Ehnroosin koulu

Ehnroosilla tapahtuu

Koulunkäynti jatkuu hybridimallilla 7.5.2021 saakka

12.4.2021 alkaen oppilaat vuorottelevat lähi- ja etäopetuksessa luokka-asteittain. Ensimmäisenä lähiopetuksessa ovat 9.-luokkalaiset ja sen jälkeen samanaikaisesti 7.-8. luokat. Oppilaita ja huoltajia on tiedotettu asiasta tarkemmin Wilmassa.
Pienryhmät, erityisen tuen ja joustavan perusopetuksen oppilaat jatkavat lähiopetuksessa.

Viruksen leviämisen ehkäisemiseksi noudatamme edelleen tuttuja ohjeita maskin käytöstä, hyvästä käsihygieniasta ja turvaväleistä.

Jopo-luokalle hakeminen 29.3.-17.4.2021

Joustavan perusopetuksen JOPO-luokka on yleisopetuksen pienryhmä, jossa hyödynnetään koulussa saatavan lähiopetuksen lisäksi muita oppimisympäristöjä muun muassa työssäoppimisjaksojen muodossa sekä tutustumis- ja opintokäynteinä.

Lisätietoja JOPO-opiskelusta saa koulumme kotisivuilta ja JOPO-luokan aikuisilta sekä koulumme rehtorilta.

Yhteystiedot ja hakukaavake löytyvät alla olevan linkin kautta.
https://peda.net/mantsala/ehnroosin-koulu/jopo-luokka

Yläkoulut siirtyvät etäopetukseen ajalle 8.3. – 26.3.2021.

Seuraavassa linjauksia etäopiskeluun:

1) Viestimme pääasiassa Wilmassa. Wilmassa on tärkeimmät tiedotteet. Päivitämme myös koulun kotisivuja.

2) Oppitunnit alkavat lukujärjestyksen mukaisesti Teamsissa. Tunnit alkavat opettajan live-alustuksella ja yhteisellä työskentelyllä, jonka jälkeen esim. tehtävien tekemistä. Opettaja on läsnä oppitunnin ajan ja neuvoo tehtävien tekemisessä. Tarvittaessa opettaja muodostaa pienempiä ryhmiä tukea tarvitseville.

3) Opettajat laittavat tehtävänannot myös Wilman Läksyt-osioon, jolloin myös huoltajat voivat seurata huollettavansa opiskelua. Oppimistehtävissä on selkeät palautusajat.

4) Etäopetuksessa käytämme tuttuja oppimateriaaleja ja menetelmiä (oppikirjat ja tehtäväkirjat).
Myös oppilaille tuttuja sähköisiä oppimisympäristöjä ja materiaaleja hyödynnämme opetuksessa.

5) Koulu antaa päätelaitteen oppilaille, joiden huoltaja on ilmoittanut tarpeesta.
Myös älypuhelimia voidaan hyödyntää opetuksessa. Teams toimii varmiten tietokoneella. Puhelimella sisältö ei aina aukea.

6) Lähiopetusta tarvitseville erityisen tuen oppilaille laaditaan oma suunnitelma.

7) Lisätukea tarjoavat laaja-alaiset erityisopettajat, resurssiopettaja ja koulunkäynninohjaajat.

8) Oppilashuollon henkilöstö toimii etänä ja ovat tavoitettavissa normaalina työaikana.

9) Wilma-merkinnät:
- Tekemättömät tehtävät (Unohdus-merkintä). Kun tehtävä tehty, unohdus-merkintä poistetaan, mutta teksti jää
- Poissaolo - ja myöhästymismerkinnät kuten lähikoulussa


Etätyöohjeet oppilaille
1. Tee samat aamurutiinit kuin normaalina koulupäivänä. Syö hyvä aamupala, vaihda yöasu päivävaatteisiin ja tee pieni liikuntahetki- kävele vaikka kortteli ympäri. Kehosi on tottunut siihen, että liikut koulumatkoilla aamuisin ja iltapäivällä.
2. Rauhoita opiskelu. Työskentele tiiviisti asian parissa ilman Netflixiä, pelikoneita ja puhelinta. Varaa itsellesi hyvä työskentelytila. Pidä taukoja. Olet tottunut ateriarytmiin. Syö lounaasi ja välipaloja, jotta jaksat.
3. Olet nyt oppimassa ja tekemässä töitä etänä koulun ulkopuolella. Onneksi oppiminen ei ole paikkaan sidottua. Oppiminen vaatii kuitenkin omaa aktiivista työskentelyä. Sinun tulee ottaa vastuuta omasta oppimisestasi, jotta koulutyöt tulevat tehtyä sovitusti.
4. Työskentelet lukujärjestyksen mukaan. Opiskelutekniikat korostuvat itsenäisemmin opiskeltaessa. Katso täältä lisävinkkejä https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/08/20/ota-haltuun-opiskelutekniikat
5. Ole aktiivinen itse. Opettajat ovat töissä tukemassa sinua oppimisessasi. Muista pyytää apua esimerkiksi Teams –viestillä, jos et ymmärrä jotain tai jokin on epäselvää.


Aktiivista ja innokasta etäopiskelua oppilaille.
Jorma Malmivuori rehtori

Siirtyminen etäopetukseen

Siirrymme etäopetukseen maanantaina 8.3.2021. Etäopetus jatkuu perjantaihin 26.3. saakka. Poikkeuksena tästä lähiopetuksessa opiskelevat yläluokkien erityisen tuen, pidennetyn oppivelvollisuuden ja perusopetukseen valmistavan opetuksen oppilaat.

Hyvää talvilomaa!

Muiden uusmaalaisten koulujen tapaan lomailemme viikolla 8 (22.-26.2.2021). Aurinkoista ja rentouttavaa talvilomaa!

Ystävänpäivän valokuvauskilpailu

Ehnroosin koulun vanhempainyhdistys järjesti taas ystävänpäivän valokuvauskilpailun. Aiheena oli ystävyys ja Ehnroos. Johtokunta valitsi kokouksessaan seuraavat voittajat.

1. Fahimeh Hosaini, palkinnoksi 40 euron lahjakortti Mäntsälän Cineen. Kuva kotisivun pääkuvana.
2. Senni Ruuskanen ja Evi Uotinen, palkinnoksi 30 euron lahjakortti Kotipizzaan
3. Tuuli Hjelt ja Venny Haaranen, palkinnoksi 20 euron herkkukassi

Onnittelut voittajille!

Palkitut kuvat nähtävissä tällä sivulla.

Taitavat ehnroosilaiset

Tämän vuoden Taitaja9-kilpailu toteutettiin virtuaalipelinä. Koulustamme kisaan osallistui yhdeksän joukkuetta. Uudellamaalla kisan selvitti 163 joukkuetta, ja meiltä kolme joukkuetta sijoittui 16 parhaan joukkoon! Ehnroosilaisista parhaiten menestyi 9A:n Leevin, Artun ja Milon muodostama joukkue, joka sijoittui hienosti yhdeksänneksi.

Oppivelvollisuus laajenee

Uusi oppivelvollisuuslaki astuu voimaan 1.8.2021, mutta hakeutumisvelvollisuus perusopetuksen jälkeisiin opintoihin koskee jo tänä vuonna 9. luokalla olevia.
Päättöluokkalaisten huoltajia pyydetään perehtymään asiaan liittyviin tiedotteisiin (Wilman tiedotteet, kotisivut/yhteishaku, oppilaiden mukana kotiin lähetetty paperinen tiedote).

Kesätöihin?

Mäntsälän kunnan kesätyöpaikat 2001-2005 syntyneille nuorille ovat haettavana 3.-31.1.2021. Lue lisää kunnan kotisivuilta -> Avoimet työpaikat -> Sähköisessä haussa olevat avoimet työpaikat -> Mäntsälän kunnan kesätyöt 2021

Hyvää joululomaa!

Hyvää ja rentouttavaa lomaa koko koulun väelle!

Kevätlukukausi alkaa torstaina 7.1.2021.

Taksvärkki 2020

Ehnroosin koulu järjestää Päivätyökeräyksen 16.11.2020. Yhdessä työnantajat, oppilaat ja UNICEF auttavat lapsia Myanmarissa, Kaakkois-Aasiassa kouluihin, joissa on hyvä olla ja oppia. Lasten koulutusta tukemalla vaikutetaan ratkaisevasti kehittyvän maan koko tulevaisuuteen. Koulussa opitut tiedot ja taidot hyvästä hygieniasta ja terveydestä ovat elintärkeitä myös koronan kaltaisten epidemioiden torjumisessa.

Maailman suurin vanhempainilta 12.11.2020: Hyvää koulupäivää!

Maailman suurin vanhempainilta järjestetään suorana verkossa 12.11. klo 18-19.15. Illan aikana järjestetään valtakunnallinen vanhempien verkkokeskustelu, johon osallistuu asiantuntijoita Opetushallituksesta, Vanhempainliitosta, OAJ:sta ja Kuntaliitosta.
Tilaisuudessa on mukana keskustelemassa myös Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen ja illan juontaa Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Ulla Siimes.
Opetusministeri Li Andersson avaa tilaisuuden tervehdyksellään vanhemmille.
Mitä on hyvä koulupäivä nyt ja tulevaisuudessa?
Illan aikana keskustelemme siitä, miten kodin ja koulun yhteistyöllä vahvistetaan lasten ja nuorten hyvinvointia sekä tulevaisuususkoa. Yhteistyö kotien kanssa on tärkeää ja sen merkitys korostuu entisestään poikkeavissa tilanteissa. On hyvä pohtia, miten koulun aikuiset ja lasten huoltajat - me kaikki osaltamme - voimme vahvistaa lasten ja nuorten suhtautumista myönteisesti tulevaisuuteen.
Tervetuloa!
Tapahtuman järjestävät Opetushallitus, Suomen Vanhempainliitto ry, OAJ, Kuntaliitto ja Yle uutisluokka.
Lisätietoa: https://www.oph.fi/fi/maailman-suurin-vanhempainilta

Kohti syyslomaa

Syyslukukausi on pian puolivälissä ja ensimmäinen loma edessä. Pidämme taukoa koulutyöstä syysloman merkeissä 12.-16.10.2020.

Katutaideprojekti

Färjärinraitin alikulkutunneli ja Veteraanitien siltapalkki saivat elokuussa uutta ilmettä, kun 9.-luokkalaiset tekivät niihin katutaidetta osana Mäntsälän koulujen kulttuurikasvatusta. Työtä oli pohjustettu jo keväällä, kun muraalitaiteilijat Taneli Stenberg ja Anette Lukjanova kävivät pitämässä aiheeseen liittyvän työpajan. Klikkaa otsikkoa ja katso kuvat!

Tervetuloa kouluun!

Hyvä Ehnroosin koulun väki - oppilaat, huoltajat ja henkilökunta
Koulu alkaa keskiviikkona 12.8.2020 klo 8.35. Oppilaat kokoontuvat kotiluokkiin, joissa luokanohjaajien johdolla käsitellään koulun aloitukseen liittyviä asioita. Korona-tilanteella on vaikutuksia koulun toimintaan.

Etäopiskeluun siirtyminen

Hallitus päätti 16.3.2020 poikkeuksellisista toimenpiteistä koronavirusepidemian hillitsemiseksi. Tarkoituksena on suojata väestöä sekä turvata yhteiskunnan toiminta. Koulut ja oppilaitokset siirtyvät korvaavaan opetukseen 13.4.2020 saakka.

Seuraavassa linjauksia etäopiskeluun:
1) Viestimme pääasiassa Wilmassa.
2) Opettajat laittavat tehtävänannot Wilman Läksyt-osioon.
3) Opiskelemme ja opetamme nykyisen lukujärjestyksen mukaisesti.
4) Etäopetuksessa käytämme tuttuja oppimateriaaleja ja menetelmiä ( oppikirjat ja tehtäväkirjat ).
5) Pyrimme lisäämään asteittain sähköisten oppimateriaalien ja oppimisympäristöjen käyttöä ( Teams, Tablet-koulu jne..)
6) Koulu antaa päätelaitteen oppilaille, joiden huoltaja on ilmoittanut tarpeesta. Myös älypuhelimia voidaan hyödyntää opetuksessa.
7) Lähiopetusta tarvitseville erityisen tuen oppilaille laaditaan oma suunnitelma.
8) Opettajat ovat tavoitettavissa Wilmassa 8.00 - 16.00 välisenä aikana.

Etätyöohjeet oppilaille
- Tee samat aamurutiinit kuin normaalina koulupäivänä. Syö hyvä aamupala, vaihda yöasu päivävaatteisiin ja tee pieni liikuntahetki- kävele vaikka kortteli ympäri. Kehosi on tottunut siihen, että liikut koulumatkoilla aamuisin ja iltapäivällä.
- Rauhoita opiskelu. Työskentele tiiviisti asian parissa ilman Netflixiä, pelikoneita ja puhelinta. Varaa itsellesi hyvä työskentelytila. Pidä taukoja. Et työskentele koulussakaan 7 tuntia putkeen, pidä välitunteja. Olet tottunut ateriarytmiin. Syö lounaasi ja välipaloja, jotta jaksat.
- Et ole lomalla! Olet nyt oppimassa ja tekemässä töitä etänä koulun ulkopuolella. Onneksi oppiminen ei ole paikkaan sidottua. Oppiminen vaatii kuitenkin omaa aktiivista työskentelyä. Sinun tulee ottaa vastuuta omasta oppimisestasi, jotta koulutyöt tulevat tehtyä sovitusti.
- Työskentele lukujärjestyksen mukaan. Opiskelutekniikat korostuvat itsenäisemmin opiskeltaessa. Katso täältä lisävinkkejä https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/08/20/ota-haltuun-opiskelutekniikat
- Ole aktiivinen itse. Opettajat ovat töissä tukemassa sinua oppimisessasi. Muista pyytää apua esimerkiksi Wilma-viestillä, jos et ymmärrä jotain tai jokin on epäselvää.

Ohjeita huoltajille
- Seuraa aktiivisesti huollettavasi etäopiskelua.

Aktiivista ja innokasta etäopiskelua oppilaille. Nyt meillä kaikilla on mahdollisuus oppia uutta.

Jorma Malmivuori rehtori

TET-jaksot peruttu

Koronatartuntojen rajaamiseksi 8.-luokkalaisten TET-jaksot viikoilta 11 ja 12 on peruttu. Huoltajia on pyydetty ilmoittamaan tästä TET-paikkoihin.

Urakkasopimus uuden koulun rakentamisesta allekirjoitettu

Mäntsälän kunta on allekirjoittanut urakkasopimuksen uuden koulun rakentamisesta. Uudisrakennus rakennetaan Ehnroosin koulun entiselle tontille Nordenskiöldintien ja Myllymäen koulun väliin, nykyisten väistötilojen viereen. Rakentaminen aloitetaan kesällä 2020 ja uuteen koulurakennukseen on tarkoitus siirtyä elokuussa 2022.

Vauhdikkaasti kohti talvilomaa!

Talvilomaa edeltävä viikko on täynnä toimintaa tavallisen koulutyön ohella. Maanantaina 8.-luokkalaiset vierailevat taidetestaajina Helsingissä, tiistai-iltana saapuvat tulevat seiskat tutustumaan kouluun huoltajien kanssa, torstaina saamme osamme penkkaririehasta abien käydessä tervehdyskäynnillä ja perjantaina on vuorossa perinteiseen tapaan lukion Wanhojen tanssit, joita 9.-luokkalaiset pääsevät seuraamaan.

Kotitalous Instagramissa

Kotitalouden taidonnäytteitä voit nyt seurata myös Instagramissa. Siirry sinne kohdasta ”Linkkejä”.

Juhlavuosi jatkuu

Maanantaina 9.12.2019 juhlistamme 150-vuotiasta Ehnroosin koulua koulun väen ja kutsuvieraiden kesken.

Menestystä Taitaja9-paikalliskilpailussa

Ehnroosin joukkueet ottivat kaksoisvoiton perjantaina 29.11.2019 Keudan ammattiopiston Lukkarinpolun yksikössä pidetyssä Taitaja9-paikalliskilpailussa. Voittajajoukkueessa kisasivat 9C:n Juho, Pyry ja Jami ja hopealle tulleessa joukkueessa 8D:n Elias, Joona ja Eetu. Onnittelut hienosta suorituksesta! Joukkueet jatkavat kisaamista tammikuussa Porvoon aluekilpailussa.

8.-luokkalaiset taidetestaajina

Kaksi vuotta sitten alkanut Taidetestaajat-kulttuurihanke jatkuu myös tänä vuonna. Tämä nuorten kulttuurihanke vie Suomen 8.-luokkalaiset kahdelle taidelaitosvierailulle. Ehnroosin 8. luokat ovat 2.10.2019 katsomassa Supermamia Kotkan kaupunginteatterissa ja helmikuussa on vuorossa Compañia Kaari & Roni Martin: Anna Karenina Telakalla Helsingissä.

Ysit työelämään tutustumassa

Syyskuun viimeisellä ja lokakuun ensimmäisellä viikolla koulumme ysit ovat kahdessa osassa tutustumassa työelämään TET-jakson merkeissä. Kasien TET on keväällä maaliskuussa.

Huoltajat kouluun tutustumassa

Syksyn ensimmäinen vanhempainilta pidettiin keskiviikkona 4.9., jolloin 7.-luokkalaisten huoltajat tutustuivat luokanohjaajien johdolla koulun toimintaan kiertämällä eri aineryhmien, oppilashuollon sekä rehtorin ja vanhempainyhdistyksen esittelypisteitä. Seuraavaksi toivotamme tervetulleiksi 8.-9.-luokkalaisten huoltajat keskiviikkona 18.9.2019.

Kotitalouden taidonnäytteitä

Lukuvuoden aikana on kotitalouden tunneilla opittu monenlaisia taitoja. Blogissa kuvia syntymäpäivätarjoiluista, piparkakkuprojektista sekä voileipä- ja täytekakuista.

Kasit tutustumassa työelämään

Maaliskuun viimeisellä ja huhtikuun ensimmäisellä viikolla työpaikoilla näkyy koulumme 8.-luokkalaisia TET-jaksoillaan. TET on mukavaa vaihtelua perinteiseen koulutyöhön ja tilaisuus saada arvokasta kokemusta työelämästä. TET-viikkoja on kaksi, sillä TETissä on kerrallaan puolet luokasta. Kiitos kaikille tettiläisiä ottaneille! Teette tärkeää työtä oppilaittemme hyväksi.

Talviloma takana, talvipäivä edessä

Ehnroosilaiset viettävät tiistaina 5.3. talvipäivää kulttuurin ja liikunnan merkeissä. 7.-luokkalaiset lähtevät Helsinkiin, missä ohjelmassa on Kansallismuseo ja kaupunkikierros. 8.- ja 9.-luokkalaiset ovat valinneet etukäteen mieleisimmän eri vaihtoehdoista. Tarjolla on mm. luistelua, jääkiekkoa, lenkkeilyä, laskettelua, sählyä ja elokuvaa.

Valintojen aikaa

8.-luokkalaiset ovat tehneet valinnaisainevalintoja ysiä varten ja samalla hakeneet ensimmäistä TET-paikkaa maalis-huhtikuussa olevalle työelämään tutustumisen jaksolle. Yseillä on edessä yhteishaku eli jatko-opintopaikan hakeminen. Yhteishaku alkaa talvilomaviikolla, mutta suurin osa oppilaista tekee haun koulussa loman jälkeen.

Blogissa uutta luettavaa

Mistä aineksista syntyy kouluympäristössä pingviinin pesä ja millaista oli tähtitornissa - lue näistä blogistamme.

Sauli eläkkeelle

Ehnroosin koulun pitkäaikainen kouluisäntä Sauli Nieminen siirtyy lomapäivien jälkeen eläkkeelle. Sauli ehti olla Mäntsälän kunnan palveluksessa yli 20 vuotta ja siitä ajasta reilut kymmenen vuotta Ehnroosilla kouluisäntänä. Toivotamme Saulille mukavia eläkepäiviä!

Parhaat taitajat Ehnroosilla

Ehnroosilaiset menestyivät erinomaisesti myös tänä vuonna Keudan ammattiopiston Lukkarinpolun yksikössä pidetyssä Taitaja9-paikalliskilpailussa. Ehnroos saavutti kaksoisvoiton. Mestarijoukkueen muodostivat 9A:n Miika, Joonas ja Ville. Hopealle tuli joukkue, jossa kilpailivat Topias ja Eerik 9A:lta sekä Eelis 9E:ltä. Näiden kahden joukkueen kisa jatkuu myöhemmin Keravan aluekilpailussa keskiviikkona 30.1. Hienosti menestyivät myös 7D:n Eetu, Joona ja Tatu, jotka sijoittuivat neljänneksi. Onnittelut kaikille hyvästä suorituksesta!

Kasit taidetestaajina

Viime vuonna alkanut Taidetestaajat-kulttuurihanke jatkuu myös tänä vuonna. Tämä nuorten kulttuurihanke vie kaikki Suomen 8.-luokkalaiset kahdelle taidelaitosvierailulle. Ehnroosin kasit kävivät aikaisemmin syksyllä teatterimatkalla Kotkassa, ja 5.12.2018 on vuorossa Tanssiteatteri Hurjaruuthin talvisirkus Kaapelitehtaalla Helsingissä.

Teemana lukutaito

Lukutaito ja lukeminen ovat tärkeitä perustaitoja. Lukutaito on edellytys sujuvaan arkeen ja osallistumiseen. Lukeminen avaa ovia itsetuntemukseen, omien vahvuuksien löytämiseen sekä luovuuden ja kekseliäisyyden kehittymiseen. Se tarjoaa myös asioihin erilaisia näkökulmia.

Lukutaidon käsite on laajentunut, ja siksi puhutaankin monilukutaidosta. Lukijan pitää pystyä ymmärtämään ja arvioimaan kriittisesti yhä monimuotoisempia tekstejä. Uudet teknologiat muuttavat myös lukutottumuksia.

Lukutaito on koulussamme monialaisen oppimiskokonaisuuden teemana tänä lukuvuonna. Viikolla 44 harjoittelimme opiskelu- ja lukutekniikkaa, ja keväällä on vuorossa elämyksellisen lukemisen kokonaisuus.

Ysit työelämään tutustumassa

Syyskuun viimeisellä ja lokakuun ensimmäisellä viikolla työpaikoilla näkyy koulumme 9.-luokkalaisia TET-jaksoillaan. TET on mukavaa vaihtelua perinteiseen koulutyöhön ja tilaisuus saada arvokasta kokemusta työelämästä. 8.-luokkalaisten TET on keväällä viikoilla 13 ja 14. Viikkoja on molemmilla luokka-asteilla kaksi, sillä TETissä on kerrallaan puolet luokasta.

Millaista oli eduskunnassa?

Tilda ja Helmi pääsivät tutustumaan eduskuntaan osallistuessaan nuorten parlamenttiin. Millaista siellä oli? Lue siitä koulun blogista.

Taksvärkkipäivä 30.4.2018

Maanantaina 30.4. on koulumme taksvärkkipäivä. Tänä vuonna päivätyökeräyksen kohteena on Amnesty Internationalin ihmisoikeustyö oppilaskunnan hallituksen valinnan mukaisesti.

9C:n leirikoulu Saksassa

Liity mukaan 9C:n leirikouluun lukemalla matkakertomus blogista. Kohteina München, Dachau ja Zugspitze. Linkki blogiin oikealla.

Suomi100-projekti

Tämän lukuvuoden monialaiset opinnot toteutetaan Suomi100-teemalla. Työskentely ajoittuu pääsääntöisesti marraskuun loppupuolelle ja huipentuu 5.12. pidettävään Suomi 100 -tapahtumaan ja messuihin.

Mäntsälän parhaat taitajat Ehnroosilta

Mäntsälän yläkouluikäiset kisasivat perjantaina 17.11.2017 Taitaja9-paikallismestaruudesta Keudan ammattiopistolla Lukkarinpolulla. Ehnroos saavutti tänä vuonna kaksoisvoiton. Mestarijoukkueen muodostivat 8A:n Topias, Miika ja Joonas. Hopealle tuli joukkue, jossa kilpailivat Axel, Emma ja Elina 9D:ltä. Onnittelut hyvästä suorituksesta! Kisanne jatkuu tammikuussa Helsingin aluekilpailussa.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä