LUKU 1 Paikallisen opetussuunnitelman merkitys ja laadinta

1.4 Utsjoen kunnan opetussuunnitelman laadinta ja keskeiset opetusta ohjaavat ratkaisut

Utsjoki on saamelaisenemmistöinen kunta, ja saamen kielen vahvinta seutua Suomessa. Samalla se on rajakunta Norjaan. Paikallinen luonnonkierto, kulttuuri, elinkeinot, historia, valtakunnan raja, kielet ja elämäntapa ovat keskeisellä sijalla opetussuunnitelmassa.

Utsjoen kunnassa laaditaan yksi kunnan kaikkia peruskouluja koskeva opetussuunnitelma. Opetussuunnitelmassa voi kuitenkin olla koulukohtaisia tarkennuksia esimerkiksi koulun toimintakulttuuria tai tuntimääriä koskevissa kysymyksissä, sekä muissa kysymyksissä, joissa koulujen alueellisilla eroilla on merkitystä.

Utsjoen kunnassa on opetussuunnitelma saamenkielistä, suomenkielistä ja laajamittaista kaksikielistä opetusta varten. Opetussuunnitelma laaditaan peda.net -alustalle. Opetussuunnitelman valmistelusta päävastuussa ovat koulujen opettajat. Myös huoltajat ovat päässeet vaikuttamaan opetussuunnitelmaan kyselyn ja vanhempainiltojen kautta. Opetussuunnitelman arvopohjaa ovat päässeet kommentoimaan myös paikalliset yhdistykset, paliskunnat ja muut toimijat. Oppilaat ovat olleet mukana opetussuunnitelmatyössä eri vaiheissa, ja myös koulujen oppilaskunnat ovat ottaneet kantaa opetussuunnitelmakysymyksiin. Esiopetussuunnitelma toimii linkkinä varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen välillä, ja esiopetusuunnitelmassa otetaan huomioon sekä varhaiskasvatussuunnitelma että opetussuunnitelma.

Utsjoen kunnan perusopetuksen suomenkielisen opetuksen ja saamenkielisen opetuksen tuntijako hyväksyttiin sivistyslautakunnassa 28.7.2016 (liite 1). Perusopetuksen tuntijaon mukaan saamen kielisessä opetuksessa painottuvat äidinkielen ja kirjallisuuden oppimäärät, koska saame äidinkielenä tunteihin luetaan myös suomen kielen opetus saamenkieliselle oppilaalle. Perusopetuksen kieliohjelma, taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit sekä oppilaalle valinnaisten aineiden jako on esitelty luvussa 12. Valinnaisuus perusopetuksessa. Utsjoen kunnan perusopetuksessa opetus järjestetään opetusryhmissä vuosiluokittain tai yhdysluokissa ja opetus on vuosiluokittain etenevää sekä pääosin ainejakoista.

Opetuksen järjestäjä päättää ja kuvaa opetussuunnitelmassa opetussuunnitelman laadintaan ja kehittämiseen liittyvät asiat

Kunnan oppilashuoltosuunnitelma on osa opetussuunnitelmaa. Se laaditaan ja päivitetään moniammatillisessä ryhmässä, jossa on opetusalan ja sosiaali-ja terveysalan asiantuntijoita. Kunnan oppilashuoltoa ohjaa sivistyslautakunnan ja perusturvalautakunnan yhteinen oppilashuollon ohjausryhmä.

Muita opetussuunnitelmaan liittyviä tärkeitä suunnitelmia ja ohjelmia ovat kunnan lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma, aamu- ja iltapäivätoiminnan suunnitelma sekä yhdenvertaisuussuunnitelma.

Opetussuunnitelman toteutumisesta ovat vastuussa koulun henkilökunta ja koulutuksen järjestäjän edustajana sivistyslautakunta. Koulut arvioivat opetussuunnitelman toteutumista keväisin arvioinnissa. Sivistyslautakunta käsittelee opetussuunnitelman toteutumista ja arviointia kevätkokouksessa.

Opetuksen järjestäjä päättää ja kuvaa opetussuunnitelmassa opetuksen järjestämiseen liittyvät ratkaisut

Opinpolku ja siirtymät:

Yhtenäinen opinpolku varhaiskasvatuksesta toiselle asteella on Utsjoen kunnassa keskeinen arvo. Varhaiskasvatuksesta esiopetukseen siirryttäessä järjestetään tulokkaille tutustuminen kouluun. Varhaiskasvatushenkilöstön ja koulun välillä järjestetään keväällä palaveri, jossa koulutulokkaiden asiat käydään yhdessä läpi. Näin varmistetaan tiedon siirtyminen, jotta oppilaat saavat heti koulun alussa tarvitsemansa tuen.

Nuorgamista Utsjokisuuhun yläkouluun tulijoille järjestetään niin ikään tutustuminen ja palaveri oppilaiden asioista. Perusopetuksen ja lukion välistä siirtymää tulee helpottaa erityisesti Karigasniemen oppilaiden osalta.