Taito- ja taideaineiden tehtäviä
Taidekasvatuksellista vesistön tutkimista
Opiskeltaessa koulun ulkopuolisissa ympäristöissä tiedonhankinta on moniaistista.
Liikkuminen on luonnollinen osa retkeä. Lähiympäristössä sijaitseviin kohteisiin mennään kävellen tai pyörällä. Turvallisuus ja sen pohtiminen lasten kanssa on olennainen osa tämänkaltaista työskentelyä. Turvalliseen liikkumiseen, liikennesääntöihin, välineiden ja varusteiden valintaan on kiinnitettävä huomiota, jotta sää ei haittaa ja voidaan siirtyä turvallisesti paikasta toiseen. Pyöräiltäessä tarvitaan pyörä ja kypärä, veneellä liikuttaessa pelastusliivi on puettava päälle pelastusliivi. Paitsi kohteisiin siirryttäessä, myös perillä liikutaan. Erilaiset retkikohteet mahdollistavat monenlaisia liikunnan integraatioita.
Sadan askeleen rantakävely.
Kulje parin kanssa sata askelta.
- Kuuntele. Haistele. Katsele. Mikä sana kuvaa havaintojasi. Kirjoita sana rannalle luonnonmateriaalein.
- Kerää sadan askeleen aikana löytämäsi ei luontoon kuuluvat esineet mukaasi. Kuinka monta löysit? Kootkaa koko luokan löydöistä taideteos. Nimetkää se. Kuvatkaa ja siivotkaa teos kuvauksen jälkeen roskiin.
- Mihin päädyit? Tarkastele päätepisteestä löytyviä kasveja. Tunnista vähintään kolme niistä. Voit myös kuvata ne kännykällä tai kameralla tai piirtää niistä yhden mahdollisimman tarkasti. Yritä kulkea samaa reittiä takaisin ja löytää kolme uutta kasvia matkalta. Tunnista, nimeä ja kuvaa vaikka nekin.
Minä kallioilla.
Kulkekaa vesistön rannalla pienryhmissä. Etsikää paikka, jossa itse viihtyy ja tuntuisi mukavalta heittäytyä selälleen. Kun löytää hyvän paikan, saa kellahtaa selälleen, ottaa sopivan asennon ja tutkia taivaan värejä, pilven muotoja tai rentoutua kuunnellen ympäröiviä ääniä. Piirtäkää vuorotellen toisenne makoilemaan rannalle. Käyttäkää ääriviivojen tekemiseen rannalta löytyviä materiaaleja.
Jätä jälkesi rantahiekkaan.
Piirrä nimimerkkisi, tagisi rantakallioon. Tai mieti millainen voisi olla rantakalliograffiti. Työstä oma graffitisi hiilellä tai luonnonmateriaaleilla. Tai maalaa se sulalla, heinänkorrella tai tikulla ja vedellä rantakallioon.
Luonnonmuotoja.
Rakentakaa pienryhmissä yhteinen kehys neljästä oksasta ja tehkää sen sisään taideteos, jossa tutkitte luonnonmuotoja.
Etsi luonnosta erilaisia muotoja. Kuvaa niitä kameralla tai kännykällä.
Poimi mukaasi yksi tai useampi irrallinen luonnonmateriaali, joka on muodoltaan kiinnostava.
Rakentakaa erilaisista löytämistänne luonnonmateriaaleista ja muodoista taideteos kehykseen.
Keksikää sille nimi ja kuvatkaa se.
Merellisiä ääniä.
Miltä meri kuulostaa? Rannalle on ajelehtinut pulloja. Ne ovat nielaisseet sisäänsä merivettä tai hiekkaa. Osa on tyhjentynyt merimatkan aikana.
Tuokaa jokainen kotoa tyhjä pullo. Täyttäkää se vedellä, hiekalla tai muulla merestä sinne huuhtoutuneella. Kokeilkaa, miten pulloilla saa aikaan erilaisia merellisiä ääniä. Soittakaa pullojen avulla oma merellinen sinfonianne.
Äänittäkää teos kännykällä tai tabletilla.
Lähetä pullopostia.
Pohdi miten eri tavoin ja välinein viestit asioita. Muistele mitä tapoja ja välineitä olet käyttänyt viestimiseen kuluvan päivän aikana ja millaisiin käyttötarkoituksiin mitäkin?
Millaiseen viestimiseen pulloposti sopisi? Miksi? Kenelle lähettäisit sillä viestin? Mitä haluaisit kertoa viestissäsi?
Piirrä tai kirjoita oma viestisi ja laita se pulloon. Voitte laittaa samaan puolloon koko luokan viestit. Miettikää lähetättekö pullopostinne veden vietäväksi, ja jos lähetätte, valitkaa käyttötarkoitukseen sopiva pullo ja lähetyspaikka.
Pullopostia on lähetetty eri aikakausina ja lähetetään yhä. Lähetettyjä posteja myös löytyy aina silloin tällöin. Maailman vanhin löytynyt pulloposti löytyi Itämerestä keväällä 2014: http://www.hs.fi/ulkomaat/a1397094824199
Löydätte netistä myös muita jännittäviä tarinoita pulloposteista ja niiden matkoista, rantautumisista ja löytymisistä.
Still-kuvia
Katsokaa vesistön rannalla edessä avautuvaa maisemaa tai vaihtoehtoisesti taideteosta. Keskustelkaa, mitä maisemassa tai teoksessa tapahtuu tai voisi tapahtua. Luodaan noin viiden hengen ryhmissä still-kuva siitä, mitä nähdään ja mitä mahdollisesti voisi tapahtua. Ryhmät astuvat vuorotellen kuvan eteen ja järjestäytyvät still-kuvaksi. Muut ryhmät toimivat katsojina ja pitävät silmät kiinni sillä aikaan, kun esiintyjät järjestäytyvät patsaaksi.