Job shadowing Maldegem 21.-27.1.2024

Matkapäiväkirja Belgiasta

Kirjoittajana reissukolmikko Taina, Riitta ja Anni.

Sunnuntai 21.1.

Saavuimme aamulla Brysselin lentokentälle, jossa meitä oli vastassa paikallinen Erasmus-vastaava Evy. Siirryimme junalla Brysselin keskustaan ja kiertelimme Evyn johdolla kaupungilla. Näimme paljon kauniita hallinnollisia rakennuksia, talvisia puistoja ja veikeitä patsaita. Lounaaksi nautimme paikallisia simpukoita ja ranskalaisia. 

















Kuuluisa turistinähtävyys Manneken Pis.


Simpukat tarjoiltiin suoraan kattilasta.

Iltapäivällä matka jatkui junalla Bryggeen, jossa majoitumme tulevan viikon ajan Hotel Jacobsissa. Historiallisen kaupungin sokkeloiset kujat hämmensivät ensimmäisen illan hämärässä, mutta onneksi Google Maps auttoi navigoinnissa takaisin hotellille.

maanantai 22.1.

Matkustimme aamulla bussilla Maldegeniin, jossa Job shadowing koulumme Basisschool De Driesprong sijaitsee.

Koulussa on oppilaita päiväkoti-ikäisistä yläkoululaisiin. Tutustuimme belgialaiseen koulujärjestelmään, koulurakennukseen ja henkilökuntaan. Oppilaat olivat reippaita ja hyvin avoimia.

Koulun ympäristössä oli huomiota herättävät suojatiet. Samanlaisia näkyi paljon myös Brysselissä.




Pääsimme seuraamaan matematiikan ja kirjoittamisen oppitunteja. Meille näytettiin myös, kuinka koodaukseen ja ohjelmointiin tutustuminen aloitetaan jo kaksivuotiaiden lasten kanssa.

Osa koulussa käytettävistä laitteista ja sovelluksista oli meille ennestään tuttuja, esim. BeeBotit. Ihastuimme Snappet-sovellukseen, jota käytettiin luokissa oppimateriaalina kirjojen sijasta. Oppilailla oli iPadit henkilökohtaisessa käytössään neljänneltä luokalta alkaen.


Aamupäivän tunnit klo 12 asti ovat aina matematiikkaa ja äidinkieltä, eli flaamin kieltä. Aamupäivällä oppilailla on 15 minuutin välitunti, jonka jälkeen on aika syödä hedelmävälipala (fruit break). Lounastauko on klo 12, jonka jälkeen koulupäivä jatkuu esim. ympäristöopilla, historialla, tanssilla tai musiikilla. Iltapäivän aikana on vielä uusi 15 minuutin tauko, jonka jälkeen syödään keksi (cookie break). Opettajat opettavat joka lukuvuosi samaa luokka-astetta, joten heidän aineenhallintansa ja materiaaliensa määrä olivat vakuuttavia.

Päiväkoti on osa koulusysteemiä ja pääsimme seuraamaan toimintaa ja opetusta myös siellä. Kengättömästä koulusta lähtöisin olevina meitä ihmetytti, että pienimmät lapset käyttävät ulkokenkiä koko päivän ajan. Syy on se, että kenkien jalkaan laittaminen kestää liian kauan.



tiistai 23.1.

Kaunis auringonnousu

Aamulla suuntasimme jälleen De Driesprongiin. Ensimmäiseksi sulahdimme ekaluokkalaisten sekaan, jotka olivat juuri harjoittelemassa kirjoittamista, lukemista ja laskemista toiminnallisin ja pelillisin menetelmin. Ekaluokkalaiset ovat Belgiassa 6-vuotiaita.

Kiinnitimme huomiota runsaisiin ja monipuolisiin materiaaleihin, joita opettajat olivat valmistaneet osittain itse. Ryhmässä oli n. 40 lasta ja kolme opettajaa. Päivä alkaa aina opetustuokiolla, jonka jälkeen oppilaat työskentelevät tehtävien parissa. Tällä kertaa oppitunti oli jaettu 10 minuutin jaksoihin ja oppilaat kävivät työskentelemässä useammalla pisteellä.

Ekaluokkalaisilla oli käytössään yhteensä neljä iPadia ja jokainen oppilas saa käyttää laitetta viikon aikana kaksi kertaa. Ekaluokkalaiset opiskelevat kirjoittamaan luettavat ja kirjoitettavat kirjaimet, joita voi verrata suomalaisiin pienaakkosiin ja kaunokirjaimiin. 


Seuraavaksi lähdimme ekaluokkalaisten mukana urheiluhallille, jonne kävelimme n. 15 minuuttia. Saimme kävellä käsikädessä innokkaiden ja puheliaiden pikkuoppilaiden kanssa. Belgiassa englantia ei opeteta alakoulussa, joten olimme vaikuttuneita oppilaiden yllättävän hyvästä kielitaidosta. 

Liikuntatunnin rakenne oli yksinkertainen ja oppilaat pelasivat sen ajan sulkapalloa. Loppurauhoittumissessa he tekivät piirin, ja hieroivat toisiaan. Toisella puolella salia oli menossa 2.-luokkalaisten liikuntatunti. He hyödynsivät tunnilla interaktiivista applikaatiota, jossa oppilaat heittelivät palloja älyseinään kerätäkseen pisteitä.


Iltapäivällä kävimme tutustumassa toiseen koulun alaiseen päiväkotiin, De Rakkertjesiin. Siellä keskustelimme Evyn kanssa belgialaisen koulujärjestelmän erityisopetuksesta ja sen toimivuudesta.


Bryggeen saavuttuamme vierailimme suklaamuseossa, Choco Storyssa. Siellä tutustuimme suklaan valmistukseen ja sen historiaan. Tiesittekö, että muinaiset mayat ja atšteekit keksivät kaakaon (joka ei ollut makeaa) ja löytöretkeilijä Hernàn Cortésin ansiosta voimme tänä päivänä nautiskella suklaaherkuista myös täällä Euroopassa? Museoreissu huipentui suklaabuffettiin, jossa sai syödä suklaata niin paljon kuin halusi.

Bryggen historiallinen tori.


keskiviikko 24.1.


Olimme seuraamassa päiväkodin ja kakkosluokkalaisten toiminnallisia ulkotunteja. Päiväkotilaisten tehtävät kehittivät kognitiivisten taitojen lisäksi myös motorisia taitoja. He esimerkiksi noukkivat pinseteillä auringonkukan siemeniä ja yhdistivät lukumäärän kuvaan pyykkipojan avulla. 


Lasten työskennellessä keskustelimme aikuisten kanssa sairauslomista. Belgiassa sairaana olemista ei tueta lähes ollenkaan, joten lapset ja henkilökunta tulevat yleensä sairaana kouluun.

Kaikilla oppilailla on koulua 28 tuntia viikossa. Keskiviikkoisin koulu loppuu aina klo 12, jonka jälkeen päiväkodin henkilökunta joutuu vielä siivoamaan opetustiloja. Siivooja käy tilassa kerran viikossa.

Tokaluokkalaiset lukivat luokassa tasoryhmissä ennen ulkotunnin alkua. Ulkona vuorossa oli matematiikan ja äidinkielen tehtäviä. Oppilaat työskentelivät parin kanssa. Toinen parista kävi lukemassa sanan ja toisen oppilaan piti kirjoittaa sana pieneen tussitauluun. Matikan osuudessa oppilaiden piti ratkaista rahaan liittyviä laskutehtäviä ja lopulta oikeiden vastauksien kirjaimista muodostui virke.


Kaikilta koulun oppilaita loppui koulu klo 11.55 ja pihalla oli vastassa paljon vanhempia ja isovanhempia. Me suuntasimme vapaan iltapäivän johdosta Gentiin, joka on tunnettu keskiaikaisesta linnastaan.



torstai 25.1.

De Driesprongissa vietetään kerran vuodessa isovanhempien päivää, ja iloksemme se sattui juuri vierailumme ajalle. Koulussa oli paljon mummoja ja ukkeja seurailemassa lastenlastensa koulunkäyntiä. 

Osallistuimme etäpalaveriin Evyn ja espanjalaisten kanssa. Espanjalaiset ovat tulossa toukokuussa Suomeen yhdessä belgialaisten kanssa. Suunnittelimme heidän vierailuaan Suomeen. 


Nelosluokkalaiset tekivät matikan ja äidinkielen tehtäviä isovanhempien seuratessa hämmästyneenä heidän kirjatonta digityöskentelyään. Oppilailla on käytössään Snappet-sovellus, jossa he näkevät opetusvideot, tehtävät ja arvioinnit. Opettaja pystyy seuraamaan oppilaiden työskentelyä ja tehtävien onnistumista reaaliajassa. Oppilaat eivät tee kokeita vaan heidän oppimistaan arvioidaan Snappet-edistymisen pohjalta neljä kertaa vuodessa.

Luokassa oli useita isovanhempia vierailemassa. 

Iltapäivällä olimme seuraamassa 5. ja 6. -luokkalaisten historian, ympäristöopin ja yhteiskuntaopin tunteja. Oppilaat työskentelivät sekaryhmissä perinteisten monistetehtävien lisäksi myös toiminnallisesti ja digitaalisia laitteita hyödyntäen. 

Historian pistetyöskentelyssä oppilaat mm. kutoivat ja tutustuivat keskiajan ammatteihin.

Illalla kiertelimme Bruggen viehättävillä pikkukaduilla.



perjantai 26.1.

Viimeinen Job shadowing päivä alkoi kakkosluokkalaisten koodaustunnilla. Oppilaat työskentelivät pisteillä, joissa oli iPadit, tietokoneet tai rakenneltavia pelejä. Ohjelmointi näytti sujuvan näppärästi mm. Osmo-järjestelmällä, joka vaikutti hyvin monipuoliselta ja oppilaita motivoivalta. 

Osmo vaikutti mahtavalta! Punainen lisäosa, joka kiinnitetään iPadiin, toimii kamerana ja tunnistimena mm. yhteensopiville kirjaimille ja numeroille. Opettaja näytti meille myös, kuinka Osmoa voi hyödyntää piirtämisessä.

Neloset viettivät päivän alkuun lukuhetken, jossa opettaja luki ensin yhteistä kirjaa ääneen koko ryhmälle. Sen jälkeen oppilaat lukivat omalla paikallaan omaa kirjaa n. 20 minuutin ajan. Lukemisen tavoitteena oli löytää jotain yhteistä heidän oman ja opettajan kirjan väliltä. Osallistuimme myös nelosten koodaus- ja ohjelmointitunnille, jossa käytettiin erilaisia iPad-sovelluksia ja robotteja. Opettaja Maarten esitteli meille koulun digikalenterin, jossa oli eritelty eri sovellukset ja ohjelmat vuosiluokittain aina päiväkodista lähtien.


Digikalenteri oli suunniteltu niin, että joka lukuvuosi otetaan käyttöön ainakin yksi uusi sovellus. K1-K3 sarakkeet koskevat päiväkoti-ikäisiä.

Päivän lopuksi kävimme vielä seuraamassa kolmos-nelosten ympäristöopin ja historian tunteja. Nämä tunnit olivat perinteisiä opettajajohtoisia. Heillä ei ole kirjoja tai digimateriaalia näihin oppiaineisiin, joten monisteita oli paljon. 

Ennen koululta lähtemistä allekirjoitimme viralliset dokumentit ja saimme todistukset osallistumisestamme. Iltapäivällä kävimme herkuttelemassa belgialaisilla vohveleilla ja iIllalla menimme yhdessä syömään Evyn ja Maartenin kanssa. 




lauantai 27.1.

Matkustuspäivä alkoi junamatkalla Brysseliin, jossa kiertelimme kaupunkia muutaman tunnin ajan. Kävimme tutustumassa Euroopan parlamentin Visitor Centeriin.




Sen jälkeen suuntasimme lentokentälle ja lähdimme kohti koteja.