- Kysy, onko puheena oleva asia puhekumppanillesi uusi.
- Sano ääneen ja selitä asioita tai toimintatapoja, joiden ajattelet tai joiden hän sanoo olevan vieraita: "meidän opistossa ilmoittautuminen tehdään näin".
- Jos puhekumppanin tausta on kovin erilainen kuin sinun, on todennäköistä, että hän myös tulkitsee tilannetta ja käytöstäsi eri tavoin.
- Siksi on tarpeen sanoa ääneen asioita, jotka saattavat olla Suomessa syntyneelle itsestäänselviä. Selittäminen ei ole epäkohteliasta. Toisesta maasta tulevalle voi olla suuri helpotus, että joku selittää yksinkertaisin sanankääntein, miten hänen tulee tietyssä tilanteessa toimia.
- Kerro tarvittaessa myös, miksi asiat hoidetaan opistossasi tietyllä tavalla. Se selkeyttää ja ohjaa, kun ihmiselle kerrotaan suoraan, miten hänen odotetaan toimivan ja miksi.
- Sinun ei tarvitse niinkään tuntea yksityiskohtaisesti erilaisia kulttuureja. Niitä on valtava määrä, ja jokaisen yksilön versio kulttuuristaan on hiukan erilainen. Jokainen suomalainen on esimerkiksi omaksunut suomalaisesta kulttuurista joitakin tyypillisiä piirteitä, mutta ei niitä kaikkia. Eri suomalaiset ovat omaksuneet erilaisia suomalaisina pidettyjä piirteitä. Ihminen kannattaa aina kohdata yksilönä, eikä minkään tietyn kulttuurin ja siitä olemassa olevien stereotypioiden edustajana. Nykypäivän moninaisessa ja globaalissa yhteiskunnassa on usein mahdotonta arvioida esimerkiksi pelkän ulkonäön perusteella, mikä jonkun henkilön tausta on.
- Tärkeintä on tiedostaa omat tavat toimia, osata kuvata niitä ja uskaltaa kysyä ja keskustella, sen sijaan että yrittäisi yksipuolisesti tulkita toisen osapuolen käytöstä hänen kulttuuritaustaansa vasten.
|