tiistai 12.5.

Tiistai 12.5.

Huomenta, tänään taas lippu liehuu salossa. Vilkaiskaapa tästä, miksi on liputuspäivä. Katso videopätkä ja lue teksti läpi videopätkän alla.
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2010/05/17/j-v-snellmanin-paiva-suomalaisuuden-paiva-125

Tänään opiskelemme hissaa, äikkää, ymppää, matikkaa ja kuvista. Aloitellaan ympällä ja matikalla. Yhdeltätoista saatte historian ja kahdeltatoista saatte äikän ja kuviksen. 

Matikka: Lasketaan edelleen mittakaavoja. Pienennöksiä ja suurennoksia tarvitaan silloin, kun todellista kokoa ei voida käyttää. Jos aion piirtää kartan jostakin alueesta, en voi piirtää sitä normaalikokoon, vaan se on pienennettävä aika paljon. Jos taas haluan piirtää hyvin yksityiskohtaisen ja tarkan kuvan jostakin pienestä ötökästä, on paljon helpompi piirtää, kun sen voi piirtää suurennettuna. Tärkeintä on kuitenkin se, että piirrettävä kohde ei muuta muotoaan ja se on siis samanlainen kuin alkuperäinen. 
 Nyt harjoittelemme pienennöksen ja suurennoksen muuttamista todelliseen kokoon. 

Ensin pienennetty kuva => todelliseen kokoon:
Minulla on kuva lipputangosta. Kuvassa lipputanko on 8 cm pitkä. Mittakaava kuvaan on 1 :100. Haluan tietää, kuinka pitkä lipputanko on oikeasti luonnossa. Mittakaavasta näen, että kuvaa on pienennös, koska mittakaavassa pieni numero on ensin.
Lasken näin:
Saan oikean mitan niin, että kerron lipputangon kuvamitan mittakaavan isolla luvulla. Eli 8cm x 100 = 800 cm. Lipputangon oikea pituus on siis 800 cm eli 8m. 

Suurennettu kuva => todelliseen kokoon

Minulla on kuva ötökästä, joka on kuvassa 6 cm pitkä. Mittakaava kuvaan on 10:1. Haluan tietää, minkä kokoinen ötökkä on oikeasti. Näen, että kuva on suurennos, koska mittakaavassa iso luku on ensin. 
Lasken näin:
Saan oikean koon selville, kun jaan ötökän kuvakoon mittakaavan isolla luvulla. Eli 6 cm : 10 = 0,6 cm (eli ötökän koko on 6 mm). 

Kun ymmärrät nämä laskut , niin tutki vielä opetusruutu omasta kirjastasi sivulta 174. Laske aukeama sivut 174-175 ja lähetä mulle kuva aukeamasta. Tee myös vihkotehtävät. 



Ymppä: Lue ensin kirjastasi sivu 190-191. Keksitkö ratkaisun pulmaan? Katso tarkkaan työkaluja, mitä on vajassa, onko niistä apua? 
Siirry sen jälkeen lukemaan sivut 192-193. Lukemasi jälkeen sinun pitää ymmärtää, mikä on kalteva taso jaa vipu. Tee lukemisen jälkeen tehtävät 1-4 sivulta 193. Joudut vähän miettimään vastauksia, joten älä hosu! Voit kysyä apua myös kotiväeltä. Kun vastaukset ovat mielestäsi oikein, niin lähetä kuva mulle niistä. 

Palautukset: Matikka ja ymppä tämän päivän aikana

Historia 12.5.


Roomalaiset olivat taitavia rakentajia. Heidän rakennelmiaan on säilynyt meidän aikoihimme asti. He tarvitsivat kestäviä teitä, paljon rakennuksia, ja ennen kaikkea puhdasta vettä. Vettä virtasi vesijohtoja myöden Roomaan lähes 900 miljoonaa litraa päivittäin. Lue omasta kirjastasi sivut 136-139. Kirjoita vihkoon samalla nämä seuraavat lauseert ja jatka ne loppuun täydentämällä oikeat asiat. 

1. Roomalaiset käyttivät rakennusmateriaaleina ---------- ja ------------. 
2. Holvikaari tarkoittaa........
3. Sanottiin, että kaikki tiet vievät Roomaan, koska......
4. Tiet olivat hyvin tärkeitä, koska........................
5. Roomalaiset keksivät, että vesi virtaa vesijohdossa, kun ......................
6. Vettä tarvittiin paljon, koska..................
7. Viemäriverkossa oli yksi ongelma, se.............................
8. Roomalainen kulttuuri levisi suurelle alueelle, koska................................
9. Löydätkö selitykset näihin sanoihin: akvedukti?, Via Appia?, provinssi?
10. Lopuksi, katso netistä kuva Pantheonista (laita kuvahakuun sana Pantheon) ja lue tämä pieni teksti siitä. Rakennustaitoa tämäkin!



Palautus: Lähetä vihkostasi kuva viimeistään huomenna 13.5.

Äikkä ja kuvataide 12.5.

Äikkä: Nyt ollaan loppumetreillä etäopetuksessa. Aika on ollut jotain sellaista, mitä emme olisi voineet kuvitellakaan tapahtuvan koskaan. Tämä on poikkeuksellista koko Suomen historiassa. Nyt saat kirjoittaa kaikkia ajatuksiasi ylös seuraavassa kirjoitelmassa. Kirjoitelma on siis kertomus, joten kirjoitat kokonaisilla virkkeillä tarinan. Mieti ja muistele tätä etäopiskeluaikaa. Saat kirjoittaa vapaasti omasta etäopiskeluajasta kaikkea, mitä mieleen tulee. Millaista se on ollut? Millaista on ollut opiskelu itsenäisesti, mikä on ollut kivaa, vaikeaa, huonoa, hyvää, ihmeellistä? Mitä kaikkea olet tehnyt, kun ei ole ollut harrastuksia kodin ulkopuolella, ei ole voinut käydä kavereilla. Oletko keksinyt jotain uutta tekemistä, oletko tehnyt jotain, mitä aiot jatkaa tulevaisuudessakin? Oletko ollut yhteydessä isovanhempiin, ystäviin, oletko käyttänyt etäyhteyksiä? Miten olet selviytynyt kotona? Oletko kiukutellut, oletko ollut hyvällä tuulella, oletko nukkunut enemmän, vähemmän, oletko tehnyt perheen kanssa jotain uutta, jotain enemmän? Onko sattunut jotain hassua? Millainen fiilis kaiken kaikkiaan sinulla on? Mitä olet oppinut etäopiskeluaikana? Onko tästä ajasta ollut jotain hyötyä vai pelkkää haittaa? Millä mielellä tulet kouluun? Jos et tule jostain syystä kouluun, miltä se tuntuu? Saat siis kirjoittaa aivan vapaasti kaikesta, mitä on tapahtunut etäopiskeluaikana...kerro koulunkäynnistäsi, mutta voit kertoa kaikesta muustakin. Kirjoita siis kertomus, jonka otsikon voit keksiä itse. Kirjoitelmassasi pitää olla vähintään 200 sanaa. Äidinkielen kansiossa on palautuskansio, johon kirjoitelmat palautetaan. Sinulla on kolme vaihtoehtoa: Voit kirjoittaa käsin selvästi ja ottaa kuvan kertomuksestasi ja palauttaa sen kansioon "palauta tiedosto" tai voit kirjoittaa suoraan kansioon, silloin käytät kohtaa "palauta merkintä". Voit myös kirjoittaa koneella ja palauttaa sen tiedostona kansioon. Huolehdi lopuksi, että kaikki pisteet ja pilkut ovat paikoillaan, ja oikeinkirjoitus on sujunut. 

Kuvataide: Tällä kertaa saat vapaamman aiheen. Aiheena on kevät. Saat itse päättää, mitä, miten, millä piirrät/maalaat...teetkö lyijykynätyön, ainoa kielto on, että kuvassa ei saa olla ihmisiä. Voit piirtää yksityiskohdan jostakin, maiseman, luontoa, vettä...saat vapaasti päättää, miten kuvaat kevättä. Palauta kuva teoksestasi kuvaamataidon kansion alle. Siellä on kohta "Kevät".

Palautukset: Äikkä viimeistään sunnuntai-iltana 17.5.
Kuvataide viimeistään perjantaina 15.5.