Kirkonkylän koulu
Ajankohtaista
Oppilaaksiotto 1. ja 7. luokalle
Oppilaaksiotto 1. luokalle
Tervetuloa kouluun!
Vuonna 2018 syntyneiden lasten oppivelvollisuus alkaa syyslukukauden 2025 alussa. Syyslukukausi alkaa torstaina 7.8.2025.
Kunta osoittaa koulunsa aloittaville koulupaikan asuinosoitteen perusteella. Koulunsa aloittaville lapsille lähetetään kirje kotiin viikolla 3.
Huoltaja ilmoittaa Wilma-järjestelmässä perjantaihin 31.1.2025 mennessä
1) ottaako lapsen koulupaikan vastaan
2) hakeeko toissijaista koulupaikkaa tai
3) ilmoittaa, mikäli lapsi aloittaa koulun toisessa kunnassa.
Tarkemmat toimintaohjeet lähetetään oppilaaksiottopäätöksen mukana.
Mikäli huoltaja haluaa lapsensa sijoittuvan muuhun kuin hänelle osoitettuun lähikouluun, pitää koulupaikan vastaanottamisen yhteydessä ilmoittaa, että huoltaja hakee oppilaalle toissijaista koulupaikkaa. Ilmoitus annetaan sähköisellä hakulomakkeella (Suomi.fi-tunnistautuminen). Lomake löytyy muissa tiedostomuodoissa Opetuspalveluiden lomakkeet -sivulta. Lisäksi paperisia lomakkeita on saatavilla kunnantalon Palvelupiste Vinkistä palvelupisteen aukioloaikoina. Paperihakemukset palautetaan perjantaihin 31.1.2025 mennessä. Lomake toimitetaan sen koulun rehtorille, josta toissijaista koulupaikkaa haetaan.
Rehtori tekee päätöksen toissijaisesta koulupaikasta perjantaihin 14.2.2025 mennessä.
Oppilaan terveydentila tai oppilashuollollinen syy
Oppilaaksioton perusteiden mukaisesti, mikäli oppilaalla on koulupaikan osoittamiseen vaikuttava terveydentilaan liittyvä tai oppilashuollollinen syy, huoltajan tulee tarvittaessa toimittaa lausunto koulutoimistoon opetuspalveluihin.
Mahdollisen lausuntotarpeen selvittämiseksi huoltajan tulee olla yhteydessä esiopetusyksikön konsultoivaan varhaiskasvatuksen erityisopettajaan tai tukipalveluiden erityisasiantuntijaan 10.1.2025 mennessä.
Huomaathan, että erityisen tuen oppilaiden ensisijainen koulupaikka osoitetaan erityisen tuen päätöksen yhteydessä.
Koulutulokkaan palveluita
Paikkaa iltapäivätoimintaan haetaan Wilma-järjestelmässä 31.3.-11.4.2025 välisenä aikana. Iltapäivätoimintapaikkaa on mahdollista hakea myös varsinaisen hakuajan päättymisen jälkeen ja lukuvuoden 2025-2026 aikana. Lisätietoa iltapäivätoiminnasta ja tarkemmat ohjeet paikan hakemiseen löytyvät kunnan kotisivuilta.
Koulukuljetukseen haetaan Wilma-järjestelmässä oppilaaksiottopäätöksen tultua 11.4.2025 mennessä. Myös koulukuljetusta on mahdollista hakea varsinaisen hakuajan jälkeen ja lukuvuoden 2025-2026 aikana. Lisätietoa koulukuljetuksista sekä tarkemmat ohjeet koulukuljetuksen hakemiseen löytyvät kunnan kotisivuilta.
Kouluterveydenhoitajan terveystarkastukset aloitetaan koulutulokkaille myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana. Huoltaja varaa ajan terveydenhoitajalle, jonka yhteystiedot lukuvuodelle 2025-2026 varmistetaan myöhemmin.
Oppilaaksiotto 7.luokalle:
Yläluokille siirtyminen on tärkeä nivelvaihe koulunkäynnissä. Useimmiten oppilas siirtyy 6. vuosiluokan jälkeen uuteen kouluun, paitsi yhtenäisessä peruskoulussa opiskeleva. Samalla opiskelun tapa muuttuu aineenopettajajärjestelmään, jolloin oppilas saa useita uusia opettajia
Oppilaaksioton perusteet ovat olleet voimassa 5.1.2021 alkaen. Syksyn 2025 seitsemänsien luokkien oppilaaksiotto valmistellaan voimassa olevien oppilaaksioton perusteiden mukaisesti. Yläluokkien oppilaaksioton perusteiden ensisijaisuusjärjestys on:
- Etelä-Mäntsälän oppilasalue: Kellokosken yhtenäiskoulu Tuusulan kunnan oppilaaksiottopäätöksen mukaisesti
- Yhtenäisessä peruskoulussa opiskeleva jatkaa 7. vuosiluokalle omassa koulussa
- Terveydellinen, oppilashuollollinen tai muu erityinen peruste
- Koulumatka, luokkakoko ja resurssit
- Sisarusperuste
Oppilaan terveydentila tai oppilashuollollinen syy
Oppilaaksioton perusteiden mukaisesti, mikäli oppilaalla on koulupaikan osoittamiseen vaikuttava terveydentilaan liittyvä tai oppilashuollollinen syy, huoltajan tulee tarvittaessa toimittaa lausunto opetuspalveluihin. Oppilashuollollisella syyllä tarkoitetaan esimerkiksi oppilaan tarvitsemaan oppimisen tukeen tai muuhun oppimisen edistymiseen tai oppilaan hyvinvointiin vaikuttavaa erityistä syytä.
Mahdollisen lausuntotarpeen selvittämiseksi huoltajan tulee olla yhteydessä tukipalveluiden erityisasiantuntijaan 10.1.2025 mennessä.
Huomaathan myös, että erityisen tuen oppilaiden ensisijainen koulupaikka osoitetaan erityisen tuen päätöksen yhteydessä. Tätä oppilaaksiottoa koskevat päätökset tehdään maaliskuun lopussa.
Jos haluaa vaihtaa koulua
Jos huoltaja haluaa 7. vuosiluokan oppilaan toiseen kouluun kuin se, mihin hänelle on osoitettu koulupaikka, tulee hänen hakea paikkaa toissijaisesta koulusta sähköisellä hakemuksella (Suomi.fi-tunnistautuminen) tai paperisella lomakkeella viimeistään perjantaina 31.1.2025 . Paperinen lomake toimitetaan sen koulun rehtorille, josta toissijaista koulupaikkaa haetaan. Toissijaisen haun hakulomakkeet Word- ja pdf-tiedostoina löytyvät Opetuspalveluiden lomakkeet -sivulta. Lisäksi paperisia lomakkeita on saatavilla kunnantalon Palvelupiste Vinkistä palvelupisteen aukioloaikoina.
Rehtori tekee päätöksen toissijaisesta oppilaspaikasta 7. luokkalaisille viikolla 9. Ulkopaikkakuntalaisten oppilaaksiottopäätökset tehdään viikolla 19.
Yhteystiedot
Rehtori Taina Ahonen p. 040 314 5320
Virka-apulaisrehtori Jaana Pitsinki p. 040 314 5360
Koulusihteeri Hanna Siponen p. 040 314 6734
Opettajat pääkoulu p. 040 314 5342
Opettajat viipalekoulu p. 040 314 5343
Ruokapalveluvastaava Satu Isola p. 040 314 5345
Iltapäiväkerhon ohjaajat p. 040 314 5388
Sähköposti opettajille: etunimi.sukunimi@edu.mantsala.fi
Sähköposti rehtorille ja koulusihteerille: etunimi.sukunimi@mantsala.fi
Opiskeluhuollon työntekijöiden yhteistiedot ovat muuttuneet:
Opiskeluhuollon kuraattori Kati Piirainen p. 040 807 4160
Terveydenhoitaja Hanna Leirost p. 050 497 0019 tai Wilma
Opiskeluhuollon psykolori Lauri Tapola p. 040 807 4166
Sähköpostit psykologille, kuraattorille ja terveydenhoitajalle ovat muotoa etunimi.sukunimi@keusote.fi
Wilma-tunnukset: huoltajan ohje
Mäntsälän kouluissa käytetään Suomi.fi-valtuudet-palvelua, jonka avulla huoltaja voi luoda itselleen Wilma-tunnuksen. Tunnukset tehdään osoitteessa: https://mantsala.inschool.fi/connect
Valitse tunnusta luodessa asiointikoulu.Tunnistautumisen jälkeen voit jatkaa huoltajaroolin lisäykseen.
Valitse "Minulla on" -kohdasta "huoltajatiedot saatavilla Digi- ja väestötietoviraston kautta", ja seuraa sen jälkeen Wilman opastamia vaiheita.
Jos liität useampia lapsiasi, täytyy ne liittää erikseen samalla toiminnolla.
MLL:n maksuttomat ABC-vanhemmuusryhmät
MLL:n maksuttomat ABC-vanhemmuusryhmät käynnistyvät jälleen
Kaipaatko iloa vanhemmuuteen? Keinoja luoda ja lisätä hyvän mielen perhearkea ja positiivista vuorovaikutusta lapsesi kanssa?
MLL Uusimaan syksyn ABC-vanhemmuusryhmät alkavat. Tervetuloa mukaan!
ABC-vanhemmuusryhmät tarjoavat vertaistukea, kokemusten jakoa ja uusia oivalluksia sekä tutkittuja ja toimivia menetelmiä positiiviseen vuorovaikutukseen.
Varmista paikkasi nyt syksyn ryhmiin!
Lisätiedot: https://uudenmaanpiiri.mll.fi/perheille/vanhemmuuden-abc-ryhmat/
Ilmoittaudu mukaan: https://link.webropolsurveys.com/S/79965014667A36F8
ABC-ryhmät ovat
- maksuttomia
- kaikille 3–12-vuotiaiden lasten huoltajille/lähiaikuisille
- 4 ryhmäkerran kokonaisuuksia
Lisätiedot:
Tessa Sarkima
tessa.sarkima@mll.fi
MLL Uusimaa
Kouluruokakuvia
Herra Hirven lukudiplomi
Poissaoloista
Mäntsälässä on otettu syksyllä 2020 käyttöön porrasmalli oppilaiden poissaolojen seurantaan ja puuttumiseen. Ohessa lisää tietoa porrasmallin käytänteistä ja perusteista.
Lähtökohtana koulun ja kodin yhteistyö
- Tukee lapsen/nuoren koulunkäyntiä sekä edistää tämän kasvua, oppimista ja hyvinvointia
- Yhteisenä tehtävänä on seurata koulunkäynnin sujumista ja ryhtyä tarvittaessa toimenpiteisiin
- Tavoitteena on, että lapsen/nuoren koulupolku sujuu kannustavassa, heitä tukevassa ja luottamuksellisessa ilmapiirissä. Kaiken perustana on toimiva ja avoin yhteistyö.
- Huoltajan ja/tai opettajan huolen herättyä asiasta keskustellaan yhteisesti. Huoli voi liittyä mm. lapsen/nuoren koulupoissaoloihin.
Uusi toimintamalli poissaolojen seurantaan ja niihin puuttumiseen
- Lapsi/nuori voi olla koulusta poissa eri syistä. Useimmin poissaolot ovat sairauteen liittyviä, joskus koulun myöntämiä harkinnanvaraisia poissaoloja huoltajan anomuksen pohjalta. Poissaolot voivat olla myös luvattomia.
- Poissaolojen seurannan ja niihin puuttumisen mallia on kehitetty pääkaupunkiseudun kuntien yhteistyönä Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelmassa (Lape-hanke). Mallia on käytetty pohjana Mäntsälän poissaolojen seurannan ja puuttumisen mallissa.
- Ensisijaista on ennaltaehkäisevä toiminta
- Pohjana koulun ja kodin sujuva ja avoin yhteistyö
- Koulun yhteisöllisen opiskeluhuollon keinot lasten/nuorten osallisuuden ja yhteisöllisyyden lisäämiseksi
- Lapsen/nuoren koulusuoritukset, hyvä kasvu ja kehitys saattavat vaarantua, jos poissaoloja kertyy runsaasti
- Koulu seuraa oppilaidensa poissaoloja ja ilmoittaa luvattomista poissaoloista huoltajalle
- Mikäli poissaoloista (luvattomista tai pitkään jatkuvista/toistuvista luvallisista) herää huoli kotona/koulussa, luokanopettaja/luokanohjaaja keskustelee asiasta oppilaan sekä huoltajan kanssa. Tarvittaessa asian käsittelyyn voi osallistua opiskeluhuollon henkilöstöä.
Runsaat poissaolot
- Mikäli poissaolot jatkuvat ja niitä on yhteensä yli 30 tuntia, opettaja kutsuu koolle palaverin.
- Tapauskohtaisesti arvioidaan, keiden läsnäolo on tarpeen asian selvittämiseksi ja lapsen/nuoren koulunkäynnin tukemiseksi.
- Lapsen/nuoren ja huoltajan suostumuksella on myös mahdollista muodostaa monialainen asiantuntijaryhmä, joka sopii tukitoimista ja seurannasta yhdessä.
- Mikäli poissaolot edellä mainituista toimista huolimatta jatkuvat (yli 50 tuntia), yhteistyössä lapsen/nuoren ja huoltajan kanssa pohditaan vahvempia koulun tukitoimia. Lisäksi tapauskohtaisesti harkitaan koulun ulkopuolisten tahojen konsultaatiota ja yhteistyötä.
- Poissaolojen syitä voidaan selvittää poissaolokyselyn avulla. Opiskeluhuollon kuraattori, psykologi tai terveydenhoitaja tekee tarkemman kartoituksen poissaolojen syistä ja kokonaistilanteesta.
- Mikäli koulun ja kodin yhteistyö, koulun selvitykset ja tukitoimet sekä seurantapalaverit eivät auta ja poissaoloja kaikesta huolimatta on jatkuvasti/runsaasti (yli 70 tuntia), voidaan tehdä konsultoinnin jälkeen sosiaalihuoltolain mukainen yhteydenotto tai lastensuojeluilmoitus.
- Koulu jatkaa edelleen yhteistyötä kodin kanssa sekä koulun tukitoimia, mutta sosiaalitoimen/lastensuojelun kautta voidaan saada lisätukea lapsen/nuoren tilanteeseen.
- Korona-aikana seurataan erityisesti huolta herättäviä poissaoloja. Huolta eivät herätä yksittäiset testitulosten odottamisesta/karanteenista johtuvat poissaolot.
Lopuksi
- Koulun ja kodin yhteinen tavoite on, että lapsen/nuoren koulupolku sujuu kannustavassa, heitä tukevassa ja luottamuksellisessa ilmapiirissä.
- Hyvinvoiva ja motivoitunut lapsi/nuori oppii ja kasvaa omaan täyteen mittaansa ihmisenä ja yhteiskunnan jäsenenä.
- Kaiken perustana on kodin ja koulun toimiva ja avoin yhteistyö.
Yhteistyöterveisin Mäntsälän opetuspalvelut