Suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppiaineen sisällöt vuosiluokalla 1
Vuosiluokalla 1 painotetaan erityisesti perustaitojen haltuunottoa: opitaan lukemisen ja kirjoittamisen alkeet ja laajennetaan sanavarastoa. Tärkeää on myös se, että S2-oppilas tuntee kuuluvansa kouluyhteisöön ja rohkenee osallistua erilaisiin arjen vuorovaikutustilanteisiin. Hän osaa ja uskaltaa ilmaista itseään ja kiinnostuu ympärillään tapahtuvista asioista.
Vuorovaikutustilanteissa toimiminen
Harjoitellaan kohteliasta kielenkäyttöä, kysymistä, vastaamista, pyytämistä, kertomista, mielipiteen ilmaisua ja tunteista kertomista arjen ja koulun kielenkäyttötilanteissa. Harjoitellaan ääntämistä, kuullun ymmärtämistä, toisten kuuntelemista ja toisilta viestijöiltä oppimista. Hyödynnetään rooli- ja teatterileikkejä sekä muita vuorovaikutusharjoituksia satujen, tarinoiden, lorujen ja tietotekstien käsittelyssä.
Tekstien tulkitseminen
Edistetään lukemaan oppimista ja tekstin merkitysten ymmärtämistä hyödyntäen käsitteitä teksti, kuva, otsikko, kappale, virke, lopetusmerkki, sana, tavu, kirjain ja äänne. Harjoitellaan yhteisten ja oman kiinnostuksen mukaisten kaunokirjallisten ja tietotekstien lukemista, tutkitaan niiden merkityksiä ja rakenteita, luetun liittämistä omiin kokemuksiin sekä lukukokemusten jakamista.
Tekstien tuottaminen
Tutustutaan eri tekstilajeihin ja niiden piirteisiin, kuten sanastoon ja fraseologiaan sekä kieliopillisiin rakenteisiin.
Kielen, kirjallisuuden ja kulttuurin ymmärtäminen
Pohditaan kielen ja kulttuurin merkitystä erilaisissa koulun vuorovaikutustilanteissa ja monenlaisissa kuulluissa ja luetuissa teksteissä ja havainnoidaan eri kieliä ja puhetapoja koulussa, medioissa ja vapaa-ajan tilanteissa.
Kielen käyttö kaiken oppimisen tukena
Tarjotaan erilaisia malleja kouluun ja oppimiseen liittyvistä kielenkäyttötilanteista ja tutustutaan eri oppiaineiden teksteihin. Hyödynnetään oppilaan oman äidinkielen taitoa oppimisen tukena.
Kommentit
Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin