Eskarin arkea ja toimintaa/kuvia/ Pictures

Vk 22 29.5-2.6.2023 Esiopetus viimeinen viikko

Maanantaina kevätjuhla harjoittelua

Tiistaina kevätkirkossa siunattiin tulevat koululaiset koulutielle. Saimme ihailla myös Vivamon kaunista luontoa.

Keskiviikkona kevätjuhlaa valmistautumista ja harjoittelua mm. Miten todistus vastaanotetaan.
Illalla Lastaajien ja Porareiden yhteinen kevätjuhla; Ohjelmassa oli tänävuonna paljon kansainvälisyyttä ja monikulttuurisuutta.Ensimmäinen esitys oli matkustuslaulu ja elokuva. Elokuvaa emme valitettavasti saaneet kunnolla esitettyä, mutta koetamme saada kokonaisuudessaan sen vanhemmille esille Pedanetissa. Toinen esitys oli Ukrainankielinen laulu. Kappale säestettiin rumpusäestyksenä, johon lapset olivat itse askarrelleet soittimet. Kolmantena saimme nauttia hienon tanssiesityksen. Päätöslaulu Tuiki tuiki tähtönen esitettiin myös englanniksi, myös siihen oli tehty greenscreen kuvituksella kaunis kuva esitys. Viimeisenä virallinen todistusten jako, jonka jälkeen päästiin nauttimaan juhlatarjoilusta; kahvista, vahvuusvariksen mehukiskan mehuista, kekseistä ja pullasta. Meillä oli juhlissa myös aivan ihana hiiri yllätysvieraana. Hänellä oli mukavia ja hauskoja asioita juhlavieraille.

Torstaina katsoimme Ojamonharjun yhtenäiskoulun kevätjuhlan kenraaliharjoitukset koulun liikunta/juhlasalissa.

Perjantaina viimeinen esiopetuspäivä.

Vk 21 22.-26.5.2023

Maanantaina oli viimeinen liikuntasalivuoro. Sen kunniaksi lapset saivat suunnitella ja kertoa toiveitaan mitä liikuntasalissa voisi tehdä. Toiveet toteutettiin rakentamalla yhdessä toiveliikuntarata. Radasta löytyi parkour rata, koripallo, jättipallolla polttopalloa, renkaat roikkumiseen,hyppynarut, kiipeilyseinä, sulkapallo, trampoliini.

Tiistaina matematiikassa tutustuimme vuorokaudenaikoihin kuuntelemalla kielinupun laulua ja keskustelemalla. Tutkimme yön ja päivän vaihtelua karttapallon ja taskulampun avulla. Lopuksi leikimme ”maa, meri, ilma-leikkiä” vuorokauden ajoilla ja pantomiimillä.
Ensimmäisen luokan opettaja oli seuraamassa Lastaajien tuokioita.

Iltapäivällä Virkkalan Tarmon valmentaja opasti lapsia jalkapallon pelaamisessa. Kaikki lapset innostuivat jalkapallosta ja pisteiden laskemisesta. Reilu tasapeli päätti pelin tällä kertaa.

Tällä viikolla olemme harjoitelleet kovasti kevätjuhla-ohjelmaa. Tulossa on varmasti hieno ilta!

Perjantaina pidimme viimeisen tuokion Seikkailujen eskarista ja Matikka-muurahaisista. Ohjelmana oli tietovisa. Lapset vastasivat pienissä ryhmissä kysymyksiin, mitä olimme vuoden varrella yhdessä harjoitelleet ja kuunnelleet. Esim. Mitkä ovat numeron 8 naapuriluvut? (7 ja 9) Kuka oli Seikkailujen eskarin kiljuja? (Henrik)

Vk 20 15.-19.5.2023 Huom.ei Helatorstai

Maanantaina liikuntasalipäivä. Pääteemana hyppiminen ja aidat. Lisäksi ryhmissä huomioitiin lasten toiveita juoksuradalla, toffee leikillä ja mahalaudoilla. Kädentaidoissa kevätjuhla valmisteluita, kuten rumpu soittimien valmistaminen.
Tiistaina Kartanonpuiston päiväkodissa esiintyi Taikuri Jari.
Keskiviikkona eskarilaiset pääsivät tutustumaan kouluun ja tuleviin uusiin luokkiin. Tulevien koululaisten ollessa kouluvierailulla, kävivät uudet tulevat esioppilaat tutustumiskäynnillä eskarissa. Ilmassa oli aamulla jännitystä.
Perjantaina teimme kutsukortit kevätjuhliin ja harjoittelimme esitykseen tulevia lauluja.

Vk 19 8.-12.5.2023

Maanantaina liikuntasalissa roikkumista, kiipeämistä ja jumppaa puolapuilla sekä renkailla. Kädentöissä jatkettiin huovuttamista.
Tiistaina matematiikkaa pienryhmillä. Numero 9 ja lukujonotaitokilpailu.
Keskiviikkona Pienryhmätoimintaa; Sinisillä suomenkieltä ja tehtävänä kirjainsuunnistus. Oranssit Seikkailujen eskari. Tarinassa pohditaan miten ilkeistä Villiminkeistä saadan ystäviä. Myös matkustusteemaa työstetään lisää mm. Tutustumalla maihin Earth ohjelman avulla, valokuvaamme kohdemaissa Greenscreen ohjelmaa hyödyntäen. Kädentaidoissa taas valmistellaan ilahduttavaa yllätystä äideille tai muulle läheiselle ihmiselle. Torstaina ja perjantaina myös samoja pienryhmätoimintoja.
Kasvunkansioihin olemme kuvanneet lapsen kasvua. Ensimmäinen kuva on otettu lapsesta kun esiopetus on alkanut. (Huom.taustalla näkyy pituusmitta.) Toinen kuva lapsesta on otettu nyt ,esiopetuksen loppupuolella. Olemme tutkineet kuvia,vertaileet ja huomanneet yhdessä muutoksia lapsessa. Kuvat löytyvät myös lapsen omasta kasvunkansiosta pääsivulta.

Vk 18 2.-5.5.2023

Tiistaina koodaus ja ohjelmointi; aiheena tietokone. Tänään askarreltiin näppäimistö,kiinnitettiin mm.muistikortit ja suunniteltiin tietokonepeli näytölle.

Suomen kieli SININEN ryhmä: Kirjaimien ja äänteiden tunnistamista Kim-leikin ja Bingon avulla. Auditiivista järkeilyä harjoiteltiin kuvien ja kysymysten avulla.

Äidinkieli LIILA ryhmä: Kirjaimien ja äänteiden tunnistamista Bingon avulla. Tehtävä: Mitkä kaksi kuuluvat yhteen ja miksi? Esim. Meri, järvi, vuori tai punainen, lautanen, keltainen? Tehtävä: Arvoituksia ja järkeilyä. Esim. Kun kissa näkee hiiren, se: juoksee pakoon, ajaa takaa, syö juustoa? Lopuksi teimme kynäharjoituksen, jossa yhdisteltiin tavuja.

Äidinkieli ORANSSI ryhmä: Kirjaimien ja äänteiden tunnistamista Bingon avulla. Tehtävä: Totta vai tarua? Esim. Maijan sisko on poika. Aikuiset ovat nuorempia kuin lapset. Lapset näyttivät vastauksissa peukkua ylös tai alas. Väitteistä rönsyili paljon pohdintaa ja yhdessä opimme monta uutta sanaakin. Esim. Karitsa ja loistaa.

Seikkailujen eskari tarinan aiheena sanomalehti. Tutkimme mitä asioita sanomalehdistä löytyy sekä Eskarit suunnittelivat oman etusivun jutun; aiheita mm.Kääriä ja Euroviisut, pihapiirissä nähdyistä eläimistä kuten kettu, jänis ja leppäkerttu. Sateenkaari ja vesisika.
Etusivun lehtijutut ovat näkyvillä tarkemmin Pedanetissa lapsen omassa kansiossa sivulla piirrustuksia, askarteluja ja kädentaitoja.

Kädentaidot: Jokaisen pienryhmän kanssa on maalattu marmorikuulien avulla itse valittujen värien kanssa. Lisäksi ollaan jatkettu vuodenaika-projektia, jossa tutustutaan siihen, miten koivu ja sen ympäristö muuttuvat vuodenaikojen mukaan. Syksy ja talvi on käsitelty aiemmin, ja nyt vuorossa oli kevät. Myös huovutusta on päästy harjoittelemaan jo tällä viikolla muutaman lapsen kanssa.

Vk 17 24-28.4.2023

Aloitimme viikon jumppaamalla! Liikuntahetken teemana oli Kukku muu-kirjan ”Muurahaismaanantai” ja liikunta-välineinä toimi tyynyt. Jumpan motorisena harjoitteita olivat esim. tasapainoilu, aasinhyppy, tasajalkahyppy, heittäminen ja kehotuntemus.
Toinen osa maanantain toimintaa oli musiikki. Pikkupapun Ötökkä orkesterissa soitettiin rytmejä mm. Tamburiineilla ja marakasseilla. Laulupiirtämisessä ärripurriampiainen lenteli kiukkuisesti kun taas muurahaisen sekä leppäkertun lapsilla oli musiikissa huono aamu.

Tiistaina aloitimme omien tietokoneiden askartelun. Luimme Hello Ruby: Matka tietokoneeseen-kirjaa ja puhuimme tärkeästä asiasta, salasanasta. Millainen ja kenen tiedossa salasana voi olla, missä salasanoja käytetään?
Tiistaina esi- ja alakoululaiset kokoontuivat yhdessä koulun jumppasaliin kuuntelemaan orkesteri-esitystä. Orkesteri Orffit oli kolmen miehen hauska kokoonpano, joka osallisti lapset mukaan musiikkiin, eläytymiseen ja tanssiin.

Keskiviikkona metsäretkipäivä. Metsässä kuunneltiin luonnon ääniä ja piirrettiin äänet pahvisille cd-levyille. Aika monelle cd:lle tulikin kuvia linnuista.

Perjantaina esikoulu täyttyi vappuhumusta. Lastaajien aamupiiriin olikin saapunut outo joukko! Ryhmästä löytyi Minecraft-hahmoja, kissoja, mehiläinen, Elsa-prinsessa, Turtles, luuranko, vihreä ninja, pupu, musta-kukka, pelle, tiikeri, hassuja hattuja, peruukkeja jne. Päivän aikana tanssimme discossa, leikimme ja herkuttelimme. Iltapäivällä vapputunnelma jatkui ja lapset rakensivat ilmapallokattoisen majan.

Vk16 17.-21.4.2023

Maanantaina liikuntasalipäivä. Mahdollista oli valita itselle mieluinen laji baletti tanssista tai koripallosta. Baletissa harjoiteltiin perus liikkeitä ja nautittiin tanssin riemusta. Koripallossa harjoiteltiin kuljettamista, heittämistä sekä kiinniottamista. Osallistuneet innostuivat erityisesti korien heittämisestä. Tiistaina ja keskiviikkona oli lasten uintipäivä. Uimahallissa harjoiteltiin uinnin opettajan opastuksella uinnin perustaitoja; kuplien puhaltamista veteen,kelluntaa,liukumista. Lapsen kuvia tai videoita uinnista sekä maanantain liikunnasta näet lapsen omasta kasvunkansiosta valitsemalla sivun Toimintaa,lauluja ja leikkejä. Sivulta löytyy kohta liikuntaa.


Sininen ryhmä, suomen kieli: Kala-pelin avulla tutustuimme vierasperäisiin kirjaimiin sekä nimesimme asioita ja värejä. Alkukirjain-kuva yhdistämistehtävä.
Liila ryhmä, äidinkieli: Kalapelin avulla tutustuimme vierasperäisiin- ja pieniin kirjaimiin. Valinnaiseksi alkukirjain-kuva yhdistämistehtävä tai sanajahti moniste.
Oranssi ryhmä: kalapeli ja vierasperäisen kirjaimet, riimiparien tunnistamista.

Oranssi pienryhmä; Seikkailujen eskari. Tarinassa vietetään Kaisa Kiurun paluujuhlia. Miltä mahtaa tuntua kun palaa takaisin ja huomaa,että on odotettu oikein kovasti. Puhuimme muuttolinnuista .Kuuntelimme erilaista linnunlaulua ja katselimme kuvia lintukirjasta. Lopuksi tehtiin lintuaiheinen väritystehtävä. Lasten suunnittelema mielikuvitusmatka Ranskaan siirrettiin ensiviikolle.
Siniset pienryhmä; Vuodenajat ja kevät. Kuuntelimme vuodenaikalaulun kielinupuista, Pohdimme vuodenaikaa tarinakuvasta ja etsimme siitä keväänmerkkejä. Ötökät kiinnostivat kovasti lapsia, joten lauloimme ötökkä lauluja ja nimesimme niitä. Tänään opittiin uusi laulu leppäkerttu ilman pilkkuja.Puhuimme muuttolinnuista, kuuntelimme erilaisia linnun lauluja ja teimme lopuksi lintu väritystehtävän. Ulkoilulla lähdimme sinisten ja oranssien kanssa ötökkäsafarille ja bongasimme kevään merkkejä.

Kädentaidot: Piirtämistä arvottujen aiheiden mukaan; arvottiin väri sekä aihe.

Vk 15 11.-14.4.2023

Matematiikka:
Aiheena aika, ajan mittaaminen ja kello. Lauloimme Kielinupun laulun nimeltä ”Kello on yksi”. Tutkimme kellon osia: kellotaulu, lyhyt viisari ja pitkä viisari. Pohdimme minkälaisia kelloja on olemassa ja mitkä ovat niiden tarkoitukset? Esim. Herätyskello, sekuntikello, kirkonkello jne. Lopuksi askartelimme omat kellot ja harjoittelimme niiden avulla tasatunteja.

Suomen kieli/äidinkieli:
Sinisen ryhmän kanssa tutustuimme suomen kielen tuokiolla kirjaimiin H, D ja G. Tunnustelimme kirjaimien muotoja taikapussin avulla ja harjoittelimme Molla ABC ohjelmalla kirjaimien oikeat kirjoitussuunnat. Leikimme hedelmäsalaatti-leikkiä kirjaimien H, D ja G avulla. Lopuksi pohdimme vastakohtia esim. Likainen-puhdas, tyhjä-täysi, iloinen-surullinen jne.

Liilan ryhmän kanssa äidinkielen tuokiolla tunnustelimme kirjaimien muotoja taikapussin avulla. Jokainen lapsi sai oman tabletin ja harjoittelimme Molla ABC ohjelmalla kirjaimien oikeat kirjoitussuunnat. Leikimme sanajono-leikkiä, jossa sanan viimeinen kirjain määrää seuraavan sanan alkuäänteen esim. Ikkuna-auto-omena-arvokas-sammakko jne. Teimme verbeistä tekijöitä esim. Ihminen joka laulaa? On laulaja. Ihminen joka hiihtää? On hiihtäjä jne. Muodostimme myös yhdyssanoja.

Oranssin ryhmän kanssa olimme äidinkielen tuokiolla kirjastossa. Tunnustelimme kirjaimien muotoja taikapussin avulla. Jokainen lapsi sai oman tabletin ja harjoittelimme Molla ABC ohjelmalla kirjaimien oikeat kirjoitussuunnat. Riimittelimme jatkamalla lauseita ja pohdimme vastakohtia. Lopuksi luimme satukirjoja.

Seikkailujen eskari tarinassa koetaan hieno retkipäivä, kun muuttolinnut palaavat etelästä. Muuttolintujen parvessa on mukana myös Kaisa Kiurun perhe. Tarina kuvasta etsittiin myös kevään merkkejä. Väripienryhmät jatkoivat matkustamisteemalla; Siniset ovat matkanneet tällä viikolla mielikuvitusmatkan Arabiaan. Ensin menimme lentokentälle ja lentokoneeseen. Lentokoneessa oli ruokatarjoilu. Arabiassa majoittauduimme hotelliin. Kävimme uimassa, kamelisafarilla ratsastamassa kameleilla ja lopuksi hotellilla syötiin ravintolassa. Lopuksi Siniset kertoivat arvion matkasta. Arabiasta ja retkistä tuli paljon hymynaamoja ja reissusta tykättiin. Kohteen hotelli sai kuitenkin lapsilta huonon arvostelun. Arabiasta lapsille tuli mieleen itämainen tanssi. Tutustuimme tällaiseen tanssiin videon kautta. Lapset innostuivat myös muista musiikkitansseista, joita sitten lähdimme koko ryhmän voimin kokeilemaan. Meille tulikin sitten perjantaina ihan mukava pieni tanssihetki yhdessä. Oranssit pienryhmä suunnitteli matkaansa Ranskaan Pariisiin ja jatkoivat passien ja matkalaukkujen valmistamista. Lilat jatkoivat matka valmisteluja Englantiin sekä Irlantiin.
Kädentaidoissa matkateeman mukaisesti on valmistettu myös matkalaukkuun kaikkea tarpeellista mm. Aurinkolaseja.

Vk 14 3.-6.4.2023

Maanantaina sisäliikuntaa jumppasalissa; Mielikuvitus lomalla lennettiin lentokoneella hiekkarannalle. Hiekkarannalla temppuiltiin, uintiin leikittiin, käytiin veneajelulla ja syötiin mielikuvitus eväitä. Lopuksi lennettiin lentokoneella takaisin esikouluun. Välineenä patjat, joilla jumpattiin; Kierimistä, pyörimistä,tasapainoa ja temppuilua. Oman kehon koordinaatiota ja hallintaa. Lisäksi maanantaina viimeisteltiin kevät-/pääsiäis aiheisia askarteluja.

Tiistaina ulkoilun lomassa oli mahdollista käydä myös Lohjan seurakunnan järjestämällä perinteisellä pääsiäisen rastipolulla.
Tiistaina, keskiviikkona ja torstaina väripienryhmät siniset, oranssit ja lilat.

Seikkailujen eskari tarinassa valmistaudutaan Kaisa Kiurun paluujuhlaan. Tarinan Eskarilaiset pohtivat Kaisan matkaa ja matkustamista. Myös omissa pienryhmissä olemme suunnitelleet matkoja. Ensin on pohdittu minne haluaisimme matkustaa. Tutustumme maihin tarkemmin ja mietimme mitä haluaisimme siellä tehdä? Olemme askarrelleet matkalaukkuja ja miettineet mitä tarvitsemme mukaan. Olemme Matkasuunnitelman lisäksi valmistaneet myös omat passit.

Suomen kieli / äidinkieli:
Siniset: Tutustuimme korttipelin avulla kirjaimiin J Ö V. Harjoittelimme sanojen alkuäänteitä ja suomen kielen kirjaimien oikein lausumista.
Liilat: Tutustuimme korttipelin avulla kirjaimiin J Ö V. Harjoittelimme sanojen keski- ja loppuäänteitä. Ratkoimme sanaristikoita.
Oranssit: Tutustuimme korttipelin avulla kirjaimiin J Ö V. Harjoittelimme sanojen alku- ja loppuäänteitä. Pohdimme vastakohtia ja teimme kynätehtäviä.

Kädentaidot:
Olemme alkuviikosta viimeistelleet pääsiäisen askarteluja. Myöhemmin askarreltiin kaikkien pienryhmien kanssa kevääseen sopivia sulaneita lumiukkoja, joita lapset saivat itse suunnitella; tähän liittyi erilaisten ja erikokoisten muotojen piirtämistä ja leikkaamista, eli kynän ja saksien käyttöä. Lisäksi ollaan aloitettu askartelemaan matkustamis teemaan liittyen eri maiden lippuja

Lohja 700

Kartanonpuiston päiväkoti ja Ojamonharjun yhtenäiskoulun esiopetus -”Täällä minä tykkään olla”.
Teosta alettiin työstämään käymällä keskustelua lasten kanssa hänelle tärkeistä paikoista ja tekemisistä Lohjalla. Teoksen keskiössä kuvataan Ojamon luontoa; lapsille tärkeää metsää ja rantoja. Keskiyön ympärillä on muita tärkeitä Lohjalla sijaitsevia paikkoja.

Vk 13 27.3-31.3.2023

Maanantaina liikuntasalissa Ninjakoulu Oona Kivelän Kukkumuu liikuntakirjasta. Halutessaan sai oman ninja nauhan otsalle.Ninjakoulu sisälsi temppuilua, piiloutumista, nopeaa maastoutumista vatsalleen, ilmapotkuja ja lyöntejä kuten nyrkkeiltiin (eteen, eteen, ylös, ylös, sivulle, sivulle jne). Painamalla kuvasta näet tarkemmin ohjeet tekemiimme liikkeisiin, mikäli innostut kotona jumppaamaan. Päiväpiirissä laulupiirtämisen laulu aurinko ja pilvi sekä seikkailujen eskarin sininen pallo laulu värityskuvaa tehden. Ulkoilun aikana päästiin keväisiin istutus puuhiin. Istuimme ohran siemeniä itse maalattuihin mukeihin. Tarvittiin vain multaa, siemeniä ja vettä kasteluun. Kuvia lapsen kasvunkansiossa sivulla toimintaa ja kohdassa ulkoilua.

Matematiikka:
Tiistaina Maapallo ja Musta-aukko ryhmillä oli matematiikkaa. Pöydät ja tuolit oli järjestetty kuin koulun pulpetit, sillä harjoittelimme itsenäistä työskentelyä. Kertasimme perusmuotoja (ympyrä, kolmio ja neliö), värejä sekä kokoeroja geometristen palojen avulla. Oikeaa muotoa, väriä ja kokoa arvuuteltiin samaan tapaan kuin ”Arvaa kuka-pelissä”. Harjoittelimme numeron 8 oikean kirjoitussuunnan. Lasten mielestä 8 oli tähän astisista numeroista vaikein kirjoittaa. Nyt tarvittiin sinnikkyyttä ja pyyhekumia. ;)

Suomenkieli/äidinkieli:
Siniset: Luimme yhdessä kuvakirjan nimeltä: ”Seis hirviöitä!”. Nimesimme asioita ja värejä sekä ennustimme mitä kirjassa seuraavaksi tapahtuu. Harjoittelimme P-kirjaimen oikean kirjoitussuunnan.
Liilat: Luimme yhdessä kirjan nimeltä: ”Voittamaton leppäkerttu”. Vertailimme sanojen pituuksia. Leppäkerttu on pieni, vaikka se on pitkä sana. Valas on suuri, vaikka se on lyhyt sana. Keksimme pitkiä ja lyhyitä sanoja (sateenkaari, ei) ja luimme/tavutimme kirjassa esiintyviä sanoja. Harjoittelimme P-kirjaimen oikean kirjoitussuunnan.
Oranssit: Luimme Voittamaton leppäkerttu kirjan, tavutimme kirjan sanoja ja vertailimme sanojen pituuksia. Harjoittelimme P-kirjaimen oikean kirjoitussuunnan.

Kädentaidot:
Kaikkien ryhmien kanssa on askarreltu kevät/pääsiäisaiheisia koreja, joihin voi esimerkiksi laittaa tällä viikolla mukeihin istutettuja kasvatuksia

Seikkailujen eskari tarinassa saatiin kirje Kaisa Kiurulta etelästä: Myös pienryhmissä leikittiin matkustamista ja matkalle lähtemistä lentokoneella. Mm. Siniset matkustivat Turkkiin uimaan. Seuraava reissu sovittiin Arabiaan syömään jäätelöä ja uimaan. Siniset myös kertoivat ajatuksiaan siitä, mistä asioista pitävät eskarissa tai mistä asioista eivät pidä. Lilat suunnittelivat mielikuvitusmatkaa mm. Teneriffalle ja Espanjaan.

Perjantaina vietettiin väärinpäin/hullunkurisen hassua päivää lasten toiveiden pohjalta; lapset ja aikuiset olivat pukeutuneet erityisen erikoisesti…paitoja oli väärinpäin oli eriparisia sukkia, sormikkaat hiuksissa jne. Päivän aikana tapahtui myös täysin erikoisia asioita kuten aamupiirissä vieraili mm. Virtuaalisesti Sulokoira. Laskettiin hassusti ja kuunneltiin aamupiiriä (yöpiiriä) aivan erikoiselta paikalta. Lapset söivät herkkuja keskellä päivää ja osa lapsista meni nukkumaan ulkona. Näinkin hassun ja erikoisen päivän jälkeen onkin mukava jäädä viikonlopun viettoon ja jatkaa hassuttelua vaikka aprillipäivänä.

Vk 12 20.-25.3.2023

Matematiikassa pidimme Musta-aukko- ja Maapallo ryhmän kanssa pajapäivän. Luokkahuoneessa oli tehtäväpisteitä, joita lapset kiersivät itsenäisesti. Tehtävien avulla harjoittelimme numeroiden 6 ja 7 oikeat kirjoitussuunnat, naapuriluvut ja kellonajan. Etsimme nopilla oikean lukumäärän ja laskimme rahoista oikean määrän euroja (monella eri tavalla). Muut pajatehtävät harjoittivat hahmottamista. Molemmilla ryhmillä oli hyvä työrauha ja tehtäviä tehtiin innokkaasti. Hyvä Lastaajat, nämä ovat jo koululaisten taitoja!

Suomen kieli/äidinkieli:
- Sininen ryhmä tutustui Y-kirjaimeen. Katsoimme Y:llä alkavia kuvia, harjoittelimme Molla ABC:n avulla oikean kirjoitussuunnan ja teimme kynätehtävät. Yhdyssanatehtävässä nimesimme kuvista asioita ja yhdistimme niistä uusia sanoja. Tämä tehtävä sujui loistavasti ja lapset nimesivät rohkeasti suomen kielen sanoja! Lopuksi osa pelasi Papunetin muistipeliä ja osa kuva-arvoituksia.
- Liilan ryhmän äidinkielen tuokio pidettiin kirjastossa. Tutustuimme Y-kirjaimeen ja oikeaan kirjoitussuuntaan Molla ABC:n avulla. Arvuuttelimme yhdyssanoja kuvakorteista ja teimme myös pikalukua yhdyssanoista. Lopuksi lapset saivat valita mieleisen kirjaston kirjan ja siirryimme Lastaajiin lukemaan ”omassa kuplassa”.

Seikkailujen eskari tarina; tämän jakson sisältöjä ovat roskaaminen/kierrättäminen. Kerrataan roskien keräämisen turvallisuus säännöt (mitä saa kerätä ja mitä ei). Uusi sininen pallo laulu,Kilpaileminen/häviäminen ja kateus,hyvät ihmissuhteet ja omat vahvuudet. Tällä viikolla kaikki ovat voineet tuoda oman lempipelinsä eskariin. Olemme pelanneet lasten kotoa tuomia pelejä pienissä ryhmissä. Samalla olemme harjoitelleet reilun pelin sääntöjä ja kaverin kannustamista. Tässä tarinassa pohdittiin myös vahvuuksia. Alma orava luuli, että hänen ainoa vahvuutensa oli nopeus. Uusi Ystävä Henrik kuitenkin muistutti Almaa hänen muistakin hyvistä piirteistä, kuten auttavaisuudesta. Henrik halusi antaa myös Almalle oman kunniamaininnan ja nimesi Almasta kunniakaverin. Mekin pohdimme pienryhmissä jokaisen lasten vahvuuksia. Muistutukseksi omasta vahvuudesta sai lapsi oman tähden vahvuusvaris tauluun.
- Lisätehtävänä oli väritystehtävä Seikkailujen eskarin juhliin liittyvästä virpomis tarinasta; Liisa opettaja yllättyy.
Siniset pienryhmässä on tarinasta käsitelty eri tunteita sekä niiden nimeämistä.
Kädentaidoissa kevät koristeiden tekemistä; Ohran kasvatusta varten olemme maalanneen mukeja ja askarrelleet tipukeppejä/virpomisvitsoja.

Vk 11 13-17.3.2023

Lohja täyttää tänä vuonna 700v. Juhlavuoteen liittyen haastattelemme lapsia kysymällä heidän lempipaikastaan Lohjalla. Aloitimme viikon katsomalla kuvia omasta kotikaupungistamme, Lohjasta. Lapset tunnistivat tuttuja paikkoja esim. Lohjan torin, Pyhän Laurin kirkon, Tytyrin kaivoksen, Aurlahden uimarannan, Kaupungin kirjaston, Liessaaren sillan, Neidonkeitaan uimahallin jne. Keskiviikkona palautimme mieleen haastattelun lapsen lempipaikasta Lohjalla. Lapset leikkasivat kartongista auringon säteen, johon he kirjoittivat itse oman lempipaikkansa. Haastattelusta tehdään Lohja aiheinen työ, yhteistyössä Kartanonpuiston päiväkotilaisten kanssa. Oman lapsen vastauksen lempipaikasta Lohjalla voit katsoa kasvunkansion sivulla toimintaa,lauluja ja leikkejä.

Suomen kieli/äidinkieli:
- Sinisten suomenkielen tuokiolla rytmitimme ja laskimme tavuja ongintaleikin avulla. Onkeen nappasi tavuja ryhmän lapsien nimistä.
- Liilojen äidinkielen tuokiolla tavutimme itse keksittyjä pitkiä sanoja. Ongintaleikin avulla muodostimme tavuista avaruuteen liittyviä sanoja ja lopuksi harjoittelimme K-kirjaimen oikean kirjoitussuunnan.
- Oranssiin äidinkielen tuokiolla ongimme oman nimen- ja metsäneläinten tavuja. Lasten aloitteesta teimme tavuista myös muita sanoja esim. Susi-sisu. Tutustuimme alkuäänteisiin tutkimalla sanoja: kuu, luu, muu, Ruu, suu, puu. Lopuksi harjoittelimme K-kirjaimen oikean kirjoitussuunnan.

Oranssien Seikkailujen eskarin tuokiolla katsottiin ja kuunneltiin tarinaa eteenpäin. Tarinassa järjestetään roskien keräyskilpailu, jonka Alma haluaisi kovasti voittaa. Puhuimme voitosta ja häviämisen tunteesta. Lopuksi palautimme mieliin kierrätys asiaa pelaamalla kierrätyspeliä.

Matematiikka:
Matematiikassa Maapallo- ja musta-aukko ryhmät tutustuivat numeroon 0. Pohdimme mitä asioita luokkahuoneessa on 0, eli ei yhtään? (Vastauksia olivat mm. Koiria, dinosauruksia, omia äitejä jne.) Mietimme myös mitä asioita kehossamme on 0? (Vastauksia olivat mm. tuntosarvet, häntä, siivet jne.) Harjoittelimme Molla ABC:n avulla numeron 0 oikean kirjoitussuunnan. Pelasimme myös yhteisleikkinä peliä, joka harjoitutti numero-lukumäärä vastaavuutta.

Keskiviikkona uusien 1/2 pienryhmä nimien kunniaksi liikuntasalissa oli avaruusjumppaa: Kiipeilyä Marsissa aurinkokunnassaan korkeimmalla vuorella. Asteroidien väistelyä, Neptunuksen tuulet ja Jupiterin pyörremyrsky nauhoilla. Hyppyjä aurinkopilkuilla,pyrstötähti hippaa, Saturnuksen renkaat ja Jupiterin kuut heittopeli. Musta aukko ryömiminen, Trampoliinipomput kuussa. Planeetat kiertoradalla musiikkiliikuntaa ilmapalloilla.Raketin laukaisu.

Kädentaidot: Jatkettiin vohvelikankaista tehtyjä ompeluharjoituksia. Tehtiin kuvioita mallin sekä oman mielikuvituksen mukaan. Aloitettiin myös askartelemaan omatekoisia jumppa-/voimistelunauhoja, joihin saatiin idea salissa avaruusjumpassa kokeiltujen nauhojen pohjalta.

Vk 10 6.-10.3.2023

Maanantai: Olimme liikuntasalissa. Harjoittelimme tarinan avulla motorisia taitoja; kävelyä, juoksua, pyöriminen 360`,tasajalkahypyt, tukkipyörintä, kyykkyyn ylös, x-hypyt, kuperkeikka, pallon heitto (ylä ja alakautta), pallon kiinniottaminen, pallon potkaiseminen kohteeseen, kuperkeikka.

Tiistai: 1/2 ryhmää matematiikkaa; tuokio sisälsi päättely pelin (käsitteinä pystysuora ja vaakasuora), motoriikka harjoitusta/taukojumppaa sekä käsiteltiin numero 5 myös rahana ja kellonaikana.
1/2 ryhmille valittiin omat pienryhmä nimet avaruuteen liittyvillä asioilla; nimistä tehtiin äänestys. Uudet 1/2 ryhmien nimet ovat maapallo ja musta-aukko ryhmät.

Keskiviikko: Sinisten suomen kielessä nimesimme sanoja ja harjoittelimme paikanmääreitä kalapelin avulla. Esim. Sisällä, ulkona, päällä, alla, vieressä, takana, edessä, ensimmäinen, viimeinen. Nimesimme R-alkuisia sanoja ja teimme kynäharjoituksen.
Liilojen kanssa aiheena oli veden olomuodot. Tutkittiin mm. minkälaisia vesi ja lumi ovat eri aistein havainnoidessa sekä mikä kelluu ja mikä ei.
Oranssi pienryhmä katsoi uutta seikkailujen eskari tarinakuvaa.

Torstai: Liilojen äidinkielentuokiossa etsimme sanoista R-äänteitä myyräpelin avulla. Järjestelimme kirjaimia sanoiksi ja arvuuttelimme R-alkuisia riimipareja. Harjoittelimme R-kirjaimen oikean kirjoitussuunnan.
Oranssien kanssa vuorossa veden tutkiminen.

Perjantai: Sinisten kanssa tutkittiin vettä ja siinä samassa opeteltiin veteen liittyviä sanoja.

Vk 9 27.2-3.3.2023

Tällä viikolla pienryhmissä (ma, to, pe):
Äidinkielen/suomenkielen harjoituksia: Ä-kirjain, pitkä ja lyhyt äänne kuuntelemalla sekä äänneratana, ylä- ja alakäsitteitä, asioiden nimeämistä.
Oma satu: Satukirjan otsikointi ja etukannen tekemien. Tutkimme miltä kirjan kansi näyttää, miten otsikoidaan.
Kädentaidot ja askartelu: Askartelimme pakkaspäiviin sopivia kaakaokuppeja; leikkausharjoitusta ja omaa luovuutta.

Tiistaina Kalevalan -ja Suomen kulttuurin päivänä Kalevalaa pöytäteatterina. Tarinassa selviää miten Seppo Ilmarinen voittaa kauniin Pohjan neidon rakkauden itselleen.

Keskiviikkona aamupäivä ulkoiltiin koko ryhmänä. Liikunnassa perinneleikkejä, jotka olivat muunneltuna Kalevala tarinaan. Mm. Sammon ryöstö. Hiidenhirvihippa. Loppurentoutuksena kuuntelimme kannel musiikkia ja tarinan päätöksen. Tärkeä asia ja opetus tarinassa oli, että jos jostakin asiasta(Sammosta) taistellaan niin kovasti, se voi mennä rikki eikä kukaan saa sitä. Riidat kannattaa sopia ja asioita jakaa.

Torstaina jatkoimme Suomalaisen kulttuurin teemaa.

Vk 7 13.-17.2.2023

Maanantaina saliliikuntaa;alkulämmittelynä formulaviesti, hernepussi ja kehonosat sekä sulkapalloa. Lopuksi uusi ilmapalloleikki.

Tiistaina vietettiin ystävänpäivää. Leikimme yhteisiä tutustumisleikkejä, kuten vettä kengässä ja mistä pidän leikkiä. Otimme ystävänpäivän kuvia ja laulupiirsimme sydänlaulun (ylös, alas, sivulle). Lapsen ystävänpäiväkuvat ovat nähtävissä lapsen omassa kasvunkansiossa täällä Pedanetissa.
Keskiviikkona seikkailujen eskarissa tarina jatkui pöytäteatterina; Villiviikunoiden tehtävänä oli tuoda ryhmään oma lempikirja. Alma ei tuonutkaan mukanaan kirjaa vaan hahmon, joka olisi hänen tarinansa. Tarinan lisäksi Lastaajat aloittivat tekemään omaa kirjaa.
Torstaina kädenharjoituksia. Ensin kuvioiden jäljentämistä ja koodauksen alkeita. Myös ompelupuuhia vohvelikankaalle jatkettiin.
Perjantaina kirjastokäynti sekä leikkiin liittyen , pidimme lelujen järjestely/siivous päivän.
Keskustelimme leikistä ja leluista kestävänkehityksen näkökannalta; mm. miten leluja kohdellaan leikissä ja miten tavaroista huolehditaan, miten leikki aloitetaan ja lopetetaan ryhmässä. Tämä kaikki on tärkeää huomioida, jotta leikkiminen olisi jokaiselle mukavaa sekä lelut pysyisi ehjinä ja hyväkuntoisina seuraavillekin leikkijöille.

Vk 6 6.-10.2.2023

Maananataina leikkiä.
Tiistaina sydämmellistä askartelua.

Keskiviikkona liikkumista ulkona ja liikuntasalissa. Salissa Uusi juoksuleikki. Formulat, jossa 2 joukkuetta kilpailee kiertämällä radan mahdollisimman nopeasti. Polttopallossa hiottiin väistämis ja heittotaitoa. Lopuksi tutustuttiin urheiluvälineisiin ja niiden käyttöön. Tänään lajina sulkapallo,jossa harjoiteltiin mailankäsittelyä ja syöttöharjituksia.

Torstaina matematiikassa kuuntelimme matikkamuurahaisten tarinan ja tutustuimme numeroon neljä. Lisäksi leikimme yhteisleikkiä, jossa käytimme käsitteitä enemmän, vähemmän ja yhtämonta.

Perjantaina seikkailujen eskari tarinassa palattiin viimekerran tärkeään teemaan kiusaamisessa. Tarinassa tutustuttiin eläinten ainutkertaisuuteen. Pohdimme myös ihmisten moninaisuutta ja ainutkertaisuutta.
Eskari-ikäisiä kiinnostaa kovasti oma keho. Joskus nämä asiat naurattavat kovasti. Se mikä toisia naurattaa voi taas toisista tuntua ikävältä. Esikoululaiset harjoittelevat kohtaamaan toisia ihmisiä oikeilla tavoilla. Emme koske toisia epäsopivasti tai liian lujasti. Olemme kerranneet koko ryhmän kanssa turvataitoja. Mitä tarkoittaa oma uimapukualue? Mitkä ovat kehonosien nimet? Mitä tarkoittaa vessarauha? Toisen ja oman kehon kunnioittaminen on tärkeää ja siksi siitä on sääntöjä. Katsoimme yhdessä Pikkukakkosen turvataitoihin liittyvät videot, kolmen kohdan säännön ja keskustelimme aiheesta. Leikkasimme tyttö- ja poika paperinukkeja.

Vk 5 30.1-3.2.2023

Maanantaina seikkailujen eskarissa teemana kiusaaminen, moninaisuus ja auttaminen. Tarina esitettiin pöytäteatterina; Kaarlo pelästyy Litsilammella jotakin. Ystävät päättävät auttaa häntä. Lopuksi tehtiin pareittain luottamus harjoitus.
Tiistaina matematiikkaa ja numero 3. Tutustuimme numeroon kolme muurahaistarinan avulla ja havainnoimalla omaa kehoa. Teimme harjoituksia matikkavälineillä ja kynätehtävillä.
Keskiviikkona oli liikuntasalissa nopeiden pysähtymisten ja liikkeen pysäyttämisen ja harjoituksia.Suunnanmuutoksia ja nopeuden säätely harjoituksia. Alkulämmittelynä ja tilan hahmottamisena juostiin salia ympäri, koskettaen jokaista kulmaa. Toinen hippaleikki ”Peikot ja hyönteiset” sai lapset juoksemaan innosta hihkuen. Pelin lopuksi laskettiin kenen pesässä olikaan eniten hyönteisiä? Viimeinen leikki oli ryhmälle uusi; Vesi,jää,höyry; siinä lapset liikkuivat tilassa musiikin soidessa. Kun musiikki pysähtyi ja jokin veden olomuodoista sanottiin alkoivat lapset sovitusti liikkumaan/esittämään kyseistä muotoa. Jää sanan kuullessaan taas jähmetyttiin paikalle.
Torstaina kirjain M ja erilaiset kuvio sekä kynäharoitukset; liikkeen pysäyttäminen ja suunnan vaihto kynällä. Laulupiirtäen kyykäärme; aaltomainen liike ja sik-sak sahalaita. Pistetehtävä harjoituksia ja ompelutyön kuviointi harjoituksia.
Perjantaina leikin/ja omanlelun päivä. Lautapelejä?

Vk 4 23.1-27.1.2023

Maanantaina liikuntasalissa kerrattiin viimeviikolta tutuksi tulleita leikkejä; popcorni leikki, nimenkirjoitus hippa, kissa ja hiiri sekä hernepussejen kuljettamista. Lopuksi yläkerrassa vielä rentouduttiin hengitellen erinlaisina eläiminä.

Tiistaina matematiikkaa ja numero 2. Tutustuimme numeroon kaksi havainnoimalla omaa kehoa ja luokkahuonetta. Teimme harjoituksia matikkavälineillä ja kynätehtävillä. Lukujonon ja hernepussileikin avulla opettelimme käsitteitä pariton ja parillinen.

Keskiviikkona harjoittelimme Ateljee-menetelmällä sopivan kirjan valitsemista. Aluksi pohdimme kenkien avulla esim. Onko korkokenkä sopiva valinta metsäretkelle? Entäpä voiko kesällä laittaa rannalle talvikengät jalkaan? Mikä olisi sopiva valinta? Samalla lailla mietimme myös miten voin valita sopivan kirjan itselleni. Millainen lukija/kuvan lukija olen? Enhän valitse itselleni liian helppoa tai vaikeaa kirjaa? Tuokion jälkeen siirryimme kirjastoon ja harjoittelimme sopivan kirjan valintaa sekä omassa kuplassa lukemista.

Torstain ompelu/ kädentyöt sisälsivät matematematiikkaa kuten numeroita 1-3 ,laskemista,koodausta (ohjeiden lukutaitoa) ja käsitteitä suunnista eteen,sivulle,ylös, alas ja taakse. Ensin harjoittelimme asiaa laulupiirtäen musiikin ja kynätehtävien avulla. Sen jälkeen siirryimme vohvelikankaalle tekemään erinlaisia kuvioita. Lapset olivat jälleen hyvin sinnikkäitä ja tarkkoja harjoituksissa. Olemme hyvin ylpeitä heistä. Ideoita valmiiden kankaiden käyttöön syntyi heti; hernepussien lisäksi kankaista suunniteltiin koiran tassupyyhettä ja nukenpeittoa.
Perjantaina seikkailujen eskari tarina esitettiin nukketeatterinäytöksenä. Eskari metrolla matkustettiin laskemaan mäkeä. Kaisa kiurulta saapui kirje. Rikkoutunut lelu painoi Topin ja Alman mieltä. Miten asiat sovitaan ja miten pyytää anteeksi. Asiaa pohdittiin myös kuvitetun laulun avulla. Hei Sori.

Vk 3 16.-20.1.2023

Maanantaina jatkoimme seikkailujen eskarin tarinaa ”Hiihtoretkellä.” Aiheena liikunta. Ensin kuuntelimme ja liikuimme kielinuppujen Liikutaan musiikin tahdissa. Keskustelimme liikunnan, ravinnon ja unen merkityksestä hyvinvoinnillemme kuvien avulla. Mietimme päiväjärjestys kuvan avulla, mitkä asiat eskarissa auttavat jaksamaan ja pitämään olon energisenä koko päivän? Digitehtävässä laitoimme liikunnallisia kuvia tapahtuma järjestykseen. Lopuksi tutkimme tarinan kuvaa ja teimme havaintoja talvisesta luonnosta; talventörröttäjistä, puista ja lumesta. Mitä eroa talvisessa puussa oli syksyiseen puuhun. Vahaliiduilla eskarit piirsivät vielä talvisen puun.

Tiistaina tutustuimme numeroon yksi. Kuuntelimme matikka-muurahaisten tarinan ja etsimme kuvasta asioita, joita on enemmän kuin yksi sekä asioita joita on tasan yksi. Mietimme yhdessä: Mitä kehostamme löytyy yksi? Mitä asioita luokkahuoneessa on vain yksi? Lisäksi pohdimme: Miten sormilla voi näyttää yksi? Miltä nopan luku yksi näyttää? Mitkä ovat luvun yksi naapuriluvut? Miten kellon viisarit ovat kun kello on yksi ja miltä yhden euron kolikko näyttää? Opettelimme oikean kirjoitussuunnan ja teimme kirjoitusharjoituksia.

Keskiviikkona aloitimme päivän uudella kirjaimella, sillä Topi siilillä oli eskarissa mukanaan tähti. Lapset päättelivät nopeasti, että päivän kirjain oli siis T-kirjain. Ulkona leikittiin T-kirjain hippaa. Liikuntasalissa liikuttiin eri tavoin musiikin ja äänien rytmiin. Käytimme apuna numeroita ja laskemista sekä vauhdin säätelyä. Leikit liikuntasalissa; Kissa ja hiiri, popcorn orkesteri, nimi hippa, kurki ja sammakko (muunnelma) sekä hernepussin kuljetus leikit.
Loppurentoutuminen tapahtui hengittelemällä rauhallisesti erilaisina eläiminä kuten papukaijat,perhoset,ravut ja pöllöt. Harjoittelimme myös huonon ryhdin korjaamista hyvään ryhtiin.
Torstaina harjoiteltiin oikeaa ja vasenta erinlaisten tehtävien ja leikkien avulla. Kun päiväpiirissä sitten laskettiin kalat, lapset ohjasivat beebotin uuden kalan luokse taitavasti oikeaa ja vasenta käyttäen.
Perjantaina; 100 päivää eskaria tuli täyteen ja sen kunniaksi pidettiin 100 juhlat. Kotoa oli saanut tuoda 100 asiaa, joita laskimme vielä eskarissa 100 alustan avulla. Askartelimme juhla koristeketjut. Sateenkaaren väreissä. Akvaarioon tuli uusi sateenkaaren värinen 100 kala. Lopuksi vielä herkuttelimme ja innokkaimmat tanssivat 100 salamaa musiikin tahtiin.

Vk 2 9.-13.1.2022

Maanantaina saliliikuntapäivä ja aiheena talviliikuntalajit. Talvisen sanaston lisäksi harjoitettiin tasapainoa ja kehon koordinaatiota mm. Luistelussa,mäenlaskussa ja hiihdossa. Tarkkuutta lumipallojen heitossa ja pyörittämisessä. (Omia lapsen kuvia tai videoita saliliikunnasta löydät kirjautumalla Pedanetissa oman lapsen kasvunkansioon. Kasvunkansioon sivulta; toimintaa, lauluja ja leikkejä.)
Tiistaina maalattiin ilotulituksia haarukoilla ja maaleilla. Vahaliiduilla kirjoitettiin uusi vuosiluku 2023. Kaikki lasten omat työt löytyvät kuvattuna ; -pedanetistä -lasten omista kasvunkansioista-
Sivulta piirrustuksia ja askartelusta ja kädentaitoja.
Syksyllä lastenoikeuksien viikolla piirsimme vahaliiduilla upeita tulivuoria. Nyt ulkona lumileikeissä valmistui tulivuori, jossa oli useita laavakerroksia.
Keskiviikkona puhuimme tunteista. Miltä näyttää eri tunnetila. Millainen asia voi saada aikaan tunnetilan (esim. viha, suru tai ilo.)
Torstaina Seikkailujen eskarissa jatkui maanantain teema eli talviliikuntalajit. Tutustuimme talvisanastoon, puhuimme liikunnan tärkeydestä sekä erilaisista liikunnan muodoista. Eri liikuntalajeihin ja sen sanastoon tutustuimme leikin kautta. Eskari tarinaa jatkettiin eteenpäin. Eskarihahmot kävivät hiihtoretkellä talvisessa luonnossa ja tutustuivat kahteen rakentaja hämähäkkiin. Ruokailu ja ruokakasvatusta täydennettiin päivällä hyvän ja huonon ruokailun esimerkeillä.
Perjantaina oman lelun päivän leikkejä. Toimintahetkellä tehtiin luisteluretki laulupiirtäen. Tämän viikon toimintoja on suunnitellut ja toteuttanut ryhmämme opiskelija.

Vk 51 19.-22.12.2022

Maanantaina leikimme jouluisia yhteisleikkejä:
- Kuvakorttileikissä nimetään nopeasti esineitä esim. ”Minulla on lumiukko, kenellä on piparkakkutalo?”
- Autoimme joulupukkia laskemaan näytön kuvista lapset ”kuka käyttäytyy kiltisti ja kuka käyttäytyy tuhmasti ”. (Tunteiden ja tilanteiden tunnistamista.)
- Havainnoimme näytöltä nopeasti ohi kulkevia jouluasioista ja painoimme ne mieleemme (muistipeli).
Tiistaina tunnelmallinen retki Vivamon Särkyneen sydämen joulukirkkoon. Matkan aikana harjoittelimme liikenteessä kulkemista ja sen sääntöjä.
Keskiviikkona ryhmässä laulettiin jouluisia lauluja ja laululeikkejä.

Vk 50 12.-16.12.22

Maanantaina liikuntasalissa talvilajit; mäkihyppy, luistelu,jääkiekko, mäenlasku ja lumipallon kierittäminen. Taspainolajit tuntuivat lapsista hankalilta mutta mukavilta.

Tiistaina luimme ja esitimme nukketeatterinäytöksenä perinteisen Punahilkka-sadun. Moni lapsi tunsi tarinan jo entuudestaan. Isoäidiksi pukeutunut paha susi nauratti lapsia. Puhuimme lasten kanssa siitä, miten tarinoita ennen vanhaan kerrottiin ja miksi ne olivat usein pelottavia esim. Punahilkka-sadussa haluttiin opettaa lapsia kuuntelemaan äidin ohjetta. Ei saanut poiketa polulta.

Keskiviikkona neljäsluokkalaiset esittivät näytelmän tytöstä nimeltä Sinihilkka. Näytelmä oli moderni versio Punahilkka-sadusta. Lapsia nauratti sadun susi, jota isoäiti huitaisi kahvakuulalla sekä Batman, jota ei perinteisessä sadussa ollut lainkaan! Kiitos taitaville näyttelijöille, meillä oli hauska hetki yhdessä. Lapset innostuivat myös leikkimään ulkona Punahilkkaa.

Opiskelijan ja TET-harjoittelijan kanssa lapset ovat askarrelleet ja pelanneet esim. Uno-peliä.

Torstaina kävimme Kartanonpuiston päiväkodilla, katsomassa teatteri Taiga maton esityksen Saunatonttu. Tarinaa kertoi Mikael Agricolan hahmo (suomalaisten aakkosten ja suomenkielisten kirjojen kääntäjä). Mikael kertoi tontuista vanhoja suomalaisia uskomuksia ja tarinoita.

Perjantaina puuhat jatkuivat askartelujen ja ulkoilun parissa.

Vk 49 5.-9.12.2022

Maanantaina aiheena Suomi ; Ensin katsoimme ja kuuntelimme Finlandian. Videolta havaitsimme paljon asioita Suomesta. Keskustelimme siitä mitä asioita Suomessa on? Piirsimme niitä asioita myös karttaan; metsää,järviä,eläimiä ja kasveja. Puhuimme Lapista ja korvatunturista, myös pääkaupungin ja Lohjan sijainnista kartalla. Puhuimme Suomen iästä. 105-vuotta. Millaista on mahtanut olla ennen. Katsoimme vanhoja esineitä ja arvuutelimme , mikä asia tai tehtävä on sillä ollut ennen.
Seikkailujen eskarin tarina palasi myös vanhaan aikaan. Se johdattaa pohtimaan vanhoja ammatteja, korjaamista ja kierrätystä. Joulukalenterin satuhieronta jatkui punarinnan kutsulla. Ulkoilulla laskimme liukurimäkeä.

Tiistaina itsenäisyyspäivä. Esiopetus ja koulu ovat suljettu.

Keskiviikkona, Jean Sibeliuksen päivän lähestyessä tutustuimme kansallissäveltäjäämme. Luimme kirjan Metsä soi, joka kertoo Sibeliuksen elämästä ja rakkaudesta musiikkiin ja luontoon. Kuuntelimme Valse tristen ja puhuimme sinfoniaorkesterista ja erilaisista orkesterisoittimista. Ihan läheltä pääsimme tutustumaan käyrätorveen. Sara soitti lapsille käyrätorvella Finlandia Hymnin.

Torstaina tuli Laureasta opiskelijaryhmä pitämään meille pelimaailmaan ja digilaitteisiin liittyvän tietoiskun. Pisteitä oli kolme: VR-lasit, tietoisku digilaitteiden käytöstä ja Among us- livepeli. VR-lasipisteellä kaikki halukkaat pääsivät VR-laseilla vuoristorataan. Tietoiskupisteellä keskustelimme pelien sisällöistä, pelottavista asioista ja ikärajoista. Pelipisteessä leikimme erilaisia leikkejä. Among us -peliä voi leikkiä myös ilman laitteita silmänisku pelinä. Saimme myös tietää, että pelit yleensä pohjautuvat ihan perinteisiin leikkeihin (esim. Minecraft legoista).

Perjantaina jatkoimme kädentöitä;joulukukkien tekemistä sekä siilien talvipesien rakentamista. Lopuksi lapset leikkivät tekemillään töillä. Mitä tapahtui kun siilit heräsivät keskellä talvea horroksestaan. Green screen tekniikka tutuksi. Teimme jouluesitykseen videota kalalorusta. Samalla lapset huomasivat,että kaikki mitä näkee videoilla tai TV;stä ei ole totta.

VK 48 28.11-2.12.2022

Maanantai aamun aloitimme liikuntasali vuorolla. Siellä jatkettiin viimekertaista pallon heitto ja kuljetus harjoituksia koripallolla. Pituutta, kuperkeikkoja sekä kierimistä oli mahdollista kokeilla jättipatjalla sekä ponnahduslaudalla. Lopuksi pelasimme toiveleikkiä Hirvenmetsästys. Loppu rentoutuminen omassa tilassa satuhieronta/laulupiirtämisen menetelmää käyttäen. Aiheena lumihiutaleet. Ulkoilu talvisissa puuhissa mm. Liukurimäki ja pulkkailua.

Tiistaina Seikkailujen eskarissa puhuttiin kierrätyksestä. Ensimmäisenä aiheena oli miten luonto kierrättää(kiertokulku) Sitten siirryttiin varsinaiseen aiheeseen. Mitä kierrätys on ja mitä asioita voi kierrättää.

Keskiviikkona viisivuotiaiden tutustumiskäynti Lastaajiin ja esiopetukseen. Eskarit ja viskarit leikkivät yhdessä. Lopuksi lauloimme yhdessä lumihiutale-laulun.

Torstaina Lumihiutale laulun jälkeen, kädentaidoissa askarreltiin lumihiutaleita Tzaikovskin lumihiutale valssia kuunnellen. Lumihiutaleiden leikkaaminen oli aluksi hankalaa, mutta hyvin pian leikkaaminen alkoi sujua ja lapset innoistuivat tekemisestä. Lopuksi lumihiutaleet saatiin leijailemaan ilmassa. Syksyllä valmistettuihin siilin pesiin on myös tarkoitus saada lumi peite. Lounaan jälkeen aloitimme Lastaajien joulukarenterin. Joulukalenteri on jouluinen tonttutarina joka toteutetaan satuhierontana. Tonttu kulkee metsän halki kuljettaen kutsuja repussa. Kenen vuoro onkaan saada postia tänään? Jokainen lapsi saa vuorollaan postia, joka sisältää tarinan satuhieronnasta. Satuhierontaa voi siis myös nyt kokeilla kotona, yhdessä lapsen lapsen kanssa.

Eskarissa on puhuttu nyt myös joulun ja talven kukista; Kukkia myös askarrellaan ryhmässä. Joulukukista valittavana on; Amarylis, joulutähti sekä hyasintti.

VK 57 21.-25.11.2022

Maanantaina seikkailujen eskarin tarina toteutettiin pienen draama/esityksen kautta. Aiheena Topi siilin rikkoutunut lelu. Lasten kanssa pohdittiin miten tilanteen olisi voinut tehdä toisin ja lapset saivat näytellä tarinan haluamallaan tavalla. Pohdimme myös levotonta ja riehakasta oloa. Mitä keinoja voisi löytyä rauhoittumiseen.

Tiistai: Eskareiden ohjattu kirjasto vierailu; tavoitteena saada kirjasto ja sen käyttö tutuksi lapsille mm. Erinlaisten leikillisten tehtävien kautta. Kirjastokäynnillä ohjattiin miten kirjoja luetaan oikein( pöydän päällä, ei ruokailla samalla tai taiteta kirjoja). kirjasto vierailun lopuksi ryhmään valittiin omavalintainen ja lasta kiinnostava kirja.

Keskiviikkona aloitimme ateljee menetelmänä tutuksi tulleesta itsenäisestä lukemisesta. Eilen valitusta kirjasta kerrottiin tarina omin sanoin. Lapsen kertoma tarina/ sadutus kirjattiin kädentaidoissa valmistettuun kirjanmerkkiin. Kädentaidoissa jatkettiin myös kuvataidekoulussa savitöiden työstämistä. Merihevoset koristeltiin glitteri liimalla ja vietiin esille koulun vitriiniin.
Koulun liikuntasalivuorolla harjoiteltiin pallonkäsittelytaitoja (heittämistä ja pomputtamista sekä koripalloa (lasten toive).

Matematiikassa aiheena oli mittaaminen. Pohdimme kuvien avulla millaisia mittavälineitä on olemassa, millaisissa tilanteissa niitä käytetään ja miksi? Esim. Leipomisessa mitataan tarkasti leivonta-aineet, jotta tulee ”hyvä kakku”! Neuvolassa mitataan paino ja pituus, jotta voidaan seurata omaa kasvua ja kehitystä. Kellosta mitataan aikaa, auton nopeusmittari mittaa nopeutta, kuumemittari näyttää paljonko on kuumetta jne. Katsoimme esimerkkivideon mittaamisesta ja lapset saivat valita huoneesta esineen, jota he käyttivät mittavälineenä. Esim. Mittasimme kuinka monta kynän pituutta mahtuu pöydän mittaan. Lisäksi hyppäsimme pituutta ja mittasimme tuloksia.

Äidinkielessä jumppasimme aivojamme arvoituksilla ja alkuäänteillä. Tutustuimme E-kirjaimeen. Topi-siili toi piiriin e:llä alkavan esineen (euron kolikon). Mitä eurolla voi ostaa? Keksimme yhdessä E-alkuisia sanoja ja harjoittelimme E-kirjaimen oikean kirjoitussuunnan.

Vk 56 14.-18.11.2022

Lastenoikeuksien viikko aloitettiin maanantaina liikuntasalissa. Saliin oli rakennettu Hupsis metsä,erinlaisin tehtäväpistein. Loppurentoutuminen liikunnan jälkeen oli satuhieronta siilin rentoutumispisteessä. Ensimmäinen Tiukun tarina kirje alkoi Hupsismetsästä. Se kertoi Tiukusta ja hänen ystävistään. Mitä tapahtuu, kun metsään ilmestyy yllättäen uusi hahmo. Ulkoilulla kävelimme koulun lähellä olevalle kukkulanpuistolle.

Tiistaina lastenoikeuksien tarina jatkui Tiukun avulla; hän kertoi lisää lasten oikeuksista ja mielipiteen kertomisesta. Harjoittelimme oman mielipiteen kertomista kuvien ja mielipide merkkien avulla. Mielipidemerkit askarreltiin itse.
Keskiviikkona Tiukun kolmannessa tarina kirjeessä kerrottiin miten Fike pääsi turvaan Hupsis metsään, kun Laavakallio purkautui. Lapset piirsivät tulivuoria. Piirtäessään lapset kuuntelivat musiikkia. Keskustelimme miltä musiikki lasten mielestä kuullosti ja millaisia tunteita se nostatti; jännittäviä, surullisia tai ehkä toisille rauhallisia ajatuksia. Pohdimme miltä Fikestä mahtoi aluksi tuntua ja miltä sitten kun Fike pääsi turvaan ystävien luokse. Loppuleikki/tehtävä oli päästä huoneen toiselle puolelle koskematta lattiaan. Aikuisilta sai pyytää apua esim.tuolien siirtelyssä. Leikkihetkellä lapset keksivät, donitsi myymälän kauppa,kotileikkiin.
Torstaina Tiukun tarinakirjeessä puhuttiin tärkeistä asioista;turvasta,tunteista ja turvataidoista. Lapset saivat tuoda ryhmään oman pehmolelun. Iltapäivällä jumpattiinkin ryhmässä pehmolelu/nallejoogaa.
Perjantaina lastenoikeuksien viikon päätöspäivä; Kuuntelimme Tiukun viimeisen kirjeen ja palautimme mieleemme mihin asioihin lapsilla on oikeus. -Olla turvassa. Vastasi heti joku. Kuuntelimme kaksi laulua ja väritimme värityskuvia. Värityskuvista askarreltiin viirit.

VK 55 7.-11.11.22

Maanantaina kädentaidoissa tupsut saivat hassut ilmeet.

Tiistaina Seikkailujen eskarin tarinassa, Topi siili pohti sään mukaista pukeutumista. Mistä tietää, miten on hyvä pukeutua? Asiaa pohdittiin Talvi tulee ihan kohta laulun avulla. Kynä tehtävässä autettiin Mallaa ja Mioa löytämään oikeanlaiset ulkoiluvaatteet. Lisäksi kävimme läpi vaate sanastoa ja puhuimme lämpömittarin toiminnasta.

Keskiviikkona oranssilla pienryhmällä muurahaismatikkaa: enemmän, vähemmän ja yhtä monta. Teimme pieniä tehtäviä magneettien avulla esim. Taululla on 3 auto-magneettia. Laita taululle vähemmän magneetteja. (Lapsi laittaa esim. 2 kukka-magneettia jne.) Kertasimme myös viime viikolla tutuksi tullutta lukumääräkortti-kisaa ja Kilipukki-leikkiä. Raketti-leikissä harjoittelimme tänään lukujonossa peruuttamista 10-0 ja 5-0. Lopuksi teimme aiheeseen liittyviä kynätehtäviä.

Liila pienryhmä ulkoili koulunpihalla kiipeillen ja keinuen. Kävimme myös uudella isolla Ojamon kentällä liikkumassa.
Ruokailun jälkeen siirryimme koulun liikkuntasaliin pelaamaan; ensin harjoiteltiin pallon kuljetusta eri tavoin. Innokkat palloilijat kokeilivat koripallon heittoa koreihin. Sitten pelattiin uusia leikkejä ”kirjainympyrää” sekä hännänryöstöä. Pelasimme myös Tuttua suosikki palloleikkiä nimeltä hirvenmetsästys. Loppurentoutuminen tapahtui omassa tilassa satuhieronnalla. Tarina kertoi siilistä ja tähdistä.

Torstaina molemmilla pienryhmällä oli äidinkieltä/suomenkieltä ja aiheena olivat sanahahmot. Tutkimme tuttuja kauppojen, ravintoloiden ja lelujen nimiä. Lapsista oli hauskaa huomata miten he osasivat ”lukea” Hesburger, Prisma, Lego jne. Topi-Siili esitteli meille ystävänsä Leevi-Lepakon ja harjoittelimme kirjoittamaan L-kirjainta.

Perjantaina oranssi pienryhmä teki Logigo alustalla matematiikan tehtäviä…yhtä monta. Liilalla ryhmällä matikkatuokio, sama aihe kuin keskiviikon pienryhmällä.

Vk 44 31.10-4.11.2022

Aloitimme viikon liikunnalla. Leikimme pimeän salin näyttämöllä lepakko-leikkiä. Taskulampun eli auringon osuessa leikkijöihin piti nopeasti jähmettyä paikoilleen. Toisena leikkinä oli kirjain-rastit. Etsimme eri tyyleillä kulkien (esim. Hyppien, laukaten, varpailla kävellen jne.) värejä ja kirjaimia. Kirjaimen löydyttyä lapsi kertoi aikuiselle mikä sana voisi alkaa tällä kirjaimella. Esim. S niinkuin sauna. Leikki sujui hyvin omatoimisesti, vaikka tehtävä tehtiin itsenäisesti ja ohjeessa oli monta asiaa muistettavana. Hienoa Lastaajat! Ruokailun jälkeen tutustuimme S-kirjaimeen ja teimme kynä harjoituksia. Lisäksi harjoittelimme itsenäistä lukemista ”omassa kuplassa” n. 10 minuuttia. Itsenäisessä lukemisessa lapset katselevat kuvia, etsivät tuttuja kirjaimia tai jos osaavat, lukevat jo omaan tahtiin. Tärkeintä on kirjasta nauttiminen ja oma työskentelyrauha.

Tiistaina laulu/musiikkihetkellä tutustuttiin kahteen uuteen lauluun väri lauluun sekä tehtiin rytmejä rummun lyöjän tahtiin. Toivelauluina oli kaiku sekä syksy laulu soittimilla.

Keskiviikon seikkailujen eskarissa muisteltiin mitä viimeviikolta opittiin; ryhmittelemällä yö ja päivä/ kesä ja talvi sekä maalla,merellä ja ilmassa liikkuvia eläimiä. Uudessa seikkailujen eskari tarinassa aiheena oli tunteet ja suuttuminen. Miltä tuntuu kun haluaa saman asian kuin toinen. Miltä tuntuu jos toinen huutaa. Puhuimme asian sopimisesta ja rauhoittumisen taidoista. Käden taitoja on harjoitettu tupsuilla. Keskiviikkona koko koulussa oli myös sisälle siirtymisen harjoitus. Meillä Lastaajissa harjoittelu oli tarpeellinen ja se sujui hyvin ja onnistuneesti lastenkin mielestä.

Torstaina kädentaidoissa jatkoimme aihetta kodista ja perheestä sekä ihmisen piirtämisestä. Tänään piirsimme isän kuvan. Hienosti lapset muistivat yksityiskohtia kuten hiusten ja silmien värit sekä nimetä kehon osia. Ympyrän piirtämisen ja leikkaamisen harjoitusta tuli ensimmäisessä vaiheessa, kun tehtiin ihmishahmolle pää. Lapset osaavat jo tosi taitavasti piirtää yksityiskohtaisia ja oman näköisiä ihmishahmoja.

Perjantaina tutustuimme matematiikan käsitteisiin: enemmän, vähemmän ja yhtä monta. Vertailimme katseella jonoja ja kasoja, tarkastimme laskemalla. Opettelimme kaksi uutta leikkiä: Lukumääräkortti-kisa ja Kilipukki. Kilipukki-leikin loru menee näin: ”Kili-, kili-pukki, vanha vuohi-ukki. Kuinka monta sarvea, sinulla on tallella?” Perjantai huipentui oman lelun päivään.

Vk 43 24.-28.10.2022

Maanantaina liikuntasali vuoromme peruuntui harmittavasti ja siirtyi keskiviikkoon. Teimme sitten mukavia liikkumisleikkejä omassa ryhmässä; Ensin puhuimme yöstä ja päivästä. Mistä yö ja mistä päivä johtuu? Hienosti eskarista löytyi tietoa, siitä, että maapallo pyörii ympäri hitaasti koko ajan. Asiaa havainnoitiin taskulamppua apuna käyttäen. Leikimme yöeläin-lepakko leikkiä. Siitä lapset innostuivat kovasti. Leikin sääntö oli, että auringon valon osuessa piti lentävän lepakon jähmettyä paikoilleen. Tässä leikissä tarvittiin siis tarkkaa havainnointi kykyä ja nopeaa reagointia ja pysähtymisen taitoa. Lasten toive painista, otettiin huomioon toiminnassa. Tänään harjoittelimme paritehtävänä koppakuoriaisen kääntämistä. Loppurentoutumisessa kuunneltiin aluksi erilaisten pöllöjen huhuilua öisessä metsässä. Tämän jälkeen lyhyt ja hieman jännittäväkin tarina Pomerianian metsästä. Tarinasta opittiin, että nauru on välillä mitä parhainta rohkeuslientä. Naurun taitoa harjoiteltiinkin yhdessä pienien naurujooga harjoitteiden avulla. Seikkailujen eskarien tarinassa syvennyttiin myös yö-ja päiväeläinten elämään. Tutuiksi tulivat meille talvilintuinakin tutut talitintti ja pöllö.

Tiistaina tutustuimme U-kirjaimeen ja harjoittelimme kirjoittamalla oikean kirjoitussuunnan. Kupla-huoneeseen oli ilmestynyt paljon isoja ja pieniä kummituksia, joihin oli kirjoitettu A, I, N, O, U ja S kirjaimia. Etsimme taskulampun valossa kummituksia ja lopuksi lajittelimme ja nimesimme kirjaimet. Luimme taskulampun valossa Purkista nimisen kirjan. Kirja kertoi tunteista.

Keskiviikon vahvuusvaris aiheena sinnikkyys. Vahvuusvariksen tavoin teimme paperilennokit, joihin kirjoitettiin ryhmästä tulleesta ideasta viestit. Mukavat viestit lensivät ilmaan, kun testasimme lennokkien toimivuutta. Kaikki onnistuivat tehtävässä. Lopuksi, pienen tarinan avulla mieliin jäi ajatus siitä, että asioita voi ja kannattaa opetella pienin askelin.

Salissa liikuimme kuvitteellisella autoradalla. Harjoittelimme eri tempoista liikkumista esim. Pomppimista, pikajuoksua, juoksua ja kävelemistä. Teimme nopeita pysähtymisiä ja suunnanvaihdoksia. Tässä leikissä harjoiteltiin myös takaperin kulkemista sekä turvallista ohittamista. Limaklöntti-leikissä harjoiteltiin väistämistä, ryömimistä ja pyörimistä. Lasten toiveina toteutimme Peili-leikin sekä temppuradan.

Torstaina matematiikassa kerrattiin ryhmän lasten nimiä sekä ylä-ja alakäsitteitä hämähäkki-leikin avulla. Hyönteiset: leppäkerttu, muurahainen jne. Pelasimme myös jättimäistä lautapeliä, jonka pelikorttien avulla harjoiteltiin lukumäärien nopeaa tunnistamista.

Perjantaina vietimme eskareiden yhteistä halloween/naamiaisjuhlaa. Juhlaan lapset ja aikuiset olivat pukeutuneet eri tavoin. Ensin hieman tanssittiin Kikattavan kakkiaisen,zombie Zumban ja baby sharkin tahtiin. Kuplahuoneesta löytyi hämärä huone josta etsittiin taskulamppujen avulla noidan kadonneita tavaroita.

Vk 41 10.-14.10.2022

Maanantaina A. Kiven ja kirjallisuuden päivänä tutkimme kirjailijan muotokuvaa ja seitsemän veljestä tarinaa ( lasten kirjallisuuden ja Mauri Kunnaan versiolla). Aiheen innoittamana tarina jatkui ulkona pihaleikin parissa.
Seikkailujen eskari tarinassa satoi ensilumi. Miten se vaikutti metsän eläimiiin tai miten sää vaikuttaa pukeutumiseen, sitä pohdittiin eskarissakin. Askartelimme lämpömittarit. Mittareiden toimintaan tutustutaan vielä lisää eskarivuoden aikana. Arvailimme myös ensilumen ajankohtaa.

Tiistaina lähdimme linja-autolla Laurentius-talon kuvataidekouluun. Kuvataidekoulussa muovattiin punasavesta merihevosia.

Keskiviikkona jatkoimme kädentöitä siili-askartelujen ja keräilypurkkien parissa. Laveerasimme vahaliiduilla tehdyt purkit vesiväreillä. Ennen maalausta puhuimme tunteista ja väreistä sekä kuuntelimme mielikuvia herättävää musiikkia. Esim. Miltä jännittävä musiikki kuulostaa? Mikä tunne siitä voi tulla? Minkä väri sinusta sopii tähän tunnelmaan? Keskiviikon ohjelmaan kuului myös pienryhmän kanssa itsenäistä lukemista ”omassa kuplassa”.

Keskiviikkona salivuoromme peruuntui harmittavasti. Päätimme kuitenkin pitää liikunnan vaihtoehtoisesti ulkona uudella kentällä. Alun harmitus muuttui nopeasti riemuksi ja tekemisen iloksi. Ensin lämmiteltiin nimi leikillä ja sen jälkeen liikuttiin laukaten sivuttain. Viimeiseksi harjoiteltiin uusi leikki nimeltä peikko ja hyönteiset. Leikki oli jokaisesta niin mukava ja sitä leikittiinkin monta kertaa. Hauskaa oli kun saimme yhdessä nauraa mukavalle asialle kentällä.

Loppuviikolla kokeilimme ensimmäistä kertaa pajatyöskentelyä. Pajatyöskentelyssä lapset kiertävät pisteeltä pisteelle ja tekevät itsenäisesti tehtäviä. Tehtävinä oli tähän mennessä käsiteltyjä asioita.

Äidinkielenpaja: kirjaimien tunnistus ja nimeäminen, riimit, alkukirjaimet, A I N O U S, kirjoitussuunnat.
Matematiikanpaja: lukujonot 1-10, yhtäläisyydet-eroavaisuudet, sarjoittaminen, ryhmittely, lukumäärä-numerovastaavuus, hahmottaminen ja saksilla leikkaaminen.

Vk 40 3.-7.10.2020

Maanantaina; Viikko aloitettiin yhdessä koulun liikuntasalissa. Jatkoimme viimeviikolta tuttujen liikuntaleikkien ja pelien parissa. Pelien kertaaminen ja harjoittelu tuotti tulosta. Pelaaminen onnistui nyt sujuvasti. Loppurentoutuminen on tullut hyväksi tavaksi vielä lopuksi päättää reipas liikuntahetki. Matematiikassa laskimme lukujonoja pianon koskettimilla ja laskimme lukumääriä muurahaiskeko-leikin avulla. Leikkiin kuului loru: Kuulin kerran illalla, kellon soivan keolla, paljonko se löi? Lopuksi tunnistimme lukumääriä nopasta koputusleikin avulla.
Tiistaina äidinkielessä ryhmittelimme kulkuneuvoja erilaisiin esim. Maalla, meressä ja ilmassa liikkuviin. Opimme O-kirjaimen ja leikimme yhteisleikkiä, jossa musiikin loppuessa eri kehon osilla piti koskettaa aikuisen kertomaa kirjainta. Esim. Laita olkapää O-kirjaimelle!
Keskiviikkona luimme Kupla-huoneessa kirjan nimeltä Purkissa. Kirja kertoi keräilyharrastuksesta (keräilypurkit), ystävyydestä ja lähdön hetkestä, jolloin ikävä täyttää mielen. Kirjan kuuntelemisen jälkeen jokainen lapsi sai piirtää vahaliiduilla omaan purkin kuvaan mitä haluaisi keräillä.
Torstaina; Seikkailujen eskarissa vietettiin läksiäisiä ja sadonkorjuujuhlaa. Puhuimme ruoista ja ruokien terveellisyydestä. Tutkimme yhdessä päivän ruokalistaa, mitä vitamiineja ruoat sisältävät ja miten vitamiinit vaikuttavat elimistössä. Puhuimme ennakkoluuloista ja siitä miten mieli saattaa muuttua asian suhteen jos rohkaistuu maistamaan/kokeilemaan.
Perjantaina; Liikkuvat pihat-tapahtumassa leikimme yhteisleikkejä ja tasapainoilimme temppuradalla. Käytössä olivat mm. Leikkivarjo, taikurileikki, Nurkka-Jussi, polttopallo ym. Pidimme myös yhteisen mehuhetken. Kiitos kaikille osallistujille!

Vk 39 26.-30.9.2022

Maanantai aloitettiin siili kädentaidoilla. 1/2 ryhmää keräsi syksyn lehtiä ja maalasi siilejä. Maalareiden kanssa mietimme: Mitä sinisestä, punaisesta ja keltaisesta voi sekoittaa? Mitkä asiat ovat aina keltaisia tai aina punaisia? (Esim. maissi ja mansikka) 1/2 ryhmää suunnitteli ja toteutti askartelulla siileille talvipesän syksyisin värein. Askarteluissa käytimme luonnon -sekä kierrätysmateriaaleja. Lapset innostuivat tekemään pesän ympäristöön myös mm.puita.

Tiistaina metsässä äidin/suomenkieltä: Topi-siiliä oli polttanut nokkonen. Opimme uuden kirjaimen, N niinkuin nokkonen. Lahokallion metsän puissa roikkui paljon A, I ja N-kirjaimia sekä näillä kirjaimilla alkavia kuvia. Lasten tehtävänä oli lajitella kirjaimet ja kuvat oikeisiin pusseihin. Tehtävien lomassa söimme myös eväitä ja rakensimme majoja. Näimme myös ihan oikean sammakon.

Keskiviikon jumppahetki oli ensimmäistä kertaa koulun liikuntasalissa. Ryhmä oli riemuissaan asiasta. Harjoiteltava asiat olivat nopea juokseminen, pyöriminen, väistäminen, pysähtyminen ja suunnan muutokset. Näitä asioita harjoiteltiinkin yhdessä polttopallon, hirvenmetsästys pallopelin ja maa-meri-ilma leikin avulla. Lasten aloitteesta maa-meri-ilma leikkiin saatiin lisää liikkumistapoja. Myös kiinnostus puolapuille huomattiin ja tämä huomioitiin toiminnan toteutuksessa. Puolapuilla kokeiltiin kiipeämistä, venyttelyä, roikkumista/pitoa. Kun yhdessä suunnitellaan ja tehdään on tärkeää muistaa yhteiset pelisäännöt. Vähitellen kehittyvää taitoa harjoittelemme vielä usein. Tässä tuokiossa oli lasten arjen osallisuus ja oppimisen into parhaimmillaan.

Tällä viikolla Vahvuusvaris kertoi meille tarinan itsesäätelystä. Tarinassa Indi ilves oli hukannut palapelin palan ja hermostunut kovasti asiasta. Varis auttoi Indi ilvestä rauhoittumaan hengittämisen ja pysähtymisen avulla. Lasten kanssa pohdimme millaisissa tilanteissa itsehillintää tarvitaan. Teemme esikoulussa joka päivä hengitysharjoituksia. Nyt lapset saivat valita oman lempi hengityksensä ja tehdä oman hengityskortin, jonka avulla myös kotona voi harjoitella rauhoittumista ja pysähtymistä.

Torstaina matematiikassa järjesteltiin jonoja ja etsittiin toistuvia sarjoja. Teimme sarjoja muotojen ja magneettinen avulla (esim. ympyrä, ympyrä, kolmio, ympyrä, ympyrä, kolmio) Luimme sarjoja ääneen. Soitimme myös toistuvia sarjoja rytmisoittimilla (rytmikapulat, marakassit ja rytmimunat).
Perjantain aamupiirissä tutustuimme muuttolintu kiurun ja kiurun lauluun. Seikkailujen eskarissa käsiteltiin tunteita suru, ikävä ja pelko. Tarinassa tieto muuttolintu Kaisa Kiurun lähdöstä sai aikaan näitä tunteita. Tutuksi tulleen musiikin kaverukset avulla esitimme itse näitä tunteita. Katsoimme videon eskari lasten peloista. Lopuksi piirrustustehtävän avulla lapsi kertoi asioista jotka pelottavat häntä. Lapsen oma työ tulee näkyville myös lapsen omaan kasvunkansioon.

Vk 38 19.- 23.9.2022

Maanantaina Seikkailujen eskari sadussa aloitettiin tutkimukset salaperäisen äänen selvittämiseksi. Teemana syksyinen luonto. Tänään satua kuunneltiin värityskuvan/kartan avulla. Siihen oli piilotettu vihjeitä mysteerisestä kiljujasta. Mitä asioita vihjeiden avulla selvisikään? Tai mikä oli Alma oravan salaisuus? Pohdimme salaisuutta ja sitä, että mitä se voisi tarkoittaa. Millainen on hyvä salaisuus ja millainen on huono? Milloin on vaikea pitää salaisuutta? Harjoittelimme salaisuuden pitämistä yhteisen salapoliisi leikin avulla. Myöhemmin viikolla salaisuutta harjoiteltiin myös kirja äänestyksessä, jossa omaa valintaa ei voinut heti paljastaa.

Tiistaina matikkamuurahaiset ja aiheena lajittelu/ryhmittely sekä ala- ja yläkäsitteet : Harjoituksena muodostimme erilaisia ryhmiä arjen esineistä. Esim. Ryhmittelimme astioita värien, koon ja käyttötarkoituksen mukaan. Samalla kun lajittelimme tavaroita, harjoittelimme myös ylä- ja alakäsitteitä kuten astiat: haarukat, veitset, lautaset jne. Yhteisleikkinä ”Laiva on lastattu”, jossa myös harjoiteltiin ala- ja yläkäsitteitä. Esim. Laiva on lastattu herkuilla: suklaalla, kakuilla, Fantalla jne.

Keskiviikkona esiopetuksen valokuvauspäivä ja musiikkia. Valokuvauksessa oli hymy herkässä kaikilla, sillä pieni ruskea nalle nauratti kovasti koko ryhmää. Musiikissa tutustuimme uusiin syksyisiin lauluihin. Tutuksi tuli hidas ja nopea rytmi/tahti sekä soittimista kapulat ja triangel. Harjoittelimme äänen käyttöä ja sen säätelyä ”kaiku” laulun avulla.

Torstaina äidinkielessä etsittiin riimipareja kuvakorttien avulla. Tutustuimme I-kirjaimeen ja leikimme liikuntaleikkiä, jossa musiikin pysähtyessä teimme omasta kehosta I- ja A-kirjaimen aikuisen vihjeen mukaan.

Ojamonharjun yhtenäiskoulun teemana oli tällä viikolla lukeminen ja perjantai huipentui koko koulun yhtäaikaisen lukutuntiin. Lastaajissa keskustelimme kotona olleista iltasatukirjoista. Lapset kertoivat millaisessa tilanteessa ja kenen kanssa he olivat lukeneet sadun. Lapset myös kertoivat surullisia, jännittäviä ja iloisia asioita kirjoista. Lopuksi teimme äänestyskopin, jossa lapset saivat itse päättää (ilman tietoa kavereiden valinnasta) haluavatko kuulla tutun kotona olleen kirjan uudestaan vai toisen muiden kotona kiertäneen kirjan. Sitten luimme pienryhmissä kirjat Siilin sadepäivä ja Hys, hiljaa!.

Tällä viikolla myös neljäsluokkalaiset lukivat joka päivä ruokailun jälkeen eskareille. Nämä pienet lukuhetket olivat mukavia ja näin teemme jatkossakin.

Vk 37 12.-16.9.2022

Maanantaina Siilikädentaidot jatkuivat; laulupiirtäen ja massasta muotoillen tai kuivuneen massasiilin maalaamisella. Luontolivestä seurattiin myös siilien elämää. Lapset miettivät jo horrostavien eläinten talvipesäaskarteluita. Viime viikolla pohdimme Seikkailujen eskarin salaperäistä ääntä ja arvuuttelimme kenelle ääni voisi kuulua? Tänään kuuntelimme Luontolivestä eläinten ääniä ja yhdistimme ja äänet oikeisiin eläimiin.
Massasiilien maalaaminen vesiväreillä: Tutustuimme kolmeen pääväriin, punaiseen, siniseen ja keltaiseen. Mitä tapahtuu kun sekoittaa sinistä ja keltaista? (Vihreä) Mitä tapahtuu kun sekoittaa sinistä ja punaista? (Liila) Mitä tapahtuu kun sekoittaa keltaista ja punaista? (Oranssi) Mitä tapahtuu kun sekoitat kaikkia kolmea väriä? (Ruskea) Mietimme minkä värisiä siilit ovat ja mitä värejä lasten pitäisi sekoittaa, jotta siilistä tulee oikean värinen. Samalla opimme uusia sanoja: sivellin, vesivärinappi ja vesiväripaletti. Lastaajat maalasivat tarkasti ja huolellisesti.
Tällä viikolla matematiikan aiheena oli vertailu, luokittelu ja lukujonotaidot. Lukujonotaitoja harjoittelimme ”pianon koskettimien” ja Seikkailujen eskarin Numerolaulun avulla. Lastaajista löytyi paljon lahjakkaita pianisteja! Matikkamuurahaisten tarinassa vertailtiin muurahaisten ja keppien kokoeroja. Myös me vertailimme toisiamme. Etsimme asioita, mitkä meissä on samanlaisia ja mitkä taas erilaisia? Esim. Pitkä tukka/lyhyt tukka, tossut jalassa/ei tossuja. Lopuksi etsimme luokasta pehmeitä, kovia, isoja ja pieniä tavaroita ja vertailimme ja luokittelimme niitä.
Keskiviikkona seikkailujen eskarissa aloitettiin laululla pienen pienet kaverukset. Musiikin aikana (suullinen ja keholliseen ilmaisu)esitettiin eri tunteita, joita on käsitelty myös tarinassa kuten suru, kiukku ja innostus. Jatkoimme myös keskustelua asioista, jotka tuntuvat mukavilta. Päivän aiheena oli mitkä asiat ovat kivoja eskarissa/mitä tykkäät tehdä ? Samalla tutustustuimme toisiimme vielä paremmin. Lopuksi piirrettiin oman perheen kuva.
Torstaina ötökkäsafarilla satoi vettä. Tämä vähän hankaloitti hommaa, mutta tarkkasilmäisimmät onnistuivat löytämään mm.hyttysen, leppäkertun ja hämähäkin. Lisäksi ötökkäkorttien avulla löysimme vihjeitä luonnossa oleilevista ötököistä ja opimme uutta. Tiesitkö esimerkiksi etanoista sen, että ne ovat sekä tyttöjä, että poikia samanaikaisesti.
Perjantaina Topi-siili toi matikkapiiriin pienen tyynyn, jossa oli kuvana A-kirjain. Siilillä oli mukana myös pieni A:n mallineen rakennuspaikka. Tutustuimme A-kirjaimeen kuvakorttien ja yhteisleikin avulla. Lopuksi harjoittelimme kirjoittamaan A-kirjaimen.

Vk 36 7-9.9.2022

Maanantaina ja tiistaina henkilöstön koulutuspäivät, ei eskaria.

Keskiviikkona seikkailujen eskari; eskarimetron lähtölaiturilla kuuluu kumma ääni. Mikähän se on? Yhdessä arvuuteltiin äänen alkuperää.Asia tuo paljon keskustelua, ja nyt on hyvä aika keskustella puheenvuoroista ja yhteisistä pelisäännöistä. Mikä tuntuu, mukavalle ja mikä ei. Tutustuimme puheenvuorotikkujen ja puheenvuoro kiven käyttöön.

Torstaina matematikkamuurahaiset: Aiheena oli sijainti- ja suhdekäsitteet. Tutkimme ja muodostimme erilaisia jonoja. Mietimme missä kohtaa jonoa sijaitsee ensimmäinen, viimeinen ja keskimmäinen. Mikä jonoista on pisin ja mikä lyhyin? Milloin jonot ovat yhtäpitkiä? Mitä tapahtuu, jos käännyt jonossa ympäri. Kuka nyt on ensimmäinen ja kuka viimeinen? Pikkurobotin avulla opettelimme mitä tarkoittaa vaaka- ja pystysuora. Pikkurobotin ohjeen mukaan lapset kokeilivat kehon eri asentoja. esim. Miten käden voi laittaa pysty suoraan? Miten jalan voi laittaa vaakasuoraan. Lopuksi harjoittelimme itsenäistä työskentelyä kuullun ymmärtämisen harjoituksella.

Perjantaina äidinkieli: Myös äidinkielessä teimme kuullun ymmärtämisen harjoituksen, jossa väritettiin ja piirrettiin aikuisen ohjeen mukaan. Tässä harjoituksessa opeteltiin myös työrauhan antamista itselle ja muille sekä omiin taitoihin luottamista. Tehtävä onnistui hienosti!

Ateljee-menetelmän avulla opimme uuden tavan lukea kirjaa: ENNUSTA JA TARKISTA TEKSTISTÄ. Luimme pienryhmissä kirjan nimeltä Uninen kissani. Ennen kuin käänsimme kirjan sivua, ennustimme mitä tarinassa tapahtuu seuraavaksi. Sitten luimme tekstin ja tarkastimme olimmeko oikeassa. Tällä tyylillä oli mukava lukea kirjaa. Lapset arvailivat, käyttivät päättelykykyä sekä mielikuvitusta. Kirjan loppu oli kuitenkin suuri yllätys!

Vk 35 29.8-2.9.22

Maanantaina seikkailujen eskarissa pohdittiin omien muistojen tallentamiseen liittyvää ideaa.

Tiistaina matematiikan aiheena oli erilaiset muodot: kolmio, neliö ja ympyrä. Mitä tarkoittaa kulma ja sivu? Etsimme muotoja luokkahuoneesta, lauloimme Kieli nupun laulun ”Harjoitellaan muotoja” sekä väritimme tarkasti tehtävämonisteesta kaikki kolmiot.

Keskiviikkona TVT-tietoviestintä taidot. Harjoiteltiin Ibadin käyttöä. Miten sammutetaan ja laitetaan päälle. Turvanappula. Valokuvaus ja oman kasvunkansion käyttö sekä täydentäminen.

Torstaina äidinkielen aiheena oli rytmi ja tavutus. Rytmitimme Eskarimetro-laulua, tavutimme oman nimen monella eri tyylillä ja lopuksi hypimme tavutusradalla kuvakorttien sanoja.

Perjantaina oman lelun ja leikin päivä. Aamuinen koko koulun poistumisharjoitus -ja ulkoilu. Siiliin tutustuttiin laulupiirtämällä vahaliituja käyttäen, luontoliven ohjelmassa katsottiin siilin elämää sekä muotoiltiin siili muovailumassaa käyttäen.

Vk 34 22.-26.8.22

Maanantaina Seikkailujen eskari tarinassa tehtiin retki metsään. Puhuimme metsässä ja luonnossa liikkumisen säännöistä ryhmässä ja jokamiehen oikeuksista.

Tiistaina matematiikassa harjoittelimme lukujonotaitoja 1-5 sekä sijainti-ja suhdekäsitteitä esim. Ylä- ja alapuolella, sivulla, keskellä, oikealla, vasemmalla jne. 

Keskiviikkona Ateljee-toimintaa. Kokeilimme ensimmäisen kerran itsenäistä lukemista. Kuvittelimme itsemme saippuakuplan sisälle, jossa on täysin rauhallista ja hyvä olla. Jokainen otti oman lukupaikan ja syventyi kirjan katselemiseen ja lukemiseen noin  5 min. Sitten kello soi ja kokoonnuimme piiriin. Tämä pieni hetki oli molemmilla ryhmillä mahtavaa keskittymistä omaan lukemiseen. Kaikki muu ympärillä unohtui. Hienoa Lastaajat!

Torstaina äidinkielessä aiheena oli oma nimi. Montako kirjainta nimessäni on? Mitä äänteitä nimessäni kuuluu? Kenellä lapsista on pisin nimi? Kenellä lapsista on lyhyin nimi? Tavutimme nimiä taputtamalla, rytmittämällä reisiin, tömistelemällä ja laskemalla tavut sormin. Lopuksi musiikki soi ryhmässä ja leikimme yhteisleikkiä: ”Anteeksi sinulla on minun nimeni!”

Ensimmäinen metsäretki sujui mukavasti eväitä syöden ja ympäristöön tutustuen. Pienen pieni vahvuusvaris ilmestyi metsään lapsia tarkkailemaan. Ihmettelimme yhdessä suuria kiviä ja lapset juoksivat kapeita metsäpolkuja ylös ja alas. Metsässä kuulimme toistuvan kiljuvan äänen.. Ehkä Seikkailujen eskarin tarinoissa selviää mikä se oli kumma se oli?

Vk 33 15.-19.8.2022

Maanantai; Seikkailujen eskarissa tutustuminen jatkuu. Teemana kuvaaminen ja kuvaileminen. Alma orava pyysi Topi siiliä mukaan ensimmäisen päivän perhekuvaansa. Myös lapset pääsevät tekemään perhekuvaa ja piirtämään oman kodin. Yksityiskohtia ja erilaisten rakennusten nimeämistä ja tarkastelua; katto,seinät,ikkunat,ovi, kerrostalo,rivitalo,omakotitalo. Lisäksi pohdimme millainen olen, mitä osaan ja tykkään tehdä sekä mitä asioita haluaisin vielä oppia.
Tiistaina tutustuimme matikkamuurahaisiin (etsimme kuvasta yksityiskohtia), leikimme rakettileikkiä ( harjoittelimme lukujonoa numeroiden 1-5 välillä), kaverin asusteet-leikissä huomioitiin yksityiskohtia ja hahmottamista.
Keskiviikkona tutustuimme Vahvuusvarikseen ja hänen ystäviinsä.
Torstaina luimme kirjan Sammakkoa pelottaa. Luimme kirjan kahdella eri tavalla, ensin tutkimme kuvat ja sitten luimme tekstin. Maanantaina luemme kirjan vielä kolmannen kerran ja silloin lapset saavat itse kertoa tarinan miten he sen muistavat.
Perjantaina askartelimme maitotölkeistä omat kynäkotelot.

Vk 32 To 11.-Pe 12.8.2022

Ensimmäiseen esiopetuspäivään meidät johdatti Seikkailujen eskarin tarina. Tarinassa Alma Orava halusi kuvan ensimmäisestä eskaripäivästä. Myös lapsista otettiin kuva, joka liitetään omaan kasvunkansioon. Tarinan hahmoihin tutustuttiin värityskuvien avulla. Pohdimme hahmojen ulkonäköä. Kertasimme sanoja nimeämällä vaatteita ja värejä. Tarkastelimme yksityiskohtia. Seuraavana päivänä pohdimme miltä minä näytän? Harjoiteltiin ihmisen kehonosia ja niiden nimeämistä ja piirrettiin oma kuva. Lukujonoa ja laskemista harjoitellaan päivittäin akvaariokalojen avulla.-”Kuinka monta kalaa on tänään akvaariossa?” Kalojen lukumäärä kertoo myös käytyjen esiopetuspäivien lukumäärään.