Saara (Iida ja Janette)

Esittely

Saaran vanhemmat Linda ja Sami ovat olleet jo 3 vuotta yhdessä ja ovat jo pitkään haaveilleet lapsesta. Heillä on ennestään koira, Topi. Linda on ammatiltaan sairaanhoitaja ja Sami puuseppä.
Lindan raskausaika meni hyvin ja synnytys sujui ongelmitta. Topi oli aluksi vaurautuneempi uuteen tulokkaaseen ja aina kun Saara itki, niin tämä yritti saada Lindan tekemään jotain asialle.
Saaran perhe asuu rivitossa, jonka lähellä on pieni leikkikenttä. Alueella on ennestään paljon lapsiperheitä, minkä takia se on hyvä paikka lapsille.

Perintötekijöillä eli geeneillä on paljon vaikutusta Saaran ulkoisiin sekä psyykkisiin ominaisuuksiin. Saarassa on paljon isän näköä, mutta myös joitain äidin piirteitä. Saara on hyvin iloinen ja energinen lapsi perheen kesken, mutta vierastaa paljon ja on vieraiden kesken hieman ujo ja varautunut.

Saaran kehityksen osa-alueissa on ollut vahvasti esillä fyysismotorinen-, kognitiivinen-, sosioemotionaalinen ja minuuden sekä identiteetin kehitys. Näiden kehitys on muokannut Saarasta juuri sellaisen mitä on nyt. Esimerkiksi Saaran ujous on sosioemotionaalisen kehityksen myötä mennyt parempaan suuntaan ja nyt hän on rohkeampi sosiaalisissa tilanteissa.


Kuvahaun tulos haulle vauva

Vauvaikä

Saaran hienomotoriikka kehittyi normaalia vauhtia, paitsi sosiaaliset taidot tulivat hieman jäljessä mikä näkyi vierastamisen "outoihin" ihmisiin. Kahden ja kolmen kuukauden välillä tapahtui ensimmäisiä merkkejä mielen maailman uudenlaisesta jäsentymisestä, joita olivat katsekontaktit ja sosiaalinen hymy. Hän oppi konttaamaan yhdeksän kuukauden ikäisenä ja kävelemään varovaisesti vuoden iässä. Kävelytaidon myötä hänestä tuli uteliaampi ja kiinnostuneempi moniin eri esineisiin ja asioihin. Sanallinen ilmaisu kehittyi hiljalleen reilun vuoden ikäisenä.
Saaralla ja tämän vanhempien välillä on turvallinen kiintymyssuhde, mikä näkyy Saaran turvautumisena vanhempiinsa. Sekö eron myötä hän reagoi hyvin voimakkaasti, mutta rauhottuu pian sen jälkeen. Saara on silti todella helppo lapsi.
Linda haluaa olla mahdollisimman pitkään Saaran kanssa kotona, mutta haluaa myös käyttää tätä eri sosiaalisissa tilanteissa kuten vauvauinneisa ja leikkikentillä. Sami haluaa myös olla paljon Saaran kanssa, vaikka onkin väsynyt töiden jälkeen. Saaraa kiehtoo värikkäät kukat ja hänen lempilelunsa on pehmopupu, johon hän turvautuu aina, jos vanhemmat eivät ole lähettyvillä (siirtymäobjekti).
Kuvahaun tulos haulle pupu pehmo

Leikki-ikä

Kolmen vuoden iässä Saara on oppinut muodostamaan pidempiä lauseita ja ilmaisemaan itseään paremmin. Vaikka Saara on vieläkin varautunut ja todella ujo, saattaa hän suuttuessaan saada aikaan kunnon metakan. Saara enimmäkseen tarkkailee ympäristöä vierestä hyvin tarkkaavaisesti ja kiinnostuneesti, mutta silti ei uskalla mennä mihinkään uuteen tilanteeseen ilman pitkää rohkaisua tai vanhemman avustamana. Saara pystyy kokemaan myös minätietoisuutta ja sosiaalisten suhteiden ymmärtämistä edellyttäviä tunteita. Jos hän haluaa jotain, hän yrittää miellyttää ja "säätelee" tunteitaan sen mukaan.
Saara käy lähialueella olevaa päiväkotia, jossa hän viihtyy paremmin omissa oloissaan tai aikuisten seurassa ja on harvoin muiden lasten kanssa tekemisissä.
Kolmen vuoden iässä Saara osaa kertoa itsestään konkreettisia asioita ja tiedostaa itsensä olevan tyttö.

Aiheeseen liittyvä kuva

Kouluikä

Saaran aloittaessa ensimmäisen luokan, hänen ensimmäisenä koulupäivänään äiti oli mukana ujouden vuoksi. Linda auttoi Saaraa rakentamaan luottamusta tämän luokan opettajaan tähän tutustumalla. Seuraavana päivänä äitiä ei enää tarvittukkaan, kun Saara reipastui. Saaralla kesti pitkään, että alkoi liikkua muiden ikäistensä lasten kanssa.

Saara oppi nopeasti lukemaan ensimmäisen luokan alussa ja sai hyviä pisteitä kokeista. Esioperationaalinen vaihe eli laskemiseen ja määrän säilyvyyteen liittyvät kognitiiviset operaatiot alkoivat vähitellen kehittyä enemmän. Kun Saara siirtyi konkreettisten operaatioiden vaiheeseen, hän alkoi ajattelemaan loogisesti, mutta takertui voimakkaasti konkreettisiin havaintoihin. Saara pystyy luokittelemaan taitavasti ja vertailemaan esimerkiksi määriä ja kokosuhteita silloin, kun hänelle näytetään vertailtavia kohteita.

Toisen lukuvuoden aikana Saaran luokkaan tuli uusi tyttö, Jade. Aluksi tytöt olivat hieman varautuneita, mutta ystävystyivät nopeasti. He leikkivät usein olevansa seikkailijoita, jotka uhmasivat viidakon vaaroja. Pehmoleluilla oli suurin osa leikissä, sillä ne esittivät viidakon eläimiä. Uuden ystävän kautta Saarasta tuli huomattavasti reippaampi ja uskaltui muidenkin seuraan ilman rohkaisua. Välillä tytöillä tuli pientä kärhämää, joka on ihan normaalia alakoululaisilla eikä se haitannut ystävyyttä sen enempää.

Kuvahaun tulos haulle cute blonde little girl

Kolmannella luokalla Saaran ja Jaden kaveripiiriin tuli Ninni. Aluksi kaikki kolme tulivat hyvin toimeen, kunnes Ninni yritti omia Jaden itselleen ja Saara tunsi olonsa uhatuksi. Jade tunsi syyllisyyttä jättäessään Saaran vähemmälle huomiolle, muttei tehnyt asialle mitään. Saara alkoi olla entistä varautuneempi ja pysyi mieluummin omissa oloissaan ja alkoi epäilemään muiden puheita.

Neljännellä ja viidennellä luokalla Saaran kehitys eteni normaalia vauhtia. Viidennen luokan alkupuolella Saaralla alkoi näkyä murrosiän piirteitä. Suurimmat huomattavat muutokset näkyivät pituudessa sekä rinnoissa. Kaverit alkoivat mennä vanhempien edelle sekä omasta rauhasta tuli entistä tärkeämpi. Kiinnostus poikiin heräsi.

Nuoruus

Saara on kasvanut niin henkisesti kuin fyysisestikin. Puberteetin ansioista hän näyttää vähitellen nuorelle naiselle. Saara on reipastunut hyvin paljon siihen nähden mitä on ollut pienempänä. Hän tulee lähes kaikkien kanssa toimeen, eikä välitä enää esimerkiksi muiden ilkeistä kommenteista.
Saara on hyvin fiksu ja hänellä on paljon omia, jopa vahvojakin mielipiteitä asioihin. Saara harrastaa salilla käyntiä ja on lahjakas maalaamaan ja piirtämään, sekä hän hengailee melkein päivittäin nykyisten kavereidensa kanssa.

Abstraktin ajattelun kehittyminen alkoi Saaralla nuoruusiän alussa melko nopeaa. Abstraktin ajattelun myötä Saara alkoi ymmärtämään vaikeampia ja monimutkaisempia asioita. Tämä mahdollisti myös vertauskuvien syvällisemmän ymmärtämisen sekä ihmisten välisen viestinnän syvällisemmän ja kriittisemmän tulkitsemisen. Tätä kutsutaan myös metaforiaksi.

Identiteettiin liittyvät kysymykset ovat monella tapaa esillä Saaran elämässä, kuten muillakin nuorilla. Vaikka Saara on vailla vastausta monessa asiassa on hänellä silti jo parempi käsitys siitä kuka on ja millaiseksi haluaa tulla ja mitä tehdä. Saaran itsetunto on melko hyvä ja hän on hyväksynyt itsensä sellaisena joka on.

Saara ei ole erityisen kapinallinen nuori, josta vanhemmat ovat kiitollisia. Joskus turhanpäiväiset riidat saavat alkunsa, kun vanhemmat eivät anna Saaralle haluamaansa vastausta. Saara ei kuitenkaan ole pitkävihainen ja ymmärtää vanhempien kannan asiaan. Silti hän toivoo, etteivät vanhemmat pitäsi häntä enää niin pienenä.

Saaralla on ollut muutama ihastuksen kohde, mutta hän ei ole vielä seurustellut. Osa hänen kavereistaan seurustelee, mutta ei itse koe olevansa valmis siihen.




Aiheeseen liittyvä kuva