← Biologian ja maantieteen opettajien liitto

Ajankohtaista

Suomelle Biologian olympialaisista kaksi pronssia

Suomi sai kaksi pronssimitalia Coventryssä, Yhdistyneissä kuningaskunnissa, 23.–30.7.2017 järjestetyissä kansainvälisissä biologiaolympialaisissa. Voitokkaat kilpailijat olivat Timo Syvälahti Lohjan yhteiskoulun lukiosta ja Konsta Tiilikainen helsinkiläisestä Ressun lukiosta. Lisäksi joukkueeseen kuuluivat Petja Salminen Turun suomalaisen yhteiskoulun lukiosta ja Otso Nieminen Lohjan yhteiskoulun lukiosta.

Joukkue valittiin lukiolaisille suunnatun Biologiakilpailun ja Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan sekä Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulun järjestämän jatkovalmennuksen perusteella.

Aa­sia ja Yh­dys­val­lat kär­jes­sä

Sekä teoriatietoja että käytännön taitoja mittaavassa tiedekilpailussa oli mukana 68 maata nelihenkisin joukkuein, mukaan lukien kaikki Pohjoismaat. Irak ja Kolumbia ottivat ensimmäistä kertaa osaa kisoihin.

Parhaiten menestyivät edellisvuosien tapaan Itä- ja Kaakkois-Aasian maat sekä Yhdysvallat. Euroopan maista kultaa saivat muun muassa Saksa, Unkari, Bulgaria ja Tsekki. Tanska oli kahdella hopea- ja kahdella pronssimitalilla parhaiten menestynyt Pohjoismaa.

– Suomi on aiemmin ollut parhaiten menestynyt Pohjoismaa, mutta ei enää. Olympialaistoiminnan resursseja on merkittävästi leikattu viime vuosien aikana ja se heijastuu joukkueen valmistautumiseen, kertoo joukkueen johtajana toiminut Isa Uski Biologian ja maantieteen opettajien liitosta.

Teo­ri­aa ja käy­tän­töä

Käytännön osuudessa testattiin lukiolaisten osaamista kolmessa eri kokeessa. Kilpailijat pääsivät preparoimaan esiin raatokärpäsen toukan selkäsuonta sekä värjäämään ja tutkimaan lituruohon alkioita. Molekyylipuolen kokeessa kilpailijat analysoivat verinäytteestä ja sukupuista perinnöllisen taudin vaikutusta. Teoriakokeessa oli lähes sata eri kysymystä biologian eri aloilta, kolmen vanhemman hedelmöityshoidoista merenpinnan kohoamisen vaikutuksesta tulvaniittyjen kasveille.

Kilpailun kansainvälisen juryn suomalaisjäseninä toimivat Uskin lisäksi Tuomas Aivelo Zürichin yliopistosta sekä Niko Johansson Aberdeenin yliopistosta. Kilpailuun liittyvistä käytännön järjestelyistä vastaa Biologian ja maantieteen opettajien liitto Opetushallituksen rahoittamana. Ensi vuonna biologian olympialaiset järjestetään Teheranissa, Iranissa.

Toiminnanjohtajan tavoittaa tiistaisin 10-12 ja keskiviikkoisin 14-16

Biologian ja maantieteen opettajien liitto on ottanut käyttöön puhelinajat. Toiminnanjohtajan tavoittaa päivittäin sähköpostilla osoitteessa toimisto@bmol.fi satunnaisia poikkeuksia lukuun ottamatta.

Puhelimitse tavoittaa tiistaisin kello 10-12 ja keskiviikkoisin kello 14-16.

Tiedossa on muutamia poikkeuksia syksyllä 2017.

Tiistaina 15.8., 29.8. ja 26.9 puhelinaika on poikkeuksellisesti 12-14.
Puhelinaika on peruttu keskiviikkona 6.9, tiistaina 19.8. ja keskiviikkona 6.12.

Puhelinpäivystys on tauolla viikosta 51 eteenpäin.

Toiminnanjohtajan tavoittaa numerosta 050 313 8409.

Natura-lehden kokoelmakilpailu on käynnissä

Natura-lehden kokoelmakilpailu on alkanut.

Tänä vuonna kilpailussa perehdytään tarkemmin kasvikuntaan. Kilpailussa kerätään kasvio suomessa esiintyvistä luonnonkasveista.

Kilpailussa on perinteiset kasvinkeruusarjat sekä digisarjat ala- ja yläkouluille sekä toisen asteen oppilaitoksille. Lisäksi kuka tahansa voi osallistua yksin tai porukalla avoimeen sarjaan, jossa haetaan luovaa toteutusta.

Tutustu kilpailuun ja osallistu! Kilpailuaikaa on lokakuun loppuun asti.

Kilpailun yhteistyökumppaneina ovat Suomen lajitietokeskus sekä Helsingin yliopisto.

Juniorivesikilpailun voitto Kuopioon

Kuopion Lyseon lukion IB-tutkinnon opiskelija Maija Utriainen voitti Biologian ja maantieteen opettajien liiton järjestämän kansallisen juniorivesikilpailun. Hän osallistui kilpailuun vesiaiheisella tutkimuksellaan, jossa hän tutki maanviljelyksen vaikutusta järviveden rehevöitymiseen. Tutkimus kirjoitettiin englanniksi, ja sen otsikko on "The effect of the proximity of agricultural cultivated fields to a body of water on the eutrophication level of the freshwater area." Tutkimusaineiston Utriainen keräsi Riistavedeltä useammasta vesialueesta. Tutkimuksen ohjaajana toimi Kuopion Lyseon lukion lehtori Eeva-Maria Väliaho.

Maija Utriainen edustaa Suomea ja Kuopion Lyseota Tukholmaan kansainvälisessä Stockholm Junior Water Prize -kilpailussa, joka järjestetään elokuun lopussa. Kansainvälisen kilpailun suojelijana toimii Kruununprinsessa Victoria ja kilpailun pääpalkinto on 15 000 USA:n dollaria.

Juniorivesikilpailua koordinoi Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry.

Kansallisen biologiakilpailun tulokset 2017

Kansalliseen biologiakilpailuun osallistui 463 opiskelijaa 76 lukiosta. Suurin kilpailussa saatu pistemäärä oli 33,5.

Kilpailumenestyksen perusteella valmennukseen on valittu kahdeksan parasta. Valmennukseen valittujen pistemäärä on 29,5-33,5. Varasijalle on valittu opiskelijat, jotka saivat kilpailusta 28-29 pistettä.

Valmennukseen valitaan sellaiset opiskelijat, joilla on mahdollisuus edustaa Suomea kansainvälisissä biologian olympialaisissa vuonna 2018. Olympiajärjestö IBOn sääntöjen mukaan kansainväliseen kilpailuun osallistuva opiskelija ei saa olla 20 vuotta täyttänyt ennen kilpailuvuoden heinäkuun ensimmäistä päivää.

Kansallisen kilpailun kärki on seuraava:

Hanna Haltia* 33,5 Ressun lukio, Helsinki
Anna Perkiö* 32 Tikkurilan lukio, Vantaa
Iida Hemmilä 31,5 Ressun lukio, Helsinki
Wilhelmiina Wallin 31,5 Lahden yhteiskoulu
Selma Valjus** 31 Mäkelänrinteen lukio, Helsinki
Konsta Tiilikainen 30 Ressun lukio, Helsinki
Karlos Koponen 30 Ressun lukio, Helsinki
Juuso Huhtivuo 29,5 Vammalan lukio, Sastamala
Leevi Kaukonen 29,5 Töölön yhteiskoulu, Helsinki
Selim Virtanen 29 Ressun lukio, Helsinki
Laura Pehkonen 29 Ressun lukio, Helsinki
Anni Kauniskangas 29 Helsingin matematiikkalukio
Maria Selin 28,5 Lahden lyseo
Lauri Vierikko 28,5 Mäkelänrinteen lukio, Helsinki
Petra Purola** 28,5 Tampereen Klassillinen lukio
Alisa Toivanen** 28,5 Ressun lukio, Helsinki
Juhani Isojärvi* 28 Lyseonpuiston lukio, Rovaniemi

* tarkistetaan kilpailijan opiskelusuunnitelma (lukio jatkuu keväälle 2018)
** IBO:n sääntöjen mukaan opiskelija ei voi osallistua valmennukseen eikä kansainväliseen kilpailuun

Lisätietoja kilpailun tulossivulta.
Maantieteen kansallisen kilpailun 2017 tulokset

Maantieteen kansalliseen kilpailuun osallistui 62 lukiosta 422 opiskelijaa.

Maantieteen olympialaisiin valmennettavaan ryhmään valittiin

Petteri Hakala, Tampereen Klassillinen lukio 33p.
Karlos Koponen, Ressun lukio 33p.
Iiro Seppä, Puolanmäen lukio 32p.
Iina Rusanen, Kauniaisten lukio 32p.
Eero Taipale, Ressun lukio 31p.
Nea Johansson, Turun Suomalaisen Yhteiskolun lukio 30p.
Eva Kalliomäki, Kankaanpään Yhteislyseo 30p.
Santeri Lehtinen, Etelä-Tapiolan lukio 30p.
Joonas Mölsä, Tikkurin lukio 30p.
Kasper Niskakangas, Oulun Lyseon lukio 30p.
Sampo Vänninen, Tikkurilan lukio 30p.

Tarkemmat tulokset ovat kilpailun tulossivulla.

Pedagogiset opettajajärjestöt: Erisuuruisista opetusvelvollisuuksista luovuttava

Viisi pedagogista opettajajärjestöä on vedonnut 11.10. opettajien ammattijärjestöjen toimijoihin erisuuruisten opetusvelvollisuuksien purkamiseksi.

Järjestöjen mukaan erisuuruiset opetusvelvollisuudet ovat vuosikymmenten takaista perua, jolloin käytetyt opetus- ja arviointimenetelmät olivat erilaiset kuin nykyisin. Perustelu eri
aineenopettajaryhmien erilaiselle kohtelulle on vanhentunut.

Vetoomuksen allekirjoittivat

Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry.
Filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajat FETO ry.
Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL ry.
Psykologianopettajat PSOP ry.
Suomen uskonnonopettajain liitto SUOL ry.

Vetoomus on luettavissa BMOL:n lausunto- ja kannanottosivulta.

Kannanotto lukioresurssin käytöstä ylioppilaskirjoitusten sähköisen maantieteen harjoituskokeen korjaamiseen

Hyvät rehtorit,

Tietoomme on tullut, että joissakin lukioissa maantieteen opettajalle ei korvattaisi ylioppilaskirjoitusten sähköisen harjoituskokeen alustavaa tarkastusta muiden ylioppilaskirjoitusten tapaan.

Ylioppilastutkintolautakunta edellytti, että jokainen lukio järjestää sähköisen yo-tutkinnon harjoituskokeen. Opettajien täytyi tarkastaa kokelaiden vastaukset, jotta Ylioppilastutkintolautakunnan sensorit saisivat tietoa arviointimenetelmän toimivuudesta. Opettajat suorittivat valmistavan arvioinnin täysin samaan tapaan kuin varsinaisessa ylioppilaskokeessakin. BMOL liittona tuotti vastaavanlaiset pisteitysohjeet maantieteen sähköiseen harjoittelukokeeseen kuin muihinkin lukuvuoden 2015-2016 ylioppilaskokeisiin.

Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry katsoo, että maantieteen opettajalle kuuluu sähköisen harjoituskokeen valmistavasta arviointityöstä sama korvaus kuin varsinaisenkin ylioppilaskokeen arvioinnista. Korvaus tulee maksaa samalla periaatteella koulukohtaisista lukioresurssitunneista kuin muidenkin ylioppilaskirjoitusten valmistava arviointi.

Helsingissä 16.5.2016

Sirpa Lappalainen

puheenjohtaja

Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry