Kielellinen kehitys

5 vuotiaan puhe ja kielelliset taidot

Useita 5-vuotiaita alkavat kiehtoa numerot ja kirjaimet. He oppivat jo kirjoittamaan nimensä. Esineiden laskeminen 5:een, jopa 10:een alkaa onnistua. Lapsesta on usein hauskaa vertailla ja lajitella esineitä niiden ominaisuuksien mukaan tai asettaa niitä suuruusjärjestykseen. Sen sijaan lapsen voi vielä olla vaikea ymmärtää, että kaksi omenan puolikasta on yhtä paljon kuin yksi kokonainen omena, tai että pullataikinaa on saman verran, olipa se leivottu pötköksi tai pullaksi.

Lapsi puhuu entistä selkeämmin ja kieliopillisesti melko oikein. Hän pärjää jo tavallisissa arkipäivän tilanteissa vieraidenkin ihmisten parissa. Yksittäisiä äännevirheitä voi vielä olla, mutta niistä ei tarvitse olla huolissaan, jos puhe on muuten selkeää. Lapsi voi muodostaa kekseliäitä sanoja.

Lapsen on jo helpompi pohtia mielessään joitain sellaisiakin asioita ja ilmiöitä, jotka eivät ole käsin kosketeltavia. Hänen on kuitenkin vaikea ymmärtää abstrakteja kielikuvia, esim. silmiinpistävä on hänestä todennäköisesti jotain mikä oikeasti pistää silmään.

5-vuotias ymmärtää ja osaa käyttää useita käsitteitä, esim. vähän tai paljon, edessä tai takana, nopeasti tai hitaasti. Hän rakastaa satuja ja kertomuksia ja pystyy seuraamaan melko monimutkaista kertomuksen juonta. Lapsi osaa myös itse sepitellä tarinoita ja kertoa kuvista loogisia tapahtumia.

Lapsi hallitsee sanojen taivuttamisen ja lauseen muodostamisen perussäännöt. Joitakin omatekoisia taivutusmuotoja voi vielä puheessa esiintyä. Lapsi tuottaa kertovaa puhetta ja puhe on yleiskielen mukaista. Lapsi hallitsee noin 14 000 sanaa.

Lapsi oivaltaa, että sanat muodostuvat erilaisista äänteistä ja lapsi oppii yhdistämään, poistamaan, lisäämään ja laskemaan äänteitä. Lapsi omaksuu vuorovaikutuksen perustaidot: hän keskittyy kuuntelemaan puhetta ja esittää kysymyksiä kuulemastaan. Lapsi osaa vuorotella ja vastata kysymyksiin.

  • Kun lapsesi haluaa jutella, keskity kuuntelemaan rauhassa.
  • Pelatkaa yhdessä ja leikitelkää kielellä.
  • Miettikää, mitkä sanat tarkoittavat samaa ja mitkä taas ovat vastakohtia.
  • Käyttäkää arjen toimintojen lomassa ajan, paikan ja määrän käsitteitä.
  • Kertokaa vitsejä ja arvoituksia sekä pelatkaa sananselityspelejä.
  • Lukekaa kirjoja, riimitelkää ja miettikää mistä tavuista ja äänteistä sanat muodostuvat.
  • Tutustukaa yhdessä kirjaimiin tuttujen nimien lukemisen ja kirjoittamisen kautta.