Tiistai 14.4.

Iltapäivän jutut 14.4.

Tässä loppupäivän tehtävät:

Äidinkieli: Äidinkielestä pidetään zoom-tuokiot torstaina klo 9.30 ja 10.30. Ilmoitan ryhmät keskiviikkona. Opetustuokion aiheena on lauseenjäsennys, subjekti ja predikaatti. 
Muistattehan vielä Kalevalan ja Sammon? MOK-viikolla teitte ryhmissä oman Sammon. Palataan vielä hetkeksi Kalevalaan.
Lue Välkystä sivu 110. Vastaa vihkoosi: Kuvittele, että Sampo olisi sinun. Laadi kolme toivelistaa. Kirjoita ensimmäiseen toivelistaan 4 toivetta itsellesi, toiseen listaan 4 toivetta perheellesi ja kolmanteen toivelistaan 4 toivetta koulullesi. Lähetä listoistasi kuva WA:lla. Sen jälkeen lue Harjoitus-Välkystä sivu 84 ja tee sen jälkeen tehtävä 1 sivulta 85. Lähetä tehtävästä kuva WA:lla. Palautus tänään molempiin tehtäviin klo 15 mennessä! 

Ymppä: Ympän koe on ensi viikon tiistaina 21.4. klo 9.30. Koe sisältää Eurooppa-jakson (kirjan sivut 117-154), kerron kokeesta tarkemmin myöhemmin.
Toimintatunti on huomenna, mutta tänään vielä tehdään muuta.
Siirrymme kappaleeseen 23 (kirjan sivut 96-98). Kappale käsittelee näköä ja silmän toimintaa. Avaa ensin linkki https://yle.fi/aihe/artikkeli/2007/01/18/nakoaisti
Lue teksti linkistä ja kuuntele ja katsele video. Lue myös oman kirjan kappale. Pysäytä video sopivaan kohtaan ja piirrä videon ja kirjan kuvan avulla (sivu 97) silmän rakenne. Merkitse kuvaan viivoilla seuraavat kohdat: kovakalvo, sarveiskalvo, lasiainen, verkkokalvo, mustuainen eli pupilli, värikalvo eli iiris, linssi eli mykiö. Kirjoita kuvan alle silmän toiminta lyhyesti, mitä jokainen silmän osa tekee. Selitä myös lyhyesti, mitä tekevät sauvasolut ja tappisolut. 
Vielä yksi tehtävä: Pyydä jotakuta kotona olevaa ottamaan sinun silmästäsi valokuva mahdollisimman läheltä. Kuvassa täytyy näkyä sinun yksi silmäsi kokonaan mahdollisimman läheltä. Viivin silmä on tässä kuvamallina, mun puhelimen kamera ei suostunut tarkentamaan lähemmäksi, sulla voi olla parempi kamera, joten saat kuvan vielä lähempää. Yritä kuitenkin saada kuvasta tarkka! Lähetä kuva ympän palautuskansioon, se ei ole ryhmäkansio, joten et näe muita palautuksia...vielä!


Tee ympän muistiinpanot heti ja lähetä mulle kuva WA:lla. Silmäkuvan palautus tänään viimeistään klo 20.00. 



Kuvataide: 

Tänään pääsette virtuaalisesti museoihin tutustumaan nykytaiteeseen. Ensimmäinen museo on Amox Rex Helsingissä. Tutustu ja ihmettele!
https://museot.fi/lahde-virtuaaliopastukselle-museoon....rullaa sivulla alaspäin ja valitse Generation 2020 -virtuaaliopastus. Kesto 10 min. 

Tämä linkki vie sinut New Yorkiin, modernia taidetta sielläkin isommassa koossa.
https://www.youtube.com/watch?v=BwchWvk5DmM

Tästä pätkästä voit tehdä pikakatselun, katsele sieltä täältä mielenkiintoisia kohtia. Tämä museo on Los Angelesissa. Kaikkea ei tarvitse katsoa, videon kesto on yli 2 tuntia.
https://www.youtube.com/watch?v=zcA2B41Wym8



Taide voi siis olla mitä vain...esineitä, ääntä, liikettä, musiikkia, kuvia, maalauksia, piirroksia, valokuvia, jätemateriaalia.. tavallisia esineitä oudossa paikassa, kaikkia näiden yhdistelmiä, ihan mitä vain siis...mikä teoksesta sitten tekee taidetta? Teos kertoo aina jotakin. Teoksella on jokin merkitys, sanoma katsojille. Jokaisella esineellä, maalatulla viivalla, äänellä, kuvalla, materiaalilla on joku tarkoitus taideteoksessa. Esineet , asiat kuvaavat jotakin, niitä ei ole heitelty vain huvikseen, vaan taiteilija tietää, mitä kaikki tarkoittaa, miksi hän on tehnyt juuri sellaisen teoksen, asetelman, kuvan...Nyt on sinun vuorosi olla modernin taiteen tekijä.
Aihe teokseesi on Ystävyys/kaveruus.Tekotapa on siis vapaa, kaikki on mahdollista, mitä pystyt vain toteuttamaan itse. Nyt onkin tärkeintä, että kun valitset teokseesi asioita, niin mieti, miksi valitsit ne, miten se kuvaa aihetta, mitä haluat esineillä sanoa. Se ei voi esittää perinteisesti ystävyyttä (2 nukkea yhdessä, legoukkelit yhdessä kuvassa), vaan voit luoda aivan jotain muuta, mikä sinun mielestäsi kuvaa ystävyyttä. Miten sen teet, se jää sinun valinnaksesi. Kun olet tehnyt teoksen valmiiksi, niin 

1. Kuvaa teos mahdollisimman hyvin ja siirrä se pedanettiin kuviksen alle omaan kansioon. 

2.Selitä ehdottomasti kuvan alle kansioon, mitä haluat katsojien tietävän teoksen ideasta, miksi valitsit juuri tämän tekotavan/esineet/asiat. Tämä on suuri ja yhtä tärkeä osa teostasi!!!!

Palautukset: äikkä viimeistään klo 15.00.
ymppä muistiinpanot klo 15.00 ja silmäkuva klo 20.00
kuvataide : viimeistään ensi maanantai 20.4. 

Uusi viikko 14.4. alkaa

Mukavaa tiistaiaamua!
Nyt onkin vain 4 päivää opiskelua ja taas viikonloppu. Toivottavasti teillä oli mukava pääsiäinen ja jaksatte taas aloitella koulupäivää. Ollaan melkein huhtikuun puolessa välissä, joten 7 viikkoa koulua jäljellä kesälomaan.
Viime viikon itsearvioinnit suoritettiinkin ääniviesteillä, joita lähetitte mulle. Kiitos niistä! Niitä oli tosi kiva kuunnella, taidan tehdä toisenkin kerran samalla tavalla. Melkein tuntui, että olitte vieressäni livenä, kun kuulin äänenne, se oli mukavaa. Oli hyvä kuulla, että kaikilla oli ollut kiva viikko, tehtäviä sopivasti ja mukaviakin tehtäviä tuntui joukossa olevan. Hienosti pärjäätte etäopiskelussa, olen ylpeä teistä!

Tänään opiskelemme 5 ainetta yhdessä. Historiaa, matikkaa, ymppää, äikkää ja kuvista. Aamulla lisäksi on musiikin valinnainen. Musiikin valinnaisen tehtävät löytyvät sivusta oman otsikon alta tuttuun tapaan. Aloitamme matikalla ja historialla ensin.
Äikkä, ymppä ja kuvis tulevat myöhemmin. 

Matikka: Viime viikolla oli koe ja hienosti osasitte tehdä kokeen sähköisesti. Numerot saatte tietää tänään. Nyt aloitetaan uusi jakso, puhutaan prosenteista. Prosentti ei ole mikään uusi juttu asiana, vaan se on vain uusi nimi tutulle asialle. Yksi prosentti on aivan sama asia kuin yksi sadasosa!

eli 1% = 0,01 =murtolukuna yksi sadasosa

Katso ja kuuntele ensin mun opetustuokio matikkakansiosta ja sen jälkeen katso esimerkkilaskut Otso-sovelluksella sivusta 110. Sen jälkeen aloita laskeminen sivuilta 110-111. Lähetä kuva sivusta 111 laskettuna ja sen jälkeen saat lisäohjeita. Palautus viimeistään klo 12.00 tänään. 


Historia: Kreikan historia on nyt ohi ja siirrymme seuraavaksi Rooman historiaan. Se on yhtä mielenkiintoinen kuin Kreikankin historia. Kreikan historiasta emme pidä varsinaista koetta, vaan jakson kertaaminen tapahtuu Mind Mapin (ajatuskartta) avulla, joka arvioidaan (vastaa siis koetta). Tänään aloitatte historian tunnilla Mind mapin tekemistä. Kreikka-jakso on kirjassa sivut 80-111. Mind map on kuva, jonka täydennät tärkeimmillä asioista Kreikan historiasta. Tein mallipohjan historiakansioon, jota voit käyttää apunasi ja täydentää ja muuttaa sitä. Piirrä samantyyppinen piirros vihkoosi ja täydennä se itse. Voit lisätä ympyröitä ja poistaa niitä tarpeen mukaan. Tarkoitus on, että ympyröihin ei tule pitkiä sanoja, vaan vain asia muutamalla/yhdellä sanalla sanottuna. Suunnittele ensin suttupaperille, miten ympyrät tulevat ja mitä valitset tärkeiksi asioiksi, sen mukaan piirrä ympyröitä, niin että ne ovat järkevästi kokonaisuuksia. Tee kuvastasi tarpeeksi iso ja kirjoita siististi ja selvästi. Vedä viivat siististi. Voit käyttää myös värejä. Ole tarkka, että otat vain tärkeät asiat mukaan tasapuolisesti. Voit käyttää kirjan kappaleen otsikoita ja väliotsikoita suunnitellessasi, mitä otat mukaan. Mun malli on vain malli, sitä ei tarvitse kopioida, vaan sinun tehtäväsi on suunnitella itse, mitä kirjoitat ympyröihin. Saat siis lisätä asioita, poistaa asioita. Ympyröiden määrän saat siis itse päättää, eli paljonko tarvitset niitä. Tarkoitus on, että kun katsoo sinun Mind mappiasi, niin saa kokonaiskäsityksen Kreikan historiasta. Muista, että tämä ajatuskartta arvioidaan aivan kuin koe, eli käytä siihen tarpeeksi aikaa ja ole huolellinen. Palautusaikaa Mind Mapille on viikko, eli lähetä selvä kuva Mind Mapistasi viimeistään ensi maanantai-iltana. Jokaisen täytyy tehdä tämä, sillä tämä on koe (jos et tee, niin koearvosana on hylätty). 


Matematiikka palautus tänään klo 12.00
Historia palautus maanantaina 20.4. klo 20.00 => vastaa siis yhtä koetta