1. Megatrendit muuttavat maailmaa

1. Selitä käsitteet

1. Selitä käsitteet

a) drone 

Drone on lennokki (nimitys kun yksityisessä käytössä) tai miehittämätön ilma-alus (nimitys kun ammattikäytössä), jolla voidaan huvitoiminnan lisäksi kerätä tehokkaasti tutkimukseen käytettäviä aineistoja, kuten valokuvia sekä luoda niiden pohjalta mm. korkeusmalleja

b) megakaupunki

Yli 10 miljoonan asukkaan kaupunki, esimerkiksi Shanghai.

c) globalisaatio

Kehityssuunta, joka on saanut etäisyyden merkityksen pienenemään. Tähän on vaikuttanut nopeiden tietoliikenneyhteyksien kehittäminen sekä globaalin maailmantalouden syntyminen. Globalisaatio on luonut järjestelmän, jossa kustannusten minimoimiseksi tuotteiden valmistamiseen liittyvää työtä teetetään usein halvan työvoiman maissa, joissa ei välttämättä lopputuotetta myydä ollenkaan.

d) deglobalisaatio

Megatrendit määrittävät tulevaisuuden kehityksen suuntaa maailmanlaajuisesti.

e) digitalisaatio.

Deglobalisaatio on globalisaation vastavoima, jossa kehittyneen robotiikan avulla työtä aletaan jälleen tehdä lähellä varsinaista markkina-aluetta. Robottien käyttö on monilla aloilla ihmistyövoimaa tehokkaampaa sekä halvempaa, sillä ne voivat työskennellä tarvittaessa ympäri vuorokauden ja olosuhteissa, joissa ihmiset eivät voi, kuten pimeässä ja kylmässä.

2. Ovatko väittämät oikein vai väärin?

2. Ovatko väittämät oikein vai väärin?

a) Väestön ikääntyminen on yksi megatrendeistä. O

b) Globalisaatio on 2000-luvun ilmiö, joka lähentää toisiinsa paikkoja ja alueita. V

c) Digitaalinen globalisaatio ja digitalisaatio tarkoittavat samaa asiaa. V

d) Aktiivisuusranneke on esimerkki tavaroiden Internetistä. O

e) Jakamistaloudessa lainataan, vuokrataan tai jaetaan tavaroita tai palveluita ostamisen sijaan. O

f) Drone on kauko-ohjattava ilma-alus, joka kuljettaa muun muassa erilaisia tavaroita. O

3. Vertaile majoituskustannusta

3. Vertaile majoituskustannusta

 Vertaile majoituskustannusta keskimääräisessä kolmen tähden hotellissa ja Airbnb-palveluissa. Etsi tietoja.

a) kolmen päivän mittaiselle matkalle

b) kolmesta vapaavalintaisesta turistien suosimasta kaupungista

c) seurueelle, jossa on kaksi aikuista ja kolme lasta.

d) Arvioi ja vertaile majoituskustannuksia.

Vastaus vaihtelee riippuen siitä, milloin tehtävään vastataan. 

 

4. No drone zone

4. No drone zone

Suomessa on alueita, joilla droneilla lentäminen on täysin kielletty. Niitä kutsutaan no drone zoneiksi. 

a) Selvitä, millaisilla alueilla ei saa lentää lainkaan.

No Drone Zone -alueet ovat yleisiä lentokieltoalueita, ja suuri osa niistä on ollut olemassa jo ennen kuin dronejen käyttö yleistyi, ja ne koskevat kaikkea ilmailua. Kieltoja on korostettu ja suunnattu erikseen drone-käyttäjille, koska tavallinen dronen lennättäjä ei välttämättä ole perillä ilmailuun liittyvistä säännöistä ja rajoituksista, eikä miellä itseään ilmailijaksi ottaakseen niistä selvää. Viimeisimmät kieltoalueet ovat, EFP35 Meilahti, EFP40 Munkkiniemi, EFP50 Kruununhaka Helsingissä sekä EFP45 Luonnonmaa Naantalissa. Näiden kohteiden yläpuolella ilmailu on kiellettyä, koska ne ovat valtion johtamisen kannalta tärkeitä. Helsingin lentokieltoalueista suurin on Kruununhaka. Sen alapuolelle suojavyöhykkeineen jäävät mm. valtioneuvoston linna, säätytalo ja presidentin linna. Myös muut Helsingin uudet kieltoalueet suojaavat valtiolle tärkeitä kohteita. Meilahti suojaa presidentin Mäntyniemen asuntoa sekä pääministerin Kesärantaa. Munkkiniemen lentokieltoalue suojaa valtion vierastaloa. Luonnonmaa Naantalissa suojaa presidentin kesäasuntoa Kultarantaa ympäristöineen. Kieltoalue jatkuu osittain myös Kailon saaren ylle, joka on osa Muumimaailmaa. Muita lentokieltoalueita ovat mm. ydinvoimala-alueet, öljynjalostamot, sekä itärajan tuntuma.

b) Mitä kielloilla estetään tai suojellaan?

Kielloilla estetään mahdollinen vakoilu, vahingontekoon liittyvä tiedonkeruu sekä turvataan merkkihenkilöiden yksityisyyttä ja turvallisuutta esimerkiksi valtiollisissa kohteissa, kuten Presidentinlinnassa. 

5. Megatrendit

5. Megatrendit

a) Selitä käsite megatrendi

Megatrendit ovat globaaleja kehityssuuntia. Globalisaatio ja deglobalisaatio, digitalisaatio, megakaupungistuminen, ilmastonmuutos ja ekologinen kestävyys sekä väestön ikääntyminen ovat megatrendejä eli globaaleja kehityssuuntia. Aikaisempia megatrendejä ovat olleet muun muassa teollistuminen, kaupungistuminen ja väestönkasvu. Niiden myötä maailma on muuttunut paljon lyhyessä ajassa, 1800-luvun lopulta lähtien. 

b) Valitse kaksi megatrendiä, jotka luovat haasteita tulevaisuudelle. Perustele vastauksesi.

Esimerkiksi ilmastonmuutos sekä väestön ikääntyminen. Ilmastonmuutos koskettaa kaikkia maapallon ihmisiä. Sen etenemistä ja vaikutuksia on vaikeaa ennustaa, eikä tiedetä millaiseksi maailma muuttuu. Tällainen epävarmuus aiheuttaa haasteita yhteiskunnille. Väestön ikääntyminen koskettaa erityisesti hyvinvointivaltioita, kuten Suomea ja Ruotsia. Kun väestön ikääntyy, nykyinen eläkejärjestelmä kuormittuu ja vanhuksille suunnattujen palveluiden määrää pitää lisätä. 

c) Valitse kaksi megatrendiä, jotka luovat mahdollisuuksia tulevaisuuteen. Perustele vastauksesi.

Esimerkiksi ekologinen kestävyys sekä digitalisaatio. Ekologinen kestävyys eli ekologinen kestävä kehitys on luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä sekä ihmisten aineellisten ja taloudellisten toimintojen sopeuttamista niin, että ympäristön kantokyky säilyy. Tämä luo uusia mahdollisuuksia esimerkiksi yrityksille, jotka kehittyvät toimintojaan ekologisen kestävyyden hengessä ja tarjoaa tulevaisuudessa muun muassa uusia työpaikkoja. Digitalisaatio tarjoaa mahdollisuuksia globaalista, koska esimerkiksi kokouksia voidaan järjestää etäyhteyksin, jolloin matkailu vähentyy ja sitä kautta ympäristön  kuormitus vähentyy. Lisäksi esimerkiksi Afrikassa teknologinen kehitys ja digitalisaatio on ollut valtavan nopeaa. Teknologian kehitys on mahdollistanut myös syrjäisten alueiden siirtymisen suoraan matkapuhelimiin ilman, että perinteisiä puhelinlinjoja on tarvinnut rakentaa.

 

6. Maapallon väestöennuste ja megakaupungit

6. Maapallon väestöennuste ja megakaupungit

Tutki eri maanosien väestömääriä ja YK:n väestöennusteita. Laadi tietojen pohjalta viivadiagrammi taulukkolaskentaohjelmalla.

a) Kirjoita diagrammiin kuvateksti, jossa huomioit keskeiset muutokset.




b) Kirjoita diagrammiin kuvateksti, jossa huomioit keskeiset muutokset.

Kuten oheisesta Eri maanosien väestöennusteet - diagrammista huomataan, Aasian ja Oseanian väestöt ovat kasvaneet voimakkaasti 1980 luvulta 2020 luvulle. Toisaalta niiden kasvu on taittumassa ja kääntyy laskuun v. 2060 tienoilla. Euroopan ja Amerikoiden väkiluvut eivät kasva ja ovat ehkä hieman laskussa vuoteen 2100 mennessä. Ainoa maanosa, jossa väestön määrä kasvaa tasaisesti vuoteen 2100 ja sen jälkeen on Afrikka: vuonna 2020 Afrikassa asuu noin 1,2 mrd ihmistä ja vuonna 2100 Afrikassa on asukkaita noin 3,5 miljardia.

c) Minkä ikäinen olet vuonna 2060?

Opiskelijan oma vastaus

d) Kuinka paljon maapallolla on asukkaita vuonna 2060 (arvio)?

YK:n arvio vuonna 2060 maapallon asukasluvusta on noin 9,6 miljardia.

e) Mikä on maapallon kaupungistumisaste vuonna 2100?

Maapallon kaupungistumisaste vuonna 2100 on arviolta noin 84%. 

f) Mikä on maapallon väestön keski-ikä nyt, ja miten se muuttuu vuoteen 2100 mennessä?

Maapallon mediaani-ikä on v. 2022 on noin 30 vuotta (valtiosta riippuen 15-40 vuotta) ja vuonna 2100 noin 36 vuotta (valtiosta riippuen 25-49 vuotta).

g) Kuinka paljon asukkaita Lagosissa on tällä hetkellä, ja mikä on arvio vuodelle 2100?

