Niklas (Henni ja Maija)

Ominaisuudet

keskimmäinen lapsi kolmilapsisessa perheessä
ADHD ja tunteiden säätelyn vaikeuksia

Niklaksen esittely

Niklas syntyy perheeseen, jossa on yksi neljä vuotta vanhempi isoveli Elias, isä ja äiti. Niklaksen ollessa 11kk vanha perheeseen syntyy Emilia pikkusisko. Niklaksen perhe on urheilullinen ja koko perhe harrastaa esimerkiksi talvisin hiihtoa ja kesäisin vaellusta sekä suunnistusta. Kouluiässä 8-vuotiaana Niklakselle todetaan adhd. Lisäksi hänellä on aina ollut vaikeuksia tunteiden säätelyssä; esimerkiksi pienetkin vastoinkäymiset ovat hänelle todella vaikeita. ADHD on periytynyt Niklakselle hänen isältään. Niklaksen temperamentti on vilkas, iloinen, sosiaalinen ja itsepäinen. Läpi Niklaksen kehityksen hänen kehitykseensä vaikuttavat lähiympäristöstä vanhemmat, sisarukset, aikuiset sekä lapset koulussa ja päivähoidossa, ystävät sekä isovanhemmat. Etäympäristöstä Niklaksen kehitykseen vaikuttavat esimerkiksi media ja suomalainen kulttuuri, jossa hän elää.
Niklaksen kehitykseen vaikuttavia tekijöitä ovat monipuoliset harrastukset (mm. palapelit, rikoselokuvat, liikunta), ADHD ja isä, joka on Niklakselle tärkein henkilö. Myös keskimmäisen lapsen asema vaikuttaa mm. seurallisuuteen.

Harrastukset
Urheiluharrastukset vaikuttavat fyysismotoriseen kehitykseen, mm. liikkeiden ohjaukseen ja fyysiseen kasvuun. Lisäksi ne vaikuttavat sosioemotionaaliseen kehitykseen, sillä urheilun kautta Niklas saa uusia ystäviä ja sen avulla hän pystyy säätelemään tunteitaan. Kognitiiviseen kehitykseen vaikuttavat erityisesti palapelit ja rikoselokuvat, joita Niklas tykkää katsella. Ne kehittävät esim. ajattelua ja ongelmanratkaisua. Lisäksi palapelit kehittävät hienomotoriikkaa.

ADHD
ADHD vaikuttaa sosioemotionaalisseen kehitykseen: emootioihin ja persoonallisuuteen sekä identiteetin kehittymiseen. Kognitiivisessa kehityksessä se vaikuttaa negatiivisesti mm. tarkkaavaisuuteen ja keskittymiseen.

Isä
Niklaksen suhde isään vaikuttaa kognitiivisessa kehityksessä oppimiseen, kun hän oppii isältään erinlaisia asioita, kuten terveelliset elämäntavat, jotka taas vaikuttavat Niklaksen fyysiseen kasvuun ja kehitykseen. Sosioemotionaalisessa kehityksessä se vaikuttaa emootioihin, koska Niklas mallintaa isänsä tunteita. Lisäksi se vaikuttaa persoonallisuuden ja identiteetin muotoutumiseen.


https://drive.mindmup.com/map/0B-FELLKzUJM9TW41V0JzbDZYWGc

Vauvaikä (0-2v)

Niklas elää normaalia vauvaikäisen elämää; hän leikkii, nukkuu ja syö. Niklaksen ollessa 11kk vanha, hänen äitinsä Paula synnyttää tyttövauvan. Rankan raskauden jälkeen Paula kärsii lievästä synnytyksenjälkeisestä masennuksesta, jolloin hän on ajoittain ahdistunut eikä kykene olemaan täysin läsnä perhe-elämässä. Tällöin perheen arki on melko hankalaa. Tästä johtuen äidin ja Niklaksen suhde muuttuu ristiriitaiseksi kiintymyssuhteeksi: Välillä Paula ei juurikaan kykene huomioimaan Niklasta masennuksen ja pikkusiskon vuoksi, joten Niklaksen on itse vaadittava huomiota. Välillä äiti taas on hieman liian tunkeileva, eikä ota Niklaksen tarpeita huomioon. Tästä johtuen Niklaksen on vaikea säädellä tunteitaan. Tämän lisäksi hänen vahva temperamentinsa aiheuttaa hänelle tunteiden säätelyn vaikeuksia. Niklas on temperamentiltaan vilkas ja seurallinen. Niklas oppi katsekontaktin ja sosiaalisen hymyn nopeasti. Niklas käy protokeskusteluja vanhempien ja muiden läheisten kanssa, eli hän tuottaa puhettaan ilmeillä ja eleillä.

Niklaksen vilkkaan luonteen ja uteliaisuuden vuoksi hän oppii konttaamaan ja kävelemään aikaisin. Niklaksen hienomotoriikka kehittyy nopeasti herkkyyskauden aikana, koska hän pitää erityisesti tarkkuutta vaativan palikkapelin pelaamisesta (kuva alla). Niklaksen siirtymäobjekti on Angry Birds -pehmolelu, joka on hänelle tärkeä ja kulkee aina mukana tuomassa turvallisuudentunnetta. Hän sai sen isoäidiltään lahjaksi syntymän jälkeen. Kognitiivisen kehityksen sensomotorisessa vaiheessa Niklas oppii muun muassa pukkaamaan pallon takaisin, kun se vieritetään häntä kohti.




Noin vuoden iässä Niklaksen kielen ymmärtäminen kehittyy ja hän oppii ilmaisemaan itseään paremmin. Niklaksen ensimmänen sana oli "Elia", jolla hän tarkoitti isoveljeä Eliasta. Hän oppi sanan reilun vuoden ikäisenä.

Niklaksen ollessa noin 20kk vanha, hänen äitinsä Paula alkaa toipua masennuksesta. Niinpä heidän välinen suhteensa muuttuu parempaan päin; Turvaton ristiriitainen kiintymyssuhde muutttuu pikkuhiljaa turvalliseksi kiintymyssuhteeksi. Niklas tulee paremmin ymmärretyksi ja hänen tarpeisiinsa vastataan.

Noin kaksi vuotiaana Niklaksen vauvaiän päättyessä hän oppii muodostamaan kokonaisia yksinkertaisia lauseita. Niklaksen ensimmäinen kokonainen lause oli "Nikellä nälkä". Silloin hänelle kehittyy myös elämänkertamuisti, eli kyky muistaa oman elämän tapahtumia. Niklaksen ensimmäinen muisto on noin reilun kahden vuoden ikäisenä eläinpuistosta, jolloin hän näki siellä ensimmäistä kertaa karhuja.

Leikki-ikä (3-6v)


Noin neljä vuotiaana Niklas menee päiväkotiin pikkusiskonsa kanssa. Päiväkodissa Niklaksen sosiaalinen kognitio kehittyy, sillä hän saa siellä uusia ystäviä: Tommin ja Artun, joka on jo entuudestaan perhetuttu.
Jo leikki-iässä Niklas samaistuu hänen isoveljeensä; hän seuraa isoveljensä mallia esimerkiksi urheiluharrastuksien valinnassa ja käyttäytymisessä. Niklas on erityisesti "isänpoika". Hän mallintaa tunteitaan erityisesti isänsä reaktioista. Esimerkiksi tilanteissa, joissa isä ei saa tahtoaan läpi, hän käyttäytyy todella kiukkuisesti ja Niklas ottaa tästä mallia. Jo leikki-iässä Niklaksen huomataan olevan huomattavasti vilkkaampi kuin muut saman ikäiset lapset.

Lapsuuden aikana Niklaksen minäkäsitys alkaa kehittyä: Lapsena Niklas kuvaa itseään iloiseksi, hyväksi kaveriksi ja hän on hyvä potkimaan palloa. Niklas on erityisen hyvä joukkuelajeissa.
Niklas on jo pienestä asti pitänyt itseään sukupuoli-identiteetiltään poikana, sillä hän on ottanut mallia isoveljestään ja samaistunut tähän. Kognitiivisen kehityksen esioperationaalisessa vaiheessa Niklas oppii esimerkiksi aakkoset ja numerot, mutta ei osaa vielä käyttää niitä kirjoittamiseen ja laskemiseen. Lisäksi hän oppii tekemään huomioita luonnosta, perheen liikkuessa ja retkeillessä siellä. Leikki-iässä Niklaksella on perheessä toisinaan ulkopuolisuuden tunne, joka johtuu keskimmäisen lapsen asemasta.

Niklaksen hienomotoriset taidot kehittyvät, kun hän innostuu palapelien tekemisestä.
6-vuotiaana Niklas menee esikouluun, josta hän saa lisää uusia kavereita ja hänen vuorovaikutustaidot kehittyvät edelleen.

Kouluikä

Niklas aloittaa 7-vuotiaana koulun. Niklas on ulospäinsuuntautunut ja häntä on helppo lähestyä, minkä vuoksi hänellä on paljon kaverisuosiota. Tommi ja Arttu ovat säilyneet Niklaksen parhaina kavereina päiväkodista asti. Toisella luokalla Niklaksella todetaan ADHD. Asiaa alettiin tutkia, koska koulussa keskittyminen oli vaikeaa. ADHD periytyi Niklakselle hänen isänsä geeneistä. Koulupäivinä Niklas syö lääkkeitä, jotta hänen koulukäyntinsä olisi helpompaa. Lääkkeet lisäävät tarkkaavaisuutta, vähentävät herkkyyttä häiriötekijöille ja parantavat keskittymiskykyä.
Kognitiivisen kehityksen konkreettisten operaatioiden vaiheessa Niklas oppii esimerkiksi koulun normit ja laskemaan, kirjoittamaan sekä lukemaan.

Ollessaan noin 12-vuotias Niklas loukkaantuu yleisurheilukisoissa. Hän loukkaa polvensa ja joutuu sairaalaan. Polvivamma vaatii lopulta leikkauksen ja pitkän toipumisajan. Liikkuvainen Niklas ottaa loukkaantumisen raskaasti. Hänestä tuntuu, ettei hän pääse enää purkamaan ylimääräistä energiaansa mihinkään. Tämä vaikuttaa myös tunteiden säätelyyn negatiivisesti ja aiheuttaa esim. paljon turhautumisen ja vihan tunteita.

Nuoruus


Yläasteen alussa Niklaksen puberteetti alkaa ja hänelle tulee kasvupyrähdys. Niklas alkaa itsenäistyä ja päättää asioistaan itse.
Nuoruusiässä Niklas alkaa rakentaa omaa identiteettiään. Hänen sosiaalinen identiteettinsä kehittyy esimerkiksi painiryhmässä, perheessä ja ystäväporukassa, kun hän kokee kuuluvansa näihin ryhmiin. Niklas kokee itsetuntonsa hyväksi ja hän on itsevarma. Nuoruusiän alussa Niklaksen identiteetti on vielä selvittelyvaiheessa. Hän tietää jo esimerkiksi, mitä tahtoisi tehdä ammatikseen, mutta muilta osin identiteetin rakentaminen on vielä kesken. Nuoruusiän loppuvaiheessa Niklaksella on saavutettu identiteetti. Hän on punninut arvonsa, hänen minäkäsityksensä on eheä ja hän on sitoutunut arvoihinsa sekä valintoihinsa. Minäkäsitykseltään hän kokee olevansa esimerkiksi urheilullinen, helposti lähestyttävä, äkkipikainen, impulsiivinen, vilkas ja empaattinen.
Niklaksen toiminnanohjauksen puutteet ilmenevät itsesäätelyn heikkouksina, esim. tunteidensäätelyn vaikeuksina. Tunteet ovat erityisen voimakkaita Niklaksen suuttuessa tai tullessa surulliseksi, pettymykset tuntuvat hänelle ylitsepääsemättömiltä. Lisäksi nuoruusiässä hormonitoiminta kiihtyy, mikä lisää tunteiden voimakkuutta ja vaihtelevuutta entisestään. Tämän vuoksi murrosikä on hänelle melko vaikea.
Nuoruusiässä formaalisen kehityksen vaiheessa Niklas oppii esim. matemaattisten yhtälöiden käytön ja vaikeiden käsitteiden vertailun.

15-vuotiaana Niklas saa mopouton. ADHD vaikuttaa hänen tarkkaavaisuuteensa liikenteessä. Se vaikeuttaa hänen ajamistaan, ja on aiheuttanut jopa useita vaaratilanteita.
Niklas pyrkii vaikuttamaan ADHD:n ja tunteiden säätelyyn liikunnan avulla: Ylimääräistä energiaa ja tunteita hän pystyy purkamaan esimerkiksi lenkkipolulla tai painimatolla. ADHD ilmenee Niklaksen nuoruudessa vilkkautena, eikä rajoita hänen elämäänsä paljoa.

Noin 15-vuotiaana Niklas on jo toipunut hyvin polvileikkauksesta ja alkaa harrastaa painia tavoitteellisesti. Kehittyäkseen lajissaan Niklaksen on fyysisen harjoittelun lisäksi
kehitettävä harjoittelunsa suunnittelua,
itsearviointia sekä palautteen hyödyntämisen taitoja. Tämä kehittää hänen
metakognitiivisia taitojaan.


Murrosiässä Niklaksen seksuaalisuus herää. Yläasteella hänellä ei ole vielä kovin vakavia seurustelusuhteita, mutta lukion alussa hän alkaa seurustella Liljan kanssa. Alettuaan seurustelemaan, Niklaksella ei ole enää niin paljon aikaa parhaille ystävilleen Artulle ja Tommille. Poikien välinen ystävyyssuhde kärsii lukion ensimmäisen vuoden aikana. Toisen vuoden aikana Niklas kuitenkin ymmärtää läheisten ystävien merkityksen, ja alkaa taas viettää enemmän aikaa Artun ja Tommin kanssa.

Aikuisuus

Niklaksesta tulee liikunnanopettaja ja työnsä ohella hän on valmentaja painissa. Niklas menee Liljan kanssa naimisiin 24-vuotiaana ja pian sen jälkeen heille syntyy kaksoset.