6. Maisemahistoria

6. Maisemahistoria

 

Selvitä oman asuinpaikkasi maisemahistoriaa vanhojen karttojen avulla.

 

a) Mene Maanmittauslaitoksen Vanhat painetut kartat -sivustolle ja hae oma asuinpaikkasi. Siirry ja lähennä karttanäkymää. Klikkaamalla haluamaasi karttaruutua, saat oikean reunan palkkiin listan kaikista vanhoista kartoista. Kartan nimen viimeiset neljä numeroa kertovat kartan valmistusvuoden. Vertaile karttaa uuteen maastokarttaan, jonka löydät ”Kansalaisen karttapaikasta”.

Mene nettiselaimella osoitteeseen vanhatpainetutkartat.maanmittauslaitos.fi . Voit hakea sivun myös hakupalvelimen kuten Googlen avulla. Aivan pohjoisinta Suomea lukuun ottamatta kannattaa valita vasemmasta reunasta kohta ”Peruskartta 1:20 000”. Voit hakea oman kuntasi karttoja oikean yläreunan ”haku” –kohdan avulla, esimerkiksi kirjoittamalla kohtaan ”Joroinen”. Klikkaa kartasta haluamaasi ruutua/kohtaa. Oikean reunaan ilmestyy sarake, jossa näkyvät kaikki kyseisen alueen julkaistut vanhat peruskartat. Klikkaamalla haluamasi kartan nimeä, saat kartan joko näytölle tai voit tallettaa sen omalle koneellesi käyttämäsi nettiselaimen ja oman valintasi mukaisesti. Voit myös hakea nykyisen kartan samalta alueelta tarkasteltavaksi menemällä kansalaisen.karttapaikka.fi sivustolle. Sieltä voit vastaavasti paikannimellä hakea saman alueen nykyisen kartan nähtävillesi.

 

b)Tarkastele oman alueesi eri-ikäisiä karttoja. Miten metsien ja peltojen määrä on vaihdellut? Onko talojen ja asutuksen määrä kasvanut vai pienentynyt? Kuinka kartassa näkyvien palveluiden ja tiestön määrä on muuttunut?

Useimmilla alueilla metsien määrä on vähentynyt ja vastaavasti peltojen osuus kasvanut aina 1990-luvulle saakka. Samalla teiden ja etenkin pienten metsäteiden määrä on kasvanut nopeasti. Taajamien ja kaupunkien lähellä myös peltojen määrä on vähentynyt, kun niitä on otettu asuin- ja teollisuuden käyttöön. Kauppojen ja koulujen määrä kasvoi haja-asutusalueilla 1970- luvulle saakka, jonka jälkeen niiden määrä on varsinkin 1990- luvulla ja sen jälkeen romahtanut. Kaupat on usein vanhoissa kartoissa merkitty lyhenteellä Kpa. Kaupungeissa koulujen määrä on kasvanut, kun asukasmäärä on noussut. Viime vuosina myös kaupunkien kouluja on yhdistetty suuremmiksi kokonaisuuksiksi.

 

c) Mistä muutokset alueen maankäytössä johtuvat? Onko kulttuurimaiseman osuus alueella kasvanut vai vähentynyt?

Muutokset johtuvat eri syistä eri alueilla ja eri aikoina. Koneellistuminen lisäsi ja tehosti maa- ja metsätaloutta 1950 - 1970 –luvuilla. Peltojen pinta-alan kasvaminen on lisännyt kulttuurimaiseman osuutta, vaikka uudet pellot eivät olekaan varsinaista ”perinnemaisemaa”. Samalla laidunnus on vähentynyt ja perinteiset hakamaat lähes hävinneet. Kaupungistuminen on toisaalta nopeasti vähentänyt maaseudun asukasmäärää ja maaseudun palveluita. Lähes kaikkialla kulttuurimaiseman osuus on kuitenkin kasvanut joko peltojen määrän tai taajamissa asutuksen määrän kasvaessa. Syrjäisemmillä seuduilla tai luonnonsuojelualueilla muutos ei välttämättä ole huomattavissa.