Lagosin metropolialueella on asukkaita noin 21,3 miljoonaa vuonna 2022 ja vuonna 2100 Lagosin asukkaiden määräksi arvioidaan noin 61 - 88 miljoonaa.

 

7.  Deglobalisaatio

7.  Deglobalisaatio

Deglobalisaatio on noussut megatrendiksi ja vaikuttaa maailmankauppaan koko ajan voimakkaammin. Pohdi seuraavia väitteitä ja niiden paikkansapitävyyttä.

a) Robotiikan ansiosta tuotteita ja raaka-aineita ei tarvitse kuljettaa niin pitkiä matkoja, ja lisäksi robotit voivat työskennellä ympäri vuorokauden ja jopa täysin pimeässä.

Totta. Robottien avulla moni palvelu, kuten ruoka- tai lääkekuljetukset tulevat edullisiksi ja niitä voidaan tarjota ympäri vuorokauden. Osa raaka-aineista toki pitää kuljettaa pidempiä matkoja (esim. osa kaivannaisista), jolloin kuljetus robottien avulla ei onnistu vaan pitää hyödyntää esimerkiksi laiva- tai raideliikennettä.

b) Rakennustoiminta kiihtyy, kun robottien avulla voidaan rakentaa taloja nopeammin ja tarkemmin.

Tämäkin voi olla tulevaisuudessa totta. Tosin tämä vaatii tarkkoja suunnitelmia ja robottien ohjelmointia, jotta robotit pystyvät tekemään asiat täysin samoin kuin ihmiset. Siihen kuluu vielä aikaa.

c) 3D-tulostus vähentää tavaroiden kuljettamisen tarvetta, sillä tuotteet voidaan valmistaa paikan päällä.

3D-tulostuksella tarkoitetaan digitaalisen mallin tulostamista fyysiseksi esineeksi. Osa varaosista voidaan jo nyt tuottaa 3D-tulostuksen avulla. Esimerkiksi lääketieteen käyttöön soveltuvia materiaaleja voidaan jo hyödyntää tulostuksessa ja tulevaisuudessa. Esimerkiksi monet implantit valmistetaan titaanista, mutta 3D-tulostuksen myötä titaani tullaan korvaamaan tähän käyttötarkoitukseen kehitetyillä muovilaaduilla. Tämän seurauksena myös hiilidioksidipäästöt vähenevät, mikäli esimerkiksi tulostettu tuote voidaan kuljettaa paikasta toiseen kuljetusdronejen avulla. 

d) Globalisaation ja deglobalisaation voimasuhdetta tasoittavat mobiilit työläiset. Heille työ ei ole sidottu mihinkään paikkaan, vaan sitä voi tehdä missä tahansa, missä on internetyhteys.

Totta. Etätyö on lisäksi mahdollistanut periferia alueiden asuttamista esimerkiksi Suomessa, koska työtä ei tarvitse tehdä tietyssä paikassa ja fyysistä läsnäoloa ei välttämättä vaadita. Lisäksi päästöt vähenevät, kun työmatkat vähenevät. 

e) Halpatyövoiman maissa työn teettäminen on usein helpompaa, sillä toiminnan ylläpitäminen ja byrokratia on kevyempää kuin kotimaassa.

Halvan työvoiman maihin kuuluvat esimerkiksi Kaakkois-Aasian valtiota, kuten Myanmar sekä Afrikan valtiot, kuten Namibia. Näissä valtioissa työntekijälle maksettava palkka on hyvin pieni, sillä pystyy hädin tuskin elämään näissä valtioissa. Työvoimahakuinen teollisuus, kuten vaateteollisuus hakeutuu halvan työvoiman perässä juuri näille alueille. Halvan työvoiman valtioiden työntekijä- ja ympäristölainsäädäntö on puutteellista, minkä vuoksi työn teettäminen on helpompaa, mutta myös epäeettistä. 

f)Deglobalisaatio ja robotiikan kehitys hyödyttävät myös rikkaiden maiden työvoimatilannetta, sillä tuotannon palatessa kotimaahan syntyy myös uusia työpaikkoja.

Totta. Pelkästään robotiikan kehittyminen ei vaikuta tähän vaan myös muut maailman talouteen vaikuttavat tekijät. Esimerkiksi koronapandemialla oli valtava vaikutus Pohjois-Italian tekstiili-, muoti- ja vaateteollisuuteen. Tämän alueen vaateteollisuus on voimakkaasti kytköksissä Kiinaan. Globalisaation seurauksena kiinalaiset yrittäjät ovat alkaneet hyödyntää tyhjäksi jääneitä tehtaita ja liiketiloja tuomalla työvoimaksi kiinalaisia siirtolaisia. Kiinalaisten siirtyminen Pohjois-Italiaan tarjoaa etuja verrattuna siihen, että tuotanto siirtyisi Kiinaan. Tällöin tuotteet on valmistettu Euroopassa, jolloin kuljetus- ja rahtikustannukset vähenevät, työvoimakustannukset ovat kuitenkin edullisempia. Haasteita saattaa aiheuttaa siirtotyöläisten ja kantaväestön sosioekonomisen aseman eriarvoisuus.