2. Henkilöstö
Kuvaus
Koulun tarpeita vastaava, kelpoisuusvaatimukset täyttävä henkilöstö on laadukkaan opetuksen ja opetuksen kehittämisen voimavara. Alakouluissa henkilöstön muodostavat rehtorit, opettajat, kuraattori, koulunkäynninohjaajat sekä muut opetuksen tukipalveluissa ja oppilahuoltopalveluissa työskentelevät henkilöt.
Virkojen määrä muodostuu opetustuntien ja muiden opettajille kuuluvien työtehtävien mukaisesti. Riittävä määrä mahdollistaa opetussuunnitelman mukaisen opetuksen.
Haapaveden kaupunki pyrkii pitkäaikaisiin virka- ja työsuhteisiin. Henkilöstösuunnitelma pidetään ajan tasalla ja sen avulla ennakoidaan tulevia henkilöstötarpeita. Kaikissa henkilöstötarpeissa pyritään kelpoisuusvaatimukset täyttävien, osaavien henkilöiden rekrytoimiseen. Pienien kyläkoulujen henkilökunta onkin pätevää ja vaihtuvuus on pientä.
Henkilöstön oma halu kehittyä työssään on keskeinen lähtökohta, kun halutaan ylläpitää opetushenkilöstön ammattitaitoa ja kehittää heidän osaamistaan. Vastuu ammattitaidon kehittämisestä on työnantajalla ja henkilöstöllä yhdessä. Henkilöstön koulutussuunnitelmasta sovitaan työnantajan ja työntekijöiden välisissä kehityskeskusteluissa. Opetushenkilöstölle tarjotaan käytettävien resurssien puitteissa kasvatustieteellistä, koulun toimintaa koskevaa sekä opetettavien aineiden täydennyskoulutusta. Työnantajan tuki ja sijaisen palkkaaminen vaikuttavat ratkaisevasti henkilöstökoulutukseen osallistumiseen. Työnantajan järjestämää täydennyskoulutusta ovat muun muassa perehdyttämiskoulutus, virka- tai työehtosopimukseen kuuluva koulutus sekä muu vastaava koulutus, jolla tuetaan koulutyön kehittämistä. Työaika- ja sijaisjärjestelyt pyritään toteuttamaan siten, että ne mahdollistavat kaikille henkilöstö- ja täydennyskoulutukseen osallistumisen. Työnantajan tuki on tärkeä myös henkilökunnan omaehtoiselle täydennyskoulutukselle. Opettajien täydennyskoulutukseen on kohdennettu paljon resursseja.
Työyhteisön oppimista tuetaan koko työyhteisöä hyöndyntävien kehittämisohjelmien, työn-ohjauksen sekä mentoroinnin avulla. Johdon ja henkilöstön välinen vuorovaikutus tukee osaamisen jakamista ja uusien toimintatapojen omaksumista. Henkilöstön työhyvinvointi ja viihtyvyys on jatkuvan seurannan ja kehittämisen kohteena.
Laatukriteerit (koulu ja opetuksen järjestäjä)
- Opetustoimen henkilöstön rakenne, määrä ja osaaminen vastaavat kunkin koulun toiminnan tarpeita.
- Pysyvät tehtävät täytetään toistaiseksi olevilla työsuhteilla.
- Opetushenkilöstön työn tukena on tarjolla kouluterveydenhuollon ja sosiaalitoimen riittävät palvelut.
- Henkilöstölle järjestetään perehdyttämiskoulutusta sekä mahdollisuudet oman ammattitaidon aktiiviseen ylläpitämiseen ja kehittämiseen.
- Henkilöstön kehittäminen on suunnitelmallista ja sitä varten on toimiva seurantajärjestelmä (mm. kehityskeskustelut).
- Henkilöstön työhyvinvointi on jatkuvan seurannan ja kehittämisen kohteena.
- Eri ammattiryhmien välinen yhteistyö on sujuvaa.
- Opetushenkilökunnan osaamistason kehittymistä arvioidaan säännöllisesti.
- Turvataan opetushenkilöstön mahdollisuudet osallistua pedagogista osaamista täydentävään suunnitelmalliseen koulutukseen tai muuhun tätä osaamista kehittävään toimintaan.
Pohdittavaa
- Miten opetustoimen henkilöstön rakenne ja määrä vastaavat koulun ja opetuksen tarpeita.
- Miten opetushenkilöstön osaaminen ja kehittämistarpeet tunnistetaan ja miten ne otetaan huomioon?
- Miten henkilöstön kehittymistä tuetaan ja arvioidaan?
- Miten henkilöstön työhyvinvointia edistetään?
- Miten koulujen johdon ja henkilöstön pedagokista osaamista tuetaan ja kehitetään?
Asiakirjat osa-alueesta:
Kommentit
Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin