Musiikillinen toiminta
Esiopetuksen musiikillinen toiminta on monipuolista ja moniaistista. Sen tavoitteena on vahvistaa lasten kiinnostusta ja omakohtaista suhdetta musiikkiin. Lapsille tarjotaan kokemuksia heidän omista musiikillisista taidoistaan rytmiikan, kuuntelun, laulun, tanssin, liikkeen, soiton ja oman musiikin luomisen avulla. Heidän kanssaan opetellaan lauluja ja tutustutaan eri musiikkityyleihin ja soittimiin. Opetuksen tulee olla luonteeltaan rohkaisevaa ja kannustavaa, jotta erilaisilla musiikillisilla taidoilla ”varustetut” lapset säilyttävät motivaation musiikilliseen tuottamiseen. Musiikilla leikitään, kokeillaan ja improvisoidaan esiopetuspäivän kokonaisuudessa. Musiikillinen toiminta on myös läsnä luonnossa liikkuessa. Parhaimmillaan musiikillinen toiminta aktivoi koko kehoa ja kaikkia aisteja. Lasten kanssa havainnoidaan äänen tasoa, kestoa, voimaa ja sointivärejä (musiikin peruskäsitteet) musiikillisessa toiminnassa. Hiljaisuuden kuuntelu on osa musiikillista toimintaa, koska musiikki alkaa hiljaisuudesta. Opetus tarjoaa lapsille kokemuksia musiikin tekemisestä, yhteisestä ilmaisullisesta ideoinnista, musiikkiesitysten harjoitteluprosesseista sekä turvallisista esiintymistilanteista.
Opetuksessa tutustutaan monipuolisesti suomalaiseen ja eri kulttuurien musiikkiin sekä hyödynnetään paikallista musiikkitarjontaa esimerkiksi Kymi Sinfonietta ja Lasten kulttuuriviikot.
Musiikillinen toiminta jakautuu alla oleviin osa-alueisiin, joiden monipuolista ymmärtämistä avataan sisältöesimerkeillä:
Rytmiikka
sisältöesimerkkejä
- tavu- perus-, sana- ja melodiarytmi (runot, laulut, liike)
- tempo
- tauko
- voimanvaihtelut (hiljaa/voimakkaasti, hiljentyen/voimistuen)
Laulu
sisältöesimerkkejä
- laulamaan rohkaiseminen
- yhdessä laulaminen
- erilaisten laulujen laulaminen
- erilaisten voimanvaihteluiden ja sointivärien (duuri/molli) huomioinen
Soitto
sisältöesimerkkejä
- kehosoittimien käyttö, yhteisen sykkeen löytäminen
- melodia- ja rytmisoittimien käyttö, lapset ideoivat soittamistapoja
- omien soittimien suunnittelu, toteutus ja käyttö (hyödyntäen ympäristöstä löytyviä ”soittimia” ja olemassa olevaa materiaalia)
- oman musiikin tekeminen
Kuuntelu
sisältöesimerkkejä
- keskittynyt kuunteleminen ja rentoutuminen
- kuuntelun käyttö osana toimintaa esim. hiljaisuuden/äänten kuuntelu luonnossa
- eri tyylilajien kuuntelu