Yhteiskuntaoppi

Yhteiskuntaoppia

Hyvinvointivaltio

Perheitten koko meni pienemmäksi länsimaissa 1900 luvulla ja samalla perheitten merkitys suojana vanhuksille muuttui. Yhteiskunta hoitaa vanhuksia ja muuten sairaita ihmisiä. Elintaso parantuessa alettiin vaurautta ja tuilla, muilla tavoilla. Valtio jota hyvinvointi valtioksi kutsutaan saa hyvän perusturvan kansalaisille. Turvajärjestelmää kehitettiin jo 1800 luvulla sillon säädettiin työsuojeluun liityviä lakeja. Sotien aikana rooli alkoi kasvaa niin että se huomattiin helposti , poikkeusoloissa oli katsottava että raaka-aineita ja energiaa riittää kaikille Osan hyvinvoinnista tuottavat vapaaehtoiset yksilöt, yritykset, hyväntekeväisyysjärjestöt ym. Tämän seikan korostamiseksi käytetään usein termiä.

Käräjäoikeus

Käräjäoikeus ovat Rikos ja riita tapahtumia. Käräjäoikeus on kokoonpano puheenjohtajaa kutsutaan laamanniksi tarkoittaa käräjäoikeudessa viraston päälliköstä käytetty nimitys. Käräjäoikeus käsittelevät monia hakemusasioita rikos käsitellään lautamiehiä vähäisimmät asiat käsittelee yksi käräjätuomari Käräjäoikeus jakaa rangastuksia.
Rikosasiassa käräjäoikeuteen joutuu se, jota syytetään vaikkapa varkaudesta, rattijuopumuksesta, pahoinpitelystä tai muusta rangaistavasta teosta. Rikosasian käsittelyyn liittyy usein uhrin eli asianomistajan vahingonkorvausvaatimus.Hakemusasioita ovat esimerkiksi avioero ja lapsen huollosta päättäminen tai velkajärjestelyasia.

Hovioikeus

Hovioikeus on Suomen ja Ruotsin yleisten tuomioistuinten hierarkiassa toinen oikeusaste, johon asianosainen voi valittaa käräjäoikeuden ratkaisuista.Lisäksi hovioikeus käsittelee ensimmäisenä oikeusasteena valtio- ja maanpetosasioita sekä eräitä virkarikoksia. Hovioikeudet (6) jotkut asianosaiset eivät ole tyytyväisiä käräjäoikeuden päätökseen, niin ne voivat tehdä valituksen viikon kuluessa. Oikeudet valittaa kuuluu asian osaisille kuin myös vastaajallekkin muutosta päätökseen haetaan hovioikeudesta. Suomessa on Turussa,Vaasassa, Helsingissä, Kouvolassa ja Rovaniemessä sekä Kuopiossa. Yleensä hovioikeus päättää hänen tuomion asiakirjojen perusteella joko täysistunnossa tai kolmen eri hovioikeudenneuvoksen tehdyissä jaostoissa asian osaisia kuullaan myös vähäsen joissakin kohdin. Hovioikeus on Suomen oikeusastejärjestelmässä yleinen ylioikeus hovioikeus kuuluvat presidentti Hovioikeus työskentelee ja ostoihin suomen hovioikeudet ovat turun Hovioikeus vaasan hovioikeuden päätehtävänä on vatkaista sielle alioikeudesta vetomalla saatetutrikos ja eräät.

Avioliito

Avioliitto purkautuu puolison kuollessa tai avioerossa ,määrämuodoin vahvistettu kahden ihmisen välisen tiiviin yhteiselämän muoto.
Suomessa avioliittoon voivat mennä mies ja nainen, jotka ovat täyttäneet 18 vuotta ja jotka eivät ole ennestään naimisissa.
Avioliittolain mukaan kukaan ei saa mennä avioliittoon lapsensa, lapsenlapsensa, vanhempiensa tai näiden vanhempien tai muun suoraan ylenevässä ja alenevassa polvessa olevan sukulaisensa kanssa. Myöskään sisarukset tai puolisisarukset eivät saa mennä avioliittoon.
Ennen vihkimistä avioliittoon aikovien on yhdessä pyydettävä avioliiton esteiden tutkintaa. Pyyntö esitetään joko maistraatille tai luterilaiselle taikka ortodoksiselle seurakunnalle, jos suunnitellaan kirkkohäitä.Avioliitto ei vaikuta omaisuuden omistukseen ja puolisot vastaavat itse veloistaan. Puolisolla on kuitenkin avio-oikeus joka oikeuttaa puolison ensimmäiseksi edunsaajaksi omaisuuden jaossa. Avioehtosopimuksessa puolisot voivat sopia, että avioliiton päättyessä heidän omaisuuttaan ei jaeta tasan heidän keskenänsä.Merkittävimmät yhteiskunnalliset vaikutukset ovat aviopuolison elatusvelvollisuus ja oikeus hoitaa toisen asioita toisen ollessa estynyt. Lisäksi puolisolla on oikeus estää omaisuuskauppoja, oikeus leskeneläkkeeseen ja vapautus eräisiin asumissuhteista johtuviin sosiaalitukialennuksiin

Ruotsin hovioikeudet

Hovioikeuksia perustetiin 1600-luvulla käyttämään aiemmin kuninkaalle kuulunutta tuomiovaltaa. Ensimmäinen hovioikeus oli Swean hovioikeus.