LUKU 9. Kieleen ja kulttuuriin liittyviä erityiskysymyksiä

9.5. Paikallisesti päätettävät asiat

Opetussuunnitelman laadinnassa otetaan huomioon paikalliset, kieleen ja kulttuuriin liittyvät erityiskysymykset ja ratkaistaan, miten opetus järjestetään. Opetussuunnitelman laadinnassa tehdään yhteistyötä oppilaiden, huoltajien sekä kyseisten kieli- ja kulttuuriyhteisöjen kanssa.

Utsjoki on monikielinen yhteisö ja koulu kannustaa oppilaita kasvamaan monikielisiksi ja -kulttuurisiksi yksilöiksi. Kunkin oppilaan omaa kielellistä ja kulttuurista identiteettiä vahvistetaan samalla, kun tuetaan koulussa ja yhteiskunnassa tarpeellisten kielten ja kulttuuritaitojen osaamista.

Oppilaan omaa äidinkieltä opetetaan, mikäli koulutuksen järjestäjän asettama ryhmäkoko täyttyy ja opetusta on mahdollista käytännössä tarjota. Monikielisiä oppilaita tuetaan säilyttämään yhteys äidinkieleensä ja opettajat osoittavat kiinnostusta oppilaan kielitaustaa kohtaan sekä kannustavat koulun kielten oppimisessa. Oppilasta kannustetaan osallistumaan oman äidinkielen opetukseen. Oppilas voi käyttää tarvittaessa myös omaa äidinkieltään tai kieliään oppimisen välineenä. Yleensä omaa äidinkieltä opiskellaan kaksi tuntia viikossa, ja tunnit ovat pääsääntöisesti varsinaisen koulupäivän ulkopuolella.

Suomi toisena ja vieraana kielenä eli S2-opetusta järjestetään, jos oppilaalla on tähän tarve. Oppilas voi olla valmistavassa opetuksessa, mikäli hänellä ei ole kouluun tullessa riittäviä kielellisiä valmiuksia osallistua opetukseen. Valmistava opetus voidaan antaa erillisessä ryhmässä tai integroituna.

Mikäli oppilas opiskelee suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärää, huomioidaan tämä muiden oppiaineiden opiskelussa, esimerkiksi eriyttämällä opetusta tarpeen mukaan. Monikielisille oppilaille tehdään tarvittaessa oppimissuunnitelma. Oppilaalla on myös mahdollisuus suorittaa perusopetus joustavasti.

Perusopetuksen päättövaiheessa maahan tullut oppilas voidaan tarvittaessa vapauttaa toisen kotimaisen kielen opiskelusta. Oppimäärän vuosiviikkotuntimäärä korvataan tällöin pääsääntöisesti suomi toisena kielenä -opetuksella.