Vägledagarna 2024

Vägledardagarna 2024

Vägledardagarna genomfördes i år 14-15.5.2024 i Helsingfors. Regionförvaltningsverkens svenska enhet har stått för arrangemangen nu i elva år, så man kan tala om en årlig tradition.

Precis som tidigare år, samlade dagarna över hundra studiehandledare från hela Svenskfinland. I år låg tyngdpunkten på information om hur vägledningsfrågorna borde utvecklas nationellt och på de aktuella utvecklingsprocesserna inom vägledningshelheten i Finland. Diskussioner fördes även kring det sektorsövergripande samarbetet som spelar en allt viktigare roll i vägledningsfrågor. Dagarna erbjöd därtill en lägesbild om vad forskningen just  nu säger om studiehandledningen samt vilka framtidsfärdigheter de unga behöver för att klara sig i arbetslivet.

Första dagen inleddes med Kicki Häggblom som berättade om sin delstudie i sin avhandling. Delstudien handlar om karriärlärande i gymnasiet.

Milla-Mia Luosujärvi och Anne-Maija Immonen från Hyria informerade om helheten för utveckling av färdigheter i karriärplanering. Jaana Kettunen från Jyväskylä universitet föreläste om kompetensbeskrivningarna för professionella inom vägledning och handledning samt förslagen på innehållet i utbildningen som riktar sig till vägledare. Under den första dagen fick vi också en inblick i läget nu och framtidsutsikterna för den svenskspråkiga studiehandledarutbildningen. Kicki Häggblom och Michaela Pörn från Åbo akademi öppnade upp läget och framtidsutsikterna.

Under den andra dagen fick deltagarna ta del av en intressant paneldiskussion där temat var mångsektoriella svenskspråkiga vägledningstjänster för unga. Paneldiskussionen leddes av Disa Widell från Regionförvaltningsverket. I panelen deltog Fredrika Åkerö, Raseborg; Petra Bengs, Folkhälsan; Pamela Granskog, Undervisnings- och Kulturministeriet; Laila Andersson, Prakticum; Nina Grönberg, Gymnasiet i Petalax och Kristian Snellman från arbets- och näringsbyrån i Jakobstad. Carola Bryggman från regionförvaltningsverket inledde med en introduktion om aktuella förändringar i verksamhetsmiljön, bland annat den utvidgade läroplikten, Navigatorernas etablering, reformen av arbets- och näringstjänsterna (TE 2024) samt lag- och läroplansreformer.

Under andra dagen behandlades också uppdateringarna i den nationella strategin för livslång handledning. Ulla-Jill Karlsson från Undervisnings- och Kulturministeriet och Michael Mäkelä från regionförvaltningsverket redogjorde om strategins bakgrund, nuläge och om kommande uppdateringar. Annika Stadius från yrkeshögskolan Arcada kommenterade strategin och dess uppdateringar.  Emma Taipale från Undervisnings- och Kulturministeriet behandlade åtgärdsprogrammet för förebyggade av utslagning bland unga.

Avslutningsvis föreläste Maarit Vesteren från NYT Ung företagsamhet om hur stöda de ungas arbetslivskompetens. Gymnasisten Axel Tourmaa berättade om sina erfarenheter som ung företagare. Den sistnämnda programpunkten var speciellt uppskattad.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att Vägledardagarna 2024 var mycket innehållsrika. En hel del fakta och vägledningsteorier bjöds det på under båda dagarna, kanske till och med mer än tidigare år. Tanken och målsättningen i år var att skapa en helhetsbild över vad allt som just nu är på gång nationellt och hur det avspeglar sig i vägledningens vardag nu och i framtiden.

Text:
Michael Mäkelä, Överinspektör för bildningsväsendet,
Regionförvaltningsverkens svenska enhet för bildningsväsendet
michael.makela@avi.fi

Edellinen | Palaa pääsivulle

Ajankohtaista elinikäisestä ohjauksesta nro 30, kesäkuu 2024
https://peda.net/hankkeet/elotori/ajankohtaiskatsaus/nro30