13.4 Kasvihuonekaasut ja niiden päästölähteet

Kasvihuonekaasu on yhteisnimitys kasvihuoneilmiötä voimistaville kaasuille. Kasvihuonekaasuja ovat muun muassa hiilidioksidi (CO2) ja metaani (CH4).

Kasvihuonekaasujen määrät lisääntyvät ihmisten toiminnan vuoksi. Jokapäiväiset tekemisemme tuottavat valtavasti kasvihuonekaasuja. Kun liikumme autolla paikasta toiseen, tuotamme ravintoa tai lämmitämme asuntoja, syntyy kasvihuonekaasuja.

Hiilidioksidi on merkittävin ihmisen tuottamista kasvihuonekaasuista. Hiilidioksidipäästöjä syntyy, kun poltetaan fossiilisia polttoaineita, kuten maaöljyä, kivihiiltä tai maakaasua. Suuria hiilidioksidin tuottajia ovat esimerkiksi teollisuus, liikenne, energian tuotanto ja kaskeaminen. Metsien hakkuut vähentävät hiilidioksidin poistumista ilmakehästä, sillä vihreät kasvit ottavat ilmasta hiilidioksidia sitoakseen sen fotosynteesissä yhteyttämistuotteisiin.

Metaani on toiseksi merkittävin ihmisen toiminnan lisäämä kasvihuonekaasu. Metaanikaasua muodostuu, kun hiilipitoinen aines (kuten kuolleet kasvin osat) mädäntyy hapettomissa olosuhteissa.

Suomessa metaanipäästöjä tulee esimerkiksi kaatopaikoilta, jätevedenpuhdistuksesta, karjataloudesta ja puukiukaiden lämmityksestä. Tulevaisuudessa metaanipäästöjen määrä kaatopaikoilla tulee lisääntymään, ellei jätemäärän kasvua saada pysäytettyä.


Metaania vapautuu mm. riisipelloilta.