Katsaus ELO-strategian jalkauttamissuunnitelmaan
Katsaus ELO-strategian jalkauttamissuunnitelmaan
ELO-foorumi kokoontui tällä kertaa kasvotusten Scandic Grand Centralin upeisiin Art Deco -kokoustiloihin ja paikalle saatiinkin houkuteltua erittäin kattavasti jäsenistöä. Teija Felt työ- ja elinkeinoministeriöstä toimi kokouksen puheenjohtajana ja opetus- ja kulttuuriministeriön puolen uusi puheenjohtaja Kati Lounema esittäytyi. Teknisten kokousasioiden jälkeen kuultiin puheenjohtajien ajankohtaiskatsaus. Felt kertoi mm. TE24-uudistuksen tilanteesta ja aluehallintouudistuksen valmistelusta ja Lounema oppimisen tuesta ja jatkuvan oppimisen ESR+ -hankkeista. Lopuksi kuultiin valtakunnallisten elinikäisen ohjauksen kehittämishankkeiden tilanteesta. Pääosa kokouksesta käytettiin kuitenkin elinikäisen ohjauksen päivitetyn strategian jalkauttamissuunnitelmaan. Anna Toni työ- ja elinkeinoministeriöstä esitteli työjaoston ehdotusta, jonka jälkeen käytiin keskustelua teemasta.
ELO-strategia kaikille tutuksi
Valtakunnallinen ELO-foorumi linjasi joulukuussa 2023 päivityksistä ELO-strategian alatavoitteisiin. Päivityksen yhteydessä oli kuitenkin noussut laajasti eri sidosryhmiltä toive saada strategiaan konkretiaa: Mitä nämä asiat oikeasti tarkoittavat ohjaajien työssä ja organisaatioissa joissa tehdään ohjausta? ELO-työjaostolle annettiin siis tehtäväksi laatia ehdotus ELO-strategian konkretisoinnista ja jalkauttamisesta sidosryhmille. Päivityksessä saatiin kuudelle strategiselle painopisteelle 19 uudelleen muotoiltua alatavoitetta – melkoinen määrä ottaa haltuun!
ELO-työjaosto lähti pohtimaan asiaa miettimällä konkretisoinnin tavoitteita. Yksi keskeinen lähtökohta on ensinnäkin tiedon jakaminen ELO-strategiasta ja Suomen elinikäisen ohjauksen eli tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluiden kokonaisuuteen sekä koulutus- ja urasuunnitteluun liittyvistä kansallisista painopisteistä mahdollisimman laajalti. Toinen näkökulma on tehdä ELO-strategia ymmärrettävämmäksi ja edistettävämmäksi – saada ohjaajille ja ohjausorganisaatioille relevanssi omaan työhön ja tuki työn kehittämiseen. Toisaalta tarvittaisiin alue- ja verkostotoimijoille ja ohjauksen kehittäjille keinoja ELO-strategian käsittelyyn verkostoissa.
Myös alueilla ja organisaatioissa tehdään omia strategioita, sekä laaditaan omia tavoitteita ja suunnitelmia ohjaustyön kehittämiseksi. On tärkeää, että toimijat pääsevät myös jakamaan omia kokemuksiaan ja hyviä käytäntöjään. Konkretisointiin liittyvää tiedonkeruuta täytyy vielä pohtia erikseen yhdessä ELONTILA-hankkeesta saatujen tulosten kanssa – niitä saadaan loppuvuodesta.
Pohdintakysymykset keskustelun herättäjiksi
Työjaoston ehdotus ELO-foorumille oli muotoilla strategia ja sen päivitetyt alatavoitteet pohdintakysymyksiksi, joiden avulla ohjaajat, ohjausorganisaatiot, verkostot ja ohjauksen kehittäjät voisivat keskustella ELO-strategian teemoista ja siitä, miten niitä voisi soveltaa ohjaustyöhön ja sen kehittämiseen. Kysymykset on jätetty yleiselle tasolle, jotta niitä voitaisiin hyödyntää mahdollisimman laajasti eri elinikäisen ohjauksen sektoreilla ja toimintaympäristöissä. Niistä voi myös valita tilanteeseen sopivimmat. Kysymyksiä voi pohtia yksin tai yhdessä. Tässä vaiheessa ministeriöt eivät kerää kysymysten ”vastauksia” mihinkään, mutta ei ole kiellettyä dokumentoida niitä talteen. Ei ole oikeaa tai väärää tapaa ottaa ohjaustyön kehittämisen valtakunnalliset painopisteet keskusteluun!
ELO-foorumi piti ehdotettua lähestymistapaa hyvänä, ja antoi ministeriöille valtuudet lähteä viestimään tällä kulmalla eteenpäin päivitetystä ELO-strategiasta. Nämä kysymykset löytyvät nyt myös ELO-torilta.
Anna Toni, erityisasiantuntija, työ- ja elinkeinoministeriö
anna.toni@gov.fi
Ajankohtaista elinikäisestä ohjauksesta nro 30, kesäkuu 2024 https://peda.net/hankkeet/elotori/ajankohtaiskatsaus/nro30