetellaan soittamaan jotain melodiasoitinta: yhdistetään soiva ääni ja nuottikuva. Harjoitellaan soittamaan c-duuriasteikon säveliä opettajan valitsemalla melodiasoittimella. Jatketaan rytmiikkaharjoituksia monipuolisesti, mm. käytetään paljon erilaisia rytmipohjia. Duurin ja mollin erottaminen kuulonvaraisesti. Tutustutaan keskeiseen nuottimerkistöön (esim. nuottiavain, nuottiviivasto ja nuottien osat)

Arvioinnista:

Musiikissa oppilaan oppimisen arviointi on monipuolista, ohjaavaa ja kannustavaa. Arvosana koostuu teoreettisesta opiskelusta, käytännön toiminnasta ja tuntiosaamisesta. Musiikin opetuksessa oppilaat tarvitsevat ohjaavaa ja rohkaisevaa palautetta erityisesti yhteistoiminnan ja musiikillisten taitojen harjoittelemisessa. Palaute ohjaa jokaista oppilasta hahmottamaan musiikkia ja musiikkikäsitteitä sekä kehittämään toimintaansa ryhmän jäsenenä suhteessa soivaan musiikilliseen kokonaisuuteen.

Arvioinnissa pääpaino on oppilaan työskentelyssä. Lisäksi arvioidaan oppilaan musiikillisia perustaitoja (soittimen käsittelytaidot, laulutaito, yhteismusisointitaidot, kuuntelutaidot) sekä teoreettista osaamista. Reipas kokeilemiseen avoin toiminta ja myönteinen suhtautuminen nähdään arvioinnin kannalta positiivisena asiana. Oppilailla tulee olla mahdollisuus osoittaa osaamistaan monipuolisesti. Itsearviointitaitoja ja vertaispalautteen antamisen ja vastaanottamisen taitoja kehitetään osana formatiivista arviointia. Arviointi perustuu monipuoliseen musiikilliseen näyttöön koulussa. Musiikin arvioinnissa opettaja arvioi oppilaan osaamista suhteessa paikallisessa opetussuunnitelmassa asetettuihin tavoitteisiin.