Saamenluokkien uskonto suomeksi

USKONTO

Saamenkielisen perusopetuksen opetussuunnitelma

Enontekiön ja Utsjoen kunnissa

USKONTO

Uskonnon opetuksen tehtävä ja luonne

Uskonnon opetuksen tehtävänä on antaa oppilaille laaja-alainen yleissivistys uskonnollisissa ja filosofisissa kysymyksissä. Saamenkielinen opetus painottaa oppilaan kielellistä osaamista ja kulttuuritaustaa ja opettaa kristinuskon merkitystä yhteiskunnalle ja kulttuurille. Opetus painottaa kristinuskon erilaisia perinteitä ja kirkkoyhteisöjä.

Oppilaan tulee tuntea, ymmärtää ja kunnioittaa kunkin ihmisen perustuslaissa mainitut oikeudet omaan kieleen ja kulttuuriin: kun tuntee oman taustansa, voi kunnioittaa myös muita ihmisiä, kieliä ja kulttuureita. Saamen oppilaiden opetuksessa erityisenä tavoitteena onkin tukea oppilaiden kasvamista kieleensä, kulttuuriinsa ja yhteisöönsä.

Opetus käsittelee uskonto- ja elämänkatsomusperinteitä saamelaisten asuinalueella sekä uskontoja ja elämänkatsomuksia muualla maailmassa mahdollisuuksien mukaan muiden alkuperäiskansojen näkökulmasta. Esimerkkeinä voivat olla sirkumpolaaristen alkuperäiskansojen uskonnot, joihin kuuluu saamelaisten ja muiden sirkumpolaaristen alkuperäiskansojen luonnonuskonnot sekä uskonnolliset ja eettiset traditiot.

Oppiaine edistää uskonnon ja kulttuurin välisen yhteyden ymmärtämistä sekä uskontojen ja elämänkatsomusten monilukutaitoa. Opetus hyödyntää oppilaiden ja heidän lähiympäristön ja yhteisön kieli- ja kulttuurialueidensa luontoon, elämäntapoihin, historiaan, kieliin ja kulttuureihin liittyvää osaamista. Erityisesti oppilaan tulee päästä tutustumaan omaan oskkoldatkulturhistorjái: oppia tuntemaan saamelaisen uskonnollisen elämän juuria ja historiallisia ja yhteiskunnallisia tapahtumia ja vaikutuksia nykyiseen kristilliseen elämään. Oppilaan tulee päästä tutustumaan kotiseutunsa materiaaliseen ja hengelliseen kulttuuriperinteeseen ja saada kokemuksia niistä, esim. palvospaikat, muinaiset kirkkopaikat ja nykyiset kirkot, sekä hengelliseen elämään esim. saamelaisten seurakuntien kautta.

Kristinuskoon ja muihin maailman uskontoihin liittyy filosofisia ja eettisiä kysymyksiä. Opetus käsittelee filosofiaa ja etiikkaa, johon kuuluu filosofinen ajattelutapa ja eettiset elämänkysymykset. Lisäksi moraaliset arvovalinnat ja eettiset perustelut ovat keskeisessä asemassa. Siihen kuuluu myös asenteet ja ajankohtaiset eettiset ongelmalliset kysymykset lasten ja nuorten elämästä, lähiyhteisössä sekä maailmanlaajuisesti. Aiemmin mainitut kysymykset käsitellään etiikan, uskon/uskonnon ja elämänkatsomuksen teemojen yhteydessä.

Opetus antaa monipuolista tietoa saamelaisesta uskonnollisesta elämästä ja auttaa ymmärtämään uskonnon asemaa ja merkitystä. Oppilasta opastetaan kriittiseen ajatteluun ja pohtimaan myös maailmanuskontoja. Opetuksessa pohditaan uskonnon ja tiedon suhdetta sekä uskonnoille ominaista kieltä, symboliikkaa ja käsitteitä. Uskonnon opetus antaa valmiuksia uskontojen ja elämänkatsomusten dialogiin, jota käydään sekä elämänkatsomusten sisällä että niiden välillä. Opetus kannustaa oppilasta kunnioittamaan elämää, ihmisarvoa ja sitä, mikä on toiselle pyhää ja toisen omaa.

