Höyrykoneen jälkeen
Höyrykoneen jälkeen
Höyrykoneen jälkeen
Ensimmäisen höyrykoneen keksi kreikkalainen Heron Aleksandrialainen. Ensimmäiset teolliset koneet suunnittelivat Thomas Savery ja Thomas Newcomen vuosina 1698 ja 1712. Vuonna 1784 James Watt keksi höyrykoneen, joka mullisti tehtaiden toiminnan.
Höyrykone toimi hiilestä tai puusta saadun lämpöenergian avulla ja sillä pystyttiin pyörittämään suuria tehtaita. Ennen kaikki oli toiminut lihas- tai vesivoimalla.
Höyryvoima otettiin energianlähteeksi ensimmäisenä tekstiiliteollisuudessa. Englannissa valmistettiin puuvillasta kangasta, jonka saatavuuden varmistivat siirtomaista tuodut puuvillalastit. Puuvillaa kertyi kuitenkin niin paljon, että siitä tuli liikatuotantoa eikä lankateollisuus pystynyt hyödyntämään kaikkea saatavilla olevaa raaka-ainetta.
Höyrykoneen ansiota on siis niin sanottu teollinen vallankumous. Höyrykone mullisti teollisuuuden tehokkuuden. Pystylliin tuottamaan enemmän ja nopeammin, rakentamaan isompia tehtaita ja höyrykoneesta oli hyötyä myös liikenteessä. Höyryjunia ja höyrylaivoja keksittiin. Raaka-aineita ja valmiita tuotteita voitiin nyt kuljettaa entistä pidempiä matkoja. Kansainvälinen kaupankäynti lisääntyi, ja kauppiaat sekä tehtaanomistajat rikastuivat.
1800-luvulla keksittiin sähkö ja sen hyödyntäminen. Se syrjäytti höyrykoneet.