Tutkitaan vettä

Vesitutkimuksia

Mihin kaikkeen tarvitset vettä? Mitä vesi merkitsee minulle?

Maapallo ja ihminen koostuvat pitkälti vedestä. Ilman vettä ei ole elämää. Elämämme alkaa vedestä, ennen syntymää vietämme yhdeksän kuukautta vedessä. Vastasyntyneestä vettä on yli 90 prosenttia, aikuisestakin 70 prosenttia. Me ihmiset, kuten eläimet ja kasvitkin tarvitsemme vettä. Vesi on elämän eliksiiri, jota ilman emme tule toimeen.

Lisätietoa aiheesta löydät esimerkiksi: http://www.kuntolehti.com/ravinto/vesi/

Tee retki lähiveden äärelle. Haistele, katsele, kuuntele – miltä rannalla olo tuntuu iholla, mielessä, kropassa, mitä kuulet, haistat, näet. Mieti mitä vesistön laineet tai rantatuuli ovat kirjoittaneet rantakiviin, keppeihin, kaislikkoon tai rannan mättäisiin.

Poimi rannalta mukaasi muutama kivi, keppi tai muu luonnonmateriaali, johon voit kirjoittaa spriiliukoisella tussilla tai vahaliidulla mieleesi tulleita sanoja veden merkityksestä. Muodosta kirjoittamistasi sanoista kivien, keppien ja muiden rannan materiaalien mittainen runo, joka kertoo, mitä vesi merkitsee sinulle.

Kuten veden aallot muokkaavat rantoja, sinäkin voit muokata runoa aina uudelleen ja uudelleen. Voitte yhdistää koko luokan materiaalit yhteen ja tehdä yhteisiä runoja tai jatkaa jo kirjoitettuja runoja.

Vesitutkimuksia.

  • arvioikaa veden sameutta, ottakaa vettä kirkkaaseen näytepulloon ja tarkastelkaa sitä valkoista taustaa vasten
  • tutkikaa veden väriä maastossa metri valkolevyn yläpuolella tai luokassa kirkkaassa astiassa valkoista taustaa vasten
  • tutkikaa ph-luiskalla veden happamuutta
  • tehkää vaahtotesti ja luokitelkaa veden vaahtoaminen.

Käyttäkää vesitutkimuksissa tekemiänne havaintoja hyväksi ja työstäkää yhdessä koulun seinälle oma lähivetenne tutkimustulokset erilaisin diagrammein, havainnollistavin kuvin yms.

Tehkää tutkimustuloksista taideteos kollaasitekniikan* keinoin. Miettikää veden sameutta, väriä, vaahtoamista ja liikettä. Käyttäkää erilaisia materiaaleja ja värejä: värikyniä, liituja, vesivärejä, saksia, erilaisia paperilaatuja, kierrätys- ja luonnonmateriaaleja... Värittäkää, maalatkaa, ruiskuttakaa, roiskikaa, rypistäkää, repikää, liimatkaa ja leikatkaa vettä! Sommitelkaa ja kiinnittäkää teoksen yksittäiset osat osaksi kokonaisteosta.

* Kollaasitekniikassa yhdistetään erilaisia materiaaleja samaan teokseen. Siinä voi käyttää lähes mitä tahansa liimattavissa olevaa materiaaleja, kuten luonnonmateriaaleja, kangasta, paperia, pahvia, roinaa ja romua. Lisäksi kollaasiteosta voi työstää piirtäen tai maalaten, raaputtaen tai vaikka painaen.