LUKU 5 Oppimisen ja hyvinvoinnin edistäminen koulutyön järjestämisessä

5.6 Paikallisesti päätettävät asiat

Koulutyön käytännön järjestämisestä päätettäessä kiinnitetään huomiota siihen, että ratkaisut tukevat kasvatuksen ja opetuksen tavoitteiden saavuttamista ja edistävät perusopetuksen yhtenäisyyttä rakentavaa toimintakulttuuria. Kaikkien tässä käsiteltävien asioiden osalta koulukohtaiset ratkaisut, työn- ja vastuunjako sekä muu käytännön toteutus täsmennetään koulukohtaisessa opetussuunnitelmassa ja/tai lukuvuosisuunnitelmassa opetuksen järjestäjän päätöksen mukaisesti.

Utsjoen kunnan tavoitteena on hyvä ja turvallinen koulupäivä ja sekä oppilaiden ja henkilökunnan viihtyvyys koulussa. Utsjoen kunnan kouluissa kaikki koulun aikuiset ovat mukana hyvän ja turvallisen koulupäivän luomisessa. Koulut tekevät yhteistyötä varhaiskasvatuksen, sosiaali- ja terveyspalvelujen, nuoriso-, liikunta ja vapaa-aikatoimen, poliisin, järjestöjen sekä kirkon nuorisotyön kanssa. Koulut ovat mukana kunnan lasten ja nuorten hyvinvoinnin kehittämisryhmässä.

Oppilaiden osallisuutta koulutyöhön tuetaan ryhmissä keskusteluilla ja oppilaskuntatoiminnalla. Oppilaskunnille annetaan ikätasoisesti mahdollisuus osallistua päätöksentekoon, joka koskee koulussa viihtymistä ja koulun toimintatapoja. Oppilaskuntia kannustetaan tekemään esityksiä koulutyön edistämiseksi.

Kodin ja koulun yhteistyön kulmakivet ovat tiedottaminen ja huoltajien kuuleminen. Koulun toiminnasta tiedotetaan Vilman, tiedotteiden, sähköpostin, puhelimen ja vanhempaintapaamisten kautta. Huoltajia kuullaan keskusteluissa ja tapaamisissa sekä kyselyiden kautta. Koulun ja kodin yhteistyön toteutumista arvioidaan yhdessä kevään viimeisissä vanhenpainilloissa.

Kasvatuskeskustelut ja kurinpitomenettelyt kuvataan oppilashuoltosuunnitelmassa.

Etäyhteyksiä hyödyntävä opetus

Utsjoen kunnan perusopetuksessa käytetään myös etäopetusta. Opetuksessa voidaan hyödyntää etäyhteyksiä silloin, kun se mahdollistaa oppilaalle osallistumisen sellaiseen opetukseen, johon osallistuminen muuten ei ole mahdollista tai ryhmäkoko ei ole opetuksen kannalta tarkoituksenmukainen. Etäopetusta käytetään erityisesti oman äidinkielen opiskelussa, valinnaisaineissa ja oman uskonnon opetuksessa. Etäopetuksen mahdollisuutta laajennetaan tarpeen mukaan.

Etäopetusta voidaan myös hyödyntää erilaisissa projekteissa ja yhteistyötahojen kanssa toimimisessa. Etäopetusvälineiden kautta voidaan tarjota oppilaille mahdollisuus laajempiin sosiaalisiin verkostoihin, ja harjoitella etävälineidne kautta tapahtuvaa toimintaa.

Utsjoen perusopetukseen osallistuu myös etäoppilaita muista kouluista. Tällöin vastuu käytännön järjestelyistä on opetusta vastaanottavassa päässä.

Vuosiluokkiin sitomaton opetus

Utsjoen kunnassa on mahdollista järjestää vuosiluokkiin sitomatonta opetusta oman opintosuunnitelman mukaisesti. Tällaisesta opetuksesta päätetään koulujen lukuvuosisuunnitelmassa. Opetussuunnitelma laaditaan yksilölle tai opetusryhmälle erikseen.
Tälloin päätetään:
- mitkä ovat oppimäärään sisältyvät opintokokonaisuudet, joista opinnot rakentuvat
- mitkä ovat tuntijako sekä opetuksen tavoitteet ja sisällöt näille opintokokonaisuuksille
- mitkä opintokokonaisuudet ovat oppilaalle pakollisia ja mitkä valinnaisia
- miten opintojen etenemistä ja opintokokonaisuuksien suorittamista seurataan ja arvioidaan.
Vuosiluokkiin sitomattomasti edettäessä otetaan huomioon oppimisen arviointia sekä seuraavalle vuosiluokalle siirtymistä koskevat erityismääräykset oppimisen arviointia käsittelevässä luvussa 6.

Yhdysluokkaopetus

Utsjoen kunnan kouluissa annetaan myös yhdysluokkaopetusta koko perusopetuksen ajan. Yhdysluokkaopetuksessa oppilaat oppivat toimimaan eri-ikäisistä koostuvassa ryhmässä. He saavat valmiuksia itsenäiseen ja joustavaan työskentelyyn.

Yhdysluokkaopetuksessa käytetään tarpeen mukaan vuorovuosilukua, ryhmien eriyttämistä ja jakotunteja. Yhdysluokkaopetus suunnitellaan niin, että oppilaat saavuttavat opetussuunnitelman tavoitteet vuosiluokkakokonaisuuden loppuun mennessä. Oppilaiden poismuuttaessa huoltajille ja mahdollisesti uuteen kouluun annetaan tiedot opetusjärjestelyistä. Uuden oppilaan saapuessa opetusta sovelletaan niin, että kaikki tavoitteet saavutetaan.

Joustava perusopetus (toistaiseksi saatavilla vain Utsjokisuun koulussa)

JOUSTAVAN PERUSOPETUKSEN TAVOITTEET JA TOIMINTA

Joustava perusopetus on tarkoitettu 7.-9. luokan oppilaille, joilta koulumotivaatio on hukassa. Oppilaat saattavat olla vaarassa jäädä vaille peruskoulun päättötodistusta esimerkiksi alisuoriutumisen tai koulumotivaation puutteen vuoksi. Joustavaan perusopetukseen valitun oppilaan tavoitteena on saada peruskoulun päättötodistus ja jatko-opintokelpoisuus sekä oppia kantamaan vastuuta omasta toiminnastaan. Joustavaan perusopetukseen hakeutuvalla on oltava peruskoulua jäljellä vähintään yksi vuosi ja hänen on oltava motivoitunut ja hyödyttävä toiminnallisista työtavoista. Poikkeuksellisesti toimintaan voidaan ottaa myös erityistä tukea saava oppilas, mikäli oppilas kykenee noudattamaan joustavan perusopetuksen toiminnassa käytettävää opetussuunnitelmaa ja järjestelyä voidaan kokonaisuutena pitää oppilaan edun mukaisena

Opetuksesta ja ohjauksesta vastaavat erityisopettaja, kuraattori ja opinto-ohjaaja koulun toimintakulttuurin mukaisesti yhteistyötä tehden. Työryhmää voidaan täydentää koulukohtaisesti. Joustavassa perusopetuksessa tehdään yhteistyötä Utsjoen työnantajien ja nuorten parissa toimivien järjestöjen sekä kunnan nuorisotyön kanssa. Tiivis yhteydenpito koulun ja kodin välillä kuuluu joustavaan perusopetukseen.

Joustavaan perusopetukseen hakeudutaan oppilaan ja huoltajan täyttämällä hakulomakkeella. Oppilasvalinnasta tehdään hallintopäätös.

Joustavaan perusopetukseen valitulle oppilaalle laaditaan oppimissuunnitelma tai tarkistetaan hänelle jo aiemmin laadittua oppimissuunnitelmaa. Suunnitelmassa kuvataan oppilaan joustavan perusopetuksen järjestäminen koulussa ja muissa oppimisympäristöissä, monialainen yhteistyö, tarvittavat tuki- ja neuvontapalvelut sekä toiminnan seuranta. Joustavan perusopetuksen oppilas voi saada tarvitsemaansa yleistä tai tehostettua tukea. Mikäli oppilaalle on tehty päätös erityisen tuen antamisesta, joustavan perusopetuksen toteuttaminen kuvataan vastaavalla tavalla henkilökohtaisessa opetuksen järjestämistä koskevassa suunnitelmassa. Jos joustavan perusopetuksen toiminta päättyy yksittäisen oppilaan kohdalla ennen perusopetuksen päättymistä, tehdään siitä hallintopäätös.

Joustavan perusopetuksen opetusmenetelmät

Koulun toimintatapoja ja opetusmenetelmiä kehitetään niin, että ne vastaavat joustavaan perusopetukseen valittujen oppilaiden yksilöllisiä tarpeita. Erityistä huomiota kiinnitetään työmuotoihin, joilla lisätään oppilaiden osallisuutta ja yhteenkuuluvuutta kouluyhteisössä sekä vahvistetaan huoltajien ja kaikkien joustavassa perusopetuksessa työskentelevien yhteistä kasvatustyötä. Opetuksessa painotetaan toiminnallisia ja työpainotteisia opiskelumenetelmiä.

Joustavan perusopetuksen järjestäminen

Joustava perusopetus järjestetään pienryhmämuotoisesti koulussa, työpaikoilla ja muissa oppimisympäristöissä moniammatillista yhteistyötä sekä tuki- ja neuvontapalveluita käyttäen. Opettajan lisäksi toimintaan osallistuu nuorten sosiaalisen kasvun tukemiseen, perheiden kanssa tehtävään yhteistyöhön sekä muuhun tuki- ja neuvontatyöhön perehtynyt, opetuksen järjestäjän nimeämä ammattilainen. Opetusta voidaan tarvittaessa antaa osittain myös muun opetusryhmän yhteydessä.

Ohjattu opiskelu työpaikoilla ja muissa oppimisympäristöissä

Opetus toteutetaan lähiopetuksena koulussa sekä ohjattuna opiskeluna työpaikoilla ja muissa oppimisympäristöissä. Opiskelu koulun ulkopuolella on oleellinen osa joustavaa perusopetusta. Näiden jaksojen aikana oppilailla on oikeus opettajan antamaan ohjaukseen ja opetukseen. Oppilaille annetaan opetussuunnitelman mukaisia oppimistehtäviä. Suoriutuminen oppimistehtävistä otetaan huomioon oppilaan arvioinnissa. Työpaikoilla ja muissa oppimisympäristöissä oppilaiden kanssa työskentelevä henkilöstö tulee perehdyttää työturvallisuuteen, tietosuojaan ja salassapitoon liittyviin sekä muihin tarvittaviin säädöksiin. Utsjoella joustava perusopetus tarjoaa mahdollisuuden tutustua saamelaiseen kulttuuriin mm. kalastuksen ja poronhoidon kautta.

Muu tuki joustavassa perusopetuksessa

Joustavan perusopetuksen oppilaalla on oikeus säädösten mukaiseen oppimisen ja koulunkäynnin tukeen, ohjaukseen ja oppilashuoltoon. Oppilas voi tarvitessaan saada yleistä tai tehostettua tukea. Poikkeuksellisesti joustavaan perusopetukseen voidaan ottaa myös erityistä tukea saava oppilas, mikäli oppilas kykenee noudattamaan opetuksessa käytettävää opetussuunnitelmaa ja järjestelyä voidaan pitää oppilaan edun mukaisena.

 

Pedagogiset asiakirjat joustavassa tuessa

Joustavan perusopetuksen oppilaalle laaditaan oppimissuunnitelma tai tarkistetaan hänelle jo aiemmin laadittua oppimissuunnitelmaa. Suunnitelma laaditaan yhteistyössä oppilaan ja huoltajan kanssa. Se sisältää soveltuvin osin samoja osa-alueita kuin tehostetun tuen aikana laadittava oppimissuunnitelma. Lisäksi oppimissuunnitelmassa kuvataan oppilaan joustavan perusopetukseen liittyvät erityispiirteet, kuten opetuksen järjestäminen koulun ulkopuolisissa oppimisympäristöissä. Mikäli oppilas saa erityistä tukea, joustava perusopetus kuvataan vastaavalla tavalla henkilökohtaisessa opetuksen järjestämistä 

 

Opetus erityisissä tilanteissa

Koulu pyrkii huomioimaan oppilaiden erityiset tilanteet opetuksessa. Koulussa voidaan tehdä erityisjärjestelyjä opetuksessa silloin, kun oppilaan terveys tai hyvinvointi sitä edellyttävät.

Jos oppilas on sairaalakoulussa, opettaja huolehtii yhteydenpidosta oppilaan toisten opettajien kanssa. Siirtymissä sairaalakouluun ja takaisin oppilashuoltoryhmä on oppilaan ja opettajan tukena.

Huoltajien asuessa eri paikkakunnilla oppilaalle annetaan mahdollisuus osallistua opetukseen molemmissa kotipaikoissaan, mikäli erityistä estettä ei ole. Lupa pyydetään rehtorilta tai apulaisrehtorilta, joka päättää asiasta keskusteltuaan opettajien kanssa.



Opetuksen ja kasvatuksen tavoitteita tukeva muu toiminta

Utsjoen kunnan kouluissa on opetuksen lisäksi muutakin toimintaa, jonka tarkoitus on tukea oppilaan kasvua, kehitystä ja hyvinvointia.

Kouluissa järjestetään mahdollisuuksien ja oppilaiden kiinnostuksen mukaan kerhoja. Kerhotoimintaa pyritään jatkuvasti kehittämään ja arvioimaan. Kerhotoiminnan tavoitteena on tarjota virikkeitä vapaa-aikaan. Kerhotoiminnassa noudatetaan koulun järjestyssääntöjä, ja kerhojen tavoite on kasvatuksellinen.

Koulut tarjoavat aamu- ja iltapäivätoimintaa joko erikseen tai varhaiskasvatuksen yhteydessä. Aamu- ja iltapäivätoiminta on maksullinen palvelu, joka luo turvallisuutta pienten koulupäivään ja tukee koulun kasvatustyötä. Aamu- ja iltapäivätoiminnassa noudatetaan kunnallista opetussuunnitelmaa. Toimintaa voidaan järjestää molemmilla kielillä, kaksikielisenä ja kielikylpyperiaatteella.

Kouluruokailu on keskeinen kouluhyvinvoinnin tekijä. Kouluruokailussa tarjotaan täysipainoinen ateria, joka edistää koululaisten jaksamista koulupäivän aikana. Ravitsemuksen lisäksi kouluruokailu tutustuttaa paikalliseen, suomalaiseen ja kansainväliseen ruokakulttuuriin, ohjaa ruokailuun liittyviä käytöstapoja ja normeja ja lisää oppilaiden tietoisuutta terveellisestä ruuasta ja säännöllisen ruokailun merkityksestä. Kouluruokailu tulee opetussuunnitelman työtä paikallisen kulttuurin tuntemuksessa ja kestävän kehityksen edistämisessä. Oppilaan ruokailuun liittyvät erityistarpeet otetaan huomioon, ja oppilaille tarjotaan heille soveltuvaa ruokaa.

Utsjoen kunnan oppilaista iso osa on koululaiskuljetuksessa. Kuljetus on osa koulupäivää, ja kuljetuksen ainana ovat voimassa koulun järjestyssäännöt. Oppilaita, huoltajia ja kuljettajia tiedotetaan turvallisesta koulumatkasta ja koulukyyditysten toimintatavoista.

Aamu- ja iltapäivätoimintaa tarjoavalla opetuksen järjestäjällä on velvollisuus laatia valtakunnallisten aamu- ja iltapäivätoiminnan perusteiden mukainen paikallinen aamu- ja iltapäivätoiminnan suunnitelma.