Lydia (Jenni, Venla ja Aada)

Teksti

+Kertomus kummilapsen elämästä etenee loogisesti
+Käsittelette hyvin kehityspsykologiaan liittyviä keskeisiä teemoja
-Esimerkiksi leikki-iästä olisi voinut kertoa enemmän

Kokonaisuudessaan hyvä työ!

22/30 p.

Lydia

 


Henkilötiedot:


Lydia Adolfson tulee monikulttuuurillisesta suomenruotsalaisesta perheestä. Vanhemmat ovat kiireisiä taiteilijoita. Isä on muusikko, ja äiti menestynyt valokuvaaja sekä mediavaikuttaja. Lydia on ala-asteesta lähtien käynyt kotikoulua vanhempiensa tahdosta. Tällä on ollut suuri vaikutus hänen kehitykseensä.

Lydian luonne poikkeaa suuresti hänen ulkonäöstään. Hän on ujo ja huomaamaton, mutta silti ulkonältään hyvin persoonallinen. Lydian kasvoja kehystävät äidiltään perityt syvänpunaiset hiukset, sekä suuret vihreät silmät.





Vauvaikä:


Lydia syntyy keskosena. Lydian voisi sanoa olevan joka äidin unelmavauva. Vaikka hän on hyvin hiljainen ja vaivaton, ilmenee hänessä jo muutaman kuukauden ikäisenä voimakkaita temperamenttisia piirteitä. Nämä huomaa Lydiasta motorisina taitoina kuten  laajoina koordinoimmatomina liikkeinä ja vahvoina reflekseinä. Lydia on myös hyvin utelias ja tutkii ympäristöään innokkaasti. Lydian elämässä vauva-iästä taaperoon ei ilmene suurempia vastoinkäymisiä. Ensimmäisen vuoden aikana hänen hienomotoriikkansa kehittyy valtavasti. Suuret eleet ja mielikuvituksilliset leikit huvittavat useita.

Lydian tullessa n. 5kk ikään siirtyvät hänen vanhempansa taas täyspäiväiseen työ-elämään. Lydian kiintymissuhde omiin vanhempiinsa on turvaton ja välttelevä. Hän ei voi luottaa siihen että vanhempi vastaisi hänen tarpeisiinsa ja tunteisiinsa. Vanhemman roolia pitää yllä Lydian henkilökohtainen hoitaja, jonka kanssa Lydia kokee olevansa turvassa.




Lapsuus:


Lydian tullessa 6 vuoden ikään, hän aloittaa esikouluun. Häntä hämmentää muut lapset, koska hän ei ole tottunut kanssakäymiseen ikäistensä kanssa. Lydia on hiljainen ja ujo, eikä tule kunnolla toimeen muiden lasten kanssa. Lydia tunnistaa omat tunteensa esikoulussa ja ihmettelee miks on erilainen kuin muut. Lydian äiti haluaa siirtää Lydian kotiopetukseen ensimmäisestä luokasta lähtien. Lydian sosiaaliset taidot eivät pääse kehittymään, siirtyessään kotikouluun ja yksityisopetukseen, vaan jäävät prosessivaiheeseen.

Lydian sosiaaliset taidot kehittyvät pääasiassa mielikuvitusleikkien ja mielikuvitusystävien avulla harjoitellen erilaisia tärkeitä rooleja.




Nuoruus:


Lydia kokee muidenlailla suuria muutoksia puberteetin edetessä. Noin 14vuotiaana  Lydia tutustuu ja ystävystyy kodinhoitajansa 15vuotiaaseen pikkusiskoon. Lydian ystävä on todella temperamenttinen sekä vahvaluonteinen, ja kyseenalaistaa suuresti Lydian kasvatusta ja koulunkäyntiä.


Lydian äiti haluaa laittaa Lydian arvostettuun yksityislukioon, mutta Lydia kokee itsenäistyneensä jonka pohjalta hän ylittää rooliodotuksensa ja vaatii päästä tavalliseen kouluun.


Ennen hänen valmiiksi omaksuttu identiteettinsä ohjasi hänet tekemään valintoja mitä hänen vanhemmat halusivat. 16- vuotiaana hän siis aloittaa lukion, joka saa hänet näkemään itsensä täysin uudesta näkökulmasta. Lydian minäkuva kehittyy, ja hän oppii uusia yllättäviä piirteitä itsestään ja identeetistään vertaistensa avulla kohdatessaan uudenlaista kanssakäymistä. Hän alkaa ajattelemaan omaa tulevaisuuttaan, ja mitä itse haluaa ja siirtyy selvittelyvaiheessa olevaan identiteettiin. Kypsä ajattelu ja itsenäistyminen etäännytti Lydian ja hänen vanhempiensa välejä yhä enemmän.





Miten elämä jatkuu: Lydia löysi lukiosta kaltaisensa pojan. Heidän tunne-elämä sekä tulevaisuuden suunnitelmat kohtasivat hyvin yhteen. Lukiossa he viettiväy vain paljon aikaa yhdessä, mutta myöhemmin jatko-opintojen edetessä samassa koulussa heidän välilleen alkoi kehittymään tunteita. He perustivat avioliiton ja muuttivat kauemmaksi molempien vanhemmista töiden perässä. Lydian ja hänen vanhempansa välit parantuivat muuton jälkeen, kun hänen vanhemmat tajusivat että eivät voisi määräillä tyttönsä elämään enää.