Biologia

Hyötykasvit-keräyskisa

Perinteisempään tapaan opiskellaan lähiympäristön kasveja tunnistaen ja kenties kasvioon kerätenkin. Keskiössä nyt kuitenkin kasvit, joita ihminen voi hyödyntää ruokavaliossaan.

Jaetaan oppilaat pareihin tai ryhmiin (voi toki tehdä yksilötyönäkin) ja laitetaan nämä keräämään/ottamaan kuvia erilaisista hyötykasveista, etenkin niistä, joilla voi olla erilaisia terveyttä edistäviä ulottuvuuksia. Aikaraja määritellään tilanteen mukaan. Käydään läpi kunkin ryhmän aikaansaannokset ja palkitaan runsaasti onnistuneimmat suoritukset. Pääpaino luonnosta löytyvissä villeissä kasveissa, mutta ei varmasti haittaa, jos löytyy mukaan viinimarjapensas tai salaattipenkki.

Pohditaan yhdessä, mitä tarkoitetaan sanalla hyötykasvi. Erotetaan esimerkiksi taloudellisen hyödyn tavoittelu terveydellisestä hyödystä. Projektia voi tehdä myös oppiainerajat ylittävästi, kun laajennetaan pohdintaan kasvien kasvattamiseen ja myymiseen liittyviin kysymyksiin ja kenties jopa yrittäjyysmahdollisuuksiin näillä sektoreilla. Biologian mukana kulkee helposti esimerkiksi yhteiskuntaoppi (em. ulottuvuudet, jokamiehenoikeudet), terveystieto (terveysvaikutukset, ruokavalion merkitys, survival), maantieto (mitä kasveja löytyy mistäkin, mitä kasvillisuus- ja ilmastoalueita), uskonto (kasvien kasvattamisen eettiset ulottuvuudet, luonnonlääkinnän mahdollisuudet ja uhkat, mahdolliset haitalliset kasvit, esim. huumausaineet jne.), historia (kasvien käytön historiaa), kemia (mistä ko. kasvit koostuvat, mitkä ovat vaikuttavia ainesosia) jne.

Äkkiäkös löytyy ainekset vaikka vadelmanlehti- (kalsium, c-vitamiini, apua kramppeihin, raskauden aikana...) tai nokkosteehen (rauta, kalsium, c-vitamiini, diureettiset vaikutukset...) tai piharatamoista haudeaines etsintäretkellä saatuihin hyönteisenpistoihin. Älä toki kerää tuntemattomia, ettet myrkyty vahingossa - aikuisen ohjaus myös siis tärkeää terveydellisten vaikutusten pohdinnassa.

Kuvassa Hankasalmen Jopo ryhmäytymisleirikoulussa ottamassa vastaan ohjeita hyötykasvien etsintäkilpailuun. Ryhmäytymispaikan lähiluonto tarjoaa kouluympäristöä paremman mahdollisuuden projektin suorittamiseen. Läpi käydään tarkasti myös samalla jokamiehenoikeudet, mitä saa ja kannattaa kerätä ja mitä ei.

tunnista kasvit.png
(Kuva: Hs Jopo, JM)