Opetus perehdyttää uskonnon ja muiden uskontojen sekä elämänkatsomusten eettiseen ajatteluun ja kannustaa oppilasta pohtimaan omakohtaisesti eettisiä kysymyksiä. Opetus tukee oppilaan itsetuntemusta, omanarvontuntoa ja elämäntaitojen kehittymistä koko perusopetuksen ajan. Opetus tukee oppilaan identiteettiä ja etenkin saamen oppilaan kulttuuri-identiteettiä, elämänkatsomusta ja maailmankuvan rakentamista ja arviointia. Uskonnon opetus tukee yleisesti oppilaan kehittymistä sekä kasvamista tasa-arvoiseksi ja vastuulliseksi yhteiskunnan jäseneksi . Saamen oppilaiden opetuksen erityisenä tavoitteena on tukea oppilaan saamelaisen kulttuuriperinteen oppimista sekä lisätä ja vahvistaa ymmärrystä ja arvostamista oppilaiden oman kulttuuriperinteen merkityksestä itselleen, yhteisölle ja yhteiskunnalle sekä muille alkuperäiskansoille. Oppilasta ohjataan ymmärtämään ja arvostamaan myös muita kieliä ja kulttuureja. Opetuksen sisältöjen valinnassa keskeisessä asemassa on kristinusko saamelaisalueella.

Opetuksessa pohditaan saamelaisten uskonnollisia juuria ja niiden asemaa Suomen ja Euroopan uskontojen keskuudessa.

Oppilas harjoittaa medialukutaitoaan ja häntä ohjataan arvioimaan ja käyttämään eri lähteistä saatavaa tietoa ja hyödyntämään sitä eri vaiheissa.

Opetuksessa käsitellään lasten oikeuksia ja yksittäisen oppilaan vastuuta omista teoistaan. Harjoitellaan tunne- ja viestintätaitoja ja tuetaan oppilasta muodostamaan ja perustelemaan omia näkemyksiään.

Opetus käsittelee lapsen oikeuksia yleisesti, mutta myös vähemmistöön kuuluvan lapsen erityisoikeuksia. Ohjataan ottamaan vastuuta omista teoista. Opetuksessa harjoitellaan tunne- ja viestintätaitoja. Opetus tukee lasta hänen muodostaessa ja perustellessa omia näkemyksiään. Oppilasta kannustetaan ystävällisyyteen, ihmisyyteen, positiivisen luokka- ja kouluyhteisön rakentamiseen sekä syrjinnän vastaiseen toimintaan.

Opetuksen tavoitteet

Tavoitteisiin liittyvät sisällöt

Laaja-alainen osaaminen

T1 Ohjata oppilasta syventymään uskonnon pyhiin kirjoihin ja kertomuksiin sekä keskeiseen oppiin S1 L1

T2 Ohjata oppilasta tutustumaan uskonnon rituaaleihin, tapoihin, pyhiin paikkoihin ja uhripaikkoihin, kirkkoihin ja rakennuksiin sekä muihin uskontoon liittyviin muinaismuistoihin. S1 L1, L2

T3 auttaa oppilasta tutustumaan uskonnollisen kielen erityispiirteisiin ja vertauskuvallisuuteen S1, S2 L4, L5, L6

T4 Ohjata oppilasta hakemaan, arvioimaan ja hyödyntämään uskontoon liittyviä tietolähteitä ja oppilaan oman yhteisön tietoja ja taitoja.

S1, S2, S3 L4, L5, L6

T5 Ohjata perehtymään saamelaisten sekä Suomen ja Euroopan uskonnollisiin ja elämänkatsomuksillisiin juuriin ja nykyaikaan. Syventyä erityisesti lestadiolaiseen liikkeeseen saamelaisalueella. S1, S3 L1, L2

T6 Ohjata tutustumaan kristinuskoon, juutalaisuuteen, islamiin sekä niiden vaikutuksiin ja historiaan Euroopassa.

S3 L2

T7 Kannustaa kunnioittamaan omaa ja toisen ihmisen pyhää sekä käyttäytymään asianmukaisesti yleisesti sekä uskonnollisissa tilaisuuksissa

S1, S3 L2, L5, L6

T8 Opettaa uskonnon eettisiä opetuksia ja eri uskontojen yhteisiä eettisiä periaatteita

S1, S2, S3 L7

T9 Ohjata ymmärtämään ihmisoikeuksia, saamelaisten oikeuksia ja erityisesti YK:n Lasten oikeuksia, jotka sisältävät arvoja sekä yksilön että yhteisön näkökulmasta S2, S3 L2

T10 Ohjata arvioimaan valintoja ja pohtimaan toiminnan taustalla vaikuttavia arvoja eettisten periaatteiden ja kestävän tulevaisuuden näkökulmasta S2, S3 L1, L3, L6

T11 Luoda mahdollisuuksia keskusteluun eettisistä kysymyksistä, ilmaista ajatuksia ja tunteita sekä harjoitella omien näkemysten perustelemista S1, S2, S3 L1, L4, L6, L7

T12 Ohjata ja tukea oppilasta muodostamaan ja vahvistamaan positiivista maailmankuvaa, itsetuntoa ja luottamusta elämään

S3 L1

ALA-ASTE

Uskonnon opetuksen erityispiirteet vuosiluokilla 1-2

Uskonnon opetuksen tehtävänä peruskoulun ensimmäisillä luokilla on opastaa oppilasta tuntemaan ja arvostamaan omaa, perheensä/sukunsa ja yhteisöjensä uskonnollista näkökulmaa. Saamenkielinen opetus käsittelee ja painottaa kristillistä uskoa.

Opetus kannustaa oppilasta tunnistamaan ja ilmaisemaan omia tunteitaan ja ajatuksiaan sekä tunnistamaan muiden tunteita ja hyväksyä heidän näkemyksiä ja ajattelutapoja. Opetuksen tulee kannustaa oppilasta ihmettelemään, kyselemään ja osallistumaan keskusteluun. Opettajan tulee myös opastaa oppilasta toimimaan vastuullisesti ja oikeudenmukaisesti.

Keskeiset sisällöt vuosiluokilla 1-2

Sisältö valitaan niin, että se tukee yleisiä tavoitteita. Sisältöjen valinnassa voidaan hyödyntää paikallisia mahdollisuuksia, esim. yhteistyö seurakunnan, kirkon ja kirkon saamelaistyön kanssa. Myös oppilaiden kokemusmaailma voi olla keskeisessä asemassa.

S1 Suhde omaan uskontoon/kristillisyyteen:

Tutustutaan oppilaan perheeseen: suku, yhteisö, paikka/alue, historia, uskonto sekä erilaiset perheet. Tärkeitä sisältöjä ovat uskonnolliset juhlat, pyhät sekä eri juhlien sisältö, merkitys ja juhlakäytännöt. Sisältöinä voivat olla kertomukset, traditiot ja tavat. Opetuksessa pohditaan uskonnon keskeisiä käsitteitä, symboleja ja uskontojen monimuotoisuutta.

S2 Uskontojen maailma

Sisältöjen valinnassa lähtökohtana ovat oppilaan oma maailma, lähiympäristö ja saamelaisen yhteiskunnan uskonnot.

S3 Hyvä elämä

Opetuksessa pohditaan ihmisen elämään ja kuolemaan liittyviä elämänkysymyksiä sekä elämän kunnioittamista. Keskeisiä sisältöjä ovat oppilaan omat teot ja seuraukset, vastuu muista ihmisistä, ympäristöstä ja luonnosta. Oppilaan tulee oppia empatiaa ja asettaa itsensä toisen ihmisen asemaan sekä oppia tuntemaan ihmisarvoa ja ymmärtämään jokaisen ihmisen ainutlaatuisuus. YK:n Lasten oikeuksia voidaan jo hieman käsitellä. Sisältöjen tulee tukea oppilaan tunnetaitojen kehittymistä.

Opetuksen työskentelytavat ja tavoitteet vuosiluokilla 1-2

Opetus pyrkii kiireettömään opetukseen, saamaan aikaan avoimen ja turvallisen ilmapiirin. On tärkeää, että kutakin oppilasta kuullaan, hänen havaintojaan ja kokemuksiaan otetaan huomioon. Opetus kannustaa oppimaan vuorovaikutuksen kautta sekä keskustelemaan ja perustelemaan näkemyksiä ja hyväksymään erilaisuutta. Opetus painottaa oppilaan elämysmaailmaa ja kunnioittaa oppilaan kokemuksia erityisesti pohdittaessa eettisiä kysymyksiä. Luovat ja elämykselliset toimintatavat, projektit ja keskustelut tukevat oppilasta kokonaisvaltaisesti: aktiivinen oppilas hyödyntää kaikkia aistejaan viestinnässä. Opetus voidaan suunnitella myös ryhmäprojektina oppimäärien puitteissa tai oppiaineet ylittävänä opetuksena. Opetus hyödyntää tieto- ja viestintäteknologiaa, suullista perinnettä, musiikkia, kuvataidetta, käsityötä, leikkejä sekä vieraita ja vierailuja eri paikkoihin.

Ohjaus, tuki ja eriyttäminen vuosiluokilla 1-2

Löytyy opetussuunnitelman perusteista s. 144

Oppilaan arviointi vuosiluokilla 1-2

Löytyy opetussuunnitelman perusteista s. 144

sáhtágoson dasa bidjat maiddái dan, ahte oahpahus addá vejolašvuođa oahppat dovdat iežas oskoldatkulturhistorjjá.

Lasihin duosa bajábeallai

_Marked as resolved_

_Re-opened_

Dat livčče buorre.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä