≡ Navigointi

Mäntsälän lukio

Ohjeita kesken lukion ammatilliseen koulutukseen hakeville

Tuntuuko sinusta, että lukio ei ole sinulle oikea paikka?

Jos vastauksesi on KYLLÄ tai EHKÄ, sinun kannattaa hakea kaiken varalta ammatilliseen koulutukseen kevään 2017 yhteishaussa. Lopullisen päätöksen oppilaitoksen vaihtamisesta voit tehdä kesällä tai ensi syksynä.

Yhteishakuaika on 21.2. - 14.3.2017. Jos aiot hakea yhteishaussa ammatilliseen koulutukseen, toimi seuraavien ohjeiden mukaisesti varmistaaksesi itsellesi mahdollisimman suuren hakupistemäärän.

Ammatillisen koulutuksen haussa peruskoulun samana vuonna päättävä saa 6 pistettä siitä, että on suorittanut peruskoulun samana vuonna kuin hakee tai, että on saanut perusopetuksen päättötodistuksen hakuajan päättymistä edeltävän kuuden kuukauden aikana. TÄTÄ PISTEMÄÄRÄÄ ET VOI SAADA eli pistemääräsi jää siltä osin vajaaksi, mikä kannattaa ottaa huomioon halutuimpiin hakukohteisiin hakiessa.
Yhteishaku .jpg

Saat 8 pistettä, jos sinulla ei hakuajan päättyessä ole opiskelupaikkaa ammatillisessa tutkinnossa tai lukiossa. JA NYT - LUE TÄMÄ OHJE HUOLELLA. Tämän pistemäärän saamiseksi joudumme toimimaan seuraavasti:
  • Jätä lukiolle eroilmoituksen lukiolle 6. - 9.3. välisenä aikana. Ilmoita lomakkeessa eropäiväksi pe 10.3. Ota ilmoitukseen huoltajan allekirjoitus (ei pakollinen, huoltajan suostumusta ei välttämättä tarvita) ja toimita ilmoitus koulusihteerille.
  • Rehtori tekee päätöksen erosta siten, että ma 13.3. ja ti 14.3. et ole lukion opiskelija. Näin voit ilmoittaa hakulomakkeella, että sinulla ei ole opiskelupaikkaa, ja saat 8 hakupistettä.
  • Yhteishaun hakulomakkeen täyttämistä varten opinto-ohjaaja järjestää hakupajan ma 13.4. klo 10 - 10.45 ja 14.30 - 15.30. Oma kone ja peruskoulun päättötodistuksen kopio mukaan. Voit tulla tekemään haun sinne, mutta voit tehdä sen myös kotona, kunhan muistat kertoa lomakkeella (rasti ruutuun), että sinulla ei ole opiskelupaikkaa sillä hetkellä.
  • Eron aikana opiskelet normaalisti kursseilla yksityisopiskelijana, se ei vaadi mitään erillisiä toimenpiteitä.
  • Haet takaisin lukio-opiskelijaksi ke 15.3. alkaen eli haun päättymisen jälkeen. Hakemus tehdään toimittamalla hakulomake koulusihteerille 15.3.
  • Yhteishaun tulokset ilmoitetaan 15.6. silloin voit päättää, otatko mahdollisesti saamasi paikan vastaan vai perutko sen.
  • Mikäli olet kesäkuussa vielä epävarma, mitä olisi viisasta tehdä, voit ottaa ammatillisen opiskelupaikan vastaan ja miettiä asiaa vielä elokuun alkuun saakka. Elokuun alussa teet lopullisen päätöksen, jatkatko lukiossa vai haluatko siirtyä ammatilliseen koulutukseen. Jos siirryt ammatilliseen, ilmoitat lukiolle erostasi - jos jatkat lukiossa, ilmoitat ammatilliseen, että perut saamasi paikan. Näin joku muu voi saada paikkasi.
Joillakin aloilla opiskelupaikka on mahdollista saada hakemalla suoraan ammatilliseen oppilaitokseen, mutta kaikkein suosituimmilla aloilla paikat voivat olla täynnä, jolloin hakeminen täytyy tehdä yhteishaun kautta. Mikäli haluat selvittää tilannetta, ota yhteyttä lukion opinto-ohjaajaan tai suoraan ammatillisen koulutuksen opinto-ohjaajaan.

Mikäli olet hakemassa pois lukiosta, ota yhteyttä opinto-ohjaajaan ennen haun aloittamista. Katsotaan yhdessä, millaiset mahdollisuudet sinulla on eri hakukohteisiin, mitä varavaihtoehtoja kannattaa laittaa hakuun, onko hakukohteessa valintakokeita ja miten sinun tulee valmistautua mahdollisiin valintakokeisiin.

Tästä pääset tutustumaan ammatillisen koulutuksen valintaperusteisiin.