13.5 Mitä voimme tehdä ilmastomuutoksen hillitsemiseksi?

Ilmastonmuutoksen hidastaminen on meidän kaikkien tehtävä. Muutaman asteen lämpötilan nousu vaikuttaa niin merellä, maalla kuin ilmassakin.

Me kaikki voimme vaikuttaa omalta osaltamme ilmaston hyvinvointiin.

Energian käytön vähentäminen teollisuudessa, liikenteessä, asumisessa ja ruuantuotannossa ovat keinoja hillitä ilmastonmuutosta.


Tuulivoiman käyttö hidastaa ilmastonmuutosta.

Metsien hävittäminen lisää myös ilmastonmuutosta, joten metsiä tulisi käyttää siten, että niiden määrä säilyisi mahdollisimman suurena.


Suomessa kasvihuonekaasujen päästöt ovat kolminkertaiset koko maapallon keskiarvoon verrattuna. Meidän tulisi kuormittaa vähemmän ympäristöä ja suosia ympäristöystävällisiä tuotteita. Teollistuneissa maissa käytetään liikaa energiaa, ostetaan turhia tuotteita ja heitetään ruokaa roskikseen. Kehitysmaissa pystytään elämään monin verroin säästeliäämmin ja ympäristöystävällisemmin.

Ilmastonmuutoksen nopea pysäyttäminen
on mahdotonta, sillä monet ihmisen tuottamat kasvihuonekaasut säilyvät ilmakehässä pitkään. Ilmastonmuutosta voidaan kuitenkin hidastaa monin keinoin erityisesti kansainvälisellä yhteistyöllä. Koska maapallon ilmasto on muuttumassa, on ilmastonmuutokseen myös sopeuduttava.


Tavalliset ihmiset voivat osallistua monin tavoin ilmastonmuutoksen hidastamiseen.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat olleet näkyvissä maapallolla jo melko pitkään, mutta kansainvälisesti päästöjen rajoittamiseen on ryhdytty vasta 2000–luvulla. Erilaisilla kansainvälisillä sopimuksilla pyritäänkin vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä.

Energiantuotannosta peräisin olevat kasvihuonekaasupäästöt muodostavat suuren osan kokonaispäästöistä. Energiankulutuksen vähentäminen ja uusiutuvien energiamuotojen käyttäminen pienentävät kasvihuonekaasupäästöjä. Energiankäytön vähentäminen on energiatehokkuuden päätavoite. Energiatehokkuudella tarkoitetaan tietyn tuotteen valmistamista entistä pienemmällä energiamäärällä, mikä puolestaan vähentää ympäristöpäästöjä.


Joukkoliikenteen käyttö säästää energiaa.

Suomalaisten energiankulutus on muuttumassa ilmastoa säästävään suuntaan. Fossiilisilla polttoaineilla tuotetun energian määrä on vähentynyt. Uusiutuvien energiamuotojen ja ydinvoiman käyttö on yleistynyt energiantuotannossa. Energiankulutusta ovat pienentäneet energiatehokkuuden lisääntyminen teollisuudessa, liikenteessä ja asumisessa.

Rakennuksiin voidaan asentaa lämpöpumppuja ja maalämpöjärjestelmiä. Ympäristöystävällisiä valintoja ovat muun muassa joukkoliikenteen suosiminen ja biopolttoaineiden käytön lisääminen. Tekniikan kehittyminen on parantanut laitteiden (pumput, kompressorit ja moottorit) energiatehokkuutta ja siten myös vähentänyt niiden energiankulutusta.