Euroopan osaamisen teemavuosi päättyi, osaamisen kehittäminen jatkuu
Euroopan osaamisen teemavuosi päättyi, osaamisen kehittäminen jatkuu
Euroopan osaamisen teemavuotta vietettiin 9.5.2023-8.5.2024. Teemavuoden eurooppalaisena tavoitteena oli nostaa työikäisten osaamista esille. Tavoitteet ja vuoden aikana käyty vuoropuhelu painottuivat vahvasti osaamisen kehittämiseen sekä lisä- ja täydennyskoulutuksiin investoimiseen, vaikka teemoina mukana olivat myös ”osaaminen ensin” -lähestymistapa, jossa kaikkea osaamista arvostetaan, sekä yksilöiden toiveiden ja työmarkkinoiden mahdollisuuksien yhteensovittaminen.
Suomessa vuoden keskeisiksi teemoiksi nostettiin kaiken osaamisen tunnistaminen ja näkyväksi tekeminen, jatkuva oppiminen, osaavan työvoiman saatavuus ja elinikäinen ohjaus. Suomi painotti siis osaamisen teemassa hieman eri näkökulmia kuin komissio.
Mielekkäiden koulutus- ja työurapolkujen rakentamisen tueksi tarvitaan osaamisen näkyväksi tekemistä ja uraohjausta. Työikäisillä jo olemassa oleva, eri ympäristöissä kertynyt osaaminen on tärkeää itsessään, ei pelkästään puuttuvan osaamisen näkökulmasta. Elinikäisen ohjauksen kattavat, laadukkaat tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelut ovat merkittävä tuki työikäiselle, joka pyrkii hahmottamaan työn, toimeentulon, opintotarjonnan, perhe-elämän ja vapaa-ajan kokonaisuutta.
Suomen pääteemat saivat hyvän vastaanoton komission järjestämissä osaamisen teemavuoden tilaisuuksissa ja kiinnostus Suomea kohtaan osaamispolitiikan kehittäjänä kasvoi entisestään. Erityisesti Työvoimabarometri, Jotpa ja Jatkuvan oppimisen digitaalinen palvelukokonaisuus herättivät keskustelua.
Jatkuvaan oppimiseen liittyvää kehittämistyötä on teemavuoden aikana edistetty EU:n elpymis- ja palautumistukivälineen ja Euroopan sosiaalirahasto+:n rahoituksen avulla osana Suomen kestävän kasvun ohjelmaa, jonka tavoitteena on vauhdittaa kilpailukykyä, investointeja, osaamistason nostoa sekä tutkimusta, kehitystä ja innovaatioita. Ohjauksen tiedolla johtamiseen, urasuunnittelutaitoihin, ohjaajien osaamiseen ja työikäisten kaiken osaamisen tunnistamiseen liittyvissä kehittämishankkeissa tuotetaan uusia työvälineitä ohjaustyöhön sekä Elinikäisen ohjauksen strategian toimeenpanon tueksi.
Teemavuoden toteutus Suomessa on pitkälti sidosryhmien ansiota. Vuoden aikana eurooppalaisella kartalla ja somessa tunnisteella #OsaamisenVuosi oli mukana iso joukko toimijoita. Kiitos vuoden aikana tehdyistä teoista, pienistä ja isoista, kaikki ovat olleet tärkeitä. Teemavuoden tekoihin sekä kymmeniin muihin voi tutustua teemavuoden tekoja kokoavalla sivustolla osaamisenvuosi.fi. Teemavuotta voi muistella myös teemavuoden eurooppalaisen päätöstilaisuuden tallenteen katsomalla.
Jatkuva oppiminen, missä menet? Euroopan osaamisen teemavuoden Suomen päätöswebinaarissa tarkasteltiin vuoden toimintaa jatkuvan oppimisen uudistuksen loppuraportin valossa. Työikäisten osaamisen kehittäminen jatkuu poikkihallinnollisena ilmiönä niin Euroopassa kuin myös Suomessa, vaikka teemavuosi tuli päätökseensä.
Kirjoittajat:
Suomen osaamisen teemavuoden maakoordinaattorit
Erityisasiantuntija Teea Oja, TEM
Neuvotteleva virkamies Ulla-Jill Karlsson, OKM
Edellinen | Seuraava | Palaa pääsivulle
Ajankohtaista elinikäisestä ohjauksesta nro 30, kesäkuu 2024 https://peda.net/hankkeet/elotori/ajankohtaiskatsaus/nro30