3.7 Jättimäiset kaasuplaneetat


Kaasuplaneetat: Jupiter, Saturnus, Uranus ja Neptunus.

Jupiter
, roomalaisten vastine Zeukselle. Se on aurinkokuntamme suurin planeetta. Se on massaltaan yli kaksikertainen kaikkien planeettojen yhteismassaan verrattuna. