Matematiikka

Matematiikan opettaminen

Kasiluokan geometrian kurssin trigonometrian osuuteen on kuulunut perinteisesti koulun savupiipun korkeuden määrittäminen. Piirtokolmioista on tehty kulmamitta, jolla on määritetty, missä kulmassa savupiippu näkyy mittauspisteestä. Lisäksi on mittanauhalla mitattu mittauspisteen etäisyys savupiipusta, ja näin oppilaat ovat voineet laskea piipun korkeuden. Tästä on tehty raportti paperille tai posteri. Nyt kulman mittaus voidaan tehdä iPadista löytyvällä kulmamittarilla. Lisäksi raportit voidaan kokonaisuudessa tehdä iPadilla ja lähettää opettajalle tarkastettavaksi.

Tämän saman työn voi teettää myös lukion pitkässä ja lyhyessä matikassa geometrian kursseilla lisättynä esim. mahdollisella vapaavalintaisen kohteen korkeuden määrityksellä.

Rauno Pietiläinen

Kursseilla on käytetty Padletia ja Smart Boardin Collaborationia. Molempien käytössä on sama tavoite: saada kommentti tai jonkinlainen vastaus/mielipide jokaiselta opiskelijalta, koska vain osa ja usein samat opiskelijat tohtivat isossa ryhmässä osallistua sanomalla vastauksia tai kommentteja.

Smartilla voi helposti gategorioida vastaukset, mutta Padletiin ei tarvitse Smart-taulua, joka on myös visuaalisempi. Lisäksi Smartilla käytettäessä voi hyödyntää qr-koodia, jonka avulla opiskelijat voivat liittyä seinälle. Tähän ei tarvita edes tablettitietokonetta vaan kännykkäkin riittää. Erityisen hyvä matematiikan opiskelun näkökulmasta on se, kun myös kuvia voi lähettää eli opiskelija voi kuvata vihkostaan yhtälön ratkaisun ja lähettää sen kaikkien nähtäväksi taululle.

Tällainen tekeminen on osa oppituntia, esimerkiksi edellisen tunnin asian kertaamisen osuus tai johdattelu, kun opettaja haluaa opiskelijoilta luovia ideoita, joista voi lähteä kehittelemään tunnin uutta asiaa. Myös epäselviksi jääneet asiat on helppo koota tällä tavalla. Harjoittelijoille pidettävässä opintopiirissä on käytetty samoja menetelmiä, jolloin ne ovat tulleet kokeilun kautta heille tutuiksi.

Elina Kuula

9.-luokkalaisten matematiikassa funktiot-kurssilla on kokeiltu piirtää funktioiden kuvaajia käsin piirtämisen lisäksi myös iPadin Quick Graph -sovelluksella. Oppilaat kokivat sen havainnollistavaksi ja mukavammaksi kuin käsin piirtämisen, sillä käsin esimerkiksi paraabelin piirtäminen on aluksi oppilaalle kovin työlästä. Lisäksi yksi etu oli se, että kuvaajia pystyy iPadilla zoomaamaan lähemmäs ja kauemmas niin paljon kuin haluaa, jolloin oppilaat ymmärtävät paremmin, että funktion kuvaaja ei ole vain viivan pätkä paperilla, vaan kurssilla käsiteltävät ensimmäisen ja toisen asteen funktioiden kuvaajat jatkuvat äärettömyyksiin, ellei sitten funktion määrittelyjoukkoa tehtävänannossa jotenkin rajata.

Marika Vuorela