2 A Niina Tuomola

Keskiviikko 13.5.

Hyvää huomenta ja viimeistä etäopetuspäivää !

Torstaina näenkin jo teidät koululla lähiopetuksen parissa. Olen kirjoittanut päivän Wilma-viestiini ohjeita kouluun paluuta varten. Käykää läpi viestin sisältö yhdessä vanhempienne kanssa.

Olen aamulla teitä vastassa koulun pihalla, tarkemmin sanottuna alapihalla, ulkoliikuntavaraston lähellä. Nyt ei voi mennä normaalisti pelaamaan jalkapalloa tai harrastaa muita välituntiaktiviteetteja. 

Tänään kannattaa pakata reppu valmiiksi, laittaa kouluvaatteet aamua varten odottamaan ja mennä ajoissa nukkumaan.

Tässä päivän etäopetustehtävät:

Uskonto:

Ota uskonnon kirjasi esille ja sieltä kappale 19, Moskeija. Tänään opiskelemme asioita islamin uskosta.

Ota uskonnon vihkosi esille ja kirjoita otsikoksi Moskeija. Alleviivaa otsikko.

Lue teksti Islam on maailman toiseksi suurin uskonto. Vastaa sen jälkeen kysymyksiin kokonaisilla virkkeillä.

1. Missä ja milloin islam syntyi?

2. Mitä tarkoittaa muslimi?

3. Mikä on minareetin tehtävä?

Lue teksti Moskeijassa kohdataan. Vastaa sen jälkeen kysymyksiin kokonaisilla virkkeillä.

4. Miksi muslimit peseytyvät ennen moskeijaan menemistä?

5. Miksi moskeijoissa ei ole penkkejä?

Katso kuvaa moskeijan rukoussalista. Vastaa sen jälkeen kysymyksiin kokonaisilla virkkeillä.

6. Kuvaile moskeijaa kolmella sanalla. Tähän riittää pelkät sanat.

7. Kuka johtaa moskeijassa rukousta?

Islamin pyhä kieli on arabia, ja se on myös Koraanin (islamin pyhä kirja) alkuperäiskieli. Arabian luku- ja kirjoitussuunta on oikealta vasemmalle. Kokeile kirjoittaa oma etu- ja sukunimesi oikealta vasemmalle.

Kun olet valmis, tallenna kuva tehtävistäsi Pedanettiin kohtaan Etätehtävien palautus --> Uskonto --> Palautuskansion nimi on Moskeija. Kiitos!

Ympäristöoppi:

Ota ympäristöopin kirjasi esille ja sieltä aukema sivuilta 150-151. Tänään opiskelet asioita pihapiirin muuttolinnuista.

Aukeamalla on esitelty neljä eri lintulajia. Kuvien yhteydessä on paljon tietoa. Näet esimerkiksi värin ja koon, ravinnon ja pesäpaikan sekä karttakuvasta muuttomatkan.

Seuraavaksi saat tehdä ympäristöopin vihkoosi ajatuskartan linnusta, jonka olen valinnut sinulle. Ajatuskartan keskelle kirjoitat linnun nimen ja piirrät mahdollisimman tarkan kuvan linnustasi. Väritä kuva. Kuvan ei tarvitse olla iso.

Sen jälkeen kirjoitat sanat ravinto, käyttäytyminen, pesä, tuntomerkit ja muuta mielenkiintoista linnun nimen ympärille. Vedä viivat keskellä olevaan sanaan.

Katso mallia tästä.

Tämän jälkeen etsit tarvittavat tiedot linnustasi oppikirjastasi sekä internetistä ja kirjoitat ne otsikoiden alapuolelle.

Käymme tehtävät läpi perjantaina ympäristöopin tunnilla. Ensin vertailette tietojanne saman lintulajin saaneiden kanssa ja tämän jälkeen opetatte asian myös muille. Olet siis oman lintulajisi asiantuntija. Tee ajatuskartta huolella.

Tätä tehtävää ei tarvitse tallentaa Pedanettiin. Jatkamme aiheen käsittelyä vielä perjantaina.

Kottarainen: Sofia, Meeri, Kaisla ja Lauri

Pajulintu: Samuli, Maire, Jeremias ja Enni

Räystäspääsky: Onni, Konsta, Elmeri ja Elias

Kirjosieppo: Tilda, Milja, Aaron ja Eemeli

Kuvataide:

Tänään en anna sinulle uutta kuvataiteen työn aihetta. Voimme tehdä koulussa vielä jonkun kivan keväisen työn.

Toivon, että käytät seuraavat kaksi oppituntia rästitehtävien tekemiseen, mikäli sinulla sellaisia on. Rästitehtävät käydään läpi koululla. Tarvittaessa niitä jäädään tekemään koulupäivien jälkeen. Jos olet hoitanut hommasi ajallaan, sinun koulupäiväsi päättyy tänään tähän .

Kivaa keskiviikkoa sinulle! Torstaina tavataan!

 

Tiistai 12.5.

Matematiikka:

Tänään on kertauspäivä. Ota matematiikan kirjasi esille sivuilta 190-191. Voit aloittaa Linnapelistä, jos saat pelikaverin. Jos sinulla ei ole pelikaveria, hyppää suoraan sivun 191 tehtäviin. Koita laskea tehtävät ilman apua. Jos tuntuu vaikealta, katso tekemäni opetusvideot aiheista (Pedanetin videoista) tai selaa oppikirjaa muutama aukeama taaksepäin ja tutki tietoruutuja. Muista yksiköt tehtävässä 2!

Kun olet valmis, tallenna s. 191 tehtävät Pedanettiin kohtaan Etätehtävien palautus --> Matematiikka --> Palautuskansion nimi on Harjoittelua s. 191. Kiitos!

Äidinkieli:

Tänään pääset kirjoittamaan tietotekstiä valitsemastasi eläimestä. Ota äidinkielen lukukirjasi esille ja sieltä sivut 110-111.

Maanantaina teit äidinkielen vihkoosi kohdan Nyt suunnitellaan! Tänään teet kohdat Kirjoittamaan! ja Viimeinen silaus!.

Lue ohjeet huolellisesti. Näen kyllä tehtävästäsi, onko ohjeita luettu. Etene kohta kohdalta ohjeiden mukaan. Käytä sivun 110 tekstiä kilpikonnasta mallina. Voit tehdä joko ihan samanlaisen omasta aiheestasi tai sitten voit keksiä väliotsikot itse. Muista, että asiateksti kirjoitetaan asiatyylillä ja kirjoittamasi tiedot ovat tosiasioita.

Kun olet valmis, tallenna tietotekstisi kohtaan Etätehtävien palautus --> Äidinkieli --> Palautuskansion nimi on Tietotekstini - tiistai 12.5. Kiitos!

Käsityö:

Valitse yksi pieni ja helppo käsityö allaolevista linkeistä ja toteuta se. Tuo valmis työ torstaina kouluun ja ihastellaan sitä yhdessä. Jos et malta odottaa torstaihin, voit lähettää kuvan minulle jo aikaisemmin WhatsAppiin.

Sisilisko hamahelmistä

Ompele hiusdonitsi

Ompelukonetta voit käyttää vain aikuisen luvalla ja valvonnassa.

Ystävänauha

Pöllö- tai monsterikirjanmerkki

Tämä ohje on englanninkielinen, mutta se ei haittaa. Seuraat vain ohjeita ruudulta ja teet perässä. Neliönmuotoinen paperi on noin 15 cmX15 cm.

Iloisia askarteluhetkiä sinulle!

Musiikki
Musiikin tehtävät löydät tämän tekstin alta. 

Tiistain 12.5. musiikki

Aloitetaan tunti musiikin mukaan liikkumalla, tanssimalla ja rytmittelemällä. Liiku videon mukana. Yritä pysyä rytmissä.


Tänään opettelemme musiikin käsitteistöä ja sanastoa. 

Ensin opettelemme dynamiikkaan eli ääneen voimakkuuteen liittyviä musiikin sanoja. Olemme tunnillakin harjoitelleet dynamiikan asioita laulamalla eri tavoin. Nyt kerrataan ja ehkä opitaan samalla uusia musiikin sanoja.

Ota musiikin vihkosi tai paperi ja kirjoita otsikoksi Dynamiikka eli äänen voimakkuus.

Kirjoita otsikon alle seuraavasti:
f= forte=
p= piano=
ff=fortissimo
pp=pianissimo=

Kun olet saanut nämä kirjoitettua, katso video aiheesta. Osaatko päätellä videon perusteella, mitä kyseiset äänen voimakkuuteen liittyvät musiikin sanat tarkoittavat? Kirjoita oma vastauksesi, mitä ajattelet sanojen tarkoittavan.



Tarkista, menikö päättelysi oikein. 
forte= voimakkaasta 
piano= hiljaa
fortissimo= hyvin voimaakkaasti
pianissimo= hyvin hiljaa.


Jatketaan vielä dynamiikan parissa. Kirjota nyt seuraavat musiikin sanat vihkoosi edellisten alapuolelle.
crescendo=
decrescendo/diminuendo (me käytämme useimmiten tätä sanaa)= 

Katso seuraava video. Osaatko videon perusteella päätellä, mitä kyseiset musiikin sanat tarkoittavat? Kirjoita oma vastauksesi. 


Tarkista, menikö päättelysi oikein.
Crescendo= voimistuen
Decrescendo/diminuendo= hiljentyen


Seuraava video liittyy tempoon. Tempo tarkoittaa musiikin esitysnopeutta. Olemme tunnilla laulaneet eri tempoissa monia lauluja ja leikkineet laulujen mukana eri tempoissa. Nyt opitaan pari tempoon liittyvää musiikin sanaa. 

Kirjoita vihkoosi uusi otsikko Tempo.
Otsikon alle kirjoita seuraavat sanat: 
presto=
largo=

Katso seuraava video. Osaatko videon perusteeella päätellä, mitä kyseiset sanat tarkoittavat? Kirjoita oma vastauksesi perään. 


Tarkista, menikö päättelysi oikein.
presto= nopeasti, kiireisesti
largo= hyvin hitaasti

Lopetetaan tunti rokkaamalla. Pyydä muitakin perheestäsi mukaan. :) 


Tuo musiikin vihkosi perjantaina kouluun. Tarkistan silloin tehtäväsi.

Maanantai 11.5.

Liikunta:

Valitse joku allaolevista liikuntahaasteista ja harjoittele sitä päivän aikana. Saat toki harjoitella vaikka kaikkia. Muista tehdä lämmittelyt huolellisesti, ettei synny urheiluvammoja.

Jos joku haasteista onnistuu sinulta ja haluat näyttää sen minulle, lähetä minulle video siitä WhatsAppiin. Tämä on vapaaehtoista.

Liikuntahaaste #1

Liikuntahaaste #2

Liikuntahaaste #3

Liikuntahaaste #4

Jos haasteet tuntuivat vaikeilta, kokeile vessapaperijumppaa. Tarvitset vain kolme rullaa vessapaperia ja vähän tilaa ympärillesi.

vessapaperijumppa

Muista ulkoilla ja pitää taukoja tehtävien tekemisen välissä. Näin jaksat paremmin!

Matematiikka:

Ota matematiikan kirjasi esille ja sieltä aukema sivuilta 186-187. Tänään aiheena on Kymmen- ja sataluvut kertolaskussa. Lue ensin tietoruuru huolellisesti, ajatuksen kanssa.

Katso opettajan tekemä opetusvideo aiheesta. Linkki löytyy Pedanetin videoista.

Sitten voit laskea aukeman tehtävät sekä mökin 42.

Tämän jälkeen voit tarkistaa tehtävät itsenäisesti. Oikeat vastaukset löytyvät Pedanetin videoista.

Kun olet valmis, tallenna kuva tehtävistäsi Pedanettiin kohtaan Etätehtävien palautus --> Matematiikka --> Palautuskansion nimi on Kymmen- ja sataluvut kertolaskussa. Kiitos!

Äidinkieli:

Tänään meillä on aiheena Miten kirjoitan tietotekstin? äidinkielen lukukirjasta sivuilta 110-111. Lue tietotekstit sivun 110 eläimistä. Sen jälkeen lue vielä kilpikonnasta kirjoitettu tietoteksti. Lue se ajatuksen kanssa, koska huomenna sinä pääset kirjoittamaan tietotekstiä. Tänään saat valita eläimen ja hakea siihen liittyvää tietoa.

Lue sivulta 111 kohta Nyt suunnitellaan! Toimi ohjeiden mukaan. Tee tehtävät äidinkielen vihkoosi. Laita otsikoksi eläimesi nimi ja alleviivaa otsikko viivaimella.

Etsi eläimestäsi ainakin seuraavat tiedot ja kirjoita ne vihkoosi:

Tuntomerkit:

Luonne:

Ravinto:

Muuta kiinnostavaa:

Kun olet valmis, tallenna kuva tehtävästäsi Pedanettiin kohtaan Etätehtävien palautus --> Äidinkieli --> Palautuskansion nimi on Tietotekstin suunnittelua. Kiitos!

Muuta:

Jos sinulla on rästitehtäviä, varaudu näyttämään ne minulle torstaina, kun palaat lähiopetukseen. Suosittelen kuitenkin tekemään ne jo ennen torstaita pois ja tallentamaan ohjeiden mukaan Pedanettiin tai lähettämään minulle WhatsAppiin. Tänään sinulla on melko vähän tehtäviä, joten sinulla on aikaa tehdä myös rästitehtäviä. 

Oletko käynyt katsomassa Helsingin sanomien Lasten uutisia? Kannattaa käydä!

HS - Lasten uutiset

Muistathan, että olen vain puhelinsoiton tai viestin päässä auttamassa sinua. Ole rohkeasti yhteydessä minuun! Autan mielelläni .

Mukavaa maanantaita sinulle!

Perjantai 8.5.

Äidinkieli:

Ota äidinkielen lukukirjasi esille ja sieltä aukeman sivut 108-109. Tänään luet tietotekstin aiheesta Koirien viestintää.

Ota äidinkielen vihkosi esille ja kirjoita sinne otsikko Koirien viestintää. Alleviivaa otsikko. Muista kirjoittaa myös sivu- ja tehtävänumerot.

Tee vihkotehtävät 1-3 sivulta 109 äidinkielen vihkoosi. Muista vastata kokonaisin virkkein.

Tallenna kuva Pedanettiin kohtaan Etätehtävien palautus --> Äidinkieli --> Palautuskansion nimi on Tietoteksti Koirien viestintä. Kiitos!

Matematiikka:

Ota matematiikan kirjasi esille ja sieltä aukeama sivuilta 182-183. Lue tietoruutu huolellisesti.

Katso opettajan tekemä opetusvideo aiheesta Pedanetin videoista.

Tee aukeman tehtävät ja mökki 41.

Tarkista tehtävät itsenäisesti Pedanetin videoista.

Kuuntele opettajan lukemat päässälaskut Pedanetin videoista.

Kirjoita matematiikan vihkoosi otsikoksi Päässälaskut ja alleviivaa otsikko viivaimella. Kirjoita päässälaskujen vastaukset vihkoosi. Kun olet valmis, lähetä kuva vastauksistasi minulle WhatsAppiin tarkistusta varten.

Aukeman tehtävät tallennat Pedanettiin kohtaan Etätehtävien palautus --> Matematiikka --> Palautuskansion nimi on s. 182-183 + mökki 41. Kiitos!

Uskonto:

Tee uskonnon testi Kahootissa. Linkki on tässä alapuolella.

Kertomusten polku - uskonnon Kahoot!

Käytä samaa sarjakuvanimeä kuin viimeksi ympäristöopin Kahootissa. Olen lähettänyt sarjakuvanimen Wilmaan eli tarkista se vielä sieltä, jos et ole varma nimestäsi. Tee testi huolellisesti ja ajan kanssa. Sinulla ei ole kiire. Kirjaa et saa käyttää apunasi. Kahoot! sulkeutuu perjantaina illalla.

Ympäristöoppi:

Ota ympäristöopin kirjasi esille ja sieltä aukeama sivuilta 144-145. Tänään opiskelemme kappaleen 31, Muuttolinnut palaavat keväällä.

Ota myös ympäristöopin vihkosi esille ja kirjoita sinne otsikko Muuttolinnut palaavat keväällä. Alleviivaa otsikko viivaimella.

Lue otsikon alla oleva lyhyt teksti ja vastaa siinä esitettyyn kysymykseen vihkoosi ja perustele vastauksesi. Tämä on tehtävä 1. 

Tutki sivun 145 kuvaa 31.3 paikkalinnuista eli Suomessa talvehtivista linnuista. Mikä kuvan linnuista on sinulle tutuin ja miksi? Tämä on tehtävä 2.

Lue sivun 145 teksti. Vastaa sen jälkeen kysymykseen kokonaisella virkkeellä.

3. Mitä tarkoittaa paikkalintu?

Tutki sivujen 146-147 kuvaa 31.4. Mitä muuttolintuja olet jo nähnyt ja missä? Tämä on tehtävä 4.

Millaisissa ympäristöissä kuvan linnut ovat? Mainitse kolme.

Millaista ravintoa linnut löytävät elinympäristöstään?

Lue sivun 145 teksti. Vastaa sen jälkeen kysymykseen kokonaisella virkkeellä.

5. Mitä tarkoittaa muuttolintu?

6. Milloin alkaa lintujen paluumuutto?

7. Mitä linnut tekevät kesän aikana?

Katso sivun 148 kuvaa 31.5. Missä muuttolinnut viettävät talven? Miksi linnut muuttavat? Milloin linnut palaavat Suomeen? Milloin linnut lähtevät jälleen muuttomatkalle? Tämä on tehtävä 8.

Kun olet valmis, ota kuva tehtävistäsi ja palauta ne kohtaan etätehtävien palautus --> Ympäristöoppi --> Palautuskansion nimi on Muuttolinnut palaavat keväällä. Kiitos!

Musiikki
Tämän päivän musiikin tehtävät löytyvät täältä

Maanantain, tiistain ja keskiviikon opiskelemme vielä etäopetuksessa ensi viikolla. Torstaina palaatkin koulun penkille lähiopetukseen. Mikäli sinulla on palauttamattomia tehtäviä, valmistaudu näyttämään ne minulle viimeistään silloin. Vielä on aikaa palauttaa tehtäviä myös Pedanettiin.

Leppoisaa viikonloppua!

Torstai 7.5.

Liikunta:

Tänään liikuntatunnilla pääset metsästämään kuvia ulkona. Allaolevassa linkissä on 30 asiaa, josta voit ottaa kuvan. Lähde siis reippailemaan vanhempiesi luvalla tai vaikka heidän kanssaan lähimaastoon ja ota samalla hienoja kuvia keväisestä luonnosta. Ota ainakin kymmenen kuvaa, jos et jaksa ottaa kaikkia 30 kuvaa. Kaikkia kuvia ei tarvitse ottaa kerralla. Voit ottaa niitä myös pitäessäsi taukoja. 

Valitse kaksi parasta kuvaasi ja tallenna ne kohtaan Etätehtävien palautus --> Liikunta --> Palautuskansion nimi on Kuvametsästys ulkona. Kiitos!

Kuvametsästys ulkona

Kuvaajan muistilista:

- Valo on tunnetusti luontokuvaajan tärkein elementti, niin myös älypuhelimella kuvatessa. Valo korostaa kuvan yksityiskohtia, joista kuvan voidaan ajatella koostuvan.

- Auringon edessä kuvaamisesta on huomioitava, ettei aurinko heitä kuvaajan omaa varjoa kuvaan.

- Valolla vaikuttaa suoraan kuvan tarkkuuteen. Kohdennusta ja tarkkuutta voi muokata täppäämällä ruutua siitä kohdasta, mihin kohdennuksen haluaa. 

Ylläolevat vinkit ja monta muutakin vinkkiä löysin täältä.

Matematiikka:

Ota matematiikan kirjasi esille ja sieltä aukema sivuilta 178-179. Tänään kerrataan lukujen 3, 6, 7 ja 9 kertotaulut. Lue sivun 178 tietoruutu huolellisesti.

Katso opettajan tekemä opetusvideo Pedanetin videoista.

Tee aukeman tehtävät ja mökki 40.

Tarkista tehtävät itsenäisesti Pedanetin videoista.

Kun olet valmis, tallenna kuvat tehtävistäsi ja mökistä kohtaan Etätehtävien palautus --> Matematiikka --> Palautuskansion nimi on s. 178-179 + mökki 40. Kiitos!

Äidinkieli:

Tee ensitöiksesi yhteenveto lukudiplomikirjoistasi valmiiksi. Ota äidinkielen vihkosi esille tai joku muu tyhjä paperi. Tee yhteenveto näin:

Kuvakirjat:

Kertomuskirjat:

Runokirjat:

Kirjoja yhteensä:

Diplomin väri (kulta, hopea tai pronssi):

Vanhemman allekirjoitus:

Ota kuva sivusta ja tallenna se kohtaan Etätehtävien palautus --> Äidinkieli --> Palautuskansion nimi on Lukudiplomikirjat. Kiitos!

Viikonlopun aikana teen yhteenvedon luetuista kirjoista, jonka perusteella tilaan oikean määrän, oikean värisiä diplomeita. Muista siis ilmoittaa kirjat minulle, ettet jää ilman diplomia.

Tämän jälkeen ota äidinkielen lukukirjasi esille ja sieltä sivu 107. Tänään harjoittelet hakemiston käyttöä.

Hakemistossa sanat ovat myös aakkosjärjestyksessä.

Lue hakemisto läpi. Tee sen jälkeen tehtävät 3-4 äidinkielen vihkoosi. Tee myös plussatehtävä. Muista järjestää kirjat aakkosjärjestykseen kirjoittajan sukunimen mukaan.

Ota kuva tehtävistäsi ja lähetä se minulle WhatsAppiin tarkistusta varten. Kiitos!

Muuta:

Perjantaina on uskonnon testi Kahootissa. Muista kerrata jakson 3 asiat. Kysymyksiä on 30. 

Olethan tehnyt äidinkielen luetun ymmärtämisen testin tällä viikolla?

Onhan äitienpäivävalmistelut hyvällä mallilla? Oletko palauttanut ajatuskartan suunnitelmistasi käsityön palautuskansioon? Kortista sai halutessaan lähettää kuvan minulle.

Tarmokasta torstaita sinulle!

Keskiviikko 6.5.

Uskonto:

Ota uskonnon lukukirjasi esille ja sieltä kpl 18, Tutustutaan kirkkoihin. Lue teksti rauhallisesti, ajatuksen kanssa.

Ota sen jälkeen uskonnon vihkosi esille ja kirjoita otsikoksi Tutustutaan kirkkoihin. Alleviivaa otsikko.

Vastaa seuraaviin kysymyksiin kokonaisin virkkein.

1) Miksi Turun tuomiokirkossa voi nähdä useita eri aikakauden rakennustyylejä?

2) Mitä ovat ikoni ja ikonostaasi?

3) Miten ortodoksisen kirkon sisustus eroaa luterilaisesta kirkosta?

4) Miksi Suomen katolisessa kirkossa järjestetään erikielisiä messuja?

Turun tuomiokirkosta löydät halutessasi lisätietoa allaolevasta linkistä.

Turun tuomiokirkko

Lisätietoa Uspenskin katedraalista ja ortodoksikirkosta saat allaolevasta linkistä.

Uspenskin katedraali

Katolisesta kirkosta löydät lisätietoa allaolevasta linkistä.

Katolinen kirkko Suomessa

Lue allaoleva teksti.

Luostari on paikka, jossa voi keskittyä uskonnolliseen elämään. Luostarissa pysyvästi asuvaa miespuolista henkilöä kutsutaan yleensä munkiksi ja naispuolista nunnaksi. Suomessa toimii kaksi virallista ortodoksista luostaria: Heinävedellä on Lintulan nunnaluostari ja Valamossa munkkiluostari. Luostarissa nunnat ja munkit osallistuvat jumalanpalvelukseen ja käyvät säännöllisesti ehtoollisella. He tekevät myös töitä luostarin hyväksi. Nunnilla ja munkeilla ei ole omaa omaisuutta, mutta luostari antaa heille kaiken, mitä he tarvitsevat.

Vastaa allaoleviin kysymyksiin.

5) Mikä on

a) luostari

b) nunna

c) munkki?

6) Mitä nunnat ja munkit tekevät luostarissa?

Selvitä ja kirjoita vastaukset kysymyksiin. Googlettamalla löydät vastaukset. Yhdellä haulla löydät vastaukset kaikkiin allaoleviin kysymyksiin.

7) Mikä on paavi?

8) Kuka on nykyinen virassa oleva paavi?

9) Missä paavi asuu?

Kun olet valmis, ota kuvat tehtävistäsi ja tallenna kohtaan Etätehtävien palautus --> Uskonto --> Palautuskansion nimi on Tutustutaan kirkkoihin. Kiitos!

Ympäristöoppi:

Ota ympäristöopin kirjasi esille ja sieltä kappale 30, Eläimet ravintoketjun osana (s. 140-143). Lue kappale rauhallisesti, ajatuksen kanssa. Katso myös sivun 140-141 kuva ja lue kuvatekstit.

Ota ympäristöopin vihkosi esille ja kirjoita otsikoksi Eläimet ravintoketjun osana. Alleviivaa otsikko.

Vastaa allaoleviin kysymyksiin kokonaisin virkkein.

1) Mistä kasvit saavat energiaa, jonka avulla ne valmistavat ravintoa?

2) Mistä eläinten ravinto on peräisin?

3) Mitä tarkoittaa

a) kasvinsyöjä

b) raadonsyöjä

c) peto?

Piirrä vihkoosi ravintoketju. Väritä kuva. Kirjoita myös kuvatekstit. Sivulla 142 on myös vinkkejä, jos/kun haluat tehdä erilaisen kuin kirjan kuvassa.

Ravintoketjussa pitää olla ainakin kasvi, kasvinsyöjä ja peto. 

Bonustehtävä eli vapaaehtoinen tehtävä: Laadi ravintoketju, jonka osa sinä olet.

Kun olet valmis, ota kuva tehtävistäsi ja tallenna kohtaan Etätehtävien palautus --> Ympäristöoppi --> Palautuskansion nimi on Eläimet ravintoketjun osana. Kiitos!

Kuvataide:

Äidit voivat hypätä tämän kohdan yli. Teksti sisältää äitienpäiväsalaisuuksia. 

Tänään askartelet äitienpäiväkortin äidille. Koska en tiedä, mitä materiaaleja ja välineitä sinulla on kotona käytössäsi, laitan sinulle linkkejä erilaisiin kortteihin. Voit valita niistä yhden, jonka toteutat. Jos sinulla on itselläsi jo visio hienosta kortista, voit tehdä myös ihan omanlaisen kortin. Tänä vuonna sinulla ei ole antaa koulussa tehtyä lahjaa, joten itsetehty kortti on entistä tärkeämmässä roolissa. Tee kortti siis huolella. Toivottavasti tiistain käsityötunnin ajatuskartta on jo valmiina ja ihana äitienpäivä suunniteltuna.

Tässä ideoita:

Keväinen kukkakortti

Orvokkikortti

Popup - kortti

Kukkakortti (Tämä on englanninkielinen, mutta se ei haittaa.Vinkki! Kirjoita terälehtiin äidille viestejä. Esimerkiksi: Olet ihana! Olet tärkeä! Rakastan sinua! Kiitos huolenpidosta.)

Kukkiva äitienpäiväkortti

Kortteja äidille

Karkkikortti äidille (lahja samassa)

Karkkikorttiin keksit tietenkin sinun äidillesi sopivan tekstin karkkeja apuna käyttäen. Karkkikorttiin tarvitset aikuisen apua, koska jonkun on ostettava karkit kaupasta.

Monta vinkkiä ja ideaa

Voitte myös yhdistää voimanne ja askarrella koko perheen yhteisen kortin. Muistakaa tehdä se kuitenkin salassa äidiltä.

Sinun ei tarvitse tallentaa kuvaa kortistasi mihinkään palautuskansioon. Minulle riittää, että teet äitisi onnelliseksi sunnuntaina ja ilahdutat häntä kaunilla kortilla ja ihanilla suunnitelmillasi. 

Jos kuitenkin haluat näyttää minulle korttisi, lähetä siitä kuva minulle WhatsAppiin. Ihastelen korttiasi oikein mielelläni.

Muuta:

Muistathan, että perjantaina on uskonnon testi Kahootissa. 

Torstaina haluan myös yhteenvedon lukemistasi kirjoista. Sait ohjeet yhteenvedon tekemiseen jo aikaisemmin. Jos et ilmoita minulle lukemiesi kirjojen määrää, et myöskään saa diplomia.

Kivaa keskiviikkoa sinulle!

Tiistai 5.5.

Matematiikka:

Desimaaliluvut on nyt käsitelty. Hienosti olitte löytäneet desimaalilukuja myös lehdistä. Pidän mahdollisesti vielä kokeen aiheesta, kun palaamme lähiopetukseen. Siitä sitten lisää lähempänä, kun ohjeistukset koskien lähiopetusta tarkentuvat.

Tänään aloitamme uuden jakson matematiikassa. Tämä jakso käsittelee kertolaskua. Olemme harjoitelleet kolmannella luokalla paljon kertotauluja, joten olen luottavaisin mielin sen suhteen, että te kyllä osaatte kertotauluasiat hyvin. Kertaus on kuitenkin opintojen äiti ja tulee tässä jaksossa uuttakin asiaa.

Ota matematiikan kirjasi esille ja sieltä aukeama sivuilta 172-173. Lue sivun 172 yläreunasta jakson tavoitteet.

Katso ja kuuntele opettajan tekemät videot aloitusaukeaman kuvaan liittyen. Videot löytyvät Pedanetin videoista.

Katso ja kuuntele myös opettajan tekemä opetusvideo aukeman s. 174-175 aiheesta.

Nyt voit laskea aukeman tehtävät ja mökin 39.

Tarkista tehtävät itsenäisesti Pedanetin videoista.

Kun olet valmis, ota kuva tehtävistäsi ja tallenna Pedanettiin kohtaan Etätehtävien palautus --> Matematiikka --> Palautuskansion nimi on s. 174-175. Kiitos!

Äidinkieli:

Kuuntele ensin aakkoslaulu, niin aakkoset palautuvat mieleesi. Laulu on suunnattu vähän pienemmille oppilaille, mutta sopii päivän aiheeseen hyvin.

Aakkoslaulu

Taukojumppana voit jumpata päivän aikana aakkoset läpi. Jumppaa ainakin oman etu- ja sukunimesi kirjaimet.

Aakkosjumppa

Katso opetusvideo aiheesta aakkostaminen. Video ei ole minun tekemäni.

Aakkostaminen - opetusvideo

Ota äidinkielen työkirja esille sivulta 73. Tee tehtävät 1-2. Näissä tehtävissä kertaat aakkosia. Lähetä kuva valmiista tehtävistä minulle WhatsAppiin, niin tarkistan tehtävät. Kiitos!

Tänään meillä on aiheena aakkostaminen ja hakemisto. Ota äidinkielen lukukirjasta aukema sivuilta 106-107 esille. Lue sivun 106 teksti ajatuksen kanssa.

Muista!

- Sanat aakkostetaan ensimmäisen kirjaimen mukaan.

- Jos sanat alkavat samalla kirjaimella, aakkostetaan seuraavien kirjaimien mukaan.

- Ihmisten nimet aakkostetaan sukunimen mukaan. Jos sukunimi on sama, aakkosjärjestyksen määrää etunimi.

Tee sivulta 106 tehtävät 1-2 äidinkielen vihkoosi. Laita otsikoksi Aakkostaminen ja alleviivaa otsikko viivaimella. Muista merkitä myös sivunumero ja tehtävänumerot.

Kun olet valmis, ota kuva tehtävistäsi ja tallenna Pedanettiin kohtaan Etätehtävien palautus --> Äidinkieli --> Palautuskansion nimi on Aakkostaminen. Kiitos!

Seuraavaksi teet Luetun ymmärtämisen testin.

Lue teksti Kovakuoriaiset huolellisesti ajatuksen kanssa. Teksti löytyy kohdasta Etätehtävien palautus --> Äidinkieli --> Luetun ymmärtämisen teksti.

Tämän jälkeen käy läpi tehtävät. Osa tehtävistä tehdään paperille ja osan teet suoraan Pedanettiin. Tehtävät löytyvät samasta paikasta kuin teksti. 

Voit palata tekstiin aina uudestaan ja uudestaan. Sitä saa käyttää apuna tehtävien teossa.

Muista vastata osaan tehtävistä kokonaisilla virkkeillä ja siistillä käsialalla. Minun täytyy saada selvää tallentamastasi kuvasta, jotta voin arvioida tehtävät.

Käsityö:

Tämän kohdan voivat kaikki äidit nyt hypätä yli. Tänään suunnitellaan äitienpäiväyllätyksiä .

Tänä vuonna sinulla ei ole antaa äidille koulussa tehtyä lahjaa tai korttia. Keskiviikon kuvataiteen tunnilla teet äidille kortin ja siihen annan ohjeet silloin, mutta nyt käsityötunneilla suunnittelet muita keinoja ilahduttaa äitiä tulevana sunnuntaina. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! 

Äiti ilahtuisi varmasti vähän pidemmistä aamu-unista ja hänelle tehdystä aamupalasta. Kaunis ja herkullinen aamupalakattaus on varmasti asia, mitä äiti osaa arvostaa.

- Mieti, millaisista astioista äiti haluaisi äitienpäivänä aamupalan nauttia. 

- Löytyykö kotoa kauniit paperiservetit tuomaan juhlan tuntua?

- Ehtisitkö poimimaan kimpullisen valkovuokkoja? Löytyykö niitä lähistöltä? Valkovuokot eivät säily kauaa maljakossa, joten tämän voit tehdä aikaisintaan edellisenä iltana tai vasta aikaisin juhla-aamuna.

- Millaisesta aamupalasta äiti pitäisi? Suunnittele äidille kaunis ja herkullinen voileipä. Voit vaikka tehdä voileivän päälle hauskat kasvot tai jonkun muun kuvion kasviksista ja muista leivänpäällisistä. Katso allaolevasta linkistä vaikka mallia!

Hauskat kasvovoileivät

Lystikkäät leivät

- Osaatko keittää kahvit/teetä? Vielä on aikaa harjoitella. Pyydä tähän kuitenkin aikuisen apua, jollet ole ennen keittänyt.

- Kahvin kanssa maistuisi varmasti myös itseleivotut herkut. Osaatko leipoa jotain? Keksejä? Kuppikakkuja? Kakun? Pullaa? Yksin et saa aloittaa leipomista, mutta kysy isältä/isäpuolelta tai vanhemmilta sisaruksiltasi apua. Vai osaisiko isovanhemmat auttaa vaikka videopuhelun välityksellä? Suunnitelkaa yhdessä äidille hyvät, teidän perheellenne sopivat tarjoilut. Netti on täynnä ihania reseptejä. Etsi muutama vaihtoehto, josta voitte yhdessä valita sen, minkä toteutatte. Tehkää myös kauppalista yhdessä. Leipomistakaan ei kannata jättää juhla-aamuun. Muuten tulee kiire.

- Osaisitko laulaa äidille? Laitan alapuolelle pari vinkkiä lauluksi. Voit harjoitella vaikka vain ensimmäisen säkeistön. Vielä ehdit harjoittelemaan. Ota sisaruksetkin mukaan. Muistakaa harjoitella salaa äidiltä.

Äidin sydän

Äiti mun

- Runo äidille olisi myös kiva ajatus. Äidinkielen lukukirjassa sivuilla 66-67 on vinkkejä runojen kirjoittamiseen.

- Haluaisitko tehdä äidille kauniita hemmottelulahjakortteja? Kahvin keittäminen, tiskikoneen tyhjennys, lenkkiseura, päähieronta, kynsien lakkaus, imurointi, pölyjen pyyhkiminen ja moni muu kotiaskare ovat asioita, joissa osaat auttaa äitiä, ainakin pienellä harjoittelulla. Kirjoita lahjakorttiin esimerkiksi "Tämä lahjakortti oikeuttaa yhteen tiskikoneen tyhjennykseen." Koristele kortti kauniisti. Tällaiset aineettomat lahjat eivät jää kaappiin pölyyntymään ja ovat suureksi avuksi äidille. Muistathan sitten myös toteuttaa lupauksesi :)?

- Voit myös tehdä äidille viestilappuja, joihin kirjoitat kivoja asioita. Piilota ne paikkoihin, joissa äiti varmasti käy. Lapussa voi lukea esimerkiksi "Kiitos, kun autat minua" tai "Olet tärkeä ja rakas." jne. Tee lapuista kauniita, väritä ja koristele.

- Jos sinun on vaikea toteuttaa yllämainittuja asioita, voit miettiä myös muita tapoja ilahduttaa äitiäsi. Tunnet äitisi ja tiedät, mistä hän pitää. Jonkun äiti voi haaveilla rauhallisesta hetkestä kotisohvalla, kun taas jonkun toisen äiti haluaa jumppa- tai juoksukaverin.

- Voit myös miettiä ohjelmaa koko päiväksi. Koko perheen yhteinen retki lähilaavulle makkaranpaistoon voisi olla myös kiva idea. Vai osaako isä loihtia juhlaruuat ja sinä voisit avustaa isää valmisteluissa? Jokaisella perheellä on omat tapansa ja perinteensä.

- Äitienpäivä on äidin juhlapäivä. Muista tehdä siitä pienillä asioilla äidille ikimuistoinen ja muista myös kertoa äidille, kuinka paljon äitiä rakastat ja kuinka tärkeä hän on sinulle. Kauniista sanoista äiti saa lisää supervoimia jaksaa arjen tiimellyksessä.

Ota äidinkielen vihkosi tai joku muu tyhjä paperi esille ja tee ajatuskartta äitienpäivävalmisteluistasi. Kirjoita sivun keskelle Äitienpäivä. Kirjoita ympärille asioita, joita aiot toteuttaa äitienpäivänä. Ajatuskartan pitää sisältää tarkkoja yksityiskohtia ja ideoita sekä kuvia. Esittele valmis ajatuskarttasi (joka on myös suunnitelma) myös muille perheenjäsenillesi. Haluan nähdä Pedanetin palautuskansiossa ajatuskartan, jonka eteen on nähty vaivaa. Pelkkä muutaman sanan lyijykynätöherrys ei riitä.

Ota ajatuskartastasi kuva ja tallenna se Pedanettiin kohtaan Etätehtävien palautus --> Käsityö --> Palautuskansion nimi on Äitienpäiväsalaisuuksia. Kiitos!

Tarmokasta tiistaita sinulle!

Maanantai 4.5.

Liikunta:

Tässä on muutama idea päivän liikuntasuorituksia varten. Valitse näistä yksi tai useampi ja aloita aamusi jumpalla tai käytä taukoliikuntana.

Jumppakissan taukojumppaa

Kuntopiiri

Metsäjumppaa

Matematiikka:

Ota matematiikan vihkosi esille. Laita otsikoksi Desimaaliluvut lehdissä ja alleviivaa otsikko viivaimella. Etsi sanoma- ja aikakauslehdistä sekä mainoksista asioita, joita on ilmaistu desimaaliluvuilla. Leikkaa irti ja liimaa kuvat/tekstit vihkoosi. Saatko koko sivun täyteen? Etsi ainakin viisi asiaa.

Ota kuva valmiista sivustasi ja tallenna se Kohtaan Etätehtävien palautus --> Matematiikka --> Palautuskansion nimi on Desimaaliluvut lehdissä. Kiitos!

Äidinkieli:

Kiitos vappukirjeistänne. Niitä oli mukava lukea .

Ota äidinkielen lukukirjasi esille ja sieltä aukema sivuilta 104-105. Tänään aiheena on sisällysluettelo. Lue sivun 104 teksti ja silmäile sisällysluettelo läpi.

Katso myös opettajan tekemä opetusvideo Pedanetin videoista.

Tee sivulta 105 tehtävät 1-2 äidinkielen vihkoosi. 

Ota äidinkielen työkirjasi esille ja sieltä sivu 72. Tee tehtävä 2.

Ota kuvat tehtävistäsi ja tallenna ne kohtaan Etätehtävien palautus --> Äidinkieli --> Palautuskansion nimi on Sisällysluettelo. Kiitos!

Muuta:

Lukudiplomia sinulla on aikaa suorittaa torstaihin 7.5. saakka. Silloin lähetät minulle yhteenvedon luetuista kirjoista. Ilmoita minulle, kuinka monta kuvakirjaa, kertomuskirjaa ja runokirjaa luit sekä kirjojen kokonaismäärä. Tämän tiedon avulla pystyn tilaamaan oikean määrän, oikeanlaisia lukudiplomeita teille. Pyydä vanhemmaltasi kuittaus ilmoittasi kirjamäärän alle. Näin tiedän, että vanhempasi ovat nähneet kirjojen määrän, jonka ilmoitat minulle.

Perjantaina 8.5. on uskonnon testi jaksosta 3, Kertomusten polku. Testi on tehty Kahootilla ja on hyvin samantyyppinen kuin teit ympäristöopissakin. Käytät uskonnon Kahootissa samaa sarjakuvanimeäsi kuin ympässä. Muista kerrata viikon aikana jakson kappaleet.

Tämä on viimeinen kokonainen viikko etäopetuksen parissa. Torstaina 14.5. palaat kouluun lähiopetukseen. Aiheesta tulee vielä tarkempaa infoa lähempänä.

Opiskeluiloa uuteen viikkoon! Tämä menee jo rutiinilla! Olet suoriutunut hienosti! Ole ylpeä itsestäsi!

Torstai 30.4.

Tänään koulupäivä on vapun kunniaksi hieman normaalia lyhyempi. Oppitunteja on klo 12.30 asti. Olen suunnitellut vappuohjelmaa normikoulunkäynnin rinnalle.

Vappu on vuosittain 1. toukokuuta vietettävä enimmäkseen länsimaalainen kansainvälinen juhlapäivä ja monissa maissa yleinen vapaapäivä. Se on kevään loppupuolen juhlapäivä sekä kansainvälinen työväen juhlapäivä. Suomessa vapunpäivää aattopäivineen vietetään työväen, ylioppilaiden ja kevään karnevaalijuhlana. Vuodesta 1979 lähtien vappu on ollut Suomessa virallinen liputuspäivä, suomalaisen työn päivä. Juhlapäivä on saanut nimensä pyhästä Valburgista, jonka muistopäivä on 1.5. (Lähde: Wikipedia)

Liikunta:

Aloitetaan aamu kuitenkin reippaasti leikkimällä ja liikkumalla ja karistetaan unihiekat musiikin tahtiin. Valitse allaolevista linkeistä joku tai vaikka kaikki ja tee perässä. Voit myös tehdä näitä pisin päivää taukojumppana. Ota sisaruksetkin mukaan! 

Mimmi feat Akuliina - Muista pestä kädet

Baby Shark

Minitanssi kotiin

Just Dance 2018 - Waka waka this time for Africa

Matematiikka:

Ota matematiikan kirjasi esille sivulta 166. Tänään on vuorossa testisivu. Testisivu on kuin pieni koe. Tee sivu itsenäisesti niin hyvin kuin osaat. Älä pyydä aikuiselta apua tällä kertaa. Näin näen, kuinka hyvin olet oppinut jakson asiat.

Kun olet valmis, ota kuva testisivustasi ja tallenna se Pedanettiin kohtaan Etätehtävien palautus --> Matematiikka --> Palautuskansion nimi on Testi s. 166. Kiitos!

Voit laskea myös sivujen 167-168 tehtäviä, jos sinulla on hyvä matikkavaihde päällä. Tämä ei kuitenkaan ole pakollista.

Äidinkieli:

Ota valkoinen tyhjä paperi. Paperissa olisi hyvä olla viivat tai ruudut. Jos sinulla on kirjepaperia, käytä sitä.

Kirjoita minulle vappukirje.

Muistilista kirjeen kirjoittajalle:

- Merkitse paikka ja päivämäärä.

- Muista tervehdys.

- Kysy kuulumisia.

- Kerro omia kuulumisia. Haluaisin tietää erityisesti vappusuunnitelmistasi ja mitä aiot tehdä viikonloppuna. Muistakin asioista voit kirjoitella.

- Lopeta toivotuksella.

- Kirjoita loppuun nimesi.

Kun olet valmis, ota kuva kirjeestäsi ja tallenna se Pedanettiin kohtaan Etätehtävien palautus --> Äidinkieli --> Palautuskansion nimi on Vappukirje opettajalle.

Laita kirje talteen äidinkielen vihon väliin.

Vappuohjelmaa loppupäiväksi:

Osallistu Missä ilmapallo luuraa?- arvailuun. Ilmapallo on vieraillut vapun kunniaksi koululla ja eri paikoissa siellä. Kirjoita oikeat vastaukset järjestyksessä paperille ja lähetä paperista kuva minulle WhatsAppiin. Arvailuun pääset allaolevasta linkistä. Onnea arvailuun !

Tässä vielä linkki suoraan kopioitavaksi: https://peda.net/rauma/koulut/lappi

Seuraavaksi laitan sinulle vaihtoehtoja, mitä voit tehdä. Valitse niistä ainakin yksi.

Kun olet valmis, ota työstäsi/tekeleestäsi/esityksestäsi kuva tai video minulle ja lähetä se WhatsAppiini. Kiitos!

1) Vapun kunniaksi voit askarrella itsellesi vappunaamarin. Saat tehdä naamaristasi juuri sellaisen kuin itse haluat. Olen laittanut muutaman linkin tuonne alemmas, mistä voit käydä katsomassa ideoita.

Etsi itsellesi pahvia. Pahvia tarvitset kasvojesi kokoisen palan. Pahvia saat palasen vaikka muropaketin kyljestä leikkaamalla. Iso kertakäyttölautanen on myös hyvä pohja naamarille.

Mieti vappunaamarisi teema. Haluatko vappunaamaristasi eläinhahmon vai kenties sarjakuvahahmon vai jotain ihan muuta?

Mieti naamarin muoto, värit, koristelut ja materiaalit valmiiksi. Hyödynnä myös kierrätysmateriaaleja tarvittaessa. Sulat ja strasselit tuovat blingblingiä naamariin. Tee alustava suunnitelma paperille. Suunnitelmaa voi muuttaa matkan varrella, mutta alustavalla suunnitelmalla pääset helpommin liikkeelle. Jos sinulla on kotona vanhoja vappunaamareita, voit käyttää niitä apuna ääriviivojen piirtämisessä. Netistä voi myös tulostaa valmiita vappunaamarin kaavoja, jos sinulla on tulostin käytettävissäsi.

Sitten vain työn touhuun! Muista tehdä silmäreiät. Koita saada ne kohdistettua silmien kohdalle. Tee ensin pienet reiät ja suurenna tarvittaessa.

Kiinnitä lopuksi kuminauha naamarin reunoille nitojalla. Jos kotona ei ole kuminauhaa, voit pitää naamaria toisella kädelläsi kasvojen edessä.

Ota kuva itsestäsi (selfie) naamarisi kanssa.

Siivoa jälkesi.

Tässä muutama linkki ideoihin, joita voit halutessasi hyödyntää:

 Eläinnaamarit

Vappunaamarit munakennoista

Eläinnaamari

Vappunaamari

2) Piirrä ilmapalloja. Katso mallia allaolevasta linkistä ja tee perässä vaihe vaiheelta. Koristele ja väritä ilmapallosi.

How To Draw A Balloon - Easy Step By Step

3) Askartele itsellesi vappuhyrrä. Ohjeet löytyvät allaolevasta linkistä. Käytä työkaluja vain aikuisen valvovan silmän alla.

Vappuhyrrä

4) Askartele itsellesi vappuhattu. Allaolevasta linkistä pääset ohjeeseen. Voit tuunata hatusta juuri sinulle sopivan.

Vappuhattu/juhlahattu

5) Askartele itsellesi vappuhuiska. Ohjeet löytyvät allaolevasta linkistä.

Vappuhuiska

6) Leivo ja valmista herkkuja vapuksi. Tähän tarvitset aikuisen apua ja luvan. Älä tee keittiössä mitään ilman aikuisen valvontaa. Alapuolella on linkkejä herkkuihin. Voit myös tehdä ihan omia herkkuja. Perinteisestihän vappuna syödään tippaleipiä ja munkkeja ja juodaan simaa. 

Herkkutikut

Dippikasvikset junassa

Banaani-vaahtokarkkivartaat

Superhelppo kotijäätelö

Riisisuklaat

Sateenkaarivartaat

7) Luo oma sketsihahmo. Ohjeet ovat alapuolella olevassa linkissä. Sketsihahmostasi voit lähettää kuvan sijasta videopätkän minulle.

Sketsihahmo

8) Opettele beatboxaamaan. Allaolevassa linkissä on ohjeita. Beatboxauksestakin haluaisin saada videon.

Beatboxaus

9) Opettele biisi keittiövälineillä. Allaolevasta linkistä saat vinkkejä biisin tekoon. Tästäkin haluan videon.

Oma biisi keittiövälineillä

Kun lähetät opettajalle vappukuvan tai videon jostain ylläesitellyistä vaihtoehdoista, kirjoita viestiin myös oma vappunimesi. Saat selville sen alapuolella olevasta linkistä.

Mikä on vappunimesi?

Keskiviikko 29.4.

Ympäristöoppi:

Mene allaolevan linkin kautta tekemään Tutkimusmatka Suomeen-tietovisa, jonka olen tehnyt Kahootilla. Tämä tietovisa on pieni testi, joten tee se huolella. Tämän avulla näen, miten hyvin olet omaksunut ympäristöopin asioita koulussa ja kotona. Kysymyksiä on 31. 

Lähetin eilen Wilmassa sinulla pelinimen, jota käytät Kahootissa. Kaikkien teidän pelinimet ovat Aku Ankasta. Kahootissa kilpaillaan toisia vastaan (tietovisa), mutta koska kilpailette pelinimillä, niin vain minä näen, miten olet pärjännyt tietovisassa. Muut eivät tiedä pelinimeäsi.

Tässä lyhyet ohjeet:

1) Klikkaa linkkiä.

2) Näet sivulla violetin laatikon, jossa lukee Join the game. Kirjoita kohtaan Enter nickname sarjakuvanimesi.

3) Klikkaa Ok, go!

4) Valitse monivalintakysymyksistä sinun mielestäsi sopivin vastaus. Klikkaa vastausta. Lue kysymykset ja vastaukset huolella.

Onnea tietovisaan :)!

Tutkimusmatka Suomeen-tietovisa

Uskonto:

Tänään meillä on aiheena Kappale 17, Kirkko. Ota uskonnon kirjasi esille päivän kappaleen kohdalta ja lue kohta Monenlaisia kristittyjä, monenlaisia kirkkoja.

Lukemisen jälkeen ota uskonnon vihkosi esille. Kirjoita otsikoksi Kirkko ja alleviivaa otsikko. Vastaa allaoleviin kysymyksiin kokonaisin virkkein.

1. Kuinka monta kirkkoa Suomessa on arvioitu olevan?

2. Mistä tunnistaa kirkon?

3. Mitkä kirkot omaavat virallisen aseman Suomen lainsäädännössä?

Lue Kirkko on kristittyjen pyhäkkö.

4. Mikä on kristittyjen pyhäkkö?

5. Mitä tarkoittaa seurakunta?

6. Mihin käyttöön kirkkoja rakennetaan?

7. Milloin olet viimeksi ollut kirkossa ja mikä tilaisuus kirkossa oli silloin?

Katso ja kuuntele video kirkosta. Video löytyy myös Pedanetin Videoista. Sama kuva kuin videolla, löytyy oppikirjastasi.

Nimeä ja kirjoita kirkkoon kuuluvat asiat vihjeiden avulla. Riittää, että kirjoitat vastauksen.

a) Alttarin takana oleva taideteos.

b) Tässä näkyy kirkossa laulettavat virret.

c) Henkilö, joka johtaa jumalanpalvelusta.

d) Kirkon etuosassa oleva puhujakoroke.

e) Soitin, jolla säestetään virsiä.

f) Kasteessa käytettävä astia.

g) Kirkon tärkein paikka, joka sijaitsee kirkon etuosassa.

Allaolevista linkeistä näet kuvia sinulle tutuista kirkoista.

Kuvia Rauman Pyhän Ristin kirkosta

Kuvia Lapin kirkosta

Ota kuva tehtävistäsi ja tallenna se kohtaan Etätehtävien palautus --> Uskonto --> Palautuskansion nimi on Kirkko.

Kuvataide:

Viime viikolla opiskelit ympäristöopin tunnilla asioita perhosista. Tänään meillä on kuvataiteen tunnilla aiheena myös perhonen.

Tarvitset taustan maalaamiseen vesivärit, siveltimen, vettä, vesiväripaperia ja merisuolaa vähän. Laitan myös vaihtoehtoisia tapoja tehdä taustan, jos tarvittavia välineitä ei löydy kotoa.

Teippaa vesiväripaperi pöytään maalarinteipillä kiinni. Olet tehnyt tämän monta kertaa koulussa. Jos sinulla ei ole vesiväripaperia, älä teippaa. Ohuempi paperi voi revetä teippejä irroittaessa.

Maalaa ensin paperi vedellä. Muista pitkät vedot, reunasta reunaan.

Tämän jälkeen saat maalata taustan vesiväreillä haluamasi näköiseksi ja väsiseksi. Voit maalata pitkiä vetoja, reunasta reunaan, eri väreillä. Voit myös maalata paperille erilaisia värikkäitä alueita. Vettä saa olla siveltimessä runsasti, mutta paperi ei saa lillua vedessä. Käytä kirkkaita, keväisiä värejä. Sekoita värejä. Värikäs tausta kuvaa kukkaketoa, jolle kohta teet perhosen. Älä kuitenkaan maalaa vesiväripaperille kukkasia. Nyt ei maalata pikkutarkkaa jälkeä.

Ripottele märälle vesiväripaperille merisuolakiteitä. Suola imee väriä ja tekee paperin pinnasta kauniin. Mitä märempi paperin pinta on, sitä selvemmin näet pinnan muutoksen. Jätä suolakiteet paperin päälle kuivumisen ajaksi. Kaada merisuolakiteet roskikseen vasta, kun paperin pinta on kuiva. Jos paperi kupruilee paljon kuivumisen jälkeen, laita se kirjapinon alle painumaan.

Värikkään taustan saat myös käyttämällä silkkipaperia ja vettä. Revi silkkipaperista paloja ja asettele ne vesiväripaperin päälle. Laita silkkipaperit limittäin niin, ettei valkoista näy. Suihkuta silkkipaperien päälle suihkupullolla vettä. Silkkipapereista imeytyy väri vesiväripaperiin. Poista silkkipaperit, kun väri on imeytynyt kauniisti.

Taustan voi myös tehdä kollaasimaiseksi leikkaamalla aikakauslehdistä (ei sanomalehdistä) paperipaloja kauniissa väreissä ja liimaamalla niitä limittäin koko paperi täyteen. Valkoista paperia ei saa näkyä alta. Voit myös repiä palat. Kysy vanhemmiltasi lupa lehtien repimiseen.

Tai keksitkö itse jonkin hauskan tavan tehdä värikäs tausta? Mieti, mitä kuvataiteen välineitä sinulla on käytössäsi kotona. 

Taustan tekemisen jälkeen ota uusi valkoinen paperi. Tälle paperille teet päiväperhosen. Saat itse päättää, minkä perhosen teet. Ympäristöopin kirjassa sivulla 139 on vaihtoehtoja. Voit myös hakea internetistä kuvia suomalaisista päiväperhosista, jos haluat.

Voit katsoa allaolevasta linkistä videon ja harjoitella piirtämään perhosen vaihe vaiheelta. Video on englanninkielinen, mutta se ei haittaa. Siipien kuvioinnin teet tietenkin eri tavalla kuin videossa. Tee perhonen ensin lyijykynällä.

How to draw a butterfly - opetusvideo Art for kids

Voit maalata perhosenkin vesiväreillä. Nyt käytät vähemmän vettä ja teet tarkempaa jälkeä. Käytä pienempää sivellintä, jos sinulla on. Lopuksi rajaa perhonen ja sen yksityiskohdat tummemmalla värillä, esimerkiksi tussilla tai puuvärillä.

Leikkaa perhonen irti paperista ja liimaa se vartalosta kiinni taustaan. Siipiä voit hieman taivuttaa ylöspäin.

Jos teit taustan jollain muulla tekniikalla kuin vesiväreillä, mieti, mikä tekniikka olisi paras perhosen värittämiseen. Perhosen ja taustan pitäisi sopia yhteen. Perhosen voi värittää myös tusseilla, puuväreillä tai vahaliiduilla, jos se vain sopii taustan kanssa yhteen. Perhosen pitää kuitenkin erottua taustasta. 

Sitten ripustat taideteoksesi arvoiselleen paikalle. kysy vanhemmiltasi ensin lupa. Jääkaapin ovikin on hyvä paikka. Kaikki voivat ihailla sitä siinä ja joka päivä!

Ota kuva valmiista työstäsi ja tallenna se Pedanettiin kohtaan Etätehtävien palautus --> Kuvataide --> Palautuskansion nimi on Perhonen kukkaniityllä. Kansio on ryhmäpalautuskansio, joten pääset ihailemaan myös muiden töitä.

Tiistai 28.4.

Matematiikka:

Tänään on vuorossa Harjoittelua-aukema, jossa kerrataan desimaalilukujen yhteen- ja vähennyslaskua. Avaa oppikirjasi sivuilta 162-163.

Pelaa Heinon hurjastelu- peliä sivulta 162, jos saat pelikaverin. Jos et saa pelikaveria, mene suoraan sivun 163 tehtäviin. Lisätehtävänä voit laskea myös sivun 164 tehtävät, mutta se ei ole pakollista.

Kun olet valmis, lähetä kuva sivun 163 tehtävistä minulle WhatsAppiin tarkistusta varten. Kiitos!

Äidinkieli:

Nyt tehdään Kuullun ymmärtämisen- testi. Luen sinulle tekstin Nuusku-lukukoiran blogi.

1) Kuuntele opettajan lukema teksti. Keskity.

2) Lue tehtävät huolellisesti läpi.

3) Kuuntele opettajan lukema teksti uudestaan.

4) Tee tehtävät.

Opettajan lukema teksti löytyy täältä Pedanetistä, kohdasta Videot --> Äidinkieli. 

Tehtäviin pääsee täältä Pedanetistä kohdasta Etäopetuksen palautukset --> Äidinkieli.

Sitten siirrymme aiheeseen Kirje ja postikortti, joka löytyy oppikirjastasi sivuilta 98-99.

Lue sivun 98 kirje ja sen jälkeen sivun 99 postikortti. 

Huomasit varmasti, että sekä kirjeestä että postikortista löytyvät tietyt pesrusasiat. Niitä ovat:

1) Paikka ja päivämäärä

2) Alkutervehdys

3) Asia

4) Oma nimi/keneltä kirje on

PS kirjeen lopussa tarkoittaa jälkikirjoitusta.

Vastatessa kirjeeseen on kohteliasta kiittää kirjeestä.

Nyt pääset harjoittelemaan kirjeen kirjoittamista. Ota harjoituskirjasi esille ja sieltä sivu 70. Tee tehtävä1. Muista huolellisuus. Tarkista oikeinkirjoitus. Saako käsialasta selvää?

Kun olet valmis, ota kuva tehtävästäsi ja tallenna se Pedanettiin kohtaan Etäopetuksen palautukset -- > Äidinkieli --> Palautuskansion nimi on TK s. 70 Kirje.

Käsityö:

Onko kynät ja muut koulutarvikkeet aina hukassa?

Meneekö kännykän etsimiseen päivän mittaan aikaa aivan liikaa?

Onko koulupöydällä pikku tavarat aina levällään?

Ei hätää! Nyt pääset rakentelemaan legoista itsellesi kännykkä- ja kynätelineen. Näin tärkeät koulupäivän aikana tarvittavat tavarat ovat samassa paikassa, aivan käsiesi ulottuvilla.

Mieti, millainen teline olisi käytännöllinen juuri sinun tavaroillesi? Millaisia legojen osia siinä käytät? Mitkä värit sopivat telineeseesi? Millaisia hienoja yksityiskohtia siihen tulee? Onko se korkea/matala/kapea/leveä/yksinkertainen/moniulotteinen? Päästä luovuutesi valloilleen!

Katso allaolevasta linkistä, millaisen telineen opettaja teki itselleen. Minun telineessäni on paikat erilaisille kynille, puuväreille, muistilapuille ja kännykälle. Sinä teet tietenkin paljon hienomman! Tämä open versio on tehty sinulle "malliksi".

Kynä- ja kännykkäteline - opettajan versio

Jos sinulla ei ole kotona legoja, voit askarrella kynä- ja kännykkätelineen esimerkiksi maitopurkeista, säilykepurkeista, vessapaperirullan hylsyistä jne. Päällystä (koristepapereilla, kankaalla, sanomalehdellä, lahjapaperilla...) tai maalaa (pulloväreillä, vesiväreillä...) ne kauniisti, yhdistele liiman avulla, lisää hauskoja yksityiskohia jne. 

Rakenteluiloa!

Ota kuva valmiista työstäsi ja palauta se kohtaan Etäopetuksen palautukset --> Käsityö --> Kynä- ja kännykkäteline. Kansio on ryhmäpalautuskansio, joten pääset ihastelemaan myös muiden töitä.

Muuta:

Muista kertailla keskiviikon Tutkimusmatka Suomeen Kahoot!-tietovisaan.

Jos tarvitset uusia vihkoja, ilmoita siitä minulle. Nouto koululta sovittuun aikaan onnistuu.

Maanantai 27.4.

Tänään vietetään kansallista veteraanipäivää. Kansallinen veteraanipäivä on Suomessa sotaveteraanien kunniaksi 27. huhtikuuta vietettävä juhlapäivä ja yleinen liputuspäivä. Sitä vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 1987 Lahdessa osana Suomen itsenäisyyden 70-vuotisjuhlavuotta.

Sotaveteraani on sotaan osallistunut ja siitä hengissä selvinnyt henkilö.


Liikunta:

Aamu aloitetaan tänään hyötyliikunnalla aivan kuten viime maanantainakin. Tee seuraavat asiat reippaasti:

1) Petaa sänkysi. Osaat kyllä! Muhkurainenkin petaus on parempi kuin ei petausta ollenkaan :).

2) Siivoa oman huoneesi lattialta tavarat omille paikoilleen.

3) Vie likaiset vaatteesi pyykkikoriin.

4) Siivoa vielä koulupöytäsi, jotta mahdut tekemään taas uuden viikon koulutyöt siinä.

5) Tarvitseeko äiti tai isä apua? Voisit hoitaa jonkun pienen kotiaskareen. Vie vaikka roskat tai hae posti postilaatikolta. Osaatko tyhjentää tiskikoneen tai imuroida?

Kotitöiden jälkeen on varmasti kaikilla hyvä mieli. Sitten hassutellaan vielä uuden viikon kunniaksi ja tanssitaan ZombiZumbaa. Katso alla olevasta linkistä liikkeet ja tee perässä. ZombiZumbaa voi tanssia myös taukoliikuntana.

ZombiZumba

Matematiikka:

Tänään harjoittelemme desimaalilukujen vähennyslaskua. Ota oppikirjasi esille ja sieltä aukeama sivuilta 158-159. Lue tietolaatikko huolellisesti.

Katso opettajan tekemä opetusvideo Pedanetistä, Videoista-kohdasta.

Laske aukeman tehtävät ja mökki 36.

Tarkista tehtävät itsenäisesti Pedanetistä, Videot-kohdasta.

Tallenna kuvat tehtävistä Pedanettiin kohtaan Etätehtävien palautus --> Matematiikka --> Palautuskansion nimi on s. 158-159. Kiitos!

Äidinkieli:

Tänään siirrymme äidinkielessä uuteen jaksoon, jonka nimi on Viestintä ja tiedonhankinta. Ota äidinkielen lukukirja esille ja sivut 94- 95. Lue sivun 95 alareunasta jakson tavoitteet.

Sen jälkeen käännä sivua ja edessäsi on aukeama sivuilta 96-97. Katso ja kuuntele opettajan tekemä video aiheesta Pedanetistä, Videot-kohdasta.

Muista tehdä videolla antamani tehtävä koulupäiväsi päätteeksi. Kiitos!

Lue lukukirjasi sivulta 96 neljä erilaista viestiä. Tämän jälkeen ota äidinkielen vihkosi esille ja kirjoita otsikoksi Viesti. Alleviivaa otsikko viivaimella. Tee sivulta 97 tehtävä 3 vihkoosi. Lue ohjeet huolellisesti.

Ota äidinkielen työkirjasi esille ja sieltä sivu 68. Lue tehtävä 1. Siinä on malleja erilaisista viesteistä. Sen jälkeen siirry tehtävään 2. Lue ohjeet huolellisesti.

Ota kuva tehtävistäsi ja tallenna ne Pedanettiin kohtaan Etätehtävien palautus --> Äidinkieli --> Palautuskansion nimi on Viesti. Kiitos!

Muuta:

Keskiviikkona on Kahoot!-tietovisa ympäristöopin tunnilla. Muista kerrata Tutkimusmatka Suomeen-jakson asioita sitä varten. Ohjeet olivat perjantain viestissäni. Lähetän sinulle vielä henkilökohtaisesti nimen, jota käytät pelatessasi.

Mukavaa viikkoa!

Perjantai 24.4.

Marika-rehtori lähetti eilen kaikkiin koteihin Wilma-viestin, jossa hän kertoi seuraavan lukuvuoden suunnitelmista. Viestissään hän mm. kertoi, että minä siirryn yhdessä Piia-opettajan kanssa syksyllä ekaluokan opettajaksi ja te saatte opettajaksenne Jennin. Olisin halunnut kertoa tämän teille henkilökohtaisesti kasvotusten, jotta olisimme voineet jutella asiasta enemmänkin, mutta näissä etäopetusolosuhteissa se ei valitettavasti ollut mahdollista. Haikein, mutta luottavaisin mielin luovutan teidät Jenni-opettajalle. Loppukevät vietetään kuitenkin vielä yhdessä ja jatkossakin näemme koulussa joka päivä. Olen siis ihan lähellä, vaikka en sinun opettajasi syksyllä enää olekaan. Voimme jutella asiasta lisää, kun soitan sinulle lähiaikoina WhatsApp-videopuhelun.

Tässä ovat viikon viimeiset etäopetustehtävät. 

Äidinkieli:

Tänään teet äidinkielen testin sanaluokista Pedanetissä. Olemme harjoitelleet sanaluokkia menneiden viikkojen aikana paljon. Linkki kokeeseen löytyy tästä alapuolelta. Testi tehdään ilman kirjaa. Aikuiselta voit pyytää apua, mikäli tietokoneen tai muun teknisen välineen kanssa on ongelmia. Minä autan myös oikein mielelläni. Ole huolellinen ja tarkista ennen lopullista tallennusta. Lue ohjeet, jotta osaat toimia oikein. Nyt ei ole kiire. Testi tehdään vain kerran. Tee testi perjantaina, koulupäivän aikana. Yritä parhaasi, se riittää! Tsemppiä!

Valkoisiin laatikoihin kirjoitat itse tekstiä tietokoneesi/puhelimesi/tablettisi näppäimillä. Ole tarkkana oikeinkirjoituksen kanssa!

Monivalintatehtävässä klikkaat oikeaa vaihtoehtoa.

Tallenna lopuksi, niin vastauksesi tallentuvat minulle.

Tästä äidinkielen testiin

Matematiikka:

Tänään harjoittelemme desimaalilukujen yhteenlaskua. Ota matematiikan kirjasi esille ja sieltä aukeama sivuilta 154-155. Lue tietoruutu huolellisesti.

Katso opettajan tekemä opetusvideo aiheesta Pedanetistä, Videot-kohdasta. Voit katsoa videon monta kertaa. Aina kerta ei riitä.

Sitten voit tehdä aukeman tehtävät ja mökin 35.

Tarkista tehtävät itsenäisesti. Oikeat vastaukset löytyvät Pedanetin Videot-kohdasta.

Ota kuvat tehtävistäsi ja tallenna ne Pedanettiin kohtaan Etätehtävien palautus --> Matematiikka --> Palautuskansion nimi on s. 154-155. Kiitos!

Ympäristöoppi:

Olemme saneet nyt päätökseen jakson Tutkimusmatka Suomeen. Pidän teille keskiviikkona 29.4. Kahoot!-tietovisan jakson asioista. Se on kuin pieni testi, mutta tietovisan muodossa. Tuloksista näen, miten asiat on opittu. Laitan keskiviikkona linkin tietovisaan. Sitä klikkaamalla pääset tekemään sen. Annan jokaiselle myös Kahoot!-nimen, jonka kirjoitat nimi kohtaan. Sen lähetän jokaiselle henkilökohtaisesti.

Tietovisaan tulevat kapaaleet 19, 20, 21, 22, 24, 25, 26 ja 27. Sinun kannattaa kerrata tietovisaan lukemalla kappaleet ainakin kertaalleen läpi. Kertaa vaikka joka päivä kaksi kappaletta ja viimeisenä päivänä ennen tietovisaa vielä ne, mitkä tarvitsevat eniten kertausta. Näin olet valmistautunut. 

Tänään aloitamme Kevät saapuu-jakson. Olemme jo käyneet kappaleen 28 läpi ennen pääsiäistä. Muistatko, kun kasvatit pääsiäisruohoa ja seurasit sen kasvua?

Tänään opiskelemme kappaleen 29, Perhosen elämää. Katso allaolevasta linkistä video perhosen täydellisestä muodonvaihdoksesta.

Perhosen täydellinen muodonvaihdos

Lue kappale 29 oppikirjastasi rauhallisesti, ajatuksen kanssa.

Tämän jälkeen ota ympäristöopin vihkosi esille ja kirjoita otsikoksi Perhosen elämää. Alleviivaa otsikko viivaimella.

Jaa sivu neljään yhtäsuureen osaan eli tee vihon sivulle neljä ruutua. Vedä viivat viivaimella. Numeroi ruudut.

Piirrä ja nimeä ruutuihin perhosen täydellisen muodonvaihdoksen vaiheet (muna, toukka, kotelo ja aikuinen). Käytä oppikirjan sivua 137 apuna. Väritä kuvat ja kirjoita kuvan alle, mitä piirtämässäsi kuvassa tapahtuu.

Jatka tehtäviä seuraavalle vihon sivulle. Vastaa kysymyksiin kokonaisilla virkkeillä.

1. Millä nimellä kutsutaan valoisaan aikaan lentäviä perhoslajeja?

2. Mistä tulee nimi yöperhonen?

3. Mistä tietää, että perhonen on hyönteinen? Mitkä olivatkan hyönteisen tuntomerkit? (Katso kpl 11)

Ota kuvat tehtävistäsi ja tallenna ne Pedanettiin kohtaan Etätehtävien palautus --> Ympäristöoppi --> Palautuskansion nimi on Perhosen elämää. Kiitos!

Uskonto:

Kävitkö kurkkaamassa Pedanetissä, millaisia tärkeitä tai pyhiä kohteita luokkatoverisi saivat esiteltäväkseen viime uskontotunnilla? Kannattaa käydä kurkkaamassa. Kansio on ryhmäpalautuskansio, joten näet myös toisten tekemät työt.

Tänään siirrymme kappaleeseen 16, Kunnioita toisen pyhää. Ota uskonnon vihkosi esille ja kirjoita se otsikoksi. Alleviivaa otsikko viivaimella.

Lue oppikirjan teksti ja vastaa seuraaviin kysymyksiin kokonaisilla virkkeillä.

1. Mitkä asiat ovat tekstin perusteella useimmille ihmisille pyhiä?

2. Miksi on tärkeää kunnioittaa toisen pyhää?

3. Mitkä asiat ovat uskonnoissa pyhiä?

4. Mitkä asiat ovat sinulle pyhiä?

5. Haastattele yhtä perheenjäsentäsi/aikuista ja kysy häneltä, mikä hänelle on pyhää. Kirjoita vastaus.

6. Valitse kotoasi jokin perheellesi pyhä tai muuten tärkeä esine. Piirrä esineestä kuva ja kerro, mistä esine on tullut teille.

Ota kuva tehtävistäsi ja tallenna kuvat Pedanettiin kohtaan etätehtävien palautus --> Uskonto --> Palautuskansion nimi on Kunnioita toisen pyhää. Kiitos!

Musiikki
Musiikin tämän päivän tehtävät löytyvät tältä sivulta äidinkielen kokeen alta. 

Rentouttaaa ja mukavaa viikonloppua sinulle ja perheellesi!

Perjantain 24.4. musiikki

Olemme rytmitelleet etäopetuksen aikana, tänään harjoitellaan kehorytmityksiä. Yhdistämme siis musiikkia ja liikuntaa. 

Opettele videolta kehorytmi ja tee videon mukana. 



Otetaan tänään vielä toinenkin kehorytmi. Harjoittele ja tee mukana. Haasta kotijoukot mukaan. 



Jatketaan vielä rytmittely sekä kuuntelutehtävällä. Tässä videossa pingviinit puhuvat vierasta kieltä, mutta se ei haittaa, osaat silti tehtävän. Näet ruudulta kolme erilaista rytmiä, jotka ovat allekkain. Yksi riveistä rummutetaan kahdesti. Sinun tehtäväsi on kuunnella tarkkaan mikä näistä rytmeistä rummutettiin. Mieti hetken. Oikea vastaus aina paljastetaan hetken kuluttua. Saitko kaikki oikein? Oliko tehtävä helppo?



Lopetetaan musiikin tunti lauluun Popsi popsi porkkanaa https://areena.yle.fi/1-4311827#autoplay=true
Kuuntele ja laula mukana. Jos laulu ei ole tuttu, kuuntele eka kerta ja toisella kerralla laula mukana.

Torstai 23.4.

Liikunta:

Valitse yksi tai useampi allaolevista linkeistä ja aloita päiväsi reippaasti liikkumalla. Saat itse valita, minkä liikuntasuorituksen teet. Liikuntasuoritukset kannattaa tehdä ulkona, niin saat samalla raitista ilmaa. Etäopetuspäivien aikana tulee helposti istuttua paljon ilman taukoja ja tuijotettua ruutua enemmän kuin normaalisti. Se väsyttää ja tekee olon nuutuneeksi. Nuutuneena ei taas jaksa tehdä tehtäviä ja pienikin homma tuntuu isommalta kuin se todellisuudessa onkaan. Muista siis pitää hyvä huoli itsestäsi, ulkoilla, liikkua, syödä, nukkua ja levätä. Olet sen arvoinen!

Ulkojumppavinkkejä

Eläimellistä menoa

Ruista raajoihin

Pompputaidot

Jos joku aikaisemmin vinkkaamistani liikuntavideoista on ollut sinulle erityisen mieleinen, voit tehdä myös niitä harjoitteita.

Myös pihahommat, kuten haravointi tai vaikka polttopuiden kantaminen, ovat erinomaista hyötyliikuntaa. Kysy vanhemmiltasi vinkkejä pihatöihin!

Ota itsestäsi kuva tai video liikkumassa ja lähetä se opettajan WhatsAppiin koulupäivän aikana. Kuvan voi ottaa joku muukin. Kuvassa ei tarvitse näkyä kasvoja. Videolla voit halutessasi kertoa minulle, mitä olet tekemässä. Poistan kuvat ja videot kännykästäni etäopetusjakson jälkeen, joten lähettämiäsi kuvia ei näe kukaan muu. Jos et halua kuvata, voit myös kertoa minulle viestissä, miten ja missä olet liikkunut.

Äidinkieli:

Sinulla on perjantaina äidinkielen testi Pedanetissä. Testi tehdään ilman kirjaa koulupäivän aikana. Kertaa vielä sanaluokka-asiat perusteellisesti sekä lukukirjastasi että työkirjastasi. Villessä on myös hyviä kertaustehtäviä. Niitä kannattaa tehdä.

Kielioppiasiat ovat lukukirjassa seuraavilla sivuilla:

Verbit s. 78-79

Substantiivit s. 82, Yleisnimet ja erisnimet s. 84

Adjektiivit s. 86

Matematiikka:

Ota matematiikan kirjasi esille ja sieltä s. 151. Katso ennen tehtävien tekoa vielä opettajan tekemä kertausvideo Pedanetistä, Videot-kohdasta.

Sitten voit tehdä sivun 151 tehtävät. 

Kun olet valmis, lähetä kuva sivusta minulle WhatsAppiin, niin tarkistan tehtävät. Kiitos!

Opiskeluiloa!

Muuta:

Kun otat kuvan tehtävästäsi ja palautat sen minulle WhatsAppiin tai Pedanettiin, katsothan, että kuva on tarkka lähikuva ja oikeinpäin, kiitos! Käyn joka tehtävän läpi ja tekstiä on vaikea nähdä ja lukea, jos kuva on epätarkka ja kaukaa otettu.

Olen ollut aivan innoissani ja välillä häkeltynytkin, kuinka tarkasti, tunnollisesti ja hyvin olette tehtäviä tehneet. Jatkakaa samaan malliin! Olen todella ylpeä teistä!

Soittelen loppuviikosta ja ensi viikon aikana kaikille teille taas kuulumisia kysellen. Soitan tällä kertaa WhatsApin videopuhelun. Näin näemme toisemme. Zoomia ei ole kuin jokusella, niin kokeillaan nyt tätä. Toivon, että kaikki vastaavat reippaasti puheluuni. Kuulemisiin!

Keskiviikko 22.4.

Äidinkieli:

Tehdään elokuva-arvostelu tänään. Elokuva-arvostelu on sekä tietoa että mielipiteitä välittävä teksti. Siinä esitellään elokuvaa ja sen tietoja sekä arvioidaan sitä. Lähtökohtana on, että lukija ei tunne elokuvaa.

Lasse-Maijan etsivätoimisto - von Bromsin salaisuus

Ota äidinkielen vihkosi esille ja kirjoita otsikoksi Elokuva-arvostelu. Alleviivaa otsikko.

Kirjoita allaolevat perustiedot elokuvasta vihkoosi. Ne löytyvät, kun klikkaat ylläolevaa elokuvan linkkiä. Ne ovat heti aloitussivulla. Myös googlettamalla löydät tietoja. Kirjoita hakukenttään elokuvan nimi.

Elokuvan nimi:

Elokuvan ohjaaja:

Elokuvan käsikirjoittaja:

Valmistumisvuosi:

Valmistumismaa:

Elokuvan kesto:

Elokuvan ikäraja:

Esittele elokuvaa sen verran, että sitä on mahdollista seurata ja ymmärtää elokuvaa katsomatta. Kaikkia juonenkäänteitä ja ristiriitojen ratkaisuja ei silti pidä kertoa, lukija saattaa haluta katsoa elokuvan itsekin. Voit käyttää apunasi elokuvan esittelytekstiä, jonka näet klikattuasi ylläolevaa linkkiä, mutta älä pelkästään kopioi sitä. Lisää omia juttujasi joukkoon. Voit myös kirjoittaa kokonaan oman selostuksen juonesta. Tähän riittää lyhyt selostus, 4-5 virkettä on ihan riittävä.

Tämän jälkeen annat tähtiä elokuvalle. Maksimimäärä on viisi tähteä. Yksi tähti tarkoittaa, että elokuva oli huono, kun taas viisi tähteä tarkoittaa, että elokuva oli erinomainen. Piirrä tähdet tekstisi alapuolelle. Perustele tähtien määrä lyhyesti, mutta uskottavasti. Esimerkiksi: Annoin elukuvalle neljä tähteä, koska... Voit käyttää perusteluissasi musiikkia, roolisuorituksia, puvustusta, lavasteita, juonta jne. 

Lopuksi pohdi, oliko elokuvassa joku sanoma tai opetus.

Ota kuva elokuva-arvostelustasi ja tallenna kuva Pedanettiin kohtaan Etäopetustehtävien palautus --> Äidinkieli --> Palautuskansion nimi on Elokuva-arvostelu.

Uskonto ja kuvataide:

Aloitamme tänään uuden jakson uskonnossa, jonka nimi on Uskontojen maailma. Tässä jaksossa lähdemme kulttuurimatkalle ja tutustumme pyhiin paikkoihin. Jakso aloitetaan pohtimalla, mitä tarkoittaa pyhä. Sen jälkeen tutustumme kristinuskon, islamin ja juutalaisuuden pyhiin rakennuksiin.

Lue jakson aloitusaukeman teksti Tervetuloa kulttuurimatkalle. Tämän jälkeen ota uskonnon vihkosi esille ja kirjoita otsikoksi Uskontojen maailma. Alleviivaa otsikko viivaimella.

Vastaa sen jälkeen allaoleviin kysymyksiin kokonaisilla virkkeillä.

1. Mitä tarkoittaa, että jokin paikka on pyhä?

2. Miksi pyhät paikat ovat usein matkailukohteita?

3. Etsi sinulle osoittamastani paikasta lisätietoa internetistä. Kirjoita vihkoon väliotsikoksi saamasi kohteen nimi. Kirjoita 4-5 virkettä paikasta. Tiivistä tietoa. Kirjoita vain olennaisia ja mielenkiintoisia asioita.

Piirrä myös kuva kohteesta ja väritä se kotoa löytyvillä välineillä (esim puuvärit, vahavärit tai vesivärit) huolellisesti. Kuvan piirtäminen on tämän päivän kuvataiteen työ. Tee se huolellisesti.

Voit käyttää halutessasi allaolevia apukysymyksiä tiedon etsinnässä.

- Mikä paikka on?

- Miksi se on rakennettu?

- Miksi se on tärkeä?

- Missä se sijaitsee?

- Kuinka vanha se on?

- Kuinka paljon siellä käy ihmisiä?

Sofia ja Meeri: Pietarin kirkko

Kaisla ja Lauri: Turun tuomiokirkko

Samuli: Uspenskin katedraali

Maire: Ganges-joki

Jeremias: Kiinan muuri

Enni ja Onni: Taj Mahal

Konsta ja Elmeri: Pyramidit

Elias: Hagia Sofia

Tilda ja Milja: Kristus-patsas

Aaron ja Eemeli: Vapauden patsas

Ota kuva vastauksistasi sekä kuvastasi ja tallenna ne Pedanettiin kohtaan Etätehtävien palautus --> Uskonto --> Palautuskansion nimi on Matkakohteita. Palautuskansio on ryhmäpalautuskansio, joten muutkin voivat käydä ihastelemassa matkakohteen esittelyäsi sekä kuvaasi ja samalla opiskella lisää näistä tärkeistä, ympäri maailmaa olevista, matkakohteista.

Ympäristöoppi:

Tänään siirrymme uuteen kappaleeseen 27, Ukonilmalla salamoi. Ota oppikirjasi esille ja siletä aukema sivuilta 128-129.

Katso videot ukkospilvistä ja salamoista sekä video, jolla neuvotaan suojautumaan ukkoselta.

Tunnista ukkospilvi ajoissa ja laske salaman etäisyys

Miten suojautua ukkoselta?

Lue sivun 128 tekstit. Ota ympäristöopin vihkosi esille ja kirjoita otsikoksi Ukonilmalla salamoi. Alleviivaa otsikko. Vastaa allaoleviin kysymyksiin kokonaisilla virkkeillä.

1. Mistä tiedät, että ukonilma lähestyy?

2. Millaisia ovat ukkospilvet?

3. Miten salama syntyy?

Lue sivun 129 tekstit ja jatka vihkotyöskentelyäsi.

4. Kuinka kuuma salama on?

5. Miksi ukonilmalla kuuluu jyrinää?

6. Miten kaukana on salaman iskupaikka, jos jyrinä kuuluu

a) 3 sekunnin

b) 9 sekunnin

c) 15 sekunnin kuluttua salaman iskusta?

Lue sivun 130 tekstit ja jatka taas vihkotyöskentelyäsi.

7. Miten ukonilmalta kannattaa suojautua?

Selvitä internetin avulla, esimerkiksi IIlmatieteen laitoksen sivuilta, voiko salama lyödä kahdesti samaan paikkaan. Linkki Ilmatieteen laitoksen sivulle on tässä alapuolella.

Lyökö salama kahdesti samaan paikkaan?

Ota kuva ympäristöopin tehtävistäsi ja tallenna kuva Pedanettiin kohtaan Etätehtävien palautus --> Ympäristöoppi --> Palautuskansion nimi on Ukonilmalla salamoi. 

Bonustehtävä eli vapaaehtoinen tehtävä: Sivulla 131 on Tutki ja toimi- tehtäviä 4 kappaletta. Valitse niistä yksi, tutki ja toimi!

Innokasta opiskelupäivää sinulle!

Muista pitää taukoja, ulkoilla ja syödä hyvin. Näin jaksat paremmin!

Tiistai 21.4.

Matematiikka:

Ota matematiikan kirjasi esille ja sieltä aukema sivuilta 146-147. Tänään opiskelelemme desimaalilukujen suuruusvertailua.

Lue sivun 146 tietolaatikko huolellisesti ajatuksen kanssa.

Katso sen jälkeen opettajan tekemät opetusvideot aiheesta. Löydät ne täältä Pedanetistä, Videot-kohdasta. Katso videot vaikka kahteen kertaan.

Sitten voit aloittaa aukeman tehtävät. Tee myös mökki 33.

Tarkista aukeman tehtävät. Oikeat vastaukset ovat Pedanetissä, Videot-kohdassa.

Ota kuva aukemasta ja tallenna se Pedanettiin kohtaan Etätehtävien palautus --> Matematiikka --> palautuskansion nimi on s. 146-147.

Tämän jälkeen kuuntele päässälaskut. Nekin ovat Pedanetissa, Videot-kohdassa. Tee päässälaskut matematiikan vihkoosi. Laita otsikoksi Päässälaskut 22.4. Lähetä kuva vastauksistasi minulle WhatsAppiin, kiitos!

Musiikki:

Muista palauttaa elokuvaan liittyvät musiikin tehtävät tänään. Ohjeet ovat perjantain Wilma-viestissäni ja Pedanetissä perjantain tehtävien kohdalla.

Äidinkieli:

Testi tulossa

Pidän pienimuotoisen äidinkielen testin sanaluokista perjantaina 24.4. Koe on perjantaina Pedanetissä heti aloitussivulla, missä tehtävätkin ovat. Jokaisen oppilaan vastaukset tallentuvat minulle. Tarkistettuani testit, ilmoitan arvosanat henkilökohtaisesti. Koe tehdään ilman kirjaa. Tämä on tietenkin omantunnon kysymys. Toivon, että te vanhemmat käytte tämän asian lastenne kanssa läpi. Näin saan realistisemman kuvan lapsen taidoista. Kiitos!

Kielioppiasiat ovat lukukirjassa seuraavilla sivuilla:

Verbit s. 78-79

Substantiivit s. 82, Yleisnimet ja erisnimet s. 84

Adjektiivit s. 86

Työkirjasta kannattaa katsoa myös tehtyjä tehtäviä. Väliinjääneitä tehtäviä saa ja kannattaa tehdä. Villessä on myös sanaluokkatehtäviä. Olen avannut sinne taas uusia tehtäviä. Niiden avulla voi myös kertailla kokeeseen.

Tiistain tehtävät

Tarkoitus oli tänään tehdä elokuva-arvostelu, mutta siirretäänkin sitä vielä vähän eteenpäin. Käytetään äidinkielen kaksoistunnit nyt sanaluokkien kertaamiseen, koska testi on perjantaina.

Tee seuraavat kertaustehtävät äidinkielen vihkoosi. Voit käyttää oppikirjaasi apuna. Kirjoita otsikoksi Sanaluokkien kertaus. Alleviivaa otsikko viivaimella. Kirjoita myös väliotsikot (verbit, substantiivit ja adjektiivit).

Verbit

1. Taivuta verbiä mallin mukaan.

minä  laulan  en laula

sinä

hän

me

te

he

passiivi  lauletaan ei lauleta

Substantiivit

1. Keksi ja kirjoita jokaiseen ryhmään ainakin kolme substantiivia lisää.

Esineitä: kirja,

Ihmisiä: kokki,

Eläimiä: koira,

Paikkoja: kirjasto,

Kasveja: ruusu,

Asioita: päivä,

Ilmiöitä: myrsky,

2. Kirjoita allaolevat sanat oikean otsikon alle. Otsikot ovat Yleisnimet ja Erisnimet. Muista oikeat alkukirjaimet. 

oulu  aku ankka  elokuu  minna  tanskalainen  afrikan tähti  ruotsi  koira  itämeri  australia  kemijoki  kaupunki  äidinkieli  kokki  suomi mannerheimintie  äiti joulu  tiistai  opettaja

Adjektiivit

1. Kirjoita adjektiivin vertailumuodot allaolevista sanoista.

Malli: suuri, suurempi, suurin

kiltti

hyvä

ohut

2. Keksi ja kirjoita jokaiseen virkkeeseen eri adjektiivi. Kirjoita koko virke vihkoosi.

a) Lainasin kirjastosta ____________________ kirjan.

b) Kirjassa oli monta ____________________ kummitusjuttua.

c) Minusta jutut eivät olleet liian ____________________.

d) Osa niistä oli niin ____________________, että minua nauratti.

e) Kirja oli minusta todella ____________________.

f) Se on ehkä ____________________ lukemani kirja.

Ota kuvat kertaustehtävistäsi ja tallenna ne Pedanettiin kohtaan Etätehtävien palautus --> Äidinkieli --> Sanaluokkien kertaustehtävät. 

Käsityö:

Katso lyhyehkä Pelasta pörriäinen- video Yle Areenasta.

Pelasta pörriäinen

Seuraavaksi saat tehdä helpon hyönteishotellin allaolevien ohjeiden mukaan. Lue ohjeet huolellisesti.

Helppo hyönteishotelli

Jos kotoasi löytää nikkarointitaitoinen aikuinen, jolla on aikaa puuhastella kanssasi, voitte tehdä myös hieman haastavamman hyönteishotellin. Googlettamalla löydät vaikka mitä ideoita, mutta laitan tähän alapuolelle linkin videosta, jossa on erilaisia vaihtoehtoja. Älä käytä yksin teräviä työkaluja, vaan ainoastaan aikuisen valvoessa käyttöä.

Näin rakennat hyönteishotellin

Ota kuva hyönteishotellistasi ja tallenna kuva Pedanettiin kohtaan Etätehtävien palautus --> Käsityö --> Palautuskansion nimi on Hyönteishotelli.

Mikäli innostut nikkaroimaan haastavamman hyönteishotellin ja tarvitset enemmän aikaa, ilmoita siitä minulle. Saat lisäaikaa työllesi.

Mukavaa rakenteluhetkeä!

Maanantai 20.4.

Liikunta:

Aamu aloitetaan tänään hyötyliikunnalla. Tee seuravat asiat reippaasti:

1) Petaa sänkysi. Osaat kyllä! Muhkurainenkin petaus on parempi kuin ei petausta ollenkaan :).

2) Siivoa oman huoneesi lattialta tavarat omille paikoilleen.

3) Vie likaiset vaatteesi pyykkikoriin.

4) Siivoa vielä koulupöytäsi, jotta mahdut tekemään taas uuden viikon koulutyöt siinä.

5) Tarvitseeko äiti tai isä apua? Voisit hoitaa jonkun pienen kotiaskareen. Vie vaikka roskat tai hae posti postilaatikolta. Osaatko tyhjentää tiskikoneen tai imuroida?

Tuliko hiki? Entä hyvä mieli?

Tässä vielä linkki metsäjumppaan. Jos sinulla on mahdollisuus mennä lähimetsään koulupäiväsi aikana ja saat siihen vanhemmiltasi luvan, voit kokeilla videossa olevia liikkeitä siellä. Pelkkä metsässäkin liikkuminen riittää. Voit vain kävellä ympäriinsä sekä samalla ihailla keväistä metsää ja kuulostella sen ääniä. Rentoudu! Vedä syvään henkeä!

Muista ulkoilla joka päivä. Raitis ilma piristää sinua ja saat puhtia päivääsi.

Alkavan lukuviikon kunniaksi voit myös aloittaa aamusi satujoogalla tai vaikka tehdä tämän taukojumppana. Allaolevasta linkistä pääset kuuntelemaan sadun ja joogaamaan samalla.

Satujooga

Matematiikka:

Laske sivujen 141 ja 144 Millimittarit. Muista tehdä myös itsearvioinnit. Lähetä sen jälkeen Millimittareista kuvat minulle WhatsAppiin, niin tarkistan tehtävät.

Ympäristöoppi:

Lukujärjestyksessä lukee äidinkieli, mutta nyt opiskelemmekin ympäristöoppia, koska perjantaina oli ylimääräinen äidinkielen tunti elokuvan katselun muodossa.

Viimeksi olemme opiskelleet ympäristöopissa kappaletta 26, Tuuli on liikkuvaa ilmaa. Aihe on meillä vielä vähän kesken, joten jatketaan sitä vielä vähän.

Palauta mieleesi käsitteet matalapaine ja korkeapaine. Muistatko, miten tuuli syntyy? Olet kirjoittanut ja piirtänyt näistä asioista jo viime kerralla ympäristöopin vihkoosi. Kertaa nämä asiat sieltä tai sitten lue oppikirjastasi sivut 124-125. Kertaus on opintojen äiti :)!

Katso kännykästäsi, netistä tai päivän lehdestä päivän sääennuste. Samalla voit katsoa vaikka koko viikon ennusteen. Millaisessa säässä ulkoilet tällä viikolla?

Lue oppikirjastasi sivulta 126 hirmumyrskyistä.

Vastaa seuraaviin kysymyksiin ympäristöopin vihkoosi kokonaisilla virkkeillä. Jatka edellisten tehtävien alapuolelle.

1) Mikä on hirmumyrsky?

2) Mikä on sääsatelliitti?

3) Mikä on trombi?

Ota kuva vastauksistasi ja tallenna vastauksesi Pedanettiin kohtaan Etäopetustehtävät --> Ympäristöoppi --> palautuskansio Tuuli on liikkuvaa ilmaa.

Tämän jälkeen mieti itseksesi tai keskustele kotonaolevan aikuisen kanssa, missä harrastuksissa tuulesta on

a) hyötyä

b) haittaa?

Sitten etsi internetistä kuva

a) trombista

b) tornadosta

c) taifuunista.

Syötä hakusana Googleen.

Bonustehtävä eli vapaaehtoinen tehtävä: Sivulla 127 on Tutki ja toimi- tehtäviä. Valitse yksi tehtävistä, tutki ja kokeile.

Opiskeluintoa!

Muuta:

Katsoitko jo perjantain ohjeissa mainitun elokuvan? Huomenna teet elokuvasta elokuva-arvostelun ja palautat musiikin tehtävät Pedanettiin. Jos elokuva on vielä katsomatta, katso se tänään.

Perjantai 17.4.

Tässä ovat viikon viimeiset etäopetustehtävät. Olette hienosti oppineet palauttamaan tehtäviä Pedanettin. Kiitos siitä!

Törmäsin eilen ihanaan ja puhuttelevaan runoon ja haluankin jakaa sen teille kaikille.

"Vanha ja viisas puu

oli kerran vain

pieni ja urhea taimi,

todellinen

selviytyjä niin kuin

sinäkin."

-Susanna Jussila-

Olette hienosti selvinneet menneistä viikoista, kukin omalla tavallanne. Olette joutuneet harjoittelemaan kouluasioiden lisäksi esimerkiksi sinnikkyyttä, periksiantamattomuutta, pitkäjännitteisyyttä, kurinalaisuutta, itsenäistymistä ja varmasti välillä on ollut turhautumisen hetkiä, surua ja murhettakin. Kaikki tunteet kuuluvat elämään ja tähän poikkeukselliseen aikaan. Muistetaan kuitenkin keskittyä ympärillämme olevaan hyvään ja olla niistä hyvistä asioista kiitollisia. Tsemppiä kaikille !

Jos tarvitsette apua ja tukea tehtävien kanssa tai vaikka vain juttukaveria koulupäivän aikana, olen puhelinsoiton tai viestin päässä auttamassa ja kuuntelemassa. Autan todella mielelläni :).

Äidinkieli:

Tänään on Rauma-päivä eli Rauman kaupungin syntymäpäivä. Suomen kolmanneksi vanhin kaupunki täyttää 578 vuotta. Voit katsoa allaolevasta linkistä videon kotikaupungistamme ja kerrata Rauma-tietouttasi.

Kaupunkimme Rauma- video

Jatka eilen aloittamaasi kertomusta. Eilen teit suunnitteluruudukon ja juonipolun. Tänään pääset kirjoittamaan kertomuksesi valmiiksi. 

Muista lukea ohjeet vielä torstain Wilma-viestistäni tai Pedanetistä. Huomaan kyllä, jos et ole lukenut ohjeitani.

Käsialan tulee olla selkeää. Muuten en saa selvää kuvan tekstistä.

Palauta kertomus Pedanettiin perjantain aikana. Mikäli kuva ei löydy Pedanetistä maanantaiaamulla kahdeksan maissa, merkkaan tehtävän tekemättömäksi Wilmaan. Vaikka tehtävä olisi merkattu tekemättömäksi, pitää se silti tehdä. Kirjoitan Wilma-merkinnän perään päivämäärän, jolloin tehtävä on palautettu myöhässä. Merkintä ei lähde pois.

Muista myös bonustehtävä eli vapaaehtoinen tehtävä! Lähetä minulle kertomuksesi ääniviestinä WhatsAppiin. Näin kertomuksesi herää eloon ja saa ihan uusia ulottuvuuksia :).

Matematiikka:

Ota matematiikan kirjasi esille ja sieltä aukeama sivuilta 142-143. Tänään opiskelemme desimaaliluvun käsitettä.

Lue sivun yläreunassa oleva tietoruutu huolellisesti, ajatuksen kanssa.

Katso tekemäni opetusvideo Pedanetin Videot-kohdasta. Katso video vaikka kahteen kertaan. Ymmärsitkö varmasti?

Videon jälkeen voit alkaa ahertamaan aukeaman tehtäviä. Tee myös mökki 32.

Kun olet tehnyt aukeman ja mökin, voit tarkistaa tehtävät Pedanetin Videot-kohdasta.

Lähetä minulle perjantain aikana viesti (tavallinen viesti tai ääniviesti) WhatsAppiin ja kerro siinä, miten matematiikan tehtävät sujuivat. Voit kertoa myös muita kuulumisiasi. Älä unohda viestiä! Muista olla viestissäsi rehellinen. Ei haittaa, vaikka tehtävät tuntuvat vaikealta. Vain harjoittelemalla tulee mestariksi!

Uskonto:

Jatkamme hieman sinnikkyysaiheen käsittelyä. Kuuntele vielä opettajan tekemä video sinnikkyydestä. Se löytyy keskiviikon Wilma-viestistä tai Pedanetin Videot-kohdasta.

Vastaa videon jälkeen allaoleviin kysymyksiin uskonnon vihkoosi. Arvaa mitä? No tietenkin kokonaisilla virkkeillä :). Jatka aikaisempien sinnikkyystehtävien alle.

1) Voiko elämässä menestyä ilman sinnikkyyttä? Perustele vastauksesi.

2) Millaista sinnikkyyttä olet nähnyt lähipiirissäsi?

3) Onko jokin tarina sinnikkyydestä jäänyt erityisesti mieleesi? Ehkä jonkun idolisi tarina?

4) Onko sinnikkyys aina hyvä asia? Perustele vastauksesi.

Haastattele jotain lähipiirisi ihmistä, joka on osoittanut elämämässään sinnikkyyttä. Kysy häneltä seuraavat kysymykset ja kirjoita vastaukset vihkoosi.

Laita väliotsikoksi Haastattelu. Alleviivaa otsikko viivaimella.

1) Mikä oli haastateltavasi elämässä iso tavoite, joka vaati paljon sinnikkyyttä?

2) Mitä esteitä hänen elämässään oli, jotka ehkä hidastivat tavoitteen saavuttamista?

3) Miltä tavoitteen saavuttaminen tuntui?

4) Miten tavoitteen saavuttaminen on vaikuttanut haastateltavan elämään?

Ulkopuoliset ihmiset näkevät usein vain onnistuneen suorituksen, mutta siihen vaadittu aika, panostus, itsekuri ja mahdolliset pettymykset ja uhraukset jäävät piiloon.

Tehdään vielä yksi harjoitus. Sen nimi on Jäävuoritehtävä. Kirjoita se otsikoksi ja alleviivaa otsikko viivaimella. Voit tehdä tämän tehtävän kokonaan uudelle sivulle.

Piirrä sivun keskelle aaltoileva ja sininen veden pinta. Veden pinta voi olla vihon vasemmasta reunasta oikeaan reunaan ulottuva. Tämän jälkeen piirrä jäävuori. Jäävuoren huippu tulee veden pinnan yläpuolelle ja loppuosa jäävuoresta jää vedenpinnan alapuolelle. Piirrä jäävuori lyijykynällä.

Jäävuoren huippu kuvastaa onnistunutta etäopiskelua ja hyvin tehtyjä etäopetustehtäviä. Veden pinnan alle jää kaikki se, mitä tarvitaan, että tämä tavoite saavutetaan.

Kirjoita pinnan alle ne asiat, jotka sinnikäs etäopiskelu vaatii. Kirjoita ainakin viisi asiaa. 

Tallenna kuvat tämän päivän uskonnon tehtävistä Pedanettiin kohtaan etätehtävien palautus, Uskonto ja Sinnikkyystehtävät 2. Palautuskansion nimi on siis Sinnikkyystehtävät 2. Kaikki tehtävät eivät mahdu yhteen kuvaan, joten nyt joudut tallentamaan ehkä 2-3 kuvaa.

Äidinkieli ja musiikki:

Lukujärjestyksen mukaan seuraavaksi pitäisi olla ympäristöoppia, mutta pidetään ympäristöopin tunti vasta maanantaina. Seuraavaksi voit vähän rentoutua hyvän elokuvan parissa. Ota mukava asento ja katso allaoleva elokuva Yle Areenasta. Sitä ennen lue vielä elokuvaan liittyvät tehtävät, jotta osaat katsoa elokuvaa oikeita asioita silmällä pitäen.

Lasse-Maijan etsivätoimisto - von Bromsin salaisuus

Musiikin tehtävä:

Ota tyhjä paperi eteesi ja laita otsikoksi elokuvan nimi. Alleviivaa otsikko. Vastaa seuraaviin kysymyksiin kokonaisilla virkkeillä.

1) Miten musiikkia käytetään elokuvassa?

2) Miten musiikki sinun mielestäsi sopi elokuvaan? Perustele vastauksesi.

3) Mitkä kohtaukset jäivät mieleesi hyvän musiikin ansiosta? Perustele vastauksesi.

Tallenna kuva tästä sivusta Pedanettiin kohtaan Etätehtävien palautus, Musiikki ja Musiikkitehtävät elokuvasta. Musiikkitehtävät elokuvasta on siis palautuskansion nimi. Musiikin opettajasi Niina käy katsomassa tehtävät sieltä.

Palauta tämä tehtävä viimeistään tiistaina 21.4. Tähän tehtävään saat käyttää sekä perjantain 17.4. ja tiistain 21.4. musiikin tunnit. Muistuttelen kyllä palautuksesta sinua vielä ensi viikolla.

Äidinkielen tehtävä:

Elokuvasta kirjoitetaan elokuva-arvostelu. Siihen tulee ohjeet tiistaina.

Voit katsoa elokuvan myös viikonlopun aikana tai vaikka useammassa osassa, jos muihin koulutehtäviin meni paljon aikaa. 

Rentouttavaa elokuvahetkeä!

Muuta:

Muistathan lukea myös muita kirjoja kuin koulukirjoja! Täytä myös lukudiplomivihkoa.

Ville-tehtäviä kannattaa myös välillä tehdä.

Helsingin Sanomien Lasten Uutiset kannattaa aina silloin tällöin katsoa.

HS - Lasten uutiset

Muista hoitaa kaikki rästitehtävät kuntoon! Aloita uusi viikko puhtaalta pöydältä. Älä jätä tehtäviä roikkumaan. Koulutehtävät pitää hoitaa kunnolla myös etäopetusjakson aikana.

Hyvää viikonloppua!

Torstai 16.4.

Liikunta:

Tässä on sinulle kolme eri harjoitetta päivän liikuntaehdotukseksi. Valitse niistä jokin tai tee vaikka vähän kaikkia. Koordinaatiotikkaat voi piirtää katuliidulla esimerkiksi pihakivetykselle tai asfaltille (ei ajotielle). Kysy ensin lupa vanhemmiltasi. Katuliidut kuluvat ja huuhtoutuvat sateen mukana pois. Kivijumppaa ennen on hyvä hieman lämmitellä, jotta lihaksesi lämpenevät ennen lihaskuntoliikkeitä. Juokse vaikka kotipihassa talon ympäri pari kertaa. Myös aikaisempia liikuntatunneille ehdottamiani liikuntasuorituksia voi tehdä. Jos vaikka pidit eläinjoogasta, tee niitä liikkeitä. Pääasia on, että saat liikuntaa ja sitä kautta ylläpidät jaksamistasi ja kuntoasi. 

9 sarjaa hyppynarulla

12 harjoitusta koordinaatiotikkailla

Kivijumppaa

Matematiikka:

Ota matematiikan kirjasi esille ja sieltä aukeama sivuilta 136-137. Tänään aloitamme uuden jakson, joka käsittelee desimaalilukuja. Lue sivun 136 yläreunasta jakson tavoitteet.

Kuuntele aloitusaukeamaan liittyvä video Pedanetistä, Videot-kohdasta.

Tämän jälkeen vastaa hiljaa mielessäsi opettajan tekemiin kysymyksiin. Kysymyksetkin löytyvät Videot-kohdasta.

Ota matematiikan kirjastasi esille aukema sivuilta 138-139. Katso opettajan tekemä opetusvideo aiheesta Desimaaliluvun ja murtoluvun yhteys. Ymmärsitkö asian? Voit katsoa videon vielä uudestaan. Video löytyy Videot-kohdasta.

Nyt voit siirtyä aukeman tehtäviin. Tee myös mökki 31.

Kun olet tehnyt aukeman tehtävät, tarkista ne omatoimisesti. Laita oikeinmerkki merkiksi tarkistuksesta ja korjaa virheet. Oikeat vastaukset löydät Videot-kohdasta.

Äidinkieli:

Tänään saat aloittaa pienen kertomuksen Minimaailmastasi. Saat käyttää tähän myös perjantain äidinkielen tunnin. Voit esimerkiksi tehdä suunnitteluosion (suunnitteluruudukko ja juonipolku) tänään ja kirjoittaa kertomuksen valmiiksi perjantaina. Älä edes yritä saada kaikkea valmiiksi kerralla. Se on liian suuri työ yhdelle päivälle.

Kertaa allaolevat asiat kertomuksesta.

Kertomus:

- Kertomuksessa on sarja tapahtumia.

- Se kertoo päähenkilön elämästä.

- Sivuhenkilöt liittyvät päähenkilön elämään.

- Kertomuksessa olevia paikkoja kutsutaan tapahtumapaikoiksi.

- Kertomuksella on alku, keskikohta ja loppu.

Ota äidinkielen vihkosi esille ja kirjoita sinne otsikoksi Kertomus. Alleviivaa otsikko viivaimella.

Suunnittele suunnitteluruudukon avulla (oppikirja sivu 44) kertomuksesi tapahtumapaikka. Tapahtumapaikka on itse tekemäsi Minimaailma. Kirjoita suunnitteluruudukon keskelle siis Minimaailma. Voit myös käyttää tarkempaa ilmaisua, esimerkiksi Keijumetsä tai mitä tahansa minimaailmasi kuvaakin.

1) Kirjoita yhteen ruutuun, mitä näet.

2) Kirjoita toiseen ruutuun, mitä kuulet.

3) Kirjoita kolmanteen ruutuun, mitä haistat.

4) Kirjoita neljänteen ruutuun, mitä tunnet.

Seuraavaksi saat suunnitella kertomuksesi juonipolun. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! Kirjoita vastaukset seuraaviin kysymyksiin vihkoosi. Kirjoita myös väliotsikot vihkoosi (esimerkiksi Aloitus).

Aloitus

1) Kuka on päähenkilö?

2) Missä ollaan? (Tapahtumapaikka on siis minimaailmasi. Kerro siitä tarkemmin. Käytä tekemääsi suunnitteluruudukkoa apunasi.)

3) Mikä on ongelma?

Vastoinkäymisiä

1) Mitä alkaa tapahtua?

2) Miten jännitys tiivistyy?

Käännekohta

1) Mitä yllättävää tapahtuu?

2) Miten tapahtuvat huipentuvat?

Lopetus

1) Miten asiat ratkeavat?

2) Miten kaikki päättyy?

Sitten pääset aloittamaan kirjoittamisen. Muista kirjoittaa kertomusmuodossa. (Älä siis kirjoita näin: Päähenkilö on legoukko. Hän on tekemässäni minimaailmassa.)

Muista:

- isot alkukirjaimet

- sanavälit

- lopetusmerkit

Keskity kirjoittamiseen! Sinulla ei ole kiire. Tämän kertomuksen avulla saan tärkeää tietoa siitä, kuinka hyvin kirjoittaminen sinulta sujuu tällä hetkellä. Tee siis parhaasi!

Käytä paljon kuvailevia sanoja.

Kirjoita lyhyt ja ytimekäs kertomus juuri tekemääsi juonipolkua apunasi käyttäen.

Kertomuksessasi on neljä kappaletta (aloitus, vastoinkäymisiä, käännekohta ja lopetus). Jätä jokaisen kappaleen väliin rivin verran tyhjää tilaa. Jokaisessa kappaleessa voi olla 2-4 virkettä. Koko kertomuksessasi on siis 8-16 virkettä.

Älä käytä vuorosanoja. Niitä ei ole hetkeen harjoiteltu. Väärinkirjoitettuna ne vain sekoittavat kertomustasi.

Keksi lopuksi kertomuksellesi hyvä otsikko.

Lue tekstiäsi välillä ääneen, niin kuulet, miltä se kuulostaa. Kun olet kirjoittanut tekstin, lue se vielä alusta loppuun. Mieti, ymmärtääkö lukija/kuulija tekstin. Ehtisikö joku kotona kuuntelemaan kertomuksesi ja antamaan siitä palautetta?

Ota kuva(t) valmiista kertomuksestasi ja tallenna Pedanettiin kohtaan Etäopetustehtävien palautus --> Äidinkieli --> Kertomus. Palautuskansion nimi on siis Kertomus. Varmista vielä, että työ meni oikeaan kansioon.

Bonustehtävä eli vapaaehtoinen tehtävä: Jos haluat lukea kertomuksesi minulle ääneen, lähetä se WhatsAppiini ääniviestinä. Kuuntelen mielelläni kertomuksesi juuri sinun äänelläsi kerrottuna :). Se tekee siitä entistä paremman!

Palautus on perjantaina 17.4. 

Luithan ohjeet varmasti huolellisesti? Lue ne varmuudeksi muutaman kerran, niin osaat toimia varmasti oikein.

Kirjoittamisen iloa!

Keskiviikko 15.4.

Uskonto:

Tänään puhun teille tekemälläni videolla sinnikkyydestä. Sinnikkyyttä tarvitset erityisesti nyt, kun joudut opiskelemaan asioita itsenäisesti ja se on välillä varmasti haastavaa. Kuuntele video Pedanetin Videot-kohdasta.

Videon kuuntelun jälkeen, ota uskonnon vihkosi esille ja kirjoita vihkoon otsikoksi Sinnikkyys. Alleviivaa otsikko viivaimella.

Vastaa allaoleviin kysymyksiin kokonaisilla virkkeillä. Kirjoita vastaukset selkeällä käsialalla, jotta pystyn lukemaan ne Pedanettiin tallentamastasi kuvasta.

1) Mitä esteitä kotona etäopetustehtävien tekemiselle saattaa tulla?

2) Miten suunnittelet, missä ja milloin etäopetustehtävät tehdään?

3) Millaiset olosuhteet auttavat pitäytymään etäopetustehtävien tekemisessä?

4) Millainen ympäristö tukee sinnikästä etäopetustehtävien tekemistä?

5) Mitä hyötyä on siitä, että jaksaa nähdä vaivaa ja tehdä annetut tehtävät huolellisesti?

6) Miten voisit kehittää omaa sinnikkyyttäsi etäopetusjakson aikana? Kuka sen huomaisi ensimmäisenä ja miksi?

7) Milloin olet tehnyt viimeksi etäopetustehtäviä sinnikkäästi ja mikä oli lopputulos? Oliko se sen arvoista?

Ota lähikuva sivustasi ja tallenna se Pedanettiin Etätehtävien palautus-kohtaan. Valitse uskonto ja sieltä palautuskansio nimeltä Sinnikkyys-tehtävät. Anna tämä myös kuvasi otsikoksi.

Tämän jälkeen saat keksiä tsemppisanat itsellesi ja luokkatovereillesi. Mieti, millaiset sanat kannustaisivat sinua ja luokkatovereitasi vaikeana päivänä? Mikä saisi hymyn huulille? Millaiset sanat saisivat sinut ja luokkatoverisi yrittämään parhaansa? Millaiset sanat lisäisivät sinnikkyyttä ja auttaisi suoriutumaan hankalista asioista? 

Ota valkoinen A4-kokoinen paperi (iso vihon sivu) ja kirjoita nämä tsemppisanat kauniilla käsialalla keskelle paperiasi. Koristele paperi hienosti. Tee sivusta positiivisuutta ja hyvää energiaa huokuva. Väritä kuva joko puuväreillä tai tusseilla. Katso, että tekstistäsi saa selvää. Voit vahvistaa tekstin myös tusseilla.

Ota lähikuva tsemppisanasivustasi ja tallenna se Pedanettiin Etätehtävien palautus-kohtaan. Valitse sieltä uskonto ja palautuskansio nimeltä Tsemppisanat luokkatovereille. Palautuskansio on ryhmäpalautuskansio, joten muutkin näkevät tsemppisanasi. 

Kun tarvitset tsemppausta ja kannustavia sanoja, käy kurkkaamassa kansion tsemppisanat. Näin saat taas lisää sinnikkyyttä jatkaa eteenpäin :)!

Ympäristöoppi:

Ota ympäristöopin kirja esille ja sieltä aukema sivuilta 124-125, kpl 26 Tuuli on liikkuvaa ilmaa. Tänään opiskelemme asioita tuulesta ja tuulen synnystä.

Ota myös ympäristöopin vihkosi esille ja kirjoita otsikoksi Tuuli on liikkuvaa ilmaa. Alleviivaa otsikko viivaimella.

Katso internetistä, kännykästäsi tai päivän sanomalehdestä, millaista säätä kotiseudullesi tänään ennustetaan. Kirjoita vihkoosi lämpötilasta, tuulen nopeudesta ja suunnasta sekä sateisuudesta. Voit myös piirtää ja värittää kuvat.

Lue sivun 124 teksti rauhassa ajatuksen kanssa. Ymmärsitkö lukemasi?

Vastaa sen jälkeen kokonaisilla virkkeillä allaoleviin kysymyksiin vihkoosi.

1) Mikä on matalapaine?

2) Millainen sää on matalapaineen alueella?

3) Millä kirjaimella ja värillä matalapaine on kuvattu sivun 124 sääkartassa?

4) Mikä on korkeapaine?

5) Millainen sää on korkeapaineen alueilla?

6) Millä kirjaimella ja värillä korkeapaine on kuvattu sivun 124 sääkartassa?

Hienoa! Nyt olet oppinut käsitteet matalapaine ja korkeapaine. Jatketaan eteenpäin. Seuravaksi opit, miten tuuli syntyy.

Lue sivun 125 teksti tuulen synnystä. Katso myös kuva ja kuvateksti. Lue vaikka kahteen kertaan.

Vastaa sen jälkeen kokonaisella virkkeellä seuraavaan kysymykseen.

7) Miten tuuli syntyy?

8) Piirrä kuvat matalapaineen alueella syntyvästä tuulesta ja korkeapaineen alueella syntyvästä tuulesta. Käytä sivun 125 yläreunan kuvaa apuna. Kirjoita kuvan alle kuvatekstiksi matalapaineen alue ja korkeapaineen alue.

Katso seuraavaksi lyhyt video tuulen voimakkuudesta.

Tuulen voimakkuuden vaikutus

Nyt olet oppinut myös tuulen synnyn. Jatkamme aiheen käsittelyä seuraavalla ympäristöopin tunnilla.

Kuvataide:

Jatka Minimaailmasi rakentamista. Muista ottaa kuva ja tallentaa se Pedanettiin. Ohjeet ovat tiistain Wilma-viestissäni ja Pedanetissä.

Tiistai 14.4.

Matematiikka:

Ota matematiikan kirja esille ja sieltä sivut 132-133. Jäikö pääsiäistä ennen joku tehtävä tekemättä? Laske ainakin kaksi tehtävää näiltä sivuilta, jos tehtäviä on jäänyt tekemättä. Oikeat vastaukset löytyvät torstain 9.4. Wilma-viestistä linkkinä tai Pedanetistä Videot-kohdasta. Muista tarkistaa tehtävät!

Ota esille sivu 135 ja lue kohta Askarrelkaa. Toimi ohjeen mukaan. Paperin sijaan voit käyttää myös kertakäyttölautasta, jos sellaisia kotoasi löytyy. Ota valmiista työstäsi kuva ja palauta askartelemasi murtolukuhahmo Pedanettiin kohtaan Etäopetustehtävät --> Matematiikka --> Murtolukuhahmo. Palautuskansion nimi on siis Murtolukuhahmo. Kirjoita se myös kuvasi otsikoksi. Ota kuva askartelemastasi hahmosta selkeää ja yksiväristä taustaa vasten, niin se erottuu parhaiten.

Tee hahmostasi hauska ja värikäs. Sivulla 135 on muutama malli tai sitten keksi kokonaan oma upea hahmosi. Saat käyttää vain ympyräsi osia. Jos olet jakanut ympyräsi neljään yhtä suureen osaan, sinulla on siis vain neljä osaa käytettävissäsi jne.

Teen palautuskansiosta ryhmäpalautuskansion. Näet siis myös muiden hienoja murtolukuhahmoja. Salasanamuistutus on päivän Wilma-viestissäni.

Äidinkieli:

Kuuntele Fedja-setä, kissa ja koira Jakso 10: Pieni aurinko kotikäyttöön. Tämä on viimeinen jakso. Mukavaa kuunteluhetkeä!

Jakso 10

Olen ihastellut teidän aivan mahtavia ja upeita sarjakuvianne Pedanetissä, äidinkielen palautuskansiossa. Olen ollut aivan haltioissani . Olitte nähneet paljon vaivaa . Kiitos siitä!

Jos et ole vielä palauttanut sarjakuvaasi Pedanettiin, hoida asia tänään kuntoon, kiitos. Jatkossa Pedanettiin palautetaan päivittäin joku tehtävä/työ.

Tee vielä äidinkielen työkirjasta sarjakuva-aiheinen tehtävä sivulta 62 th: 1.

Tämän jälkeen siirrytään kertaamaan sanaluokkia. Ota työkirjastasi sivu 64. Lue vihreät tietolaatikot huolellisesti. Tee tämän jälkeen tehtävä 1. Kun olet valmis, lähetä minulle kuva sivusta 64, niin tarkistan sen. Muista lähettää kuva heti, niin ei unohdu!

Tämän jälkeen siirry Sanomapron digitehtäviin tekemään kertaustehtäviä (oppilaan avain rajan2). Valitse Välkky-kirja ja tee kohta Osaatko? Testaa sanaluokkataitosi!

Sanomapro digitehtävät

Käsityö:

Seuraava tehtävä on käsityön ja kuvataiteen yhdistelevä tehtävä. Saat käyttää tähän siis tämän päivän käsityötunnit ja keskiviikon kuvataiteen tunnit. Kun työsi on valmis keskiviikkona, ota siitä kuva ja tallenna se Pedanettiin kohtaan Etätehtävien palautus --> Käsityö --> Minimaailma. Palautuskansion nimi on siis Minimaailma ja anna se myös työsi otsikoksi. Teen kansiosta ryhmäpalautuskansion, joten muutkin pääsevät ihailemaan aikaansaannoksiasi.

Tässä ohjeet työtä varten:

Televisiossa pyörii Mestaritekijät niminen lifestyleohjelma, jossa etsitään Suomen parasta kädentaitajaa.

1. Katso pieni pätkä ohjelmasta Mestaritekijät ja minimaailmat. Voit saada tästä lyhyestä videosta inspiraatiota työhösi.

2. Rakenna oma minimaailmasi kotoa löytyvistä materiaaleista esim. jogurttipurkeista, langanpätkistä, erilaisista askartelumateriaaleista, oksista, legoista, pehmoista jne. Voit tehdä työn myös ulkona, jolloin luonnonmateriaalit ovat paremmin käytettävissäsi. Minimaailman voi esimerkiksi koota lasipurkkiin tai lyhdyn sisälle. Ulkona sen voi rakentaa esimerkiksi puunjuurien koukeroihin tai johonkin koloon. Muista kysyä lupa vanhemmiltasi materiaalien käyttöön. Tässä työssä saat päästää mielikuvituksesi valloilleen!

3. Ota kännykällä hyvä lähikuva minimaailmastasi ja tallenna kuva Pedanettiin aikaisempien ohjeiden mukaisesti.

4. Siivoa jälkesi.

Äidinkielen tunnilla pääset kirjoittamaan Minimaailmastasi tarkemmin. Annan siihen ohjeet torstaina.

Työniloa!

Musiikki

Jatketaan vielä samalla tehtävällä kuin viime tiistaina. Ope oli unohtanut laittaa tehtävän wilmaan, joten jos et viime tiistaina tehnyt tehtävää etkä lähettänyt siitä kuvaa omalla opellesi, niin tee se tänään. Jos teit jo viime tiistaina tehtävän, tee tänään tämän päivän tehtävä 2.

Soitetaan yhdessä seuraava biisi:



Nyt tarvitaan vähän soittimia, jotta voit soittaa mukana.
Esimerkiksi:
Sininen= leikkuulauta tai tarjotin tai kirja
Punainen= muovikippo tai muki
Keltainen= metallinen mitta tai kansi.
Biisi on siis tarkoitettu kolmelle soittimelle (sinisen munan kohdalla soitat sinistä soitinta jne). Käytä mielikuvitustasi. Ota myös vaikka kauha soittokapulaksi. Kun olet soittanut biisin läpi soittimillasi, pyydä kotiväkeä ottamaan kuva sinusta soittamassa. Laita kuva omalla opellesi, joka välittää sen minulle.

Jos olet jo tehnyt edellisen tehtävän, tee seuraavat tehtävä.
Tehtävä 2:
Harjoittele rytmittelemään kappaleen mukana ohjeiden mukaisesti.



Ohjeet Peda.netin käyttöä varten (kuvan palautus)

Ohjeet kännykällä tehtävään kuvapalautukseen:

1. Googlaa Lapin koulu Peda.net. 

2. Klikkaa Lapin koulun Peda.net auki.

3. Sivun yläosassa on harmaa palkki, jossa lukee Navigointi. Paina kolmen viivan kohdasta.

4. Klikkaa Luokkien sivut.

5. Klikkaa 3A Niina Tuomola. Tässä kohtaa kannattaa kirjautua sisään sivun oikeasta yläreunasta.

Ohje sisäänkirjautumiseen ja muutama hyvä vinkki

6. Navigointi-kohdasta pääsee aina eteenpäin. Klikkaa Etäopetuksen palautukset.

7. Liittymisavain on Wilma-viestissä. Klikkaa Liity sivulle. Muista liikkua Navigointi-kohdasta aina eteenpäin.

8. Klikkaa Äidinkieli. Jatkossa palautuksia tulee myös muihin oppiaineisiin.

9. Sinulle avautuu palautuskansio nimeltä "Vesipisaran matka-sarjakuva". Jatkossa siellä on muitakin kansioita. Valitset vain joka kerta opettajan ilmoittaman kansion.

10. Klikkaa Palauta kuva tai muu tiedosto.

11. Kirjoita otsikoksi palautettavan asian nimi, esimerkiksi Vesipisaran matka-sarjakuva. Omaa nimeä ei tarvitse kirjoittaa. Näen kyllä, kuka palautuksen on tehnyt.

12. Tiedosto-kohdasta klikkaa harmaata soikean mallista Valitse tiedosto-kohtaa ja valitse Kuvakirjasto. Palautukset tehdään kuvina. (Tarkistakaa, että kuva on tarkka ja että tarvittavat asiat ovat kuvassa.)

13. Valitse oikea kuva.

14. Tallenna.

Torstai 9.4.

Liikunta:

Aloitetaan aamu aivojumpalla. Aivojakin on tärkeä jumpata. Allaolevalta videolta näet hyviä aivojumppaliikkeitä. Olemme joskus koulussakin harjoitelleet aivojumppaliikkeitä. Muistatko?

Aivojumppa

Sitten herätellään kroppa uuteen päivään eläinjoogalla. Tämän päivän liikkeet ovat lisko ja perhonen. Voit myös tehdä aiemmin opittuja liikkeitä näiden lisäksi.

Lisko

Perhonen

Seuraavaksi saat harjoitella katutanssiliikkeitä. Harjoittele aina yksi liike kerrallaan. Kun osaat ja muistat liikkeen, siirry seuraavaan. Näitä liikkeitä voi harjoitella myös taukojumppana.

Katutanssiliikkeitä

Sitten vaan alkavan pääsiäisloman kunniaksi musiikki soimaan ja tanssimaan :)!

Äidinkieli:

Tänään yhdistetään äidinkieltä, ympäristöoppia ja kuvataidetta. Pääset nimittäin tekemään sarjakuvaa veden kiertokulusta.

Ota ympäristöopin kirjasi esille sivuilta 120-121 ja kertaa veden kiertokulku. Tämän jälkeen kertaa äidinkielen kirjasta sarjakuva-asia sivulta 90.

Ota ympäristöopin vihkosi esille, laita vihkosi vaakatasoon ja otsikoksi sivun yläreunaan Vesipisaran matka. Alleviivaa otsikko viivaimella.

Jaa vihon sivu kuuteen samankokoiseen ruutuun. Vedä viivat viivaimella. Näistä tulee sarjakuvasi ruudut. Käytä koko sivu, jotta ruuduista tulee isot.

Tämän jälkeen piirrä sarjakuva vesipisaran matkasta merestä, ilman kautta, takaisin mereen.

Hahmottele sarjakuvasi ensin lyijykynällä ruutu ruudulta ja sen jälkeen vasta vahvista ja väritä työsi tusseilla tai puuväreillä. Älä tee liikaa yksityiskohtia, vaan nyt riittää pelkistetty tyyli. Tee puhekuplat/ajatuskuplat selkeällä käsialalla, jotta lukija pystyy lukemaan tekstiä vaivatta. Muista muutenkin tehdä huolellista työtä. Sarjakuvassa pitää näkyä veden kiertokulun kaikki vaiheet. Voit katsoa uudestaan keskiviikkona katsomasi videon Paxista ja veden kiertokulusta. Videosta voit saada ideoita sarjakuvaasi.

Paxi ja veden kiertokulku

Käytä erilaisia puhekuplia/ajatuskuplia sekä merkkejä kuvaamaan liikettä ja tunteita. Katso äidinkielen kirjasta sekä kotona olevista sarjakuvalehdistä mallia.

Vesipisara on sarjakuvasi päähenkilö, joten voit tehdä vesipisarastasi "yksilöllisen" näköisen. Vesipisaralla voi olla esimerkiksi kasvot, kädet ja jalat. Ruudut sarjakuvassasi ovat melko isoja, joten älä sorru pieneen piiperrykseen. 

Kun työsi on valmis, ota siitä kuva ja tallenna se Pedanettiin. Ohjeet Pedanettiin tallentamista varten lähetän tänään erillisenä viestinä Wilmaan. Laitan ohjeet myös Pedanettiin päivän aikana. Tee ensimmäinen tallennus yhdessä aikuisen kanssa. Jatkossa osaat tallentaa pyydetyt tehtävät itse Pedanettiin. Opit sen varmasti! Tulemme käyttämään Pedanettiä pääsiäisen jälkeen säännöllisesti. Jos sinulla on isompia sisaruksia, voit pyytää myös heiltä apua.

Jos sinua ei vielä ole rekisteröity Pedanettiin, pyydä vanhempiasi hoitamaan asia hetimmiten kuntoon ja ilmoittamaan hahmosi väri minulle Wilmassa. Pedanet-asiasta on lähetetty erillinen Wilma-viesti jo jokin aikaa sitten. Kun sinut on rekisteröity, tallenna sarjakuvasi Pedanettiin.

Älä siis lähetä sarjakuvaa minulle WhatsAppiin vaan opettele tallentamaan se Pedanettiin. Sarjakuva on ensimmäinen tallennettava työ.

Matematiikka:

Ota matematiikan kirjasi esille ja sieltä sivu 130. Tänään on testipäivä. Tee testisivu itsenäisesti, ilman aikuisen apua. Tee sivu niin hyvin kuin osaat. Muista myös itsearviointi sivun reunassa. Ole huolellinen, älä kiirehdi!

Tämän jälkeen lähetä kuva sivusta minulle WhatsAppiin, niin tarkistan sen. Samalla näen, kuinka hyvin olet oppinut etäopetuksessa opetetut asiat. Tämä on siis pieni testi.

Tämän jälkeen saat laskea itsenäisesti ja omaan tahtiisi sivujen 131-133 laskut. Muista tehdä myös Miten meni?- kohta. Laske ainakin sivu 131.

Oikeat vastaukset sivujen 131-133 tehtäviin löydät täältä Pedanetistä Videot-kohdasta.

Muuta:

Muista lähettää kuva pääsiäisruohostasi ja Kasvun seuranta-sivustasi minulle WhatsAppiin torstain aikana, kiitos!

Jos sinulla on jäänyt tehtäviä tekemättä ja/tai palauttamatta, tee ne pääsiäisloman aikana kuntoon. Lähetä kuvat kuitenkin minulle vasta pääsiäisloman jälkeen, kiitos.

Muista lukea säännöllisesti!

Ville-tehtäviäkin kannattaa käydä tekemässä.

Helsingin Sanomien Lasten uutisia kannattaa seurata. Laitan linkin vielä tähän alapuolelle.

HS - Lasten uutiset

Pääsiäisen jälkeen voimme kokeilla Zoomia vähän isommalla porukalla. Tähän mennessä olen kokeillut Zoomia yksittäisten lasten kanssa ja näitä harjoituksia tulen vielä jatkamaan. Olen henkilökohtaisesti yhteydessä harjoitteluasiasta.

Oikein rauhallista, rentouttavaa, voimaannuttavaa ja ihanaa pääsiäislomaa sinulle ja perheellesi !

Keskiviikko 8.4.

Uskonto:

Palmusunnuntaista alkaa hiljainen viikko, joka on siis pääsiäistä edeltävä viikko. Hiljaisella viikolla kristityt keskittyvät muistelemaan Jeesuksen kärsimystä. Elämme siis tällä hetkellä hiljaista viikkoa. Allaolevasta linkistä pääset katsomaan piirretyn hiljaisen viikon tapahtumista.

Pääsiäisen ajan tapahtumat piirrettynä

Tämän jälkeen ota uskonnon kirjasi esille ja lue sieltä kappale 22 Pääsiäistä kohti.

Voit myös kuunnella seuraavan pääsiäisen ajan tapahtumiin liittyvän virren. Virren numero on 88, jos haluat katsoa sanat virsikirjasta.

Lensi maahan enkeli

Pääsiäiseen liittyy paljon perinteitä. Haastattele vanhempaasi tai isovanhempaasi (tai molempia) ja kysy, millaisia pääsiäisen ajan perinteitä heidän lapsuudessaan oli. Tämän jälkeen mieti, millaisia pääsiäisen ajan perinteitä sinun kodissasi on. Onko samoja perinteitä? Mikä on erilaista? Näitä vastauksia ei tarvitse kirjata mihinkään.

Ympäristöoppi:

Oletko muistanut seurata päivittäin pääsiäisruohosi kasvua ja kirjata havaintojasi ylös ympäristöopin vihkoon? Hyvä juttu, näin arvelinkin :).

Muista lähettää kuva torstaina sekä pääsiäisruohostasi että Kasvun seuranta-sivustasi minulle WhatsAppiin, kiitos! Ruohon saa myös koristella tipuilla tai muilla kotisi pääsiäiskoristeilla.

Tänään meillä on aiheena veden kiertokulku. Katso allaolevasta linkistä video veden kiertokulusta.

Veden kiertokulku

Lue lukukirjasta sivuilta 120-122 kappale 25 Vesi kiertää luonnossa. Ymmärsitkö asian? Luitko rauhassa, ajatuksen kanssa?

Ota ympäristöopin vihkosi esille ja kirjoita otsikoksi Vesi kiertää luonnosa. Alleviivaa otsikko viivaimella.

1. Kirjoita allaolevat virkkeet oikeassa järjestyksesä vihkoosi. Numeroi virkkeet. Käytä oppikirjan kuvaa sivuilla 120-121 apuna.

Vesi tulee sateena maahan.

Vesi palaa jokia pitkin takaisin järveen tai mereen.

Osa sadevedestä imeytyy maahan.

Vesi haihtuu järvestä tai merestä ilmaan.

Vesihöyrystä muodostuu pilviä.

Aurinko lämmittää järven tai meren pintaa.

2. Veden kolme olomuotoa ovat:

- kiinteä eli jää

- neste eli vesi

- kaasu eli vesihöyry

Missä olomuodoissa vesi on seuraavissa tilanteissa (kiinteä, neste vai kaasu)? Kirjoita oikea vaihtoehto vihkoosi virkkeen perään.

Järven pinta on jäässä.

Sataa lunta.

Vesi haihtuu kylpyhuoneen lattialta.

Maassa on nuoskalunta (kosteaa ja pakkuuntuvaa lunta).

Vastaa seuraaviin kysymyksiin vihkoosi kokonaisilla virkkeillä.

3. Mitä on pohjavesi?

4. Miten pohjavettä syntyy?

5. Mikä on pintavesi?

Kuvataide:

Valitse itsellesi sopivin tehtävä allaolevista vaihtoehdoista. Kun olet valmis, kuvaa työsi ja lähetä se minulle WhatsAppiin, kiitos.

1. Löytyykö kotoasi hamahelmiä? Tässä alapuolella on linkki pääsiäisaiheisiin pieniin hamahelmitöihin. Voit asetella valmiit työt pääsiäisruohon joukkoon koristeeksi. Voit myös liimata koristeiden taakse tikut ja tökätä tikut multaan. Näin koristeet pysyvät pystyssä ruohon joukossa. Pyydä aikuiselta apua silitysvaiheessa. Hamahelmien silitys kannattaa tehdä leivinpaperin läpi, ettei muovi sula kiinni rautaan. Sopivan silitysajan löytää kokeilemalla. Sen verran on sopivasti, että helmet tarttuvat hyvin kiinni toisiinsa. Anna työn jäähtyä ennen alustasta irroittamista.

Hamahelmitöitä pääsiäiseksi

2. Kotoasi löytyy ehkä tyhjiä vessapaperirullan hylsyjä. Ideoi tyhjästä pahvihylsystä pääsiäiskoriste kotiisi. Voit tehdä vaikka pääsiäispupun tai muun vastaavan. Voit käyttää askartelussa mitä tahansa kotoasi löytyviä askartelumateriaaleja. Kysy ensin vanhemmiltasi lupa materiaalien käyttöön.

3. Kollaasi on tekniikka, jossa erilaisia materiaaleja yhdistetään samaan teokseen. Kollaasiin voi käyttää lähes millaisia liimattavia materiaaleja tahansa, kuten esimerkiksi sanomalehteä, mainoslehteä, tapettipaloja, kangasta jne.

Piirrä kotoasi löytyvillä välineillä valkoiselle piirustuspaperille upea pääsiäispupu. Leikkaa kotiisi tulleista sanomalehdistä tai mainoksista pääsiäisaiheisia kuvia ja liimaa ne piirustukseesi. Tee piirtämästäsi pääsiäsipupusta ja leikkaamistasi kuvista yhtenäinen kokonaisuus. Katso, että kuvat sopivat työhön ja ovat oikean kokoisia. Väritä pääsiäispupu ja tausta haluamillasi väreillä. Voit myös käyttää vesivärejä ja maalata pääsiäispupun sekä taustan. Jos maalaat, käytä pupun ja yksityiskohtien rajaamiseen mustaa tussia.

4. Rakenna lattialle suuri pääsiäismuna kotisi tavaroista. Pääsiäsimunan voi tehdä melkein mistä vain. Voit käyttää legoja, leluja, askartelutarvikkeita tai jotain ihan muuta. Vain mielikuvitus on rajana. Jos ilma on kaunis, voit tehdä pääsiäismunan myös luonnonmateriaaleista ulkona. Katso, että tausta on selkeä ja yksivärinen, jotta esineet erottuvat taustasta.

Kiinnitä huomiosi sommitteluun. Se tarkoittaa taideteoksen kokonaisrakennetta eli sitä kuinka esimerkiksi muodot ja värit on ryhmitelty. 

Muistathan siivota tavarat takaisin paikoilleen.

Tässä alapuolella on kuva minun lattialle tekemästä suuresta pääsiäismunasta. Käytin omassa työssäni legoja. Tämä on vain malli. Sinä teet vielä paljon hienomman :).

Pääsiäismuna

Kivaa ja touhukasta päivää sinulle!

Tiistai 7.4.

Matematiikka:

Ota matematiikan kirja esille ja sieltä aukeama sivuilta 126-127. Tänään lasketaan Harjoittelua-aukeaman tehtäviä. Tarkoitus on kerrata jakson aiemmissa luvuissa opetettuja keskeisiä asioita.

Katso tekemäni opetusvideot aiheista, jos kaipaat kertausta. Videot löytyvät täältä Pedanetistä, Videot-kohdasta.

Muista, että vain osoittajat lasketaan yhteen tai vähennetään toisistaan. Nimittäjä ei muutu.

Laske tehtävät 1-3 sivulta 127. Laske myös mökki 29 sivulta 129.

Muista laskea tehtävässä 2 ensin, kuinka moneen osaan lukusuoralla lukujen 0 ja 1 väli on jaettu. Näin saat selville osien määrän ja osaat kirjoittaa oikeat murtoluvut lukusuoralle.

Tehtävässä 3 ylempi lasku on murtolukujen yhteenlasku. Alemmassa tehtävässä sinun pitää ensin miettiä, kuinka paljon on murtolukuna yksi kokonainen. Sen jälkeen pystyt laskemaan murtolukujen vähennyslaskun.

Tarkista tehtävät itsenäisesti. Oikeat vastaukset löytyvät Pedanetistä, Videot-kohdasta.

Tämän jälkeen laske Millimittari sivulta 129. Muista tehdä myös itsearviointi (patterin väritys). Lähetä kuva Millimittarista minulle WhatsAppiin, niin tarkistan tehtävät. Kiitos!

Äidinkieli:

Kuuntele Fedja-setä, kissa ja koira Jakso 9: Isän ja äidin ikävä

Jakso 9

Ota ympäristöopin vihko esille Fedja-setä kohdasta. Laita väliotsikoksi Isän ja äidin ikävä ja alleviivaa väliotsikko viivaimella. Lue allaolevat kysymykset ennen kuuntelua. Näin löydät vastaukset helpommin. Muistathan, että tekstin voi aina katkaista ja sitten taas jatkaa uudestaan.

Vastaa seuraaviin kysymyksiin kokonaisilla virkkeillä:

1. Mitkä asiat veivät ennen isän ja äidin ajan? Mainitse kolme asiaa.

2. Mitä äiti halusi hankkia, jos Fedja-setä löytyy?

3. Mikä pieni esine oli 22. kirjeessä ja miksi se oli tärkeä?

4. Mikä vuodenaika oli tulossa?

5. Mitä tiedemiesten pakettiin laitettiin? Mainitse kolme asiaa.

6. Miksi posteljooni harmistui lopussa?

Kerrataan vielä adjektiiveja. Ota lukukirjasta esille sivu 86. Lue teksti ajatuksen kanssa. Oletko ymmärtänyt asian? Tiedätkö nyt, mikä on adjektiivi.

Ota harjoituskirjasta sivu 59 ja tee tehtävä 9. Lue myös vihreä tietolaatikko huolellisesti.

Tämän jälkeen mene Sanomapron sivuille allaolevasta linkistä (oppilaan avain rajan2), valitse Välkky-kirja ja Adjektiivi-harjoitukset ja tee tehtävät 8-9.

Sanomapro digitehtävät

Seuraavaksi vaihdetaan hetkeksi aihetta. Palaamme vielä sanaluokkiin kertaustehtävien muodossa ja tarkoitus olisi pitää koekin aiheesta. Mietin vielä tapaa, jolla koe pidetään.

Tutustutaan tässä välissä sarjakuviin. Ota lukukirjasta esille aukeama sivuilta 90-91. Katso opettajan tekemä video aiheesta. Video löytyy Pedanetistä Videot-kohdasta.

Tee lukukirjasta sivulta 91 tehtävät 1-3. Löytyykö sinulta kotoa sarjakuvia? Aku Ankkoja tai Aku Ankan taskukirjoja? Jotain muita? Voit käyttää sarjakuvia apuna tehtävässä kolme.

Bonustehtävä eli vapaaehtoinen tehtävä: Jos kotoasi löytyy sarjakuvalehtiä tai -kirjoja, valitse niistä yksi ja lue sitä 15-20 minuuttia.

Käsityö:

Tähän mennessä olet etäopetusjakson aikana harjoitellut käsityötunneilla kotona tärkeitä arjen taitoja, kuten sängyn petaamista, silittämistä, vaatteiden viikkausta sekä olet auttanut vanhempiasi pienissä kotitöissä. Olet ainakin järjestellyt ja siivonnut omaa huonettasi. Näitä taitoja on tärkeä harjoitella edelleen, vaikka nyt annankin sinulle taas uuden tehtävän.

Tänään tutustumme vähän pyykkihuoltoon. Jokaisessa vaatekappaleessa on nurjalla puolella saumassa kiinni pesuohjeet/hoito-ohjeet kyseiselle vaatteelle. Hoitamalla ja pesemällä vaatteitasi oikein, kestävät ne kauniina ja ehjinä pitkään, vielä seuraavallekin käyttäjälle, ehkä jopa sitä seuraavalle. On siis tärkeää tietää, miten vaatteitasi hoidat. Allaolevissa, Marttojen sivuilta otetuista, linkeissä on monipuolista tietoa pyykkiin liittyen. Lue ne huolellisesti. Kaikkea ei tarvitse opiskella kerralla. Pidä taukoja välillä. Mieti samalla, mitä tiesit jo entuudestaan ja mitä uutta opit.

Pyykki

Hoito-ohjemerkit (Tämä kohta on tärkein tänään!)

Pese oikein

Pyykin kuivaus

Pyykinpesuaineet

Luettuasi ylläolevat linkit, hae vaatekaapistasi yksi vaate ja etsi sen pesulappu.

Piirrä pesulapussa olevat merkinnät paperille allekkain ja kirjoita pesumerkinnän viereen, mitä kyseinen merkki tarkoittaa. Ota kuva paperista ja lähetä se minulle WhatsAppiin, kiitos!

Bonustehtävä eli vapaaehtoinen tehtävä: Opettele pyykkien lajittelua, pyykinpesukoneen täyttämistä, oikeanlaiseen pesuaineen annostelua, oikean pesuohjelman valintaa sekä pyykkien ripustamista narulle yhdessä aikuisen kanssa. Näitä taitoja tulet tarvitsemaan elämässäsi paljon. Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa:)! 

Työniloa!

Musiikki:

Soitetaan yhdessä seuraava biisi:



Nyt tarvitset vähän soittimia, jotta voit soittaa mukana
esimerkiksi:
sininen = leikkuulauta tai tarjotin tai vaikka kirja
punainen = muovikippo tai muki
keltainen = metallinen mitta tai kansi
Biisi on siis tarkoitettu kolmelle soittimelle (sinisen munan kohdalla soitat sinistä soitinta).
Käytä mielikuvitustasi. Ota myös vaikka kauha soittokapulaksi. Tasoja (level) on neljä, voit tehdä halutessasi vaikka kaikki.
Kun olet soittanut biisin läpi soittimillasi, pyydä kotiväkeä ottamaan kuva sinusta soittamassa! Laita kuva omalle opellesi, joka välittää sen minulle.

Muuta:

Muista lähettää pyydetyt kuvat opettajan WhatsAppiin koulupäivän aikana, kiitos! Näin tehtävä on suoritettu. Tee se heti tehtävän jälkeen, niin lähettäminen ei unohdu.

Pedanet-rekisteröityminen on aika hoitaa nyt kuntoon. Pyydä vanhempiasi hoitamaan asia tänään, jos se on vielä tekemättä ja ilmoittamaan opettajalle täällä Wilmassa "Oman tilan" väri. Näin pääsemme jatkamaan Pedanetin käytön harjoittelua.

Maanantai 6.4.

Liikunta:

Aloita aamusi pehmolelujumpalla tai tee liikkeitä päivän mittaan taukojumppana.

Pehmolelujumppa

Vaihtoehtoisesti voit kokeilla kuntopiiriä.

Kuntopiiri

Ulkoile, ulkoile ja vielä kerran ulkoile. Raitis ilma pitää sinut virkeänä.

Onko sänky pedattu? Sujuuko jo?

Matematiikka:

Ota matematiikan kirja esille ja sieltä aukema sivuilta 122-123. Tämän päivän aihe on Murtolukujen vähennyslasku. Lue tietolaatikko huolellisesti.

Katso opettajan tekemä opetus- ja harjoitusvideo aiheesta. Löydät ne Videot-kohdasta.

Tämän jälkeen tee aukeaman tehtävät ja mökki 28.

Nyt saat tarkistaa tehtävät itse, aivan kuten koulussakin. Vastaukset löytyvät Videot-kohdasta. Muista, että merkitset väärin menneet laskut ja kokeilet tehdä ne uudestaan. Et siis kopioi suoraan oikeita vastauksia täältä. Siitä ei ole sinulle mitään hyötyä.

Lopuksi kaikki kokeilevat vielä sivun 119 päässälaskuja. Päässälaskut ovat myös Videot-kohdassa. Tsemppiä!

Äidinkieli:

Tänään tehdään vielä adjektiivitehtäviä. Muistatko, mikä on adjektiivi? Aivan oikein, adjektiivi on sana, joka kertoo, millainen jokin on.

Kertaa vielä lukukirjasta sivulta 86 adjektiiviasiat. Tämän jälkeen tee sivulta 87 tehtävät 3-4 (ei plussatehtävää) äidinkielen vihkoosi. Otsikoksi voit laittaa Adjektiivit ja alleviivata otsikon viivaimella. Muista laittaa myös sivunumero ja tehtävänumero!

Seuraavaksi harjoitellaan adjektiivin vertailumuotoja. Niitä on kolme.

Tässä esimerkkejä:

pieni - pienempi - pienin

taitava - taitavampi - taitavin

ketterä - ketterämpi - ketterin

hölmö - hölmömpi - hölmöin

hyvä - parempi - paras

Mene Sanomapron sivuille, kirjaudu sisään (oppilaan avain rajan2), valitse Välkky-kirja, Adjektiivi-harjoitukset ja tee tehtävät 6-7. Linkki löytyy tästä alapuolelta.

Sanomapro digitehtävät

Tee työkirjasta sivulta 58 tehtävät 7-8. Lähetä kuva näistä tehtävistä opettajan WhatsAppiin, niin tarkistan tehtävät.

Bonustehtävänä eli vapaaehtoisena tehtävänä voit tehdä työkirjan sivujen 60-61 tehtäviä. Perjantaina opiskelit jo synonyymeja ja vastakohtia.

Lopuksi kuuntele Fedja-setä, kissa ja koira Jakso 8: Matroshkin kirjoittaa tiedemiehille. Mukavaa kuunteluhetkeä!

Jakso 8

Työniloa sinulle!

Muuta:

Tällä viikolla voisimme harjoitella tehtävien palautusta Pedanettiin. Jos sinulla ei vielä ole tunnuksia, muistutathan vanhempiasi hoitamaan rekisteröitymiasasian kuntoon ja viestittämään siitä opettajalle. Kiitos!

Voisimme kokeilla myös Zoomia. Onko sinulla jo Zoom ladattuna kännykkääsi tai koneellesi? Pyydä vanhempiasi olemaan siitäkin asiasta yhteydessä opettajaan.

Pedanet-asiasta lähetin viime viikolla erillisen viestin Wilmaan ja Zoomista kirjoittelin perjantain viestiini. 

Oletko tehnyt Ville-tehtäviä? Niitä saa tehdä vaikka joka päivä!

Miten lukudiplomiprojekti sujuu? Muista tehdä lukudiplomivihostasi myös kirjaan liittyvät tehtävät.

Aloitetaan uusi viikko reippaalla mielellä ja hyvällä asenteella :). Muista kysyä apua tehtäviin aikuiselta. Olen vain puhelinsoiton tai viestin päässä sinua auttamassa :). Ota rohkeasti yhteyttä!

 

Perjantai 3.4.

Viikonloppu jo kolkuttelee ovella. Olette ahkeroineet koko viikon tehtävien parissa. Tänään voit ottaa vähän rennommin ja aloittaa jo voimautumisen uutta viikkoa varten. Jos sinulle on jäänyt rästitehtäviä, hoida ne kuntoon. Muista myös lähettää kuvat pyydetyistä tehtävistä opettajalle perjantain aikana. 

Äidinkieli:

Mene Sanomapron sivuille allaolevasta linkistä, kirjaudu sisään (oppilaan avain rajan2), valitse Välkky-kirja, valitse numero 7. Adjektiivit ja tee tehtävät 1-3.

Sanomapron digitehtävät

Synonyymit ovat samaa tai lähes samaa tarkoittavia sanoja, esimerkiksi kissa ja katti.

Vastakohdat ovat vastakkaisia asioita, esimerkiksi suuri ja pieni.

Tämän jälkeen kuuntele Fedja-setä, kissa ja koira Jakso 7: Musti on mennyt lyttyyn ikävästä

Jakso 7

Matematiikka:

Ota matematiikan kirja esille sivulta 121 ja tee Millimittari. Muista myös itsearviointi (patterin väritys). Lähetä tehtävästä kuva opettajalle WhatsAppiin tarkistusta varten.

Jos kaipaat lisätehtäviä, tee Villeä. Olen avannut sinne paljon uusia tehtäviä.

Ville

Uskonto:

Lähetä opettajalle WhatsApissa ääniviesti ja kerro siinä minulle, mitä sinulle kuuluu, miten etäopetustehtävät ovat sujuneet tällä viikolla, mikä on ollut etäopetuksessa erityisen mukavaa, entä mikä haastavaa, onko tehtäviä ollut vähän, sopivasti vai liikaa jne. Voit myös kertoa muitakin asioita, iloja ja suruja, vaikkapa hauskan vitsin. Viesti saa kestää noin 1-3 minuuttia. Äänittäessäsi viestiä, muista painaa mikrofonin kuvaa alas niin kauan kuin viestisi kestää. Kun irrotat mikrofonista, viesti lähtee minulle. Pystytkö vaikka harjoittelemaan ensin jonkun kanssa? Ihana kuulla ääntäsi ja kuulumisiasi. Olet tärkeä!

Ympäristöoppi:

Oletko muistanut täyttää joka päivä Kasvun seurantaa ympäristöopin vihkoosi? Hyvä, niin arvelinkin :). Onko jotain alkanut jo tapahtua? Oletko muistanut kastella? 

Katso Helsingin Sanomien Lasten uutiset. 

HS - Lasten uutiset

Mene ulos ja nauti keväisestä (talvisesta) päivästä. Haravoi, kerää roskia tai risuja tai muuten vaan nauti raittiista ilmasta ja alkavasta viikonlopusta.

Musiikki:

Musiikin ohjeet löytyvät minun ohjeideni alapuolelta. Rullaa siis alemmas.

Muuta:

Joka kevät olet tehnyt koulussa oppilaskyselyn, jossa kysytään koulunkäyntiisi liittyviä asioita. Laitan tähän alle suoran linkin kyselyyn. Käy vielä tekemässä kysely ennen viikonloppua. Tee kysely vain kerran. Takaraja on 9.4. Kannattaa tehdä heti pois, ettei unohdu!

Lapin koulun kysely luokat 1-3

Onko sinulla jo Ville-tunnukset? Muistuta vanhempiasi lukemaan aihetta koskeva viesti ja vastaamaan siihen.

Oletko jo rekisteröitynyt vanhempiesi avustuksella Peda.nettiin? Muistuta siitäkin asiasta vanhempiasi. Siitäkin on viesti Wilmassa.

Torstai 2.4.

Liikunta:

Voit aloittaa aamusi oppimillasi eläinjoogaliikkeillä tai sitten voit kokeilla alla olevaa aakkosjumppaa. Jumppaa vaikka etunimesi ja sukunimesi kirjaimet päivän aikana. Kaikkea ei tarvitse tehdä yhdellä kertaa.

Aakkosjumppa

Muista ulkoilla paljon, sillä raitis ilma pitää mielen virkeänä.

Taukojumppana voit kokeilla myös noppajumppaa. Keksi itse kuusi liikettä, kirjoita ne paperille ja numeroi ne. Kun olet tauon tarpeessa, heität vain noppaa ja alat tekemään silmäluvun osoittamaa liikettä, esimerkiksi liikettä numero kolme. Tässä kivoja ideoita liikkeisiin, jos et tähän hätään vielä keksi omia liikkeitä:

1. Käy kyykyssä pehmolelun kanssa. 2. Laukkaa keppihevosella ympäri kotia. 3. Heitä ilmapalloa kattoa kohti. 4. Juokse talon ympäri. 5. Hypi yhdellä jalalla. 6. Tasapainoile viivaa pitkin.

Ai niin, onko sänky pedattu? Tarvitseeko äiti tai isä apua pikku askareisiin? Voisitko ottaa sisaruksesi mukaan jumppaan?

Äidinkieli:

Tee adjektiiviharjoitukset opettajan antamien ohjeiden mukaisesti äidinkielen vihkoosi. Kirjoita otsikoksi Adjektiivit. Alleviivaa otsikko viivaimella. Tehtävät ja niiden ohjeet löydät Videot-kohdasta Pedanetistä. Lähetä jommasta kummasta harjoituksesta kuva opettajan WhatsAppiin. Muista kirjoittaa selkeällä käsialalla, jotta pystyn lukemaan, mitä olet kirjoittanut. Jälkimmäisessä adjektiiviharjoituksessa numeroi virkkeet, niin pystyn antamaan palautetta helpommin sinulle. Kiitos!

Tämän jälkeen ota äidinkielen harjoituskirjasi esille sivulta 57 ja tee tehtävä 4. Muista lukea vihreä tietolaatikko ajatuksen kanssa.

Lopuksi kuuntele Fedja-setä, kissa ja koira Jakso 6: Joesta ongittu majava. Tällä kertaa ei tarvitse tehdä aiheeseen liittyviä tehtäviä. Mukavaa kuunteluhetkeä!

Jakso 6

Matematiikka:

Tänään harjoitellaan murtolukujen yhteenlaskua. Ota siis matematiikan kirjasi esille ja sieltä aukeama sivuilta 118-119. Lue tietoruutu huolellisesti.

Tämän jälkeen kuuntele opettajan tekemät opetus- ja harjoitusvideot aiheesta. Videot löydät täältä Pedanetistä Videot-kohdasta.

Ja sitten työn touhuun! Laske aukeman tehtävät sekä mökki 27.

Bonustehtävänä eli vapaaehtoisena tehtävänä tulee pulmatehtävä. Kirjoita vastaukset matematiikan vihkoosi. Laita otsikoksi Pulmatehtävä 2.4. ja alleviivaa otsikko. Pulmatehtäväkin löytyy Pedanetin Videot-kohdasta. Vinkki! Käytä jakolaskua! 

Reipasta päivää sinulle!

Keskiviikko 1.4.

Tänään on aprillipäivä. Aprillipäivänä saa luvan kanssa leikkimielisesti huijata läheisiä. Keksitkö jonkun hauskan huijausyrityksen hauskuuttamaan perheesi päivää? Onnistuneen huijauksen jälkeen on tapana sanoa "Aprillia, syö silliä, juo kuravettä päälle!". Näin huijauksen kohteena olleet ymmärtävät, että kyseessä oli aprillipila. Onnea yritykseen!

Uskonto:

Ota uskonnon kirja esille. Lue sieltä kappale 15 Kohti sovintoa.

Mieti lukemisen jälkeen vastaukset seuraaviin kysymyksiin hiljaa mielessäsi:

- Millaisista asioista tulee riitoja?

- Miten riitoja pystyy ratkaisemaan?

- Miten voit puuttua kiusaamiseen, jos näet sitä?

- Mitä voit tehdä, jos sinua kiusataan?

Ota uskonnon vihkosi esille ja kirjoita sinne otsikko Kohti sovintoa. Alleviivaa otsikko viivaimella.

Vastaa seuraaviin kysymyksiin kokonaisilla virkkeillä:

1) Selitä omin sanoin, mitä tarkoittaa riita.

2) Selitä omin sanoin, mitä tarkoittaa kiusaaminen.

Tutki ohjeita sovittelijalle.

3) Mitkä ovat mielestäsi kaksi tärkeintä ohjetta sovittelijalle? Perustele vastauksesi.

4) Kuka luokkatovereistasi olisi mielestäsi hyvä sovittelija? Perustele valintasi.

5) Oletko sinä hyvä sovittelija? Perustele vastauksesi.

Sananlaskuissa on usein erilaisia elämänohjeita ja viisauksia. Pohdi, mitä seuraavat sananlaskut tarkoittavat ja mitä niistä voi oppia:

- Parempi laiha sopu kuin lihava riita.

- Aika parantaa haavat.

- Riita poikki, voita väliin!

Voit pohtia näitä sananlaskuja yhdessä aikuisen kanssa. Tiedätkö muita aiheeseen sopivia sananlaskuja? Voit kirjoittaa niitä vihkoosi.

Ympäristöoppi:

Ota ympäristöopin lukukirjasi esille ja sieltä kappale 28 Viherpeukalot vauhdissa. Lue kappale ajatuksen kanssa. Ymmärsitkö lukemasi? Pysähdy välillä ja mieti, mitä luitkaan.

Ota ympäristöopin vihko esille. Kirjoita sinne otsikko Viherpeukalot vauhdissa. Alleviivaa otsikko viivaimella.

Piirrä sivun keskelle iso kasvi ja väritä se. Kirjoita kasvin ympärille neljä asiaa, mitä kasvi tarvitsee kasvuun. Käytä oppikirjan kuvaa sivulla 134 apunasi.

Vastaa kuvan alle seuraaviin kysymyksiin kokonaisilla virkkeillä:

1. Miksi kasvit ovat tärkeitä? Mainitse ainakin kolme asiaa.

2. Mitkä kotonasi olevat tavarat ovat kasveista valmistettuja?

3. Mitä kasveista valmistettua olet käyttänyt tänään? 

Seuraavaksi pääset opiskelemaan asiaa käytännössä eli istuttelemaan pääsiäisruohoa. Jos kotona ei ole rairuohon tai ohran siemeniä, jää tämä sinulta tekemättä. Tämän tehtävän voi tehdä joku toinenkin päivä, jos vanhempasi aikovat kuitenkin hankkia kotiin siemeniä lähipäivinä.

1. Laita haluamaasi astiaan multaa. 2. Ripottele mullan päälle tasaisesti siemeniä. 3. Lisää siementen päälle ohut kerros multaa. 4. Kastele siten, että multa tuntuu kostealta ja tarttuu vähän sormeen. Suihkupullo on hyvä apuväline kasteluun. Näin multa kastuu tasaisesti. 5. Peitä astia ohuella kelmulla, johon olet saksinut ilmareikiä. 6. Vie astia valoisalle paikalle.

Kirjoita seuraavalle sivulle otsikko Kasvun seuranta. Alleviivaa otsikko viivaimella.

Kirjoita sivun reunaan otsikon alle Kylvöohjeet ja omian sanoin äskeiset työvaiheet.

Tämän jälkeen kirjoita sivun reunaan Päivä 1 ja sen alapuolelle Päivä 2 ja sen alapuolelle Päivä 3 jne. Päivä 1 on torstai 2.4. Kirjoita jokaisen päivän kohdalle, mitä havaitset tapahtuneen, mittaa kasvua ja kirjaa mittaustulokset ylös sekä kirjaa myös kastelukerrat. Voit myös ottaa kuvia kasvuvaiheista ja liimata niitä tälle sivulle. Kuvien ottaminen on tietenkin vapaaehtoista, koska kaikilla ei ole kotona tulostinta kuvien tulostamista varten. Jatka kasvun kirjaamista ylös torstaihin 9.4. saakka. Sen jälkeen voit koristella ruohon vaikka pääsiäistipuilla ja nauttia työsi tuloksista koko pääsiäisen ajan :).

Tässä malli vihkotyöskentelya varten:

Kylvöohjeet:

Päivä 1:

Päivä 2:

Päivä 3:

Päivä 4:

Kasvun seurannan jälkeen, tee vielä nämä allaolevat kohdat vihkoosi.

Täydennä seuraavat virkkeet ja kirjoita ne kokonaan vihkoosi.

1. Tutkimus oli ________________________________.

2. Tutkimuksen aikana opin ______________________.

3. Työskentelin mielestäni _______________________.

4. Kasvun seuranta oli __________________________.

Kasvun seuranta kestää torstaihin 9.4. asti, joten muista täyttää vihkoasi joka päivä. Lähetä tuolloin kuva seurantasivustasi ja pääsiäsiruohosta opettajalle WhatsAppiin.

Kuvataide:

Nyt tarvitaan tiistain viestissäni mainitsemiani pajunkissoja. Tänään on tarkoitus koristella oksat palmusunnuntaita silmälläpitäen.

"Sunnuntaina 5.4. on palmusunnuntai, joka on kristillisen kirkkovuoden juhla ja sitä vietetään viikkoa ennen pääsiäissunnuntaita. Ajankohta vaihtelee vuosittain. Aikaisintaan palmusunnuntai voi olla 15. maaliskuuta ja myöhäisimmillään 18. huhtikuuta. Palmusunnuntai aloittaa niin sanotun hiljaisen viikon, jolloin muistellaan Jeesuksen kärsimyksiä. Palmusunnuntaita vietetään sen tapauksen muistoksi, kun Jeesus ratsasti aasilla Jerusalemiin. Palmusunnuntai on saanut nimensä palmunlehvistä, joita kansa levitti vaatteiden lisäksi Jeesuksen eteen.

Täällä pohjoisessa ainoa elävä oksa pääsiäisen aikaan on paju, ja päivä tunnetaan myös virpomasunnuntain nimellä. Ennen Karjalassa, nykyisin melko yleisesti koko Suomessa, päivän perinteisiin kuuluu virpominen. Virvottaessa pajunkissanoksia heilutellaan virvottavan edessä ja lausutaan virvontaloru. Virvottavalle annetaan vitsa ja virpoja saa yleensä palkkioksi esimerkiksi suklaamunan tai muita makeisia."

Tänä vuonna virpomaan ei kannata mennä, mutta kauniit ja värikkäät virpomaoksat tuovat kotiin iloa sekä pääsiäisen tunnelmaa.

Kartoita kotisi askartelutarvikkeet. Löytyykö höyheniä? Entä kreppi- tai silkkipaperia? Villalangalla tai hamahelmikoristeilla voi koristella myös oksia. Googlesta löydät hakusanalla "virpomisoksa" kivoja ideoita koristeluun. Voit myös keksiä ihan omia koristeita. Vain mielikuvitus on rajana! Allaolevassa linkissä on kivoja ideita, etkä välttämättä tarvitse perinteisiä virpomisoksaan käytettäviä askartelumateriaaleja.

Kivoja ideoita oksien koristeluun

Allaolevasta linkistä näet, millaisia oksia opettaja teki kotonaan. Ideat sain mm. ylläolevasta linkistä. Materiaaleina käytin höyheniä, muovi- ja pahvipillejä, leivontaan tarkoitettuja strösseleitä ja koristeita, villalankaa, koristeteippiä, liimaa ja tavallista teippiä. Muista kysyä vanhemmiltasi lupa erilaisten materiaalien käyttöön.

Open oksat

Askartelun iloa!

Tiistai 31.3.

Matematiikka:

Ota matematiikan vihkosi esille. Kirjoita otsikoksi Murtolukuja ja sekalukuja. Alleviivaa otsikko viivaimella.

Opettaja sanelee murtolukuja ja sekalukuja, ja sinä kirjoitat ne sanelujärjestyksessä vihkoosi. Murtoluku- ja sekalukusanelun löydät Videot- kohdasta. Kun olet valmis, lähetä kuva sivusta opettajalle. Opettaja tarkistaa, menivätkö tehtävät oikein. 

Ota matematiikan kirjasta sivu 111. Opettaja lukee sinulle päässälaskut. Kirjoita vastaukset kirjaasi. Päässälaskutkin löydät Videot-kohdasta.

Tämän jälkeen ota matematiikan kirjastasi Harjoittelua- aukeama sivuilta 114-115. Voit pelata sivun 114 peliä, jos joku ehtii pelata sitä sinun kanssasi. Jos kukaan ei ehdi pelaamaan kanssasi, voit hypätä suoraan tehtäviin. Tee myös mökki 25.

Äidinkieli:

Kuuntele Fedja-setä, kissa ja koira, jakso 5: Isä ja äiti, minulle kuuluu hyvää.

Jakso 5

Vastaa allaoleviin kysymyksiin kokonaisilla virkkeillä ympäristöopin vihkosi taakse, aikaisempien kuunteluehtävien alle. Pääotsikko on jo valmiina. Voit laittaa väliotsikoksi Jakso 5: Isä ja äiti, minulle kuuluu hyvää. Alleviivaa myös väliotsikko.

1) Mitä Fedja-setä päätti tehdä isälle ja äidille?

2) Milloin Fedja-setä erityisesti ikävöi vanhempiaan?

3) Kuka/ketkä kirjoitti/vat kirjeen loppuun ja miksi?

4) Miksi kirjeen loppuun kirjoitettiin Fusti-setä?

5) Miksi kirje ei mennyt nopeasti perille?

6) Mitä luulet Fedja-sedän vanhempien tekevän saatuaan kirjeen?

Ota äidinkielen lukukirja esille ja sieltä sivu 86. Lue teksti adjektiiveista huolellisesti, ajatuksen kanssa. Pysähdy välillä miettimään, ymmärsitkö lukemasi.

Tee lukukirjasta sivulta 87 tehtävät 1-2 äidinkielen vihkoosi. Laita otsikoksi Adjektiivit. Alleviivaa otsikko viivaimella. Muista merkitä myös sivunumero ja tehtävänumero.

Tässä malli muistinvirkistykseksi:

Adjektiivit

s. 87

1. a) Aamulla olen äkäinen.

b)

Tee työkirjasta sivulta 56 tehtävä 1.

Ehtisikö aikuinen katsomaan, että olet ymmärtänyt tehtävät oikein?

Kuuntele Helsingin sanomien Lasten uutiset. Mikä oli päivän aihe? Kerro aiheesta kotona jollekin aikuiselle.

HS - Lasten uutiset

Käsityö:

1)

Milloin pehmolelusi ovat päässeet viimeksi ulos? Nekin tarvitsevat raitista ilmaa ja pientä vuosihuoltoa.

Kerää pehmolelusi vaikka pyykkikoriin tai isoon kestokassiin. Näin saat ne helposti kannettua ulos. 

Harjaa pehmoleluistasi pölyt pois. Jätä ne hetkeksi tuulettumaan. Kanna ne takaisin sisälle ja laita takaisin omalle paikalleen.

2)

Viime viikolla harjoittelit kotona silittämistä. Voit edelleen jatkaa harjoituksia aikuisen valvonnassa. Nyt kannattaa harjoitella näitä arjen taitoja ja olla avuksi kotona.

Tänään on tarkoitus harjoitella vaatteiden viikkaamista. Voit aloittaa vaikka T-paidoista. Vanhemmillasi on varmasti oma tyyli viikkaukseen. Käytä ensisijaisesti teidän perheen tyyliä. Toivottavasti joku ehtii näyttämään sinulle mallia.

Tässä alapuolella on linkki T-paidan, pyyhkeen ja muotoonommellun lakanan viikkaukseen. Voit harjoitella myös tämän videon ohjeilla. Siisti vaatekaappi tuo varmasti iloa sinulle. Jos innostuit, järjestä oma vaatekaappisi kerralla kuntoon.

T-paidan viikkaus

Muuta:

Muistathan täyttää kouluvihkosi huolellisesti. Olemme harjoitelleet vihkotyötä koulussa. Ohjeet koskevat myös uskonnon ja ympäristöopin vihkoja. Vihoissa on ruudut ja viivastot, jotta sinun on helpompi kirjoittaa suoraan. Kirjaimien kuuluu mahtua ruudun sisälle. Muista myös jättää tehtävien väliin yksi rivi tyhjää. Muista täyttää vihkoa myös järjestyksessä.

Löytyykö kotoasi rairuohon tai ohran siemeniä sekä multaa? Nyt olisi hyvä aika istuttaa pääsiäisruoho. Keskiviikkona ympäristöopin tunnilla, annan ohjeet kasvun seurantaan ja raportoimiseen. Voit jättää istutuspuuhat myös keskiviikkoon.

Keskiviikon kuvataiteen tunnille tarvitaan pajunkissoja. Löytyykö kotisi lähimaastosta kauniita pajunoksia? Sunnuntaina on palmusunnuntai ja keskiviikon kuvataiteen tunnilla koristellaan oksia. Voisit hakea oksat jo valmiiksi odottamaan. Mukaan kannattaa ottaa myös pienet oksasakset. Näin pajun sitkeät oksat katkeavat parhaiten. Pyydä äiti tai isä kanssasi kävelylle/ulkoilemaan ja hakekaa oksat yhdessä.

Muistattehan lähettää kuvan pyydetyistä etäopetustehtävistä opettajan WhatsAppiin. Saatuani kuvan, merkkaan sen suoritetuksi. Muutoin tehtävä jää suorittamatta. Kuvan vastaanottaminen on toistaiseksi ainoa keino minulle nähdä, että olet tehnyt annettuja tehtäviä. Siihenkin on tulossa pian muutos. Laitan Wilmaan lähiaikoina erillisen viestin koskien Peda.nettiin rekisteröitymistä. Lähitulevaisuudessa saatte tallentaa tehtävät Peda.nettiin. Tässä vielä lista tehtävistä, jotka on pitänyt palauttaa minulle: kuva leipomuksesta (vapaaehtoinen), onnistumiskeräys, sanatalo ja sanelu. Vielä ehdit kirimään, jos et ole näitä tehnyt!

Musiikki
Jatketaan rytmittelyjä ja tutustutaan samalla eri sävellyksiin.

1. Taputa mukana E. Grieg
2.Taputa mukan Tchaikovsky
3. Taputa mukana Bizet

Maanantai 30.3.

Liikunta:

Aloitetaan uusi viikko taas hauskasti ja lempeästi eläinjoogalla. Olet harjoitellut jo kissan, koiran, pöllön ja norsun. Voit vielä kerrata nämä liikkeet.

Kissa

Koira

Pöllö

Norsu

Tänään pääset harjoittelemaan Tanssivan hiiren ja Magnustin. Ota sisaruksetkin mukaan aamujoogaan ja harjoitelkaa yhdessä :).

Tanssiva hiiri

Magnusti

Joogan jälkeen käy petaamassa sänkysi, kerää lattialta tavarat paikoilleen, järjestä koulupöytäsi ja vie likaiset vaatteesi pyykkiin. 

Pitääkö käydä postilaatikolla tai viedä roskapussi ulos jäteastiaan? Hyötyliikunnalla saa pienen hien pintaan, kun tekee asiat reippaasti.

Matematiikka:

Ota matematiikan kirja esille ja sieltä aukeama sivuilta 110-111. Tänään käsittelemme aihetta Sekaluku. Lue sivun 106 tietoruutu huolellisesti ajatuksen kanssa.

Katso opettajan tekemä opetus- ja harjoitusvideo aiheesta. Löydät ne Videot-kohdasta. Salasanamuistutus löytyy päivän Wilma-viestistä.

Tee aukeaman tehtävät sekä mökki 25.

Ehtisikö aikuinen tarkistaa tehtäväsi? 

Kuuntele ja laske sivun 107 päässälaskut opettajan tekemältä videolta. Tämä on bonustehtävä eli vapaaehtoinen tehtävä, mutta lämpimästi suosittelen sitä kaikille :).

Äidinkieli:

Ota äidinkielen lukukirja esille sivulta 84. Kertaa vielä yleisnimet ja erisnimet. Tämän jälkeen sulje kirja.

Ota äidinkielen vihko esille ja kirjoita otsikoksi Sanelu 30.3. Alleviivaa otsikko viivaimella.

Kuuntele opettajan tekemä sanelu Videot-kohdasta ja kirjoita sanat huolellisesti vihkoosi. Aiheena on yleisnimet ja erisnimet, joten ole tarkkana oikeinkirjoituksen kanssa. Yleisnimet pienellä ja erisnimet isolla! Muistithan tarkistaa?!

Kun olet valmis, ota kuva sanelustasi ja lähetä se opettajalle WhatsAppiin. Opettajakin haluaa nähdä, kuinka hienosti jo osaat kirjoittaa yleisnimet ja erisnimet:).

Tee harjoituskirjasta sivulta 54 tehtävät 1-2.

Kuuntele Fedja-setä, kissa ja koira Jakso 4: Teille on saapunut traktori

Jakso 4

Bonustehtävä (vapaaehtoinen): Mene Sanomapron digitehtäviin. Linkki alapuolella. Oppilaan avain rajan2. Valitse Välkky-kirja --> substantiivit --> tee tehtävät 5-6. 

Sanomapro - digitehtävät

 

Perjantai 27.3.

Äidinkieli:

Kuuntele Fedja-setä, kissa ja koira Jakso 3 Mitä sinä tarvitsisit, jotta olisit onnellinen? 

Jakso 3

Ota äidinkielen lukukirjasta s. 84 esille. Lue teksti yleisnimistä ja erisnimistä huolellisesti ajatuksen kanssa. 

Tee äidinkielen vihkoosi tehtävät 1-2 lukukirjasta sivulta 84. Tehtävässä 1 olevat asiat ovat yleisnimiä, joten kirjoitat ne pienellä. Tehtävässä 2 olevat asiat ovat erisnimiä, joten kirjoitat ne isolla (alkukirjaimella). Tarkista oikeinkirjoitus vielä tehtävän jälkeen!

Matematiikka:

Ota matematiikan kirjasta esille aukeama sivuilta 106-107. Lue sivun 106 tietoruutu ajatuksella.

Katso opettajan tekemät opetus- ja harjoitusvideot Videot- kohdasta.

Tee aukeaman tehtävät sekä mökki 24.

Bonustehtävä (vapaaehtoinen): Kuuntele ja tee sivun 103 päässälaskut opettajan tekemän videon tahtiin. Päässälaskut löytyvät Videot- kohdasta.

Uskonto:

Muista lähettää kuva opettajalle WhatsAppiin Onnistumiskeräyksestäsi. Ota siis kuva uskonnon vihon sivusta ja lähetä se minulle.

Lue uskonnon kirjasta kappale 14 Mitä on rakkaus?

Mieti lukemisen jälkeen hiljaa mielessäsi vastaukset seuraaviin kysymyksiin:

- Kuka voisi olla sinun lähimmäisesi?

- Miten rakkautta voi osoittaa toiselle?

- Miten sinä pidät huolta itsestäsi?

- Miten sinä pidät huolta läheisistäsi?

Kirjoita uskonnon vihkoosi otsikko Mitä on rakkaus? Alleviivaa otsikko viivaimella.

1. Kirjoita, miten sinä voit osoittaa lähimmäisen rakkautta arjessa

a) koulussa

b) vapaa-aikana?

Vastaa kokonaisilla virkkeillä. Keksi molempiin kohtiin ainakin kolme asiaa.

2. Kirjoita, miten lähimmäisesi ovat tänään osoittaneet sinulle rakkauttaan. Vastaa kokonaisella virkkeellä. Kirjoita 1-3 asiaa.

3. Tutki ihmisen huolto-ohjeita. Vastaa kokonaisilla virkkeillä.

a) Mikä niistä on sinulle helpoin? Perustele valintasi.

b) Mikä niistä on sinulle vaikein? Perustele valintasi.

c) Keksi itsellesi kaksi huolto-ohjetta etäopetusjakson ajaksi.

Ympäristöoppi:

Katso Yle Areenasta kaksi jaksoa Postikortteja Suomesta- ohjelmaa. Tämän jälkeen olet katsonut kaikki jaksot, mikäli olet noudattanut opettajan ohjeita. Linkki ohjelmaan alapuolella:

Postikortteja Suomesta

Kertaa vielä kappale 24 Tuhansien järvien maa.

Vastaa ympäristöopin vihkoosi seuraaviin kysymyksiin kokonaisilla virkkeillä. Otsikon olet jo viime ympäristöopin tunnilla tehnytkin, joten jatka tehtäviä viime tunnin tehtävien alle.

1) Mitkä ovat kolme Suomen suurinta järveä? (Vastaus löytyy sivulta 115 kuvasta.) Opettele näyttämään ne myös kartalta. Kartta löytyy sivuilta 84-85.

2) Suomen järvet ovat matalia. Tästä syystä niitä täytyy suojella erityisen huolella. Miksi? (Vastaus löytyy sivulta 115 väliotsikon alta Suomen järvet ovat matalia.)

3) Kirjoita vesistön osat. (Vastaus löytyy sivulta 116 väliotsikon alta Pienistä puroista syntyy suuri virta.)


Musiikki


1.Aloitetaan musiikin tunti laulamalla ja leikkimällä Tooty ta


Tänään keskitytään nuottien aika-arvoihin taputtamalla .
Katso ja taputa seuraavien videoiden mukana
- Taputusharjoitus 1
-Taputusharjoitus 2
Taputa ja laula mukana

Muuta:

Jos tehtäviä on jäänyt rästiin, on sinulla viikonlopun aikana aikaa tehdä rästihommat pois alta. Maanantaina aamulla lähetän taas uudet tehtävät.

Muistathan lähettää opettajalle kuvat pyydetyistä tehtävistä, kiitos! Kuvataiteen sanatalosta ei ihan kaikki ole vielä lähettäneet. Pidän kirjaa siitä, että olen nähnyt pyytämäni tehtävät.

Onko sinulla jo Ville-tunnukset? Jos ei ole, pyydä vanhempiasi lukemaan opettajan viesti aiheesta ja vastaamaan siihen. Kiitos!

Torstai 26.3.

Liikunta:

Aloitetaan aamu taas hauskasti ja lempeästi eläinjoogalla. Voit tehdä uudestaan kissan ja koiran, joita harjoittelit jo aiemmin. Uudet harjoiteltavat liikkeet ovat tänään pöllö ja norsu.

https://www.youtube.com/watch?v=gVw86oOE4xY (kissa)

https://www.youtube.com/watch?v=MBFVwfkqTA0 (koira)

https://www.youtube.com/watch?v=6GfCN1O2GQU (pöllö)

https://www.youtube.com/watch?v=3pe7dK4p3x0 (norsu)

Seuraavaksi voit kokeilla alla olevan linkin liikkeitä. Voit harjoitella niitä sisällä tai ulkona.

https://www.youtube.com/watch?v=-HusXPRmflU

Muista ulkoilla joka päivä!

Äidinkieli:

Kuuntele Sanaluokka-reggae. Heti laulun alussa tulee asiaa substantiiveista. Linkki tässä alapuolella:

https://www.youtube.com/watch?v=Li5CE1hlCac

Katso opettajan tekemät äidinkielen videot substantiiveista Videot- kohdasta. Salasanamuistutus löytyy päivän Wilma-viestistä, samoin suorat linkit videoihin.

Tee videoissa annetut tehtävät huolellisesti vihkoosi. Laita otsikoksi substantiiviharjoitus ja alleviivaa otsikko viivaimella.

Tee äidinkielen harjoituskirjasta sivulta 52 tehtävä 6 ja sivulta 53 tehtävä 7. Muista lukea vihreä tietolaatikko huolellisesti.

Kuuntele Fedja-setä, kissa ja koira Jakso 2 Uusia huolia. Tällä kertaa sinun ei tarvitse vastata kysymyksiin, vaan voit keskittyä vain kuuntelemaan. Mukavaa kuunteluhetkeä!

Tässä linkki Jaksoon 2:

https://areena.yle.fi/audio/1-4506929

Matematiikka:

Ota matematiikan kirja esille ja sieltä aukema sivuilta 102-103. Lue sivun 102 tietoruutu huolellisesti.

Katso opettajan tekemät videot aiheesta Murtoluvun käsite Videot- kohdasta.Toisessa videossa opettaja opettaa asian ja toisessa videossa opetettua asiaa harjoitellaan. 

Tee sivut 102-103 ja mökki 23.

Ehtisikö aikuinen tarkistamaan tehdyt tehtävät?

Bonustehtävä (vapaaehtoinen): Ota sivu 99 ja tee päässälaskut opettajan tekemän videon tahtiin. Päässälaskuvideo löytyy Videot- kohdasta.

Muuta:

Muista uusia kirjaston kirjat, jos lainasit viime käynnillämme kotiin luettavaa.

Keskiviikko 25.3.

Uskonto:

Oletko muistanut kirjoittaa onnistumisia joka päivä uskonnon vihkoosi? Hyvä! Jatka tätä tehtävää vielä ja lähetä kuva koko tehtävästä minulle perjantaina. Kiitos!

Kirjoita uskonnon vihkoon otsikoksi Hyvän tuulen- tehtävä. Alleviivaa otsikko viivaimella.

Piirrä sivun keskelle iso ympyrä. Käytä juomalasia tai muuta pyöreää esinettä mallina. Piirrä ympyrän sisälle hymynaama. Väritä kuva haluamillasi väreillä.

Kirjoita hymynaaman ympärille:

- Mitkä asiat saivat sinut tänään

a) nauramaan

b) hyvälle tuulelle

c) hihittämään?

Vastaa kokonaisilla virkkeillä.

Piirrä viereiselle sivulle neljä isoa sydäntä. Sydänten sisälle pitää mahtua kirjoittamaan.

Kirjoita ensimmäiseen sydämeen mitä asioita arvostat itsessäsi. Arvostan itsessäni…

Kirjoita toiseen sydämeen mikä sinussa on parasta. Parasta minussa on…

Kirjoita kolmanteen sydämeen mitä hyvää voisit sanoa tänään itsellesi. Tänään voisin sanoa itselleni…

Kirjoita neljänteen sydämeen asioita, joita rakastat itsessäsi. Rakastan itsessäni…

Väritä sydämet haluamillasi väreillä.

Ympäristöoppi:

Helsingin Sanomien Lasten uutiset aloittaa tänään etäopetuksessa oleville koululaisille suunnatut päivittäiset uutislähetykset. Nämä uutiset kannattaa ottaa seurantaan!

Tässä linkki Lasten uutisiin:

https://www.hs.fi/lastenuutiset/

Lue Tutkimusmatka - kirjastasi sivut 114-117 eli kappale 24 Tuhansien järvien maa. Lue rauhassa ja ajatuksella. Pysähdy välillä miettimään, ymmärsitkö lukemasi.

Kirjoita ympäristöopin vihkoosi otsikko Tuhansien järvien maa. Alleviivaa otsikko.

Tutki aukeman kuvaa kirjasta sivuilta 114-115. Vastaa kysymyksiin kokonaisilla virkkeillä.

1) Mitä kaikkea veden äärellä tai vedessä voi tehdä? Muista huomioida vastauksessasi eri vuodenajat.

2) Mikä on sinun mielipuuhaasi järvellä?

Tutki Suomen karttaa sivuilta 84-85.

3) Missä kaikkialla Suomessa on järviä?

4) Minkä nimisiä järviä löydät? Mainitse viisi järveä nimeltä.

5) Mitä järviä omalla kotiseudullasi tai sen läheisyydessä on?

6) Kirjoita vihkoosi väliotsikoksi Narvi-järvi. Alleviivaa väliotsikko.

Etsi internetistä seuraavat tiedot Narvi-järvestä:

- sijainti

- suurin syvyys

- keskisyvyys

- pinta-ala

- saaret

- muuta mielenkiintoista

Katso YleAreenalta kaksi jaksoa Postikortteja Suomesta-ohjelmaa. Saat itse valita jaksot, jotka katsot. Alapuolella on linkki sivuille:

https://areena.yle.fi/1-3931240

Kuvataide:

Tee lista kotiisi liittyvistä sanoista äidinkielen vihkoosi. Laita otsikoksi Kotiini liittyvät sanat ja alleviivaa otsikko. Kirjoita ainakin 20 sanaa (esim. puutalo, omakotitalo, punainen, kotoisa, rakas, värikäs, uusi, tunnelmallinen jne.)

Piirrä sitten talon ääriviivat toiselle paperille (valkoinen A4 piirustuspaperi). Jos sinulla ei ole valkoista piirustuspaperia kotonasi, voit tehdä tämän kuvataiteen työn myös uskonnon vihkosi takasivulle.

Täytä talo äidinkielen vihkoon kirjoittamillasi sanoilla. Kirjoita kauniilla käsialalla! Voit myös vaihdella kirjoitustyyliäsi välillä. Saitko talon täyteen sanoja?

Voit käyttää eri värejä ja samoja sanoja useaan kertaan. Tämän työn voit tehdä puuväreillä tai tusseilla tai vaikka molemmilla. Ole huolellinen! Teitkö parhaasi? Viimeistelitkö työsi?

Jos teit työn irtopaperille, muista laittaa se talteen (esim. uskonnon vihon väliin tai pahvikansioosi), niin voimme ihastella töitä myöhemmin keväällä koulussa.

Ota kuva talosta ja lähetä se opettajalle WhatsAppiin, kun se on valmis.

Muuta:

Oletko muistanut lukea lukudiplomikirjoja ja täyttää lukudiplomivihkoa?

Jos sinulla on tekemisen puutetta, muista, että Ville-tehtäviä tai vaikka SanomaPron sähköisiä tehtäviä voi aina tehdä! Harjoittelu tekee mestarin! 

Tiistai 24.3.

Musiikki

Mene sivulle https://www.ubiikki.fi/kuvanuotit/app/#home

1. Valitset kuvanuotinnus ja sieltä tehtävät aika-arvo ja aika-arvot (helppo). Voit tehdä myös vaativampia tehtäviä.

2.
Palaa päävalikkoon ja valitse nuottipyydystys. Tee nuottipyydystys (helppo) -tehtävä. Voit tehdä myös vaativampia tehtäviä.


Matematiikka:

Tänään siirrymme uuteen jaksoon matematiikassa. Tämän jakson aihe on Murtoluvut. Jakso alkaa sivuilta 96-97. Lue jakson tavoitteet sivun 96 yläreunasta. Käy kuuntelemassa täällä Pedanetissä Videot-kohdassa opettajan lukema tarina ja vastaa hiljaa mielessäsi opettajan tekemiin kysymyksiin. Salasana ja ohjeet löytyvät tämän päivän Wilma-viestistä.

Tämän jälkeen siirry sivuille 98-99.  Lue sivun yläreunassa oleva tietolaatikko huolellisesti. 

Voit katsoa YouTubesta myös aiheeseen liittyvän videon (Murtoluku ja kokonaisen jakaminen). Linkki on tässä alapuolella:

https://www.youtube.com/watch?v=JuWJ7rt2u9U

Tee s. 98 - 99 tehtävät 1-7. Tee myös mökki 22 sivulta 101.

Äidinkieli:

Aloita kuuntelemaan äänikirjaa Fedja-setä, kissa ja koira. Kuuntele Jakso 1. Linkki tässä alapuolella:

https://areena.yle.fi/1-4506931?autoplay=true

Kirjoita ympäristöopin vihon neljänneksi viimeiselle sivulle otsikko Fedja-setä, kissa ja koira. Alleviivaa otsikko viivaimella. Tehdään nämä tehtävät poikkeuksellisesti ympäristöopin vihkoon. Jaksoja on 10 ja uusia  kysymyksiä tulee sitä mukaa, kun satu etenee. Näin kaikki vastaukset tulee kirjattua samaan paikkaan.

Vastaa seuraaviin kysymyksiin kokonaisella virkkeellä:

1) Mistä asiasta Fedja-sedällä oli äidin kanssa erimielisyyksiä?

2) Miten äiti perusteli sen, ettei kissaa kannata pitää?

3) Minkä ehdon äiti antaa Fedja-sedälle ja isälle kissan suhteen?

4) Mitä Fedja-setä teki aamulla ennen lähtöään? (kaksi asiaa)

Kertaa äidinkielen lukukirjasta substantiivit sivulta 82.

Tee äidinkielen vihkoosi lukukirjasta sivulta 83 th: 3-4.

Tee harjoituskirjasta sivulta 51 th: 3-4.

Käsityö:

1) Olemme harjoitelleet käsitöissä silittämistä. Nyt saat harjoitella sitä myös kotona.

Pyydä aikuista katsomaan, että silitysraudassa on vettä ja lämpötila on oikea. Aikuinen laittaa töpselin kiinni seinään ja ottaa sen myös pois, kun lopetat. Muistathan jättää raudan aina pystyasentoon, kun pidät taukoa silittämisessä.

Voit ensin harjoitella silittämään vaikka tyynyliinaa.

Kun silittäminen alkaa sujua, kysy vanhemmiltasi, mitä vaatteita saisit silittää. Voisitko silittää vaikka omat T-paitasi (tai ainakin muutaman niistä)? Muutkin vaatteet käyvät hyvin. 

2) Harjoittele petaamaan oma sänkysi. Tee sängyn petaamisesta rutiini. Harjoittele sitä joka aamu. Alkuun petaaminen saattaa tuntua hankalalta, mutta olen aivan varma, että jo viikon päästä se sujuu ongelmitta. Voit pedata myös sisarusten sängyt, jos kaipaat lisäharjoitusta. Sängyn petaaminen on tärkeä arjen taito ja se lisää viihtyisyyttä kotona.

Muuta:

Jos olet saanut jo opettajalta Ville-tunnuksesi, tee Ville-tehtäviä vähän joka päivä. Olen avannut matematiikasta tehtäviä liittyen pituuden, massan ja tilavuuden yksiköihin sekä kelloon. Äidinkielessä pääset harjoittelemaan verbejä ja substantiiveja. Avaan Villeen pikku hiljaa uusia tehtäviä. Jos sinulla ei vielä ole tunnuksia, muistuta vanhempiasi ottamaan opettajaan yhteyttä asian tiimoilta.

https://ville.utu.fi/#!login

Sanomapro on avannut sähköiset materiaalit ilmaiseksi myös oppilaille. Pääset kirjautumaan äidinkielen ja matematiikan sähköisiin tehtäviin Sanomapron sivuilta klikkaamalla Oppilaan avainta. Oppilaan avain on tämän päivän Wilma-viestissä. Kaikki pääsevät kirjautumaan samalla tunnuksella. 

https://www.sanomapro.fi

Joko kokeilit Sanomapron Arttu- sovellusta ja Otavan Otso-sovellusta? Nämä sovellukset pystyt lataamaan mobiililaitteeseesi ilmaiseksi. Tässä vielä linkit ohjeisiin.

https://www.sanomapro.fi/arttu/

https://oppimisenpalvelut.otava.fi/otso/

Kertotauluja voit treenata esimerkiksi seuraavissa osoitteissa:

https://www.kertotaulut.com

https://sivullinen.kapsi.fi/koulu/matikka/tohtori.html

Maanantai 23.3.

Liikunta:

Aloitetaan aamu hauskasti ja lempeästi eläinjoogalla. YouTubesta löydät Hauskaa eläinjoogaa - videoita. Katso Kissa- ja Koira - videot ja tee perässä. Muista ulkoilla päivän mittaan.


Matematiikka:

Laske sivun 92 tehtävät. Tehtävässä 11 mieti ensin, mitä yksi luumu painaa (60g : 2 = ?). Kun keksit sen, pystyt ratkaisemaan päärynän painon. Toimi samoin tomaattien kanssa (240g : 3 = ?). Jos pääsit ongelmanratkaisussa vauhtiin, jatka tehtävään 12. Se on kuitenkin bonustehtävä eli ei pakollinen.

Kirjoita viikonloppuna valmistamasi herkun ohje matematiikan vihkoosi. Jos matematiikan vihko on jäänyt kouluun, kirjoita ohje irtopaperille ja säilytä paperia matematiikan kirjasi välissä. Laita otsikoksi esimerkiksi "Pannukakku" ja alleviivaa otsikko. Kirjoita otsikon alle ainekset määrineen ja jokainen omalle rivilleen. Kirjoita myös työvaiheet kohta kohdalta. Jos et ehtinyt viikonloppuna kokkailemaan/leipomaan, voit myös etsiä kotoa/netistä reseptin ja kirjoittaa sen vihkoosi. Bonustehtävänä voit koristella sivun aiheeseen sopivilla kuvilla ja värittää kuvat puuväreillä.

Tässä esimerkki:

Pannukakku

4 dl maitoa

1 muna

1 rkl sokeria

0,5 tl suolaa

runsas 2 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja

1. Sekoita maitoon muna, mausteet ja lopuksi vehnäjauhot. Käytä kierrevatkainta. Vatkaa taikina tasaiseksi.

jne.

Äidinkielen työkirjassa sivulla 44 on myös malli reseptin kirjoittamiseen. Voit myös katsoa sieltä mallia.

Äidinkieli

Kertaa substantiivit lukukirjasta sivulta 82.

Tee vihkotehtävät 1-2  sivulta 83 äidinkielen vihkoosi. Vastaa kokonaisella virkkeellä. Muista tarkistaa isot alkukirjaimet, sanavälit ja lopetusmerkit.

Esimerkki th:1

a. Kuumia juomia ovat...

b. Pieniä esineitä ovat...

jne.

Tee äidinkielen työkirjasta sivulta 51 th: 2. Lue vihreä tietolaatikko huolellisesti.

Perjantai 20.3.

Äidinkieli:

Lue lukukirjasta s. 82 substantiiveista. Lue teksti muutaman kerran ajatuksen kanssa.

Tee harjoituskirjasta s. 50 th: 1.

Matematiikka:

Mittaaminen-jakso alkaa olla lopuillaan. Tee Katsastus-aukeama sivuilta 90-91. Tee myös Miten meni? - itsearviointi sivulta 93.

Bonustehtäväksi tulee harjoitella mittaamista tosielämässä. Viikonlopun aikana voisitte yhdessä kotiväen kanssa tehdä pannukakkua, paistaa lettuja tai vaikka leipoa muffinsseja.

Uskonto:

Kirjoita uskonnon vihkoon otsikoksi Onnistumiskeräys. Alleviivaa otsikko.

Jaa vihon sivu seitsemään osaan. Vedä viivat viivaimella. Kirjoita ensimmäiseen osioon perjantai, toiseen osioon lauantai, kolmanteen sunnuntai, neljänteen maanantai, viidenteen tiistai, kuudenteen keskiviikko ja seitsemänteen torstai. Kirjoita jokaisen päivän kohdalle kolme onnistumista. Missä onnistuit? Mikä sujui? Mikä asia tuotti sinulle iloa?

Iloa onnistumisten keräämiseen!

Ympäristöoppi:

Katso Yle Areenasta 1-2 jaksoa Postikortteja Suomesta. Saat itse valita, mitkä jaksot katsot.

Musiikki:

Mene tietokoneella, tabletilla tai kännykällä eläinkuvanuotit -sivulle. Valitse sieltä esittely. Tee seuraavat aiheet: G-nuottiavain, aika-arvot sekä tahti ja tahtilajit. Kuuntele ensin opetus ja sen jälkeen tee tehtäviä. Voit tehdä tehtävän monta kertaa peräkkäin, näin harjoittelet asiaa. Nuolista pääsee eteenpäin. Eläinkuvanuotit -sivulle pääset täältä:
https://www.ubiikki.fi/kuvanuotit/app/#home

3A-luokan kalenteri

Uuden tapahtuman luominen

Sulje

Olet luomassa tapahtumaa menneisyyteen.

Täytä vaaditut kentät.

Varoitus

Menetät kaikki syöttämäsi tiedot, jos suljet ikkunan

Viikko 22

27 May 2024 Thursday
28 May 2024 Thursday
29 May 2024 Thursday
30 May 2024 Thursday
31 May 2024 Thursday
1 June 2024 Thursday
2 June 2024 Thursday

Viikko 23

3 June 2024 Thursday
4 June 2024 Thursday
5 June 2024 Thursday
6 June 2024 Thursday
7 June 2024 Thursday
8 June 2024 Thursday
9 June 2024 Thursday

Viikko 24

10 June 2024 Thursday
11 June 2024 Thursday
12 June 2024 Thursday
13 June 2024 Thursday
14 June 2024 Thursday
15 June 2024 Thursday
16 June 2024 Thursday

Viikko 25

17 June 2024 Thursday
18 June 2024 Thursday
19 June 2024 Thursday
20 June 2024 Thursday
21 June 2024 Thursday
22 June 2024 Thursday
23 June 2024 Thursday

Viikko 26

24 June 2024 Thursday
25 June 2024 Thursday
26 June 2024 Thursday
27 June 2024 Thursday
28 June 2024 Thursday
29 June 2024 Thursday
30 June 2024 Thursday
Ilmoittautuminen avoinna
Ilmoittautuminen alkaa myöhemmin
Ilmoittautuminen tehty
Ilmoittautuminen ei ole avoinna

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä