Kiusaaminen

KiVa-koulu eli kiusaamista vastustava koulu

Koulukiusaaminen

Koulumme on KiVa-koulu eli mukana opetushallituksen rahoittamassa kiusaamista vastustavassa hankkeessa. Lisätietoja http://www.kivakoulu.fi

Myllymäen koulussa puututaan aina ankarasti koulukiusaamiseen. Jokaisella koulussa opiskelevalla ja työskentelevällä henkilöllä on ehdoton oikeus ruumiilliseen koskemattomuuteen. Myös henkinen väkivalta, alistaminen ja nimittely on kiellettyä. Koulukiusaaminen on eri asia kuin yksittäinen väkivallan teko. Koulukiusaamisen tunnusmerkkejä on jatkuva ja toistuva, yhteen henkilöön kohdistuva henkinen ja/tai fyysinen väkivalta yhden tai useamman oppilaan taholta. Koulukiusaaminen on usein ryhmäilmiö, jossa kiusaajaa vahvistaa joukko muita oppilaita ja kiusattu on yksin.

Koulukiusaamisesta puhutaan säännöllisin väliajoin kaikissa luokissa. Oppilaita muistutetaan siitä, että koemme asiat eri tavoin. Toiselle riehakkaampi leikki on jo kiusaamista. Koulussa on yhteisiä tapahtumia, jotka luovat yhteishenkeä. Yhteistyötä (esim. kummioppilastoiminta) tehdään mahdollisuuksien mukaan yli luokkarajojen, sillä eri-ikäisten toimiminen yhdessä ja tutustuminen toisiinsa ehkäisee kiusaamista.

Koulussa kiinnitetään huomiota positiivisiin käyttäytymismalleihin ja –tilanteisiin sekä harjoitellaan sosiaalisia taitoja. Kaikki koulun aikuiset puuttuvat havaitsemiinsa konfliktitilainteisiin. Oppilaita kannustetaan ja rohkaistaan kertomaan tunteistaan ja selvittämään asiat puhumalla. Koulussa painotetaan myös tapakasvatusta. Koulukiusaamista pyritään ennaltaehkäisemään myös riittävällä välituntivalvonnalla. Valvojilla on valvontaliivit ja heitä on aina vähintään kaksi.

Koulussa on avoin kasvatuskulttuuri. Asioihin puututaan, ne selvitetään ja tilannetta seurataan. Asioista puhutaan avoimesti kaikkien asianosaisten kanssa

Kiusaamistapausten selvittäminen ja seuranta:

Myllymäen koulun henkilökunnan jäsen
• puhuttelee sekä kiusaajan/t että kiusatun/t ja mahdolliset todistajat
• kirjaa ylös esitetyt asiat ja ilmoittaa tiedot rehtorille ja tarvittaessa koulun Kiva-tiimille
• rankaisee kiusaajan/t (jälki-istunto, rehtorin kirjallinen varotus ym.)
• on yhteydessä sekä kiusaajan/kiusaajien että kiusatun/kiusattujen koteihin joko puhelimitse tai kirjallisesti, seuraa opiskelu- ja välituntitilanteita tarkkaan ja jos kiusaaminen jatkuu, kutsuu kiusaajan/kiusaajat ja hänen/heidän vanhempansa sekä kiusatun/t vanhempineen koululle selvittämään asiaa.
• kehottaa tarvittaessa vanhempia ottamaan yhteyttä lapsia hoitaviin asiantuntijoihin.
• sovitaan seurantajakson pituus ja tapaamisajankohdat

Vakavat kiusaamistapaukset ja pahoinpitelyt ilmoitetaan Mäntsälän poliisille. Ennen ilmoitusta otetaan yhteys kotiin, jotta vanhemmat voivat osallistua kuulusteluun. Jos kiusaaminen kaikesta huolimatta jatkuu, kiusaaja erotetaan määräajaksi koulusta. Kiusaajan palatessa takaisin kouluun hänet mahdollisesti siirretään toiseen luokkaan tai kouluun kiusatun/ kiusattujen suojelemiseksi.

Kodin ehdoton kielteinen suhtautuminen koulukiusaamiseen on ensiarvoisen tärkeää. Lapsi oppii aikuisen antamasta mallista ja esimerkistä. Kun koti ja koulu ovat samassa linjassa, lapsen on helpompi muuttaa käytöstään empaattisempaan ja toiset huomioon ottavaan suuntaan. Koska koulukiusaaminen on ryhmäilmiö, on tärkeää tiedostaa, että kuka tahansa voi jopa tietämättään vahvistaa kiusaajan toimintaa. Oppilaita tuleekin rohkaista ja kannustaa kertomaan havainnoistaan ja aikuisten tehtävänä on tehdä rajat selväksi ja tukea kiusattua.