Vuosi 2020-2021

MONO 2020-2021

SUUNNITELMA 

Kirkonkylän koulun monialaisten oppimiskokonaisuuksien viikko (MONO-viikko) hajautetaan luokka-asteiden 2-6 osalta viideksi lukuvuoden aikana käytäväksi teemapäiväksi. Kokonaisuuden kantavana teemana on 
hyvinvointi. Päivät ovat oman opettajan päiviä, lukujärjestykset seuraavat oppilaiden lukujärjestyksiä. Ohjaajia ja kieltenopettajia käytetään tunneilla sen verran, mitä ensimmäisen luokan opetukselta heitä on mahdollista ottaa mukaan. 

Maanantai 21.9.2020 Yhteisvastuu / Yleisurheilu  

Jokainen luokka (2-6) käy urheilukentällä suorittamassa eri yleisuheilulajeja reilun tunnin ajan. Kentällä liikutaan oman luokan kanssa, opettajajohtoisesti ja aikataulun mukaan. Tuon reilun tunnin lisäksi oppilaat osallistuvat kentällä 15-30 min ajan Unicef-kävelyyn, jolla kukin voi halutessaan kerätä varoja ikätovereilleen Myanmarissa. 

Liikkumisen lisäksi päivän muut oppitunnit kietoutuvat teemaltaan toisten auttamiseen ja siihen, miten muiden huomioonottaminen parantaa sekä omaa, että yhteisön hyvinvointia. Valmista materiaalia löytyy Unicefin sivuilta ja koska tämä ensimmäinen mono-päivä tulee näin nopeasti, niin suunnitteluvastuuta ei voi sysätä luokka-asteille, vaan liikuntaryhmältä tulee 1-3 tunti-ideaa luokka-asteille.  

Tiistai 6.10.2020 Henkinen hyvinvointi / Luontoliikunta 

Päivän aikana luokka käy vaeltamassa/suunnistamassa tai pyöräretkellä lähimaastoissa, johon on valmiiksi suunniteltu valmiita reittejä kartoille. 

Luokka-asteet suunnittelevat oppilaiden kehitystasolle sopivia oppitunteja, jotka painottuvat siihen kuinka omasta henkisestä hyvinvoinnista voi pitää huolta ja kuinka fyysinen kunto ja luonnossa oleminen linkittyvät siihen. 

Keskiviikko 20.1.2021 Lepo ja rentoutuminen / Lumirieha 

Päivän aikana luokat käyvät rakentamassa pihan lumimassoista mieleisiään kokonaisuuksia. Toisten rakennelmia ei saa rikkoa, mutta niitä saa käyttää jos ne ovat vaikkapa liukumäkiä tai linnoituksia. Oppilaat voivat tuoda kotoaan rakennusvälineitä. Koska olemme säiden armoilla, niin alkuviikosta voidaan vielä säätää sitä, mitä on mahdollista tehdä. 

Tunneilla opiskellaan sitä, miten tärkeää lepääminen on ihmiselle. Mietitään mitä lepo on, mitä rentoutuminen on. Tehdään rentoutumisharjoituksia ja mietitään voiko koulussa pitää lepohetkiä, jos väsyttää. Suunnittelu luokka-asteittain. 

Torstai 18.2.2021 Ravinto / Hiihto ja luistelu 

Riippuen olosuhteista, oppilaat pääsevät luistelemaan ja/tai hiihtämään tunniksi tai kahdeksi, aikataulutetusti. 

Tunneille mietitään ravinnon merkitystä omaan hyvinvointiin. Ylemmillä luokilla voidaan jopa sivuta valintojemme merkitystä luonnon hyvinvointiin, jos se luontevalta tuntuu. Suunnittelu luokka-asteittain, ulkoilujen aikataulutus liikuntaryhmältä. 

Perjantai 23.4.2021 Ystävyys ja sosiaalisuus / Palloilu 

Koulujen kentät on varattu meidän käyttöömme. Pelataan tuttuja joukkuepelejä rinnakkaisluokkia vastaan aikataulujen mukaisesti. 

Tunneilla teemana ystävyys. Millaiset asiat ystävyydessä ovat tärkeitä? Mitä kaverilta saa odottaa, mitä ei? Suunnittelu luokka-asteittain, ulkoilujen aikataulutus liikuntaryhmältä. 

MONO-Viikko 2020-2021 

Kirkonkylän koulun monialaisten oppimiskokonaisuuksien viikko (MONO-viikko) hajautetaan tänä lukuvuonna luokka-asteiden 2-6 osalta viideksi lukuvuoden aikana käytäväksi teemapäiväksi. Kokonaisuuden kantavana teemana on hyvinvointi.  

 

ARVIOINTI

Maanantai 21.9.2020 Yhteisvastuu / Yleisurheilu 

Päivän oppitunnit kietoutuvat teemaltaan toisten auttamiseen ja siihen, miten muiden
huomioonot
taminen parantaa sekä omaa että yhteisön hyvinvointia. Jokainen luokka (2-6) käy urheilukentällä suorittamassa eri yleisurheilulajeja reilun tunnin ajan. Kentällä liikutaan oman luokan kanssa, opettajajohtoisesti ja aikataulun mukaan. Tuon reilun tunnin lisäksi oppilaat osallistuvat kentällä 15-30 min ajan Unicef-kävelyyn, jolla kukin voi halutessaan kerätä varoja ikätovereilleen Myanmarissa. 

Palaute päivästä: Aihe oli oppilaita motivoiva. Oppilaat innostuivat aiheesta ja Unicefin materiaali oli hyvä opetuskäyttöön. Oppilaille tuli halu auttaa Myanmarin lapsia. Aihe herätti myös paljon keskustelua luokissa. Oppilaat olivat aktiivisia keskusteluissa ja halusivat myös lisää tietoa. Päivä sujui erittäin hyvin sekä ilmat suosivat tapahtumaa. 

Erityiskiitos Jarmo Puttoselle organisoinnista. 

 
Tiistai 6.10.2020 Henkinen hyvinvointi / Luontoliikunta 

“Mistä tulee hyvä mieli?” Tämä lause muodostui myös suunnistusrastien kirjaimista, kunhan ensin oppilaat saivat ryhmänä järjestettyä kirjaimet oikeaan järjestykseen. 
















Kuvataiteessa teimme “Mielenterveyden käden”, minkä kautta pohdimme, miten voimme vaikuttaa hyvään mieleen ja hyvään oloon. Tätä
 työtä jatkamme edelleen tulevissa Mono-päivissä. 

Toisen MONO-päivän aiheena oli henkinen hyvinvointi ja luontoliikunta. Oppitunneilla mietimme ainakin sitä

Oppilaiden palaute: “MONO-päivä oli hyvä. Oli mukava suunnistaa pienissä ryhmissä.” Mielenterveysasioita oli oppilaiden mielestä ihan kiinnostava pohtia. 

“Oman käden piirtäminen ja työn värittäminen oli mukavaa.” 

“Päivästä jäi muistiin toisen huomioonottaminen ja aamupalan tärkeys.” 

 

Keskiviikko 20.1.2021 Lepo ja rentoutuminen / Lumirieha 

Levon ja rentoutumisen merkitystä käytiin keskustellen läpi eri tavoin eri luokissa. Pohdittiin ja keskusteltiin mm. mitkä asiat saavat/auttavat rentoutumaan. Aiheita kerättiin taululle ja liikunta ja ulkoilu näkyivät useissa oppilaiden vastauksissa. 

Muutamissa luokissa käytiin läpi sitä, mikä on levon merkitys, ja mikä vaikuttaa hyvään uneen sekä millaisia nukkumaanmenotapoja on olemassa. Osassa luokista askarreltiin ja piirrettiin mm. oma sänky, lempilakanat ja unikaveri yms.  

Mietittiin myös, miten pieniä lepohetkiä eli mikrotaukoja voi ottaa koulun arjessa. Esim. välitunnit, liikuntatunnit, vessakäynnit ja ruokailu todettiin tällaisiksi. Luokissa pidettiin lepohetkiä ja rentoutusharjoituksia. Useissa luokissa oppilaat olivat saaneet ottaa mukaan tyynyn, viltin villasukat ja esim. pehmolelun. Jotkut ryhmät kävivät viettämässä lepotunnin mattosalissa omien peittojen ja tyynyjen sekä kirjaston kirjojen parissa. 

Lumiriehaa viettiin usean luokan voimin Sydän-Laukaan koulun liukumäessä ja osa luokista laski mäkeä BMX-radalla. Muutamat luokat tekivät hiihtoretken ja osa kokeili lumijoogaa. 

MONO-päivä koettiin aivan loistavaksi ja tällaiselle rentoutumiselle olisi varmasti tarvetta jatkossakin. Osa oppilaista oli jopa nukahtanut rentoutumisen aikana!  

 

Torstai 25.2.2021 Ravinto / Hiihto ja luistelu 

5. luokkien monoa: Muutamissa luokissa jokainen oppilas suunnitteli ennakkotehtävänä terveellisen ja eettisesti hyvistä valinnoista koostuvanpäivän ruokalistan, jotka esiteltiin luokissa. Ruokalistan suunnittelussa hyödynnettiin vastikään ympäristöopissakäytyä ravintojaksoa ja oppilaita kannustettiin ottamaan selvää valitsemiensa ruoka-aineiden alkuperästä ja tuotantotavasta. Monissa töissä korostuikin kotimaisuus ja lähituottajien hyödyntäminen. Osassa luokista askarreltiin malliannos ennalta suunnitellun ruokalistan mukaisesti Kokkisota-hengessä. Ruoka-annoksista tehtiin myös kauppalista. Matematiikan tunnilla laskettiin desimaaliluvuilla, kuinka paljon ruokaostokset maksoivat valmistettavaan ateriaan. Luokat jaettiin luistelu- ja hiihtoryhmiin, jotka kävivät opettajan johdolla suorittamassa vuorollaan omat liikunta-aktiviteettinsa.  









Perjantai 30.4.2021 Ystävyys ja sosiaalisuus / Palloilu
 

Kentille oli varattu jokaiselle luokalle palloiluaikoja, ja siellä pelattiin erilaisia pallopelejä kuten kuningaspalloa, pesäpalloa, pesäpallon pienpelejä, jalkapalloa jne. sekä erilaisia pieniä joukkuekisoja. Vähän viileähköstä säästä huolimatta ulkoilut onnistuivat hyvin poutapäivänä.  

Luokissa käsiteltiin ystävyyttä ja yhteishenkeä eri tavoin leikkien, keskustellen, draamaillen, musisoiden jne. Samalle päivälle osui myös vappuaaton vietto, ja oppilaskunta oli ohjeistanut luokkia pukeutumaan värikkäästi. Väriloisto dokumentoitiin ottamalla yhteiskuva luokittain. Oppilaskunta valitsee näistä myöhemmin koulun värikkäimmän luokan. 

Esimerkkejä luokkien/luokkatasojen toiminnasta: 

YPR 1-3: Lauloimme Ystävyys-laulun, keskustelimme ystävyydestä ja kiusaamisesta/kiusaamisen vastustamisesta + Vettä kengässä -leikki. Valmistimme sanomalehdestä mailan, jolla pomputtelimme ilmapalloja ja puhalsimme saippuakuplia. Vietimme yhden oppilaan synttärit. 
YPR4-9: Puhuimme ystävyydestä ja siitä, millaisia ominaisuuksia hyvällä ystävällä on. Esiin nousivat mm. rehellisyys, auttavaisuus, mukavuus ja kiva leikki- tai pelikaveri. Kävimme ulkona pelaamassa pallolla, tehtävänä kerätä ryhmänä mahdollisimman paljon pisteitä syöttämällä palloa hallitusti luokkakaverille ilman, että se karkaa ohi ringistä. 

5.luokkien monoa: Muutamissa luokissa ystävyyttä käsiteltiin mm. kaveritaitojen kautta. Pohdittiin, mitkä asiat ovat ystävyydessä tärkeitä. Tämän jälkeen pienryhmissä suunniteltiin ystävyys-aiheinen valokuva. Ryhmäläiset muodostivat still-kuvan ystävyydestä, josta otettiin valokuva. Valokuvat tulostettiin, esiteltiin toisille ja pohdittiin kullekin kuvalle sopiva nimi. Osassa luokista tehtiin netistä löytyviä Värinauttien kaveritaito- ja ystävyystehtäviä tehtävärastien muodossa. Matematiikka liitettiin ystävyyden taitoihin prosenttilaskujen, tilastojen ja kuvaajien muodossa. Tutkittiin, kuinka monta ystävää kenelläkin on, kuinka kauan ystäviä on tuntenut, mitä ystävien kanssa tehdään, mitkä asiat ystävyydessä ovat tärkeitä, miten huomioidaan ystävä, jne. Näiden pohjalta laskettiin luokan kaveritaitojen prosenttilukuja ja tehtiin osuuksia kuvaavia kaavioita ja diagrammeja. Äidinkielen tunnilla kirjoitettiin satu ystävyydestä.  

Koko päivässä näkyi lasten ilo, tunnelma oli myönteinen ja rento. Lapset nauttivat erilaisesta ohjelmasta ja toiminnasta. Tässä 2.luokkalaisen tytön mielipiteeseen tiivistyy viimeinen MONO-päivämme: 

“Tämä oli mielestäni paras koulupäivä ikinä!” Tyttö 2.lk 

 

 

  

 

 

 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä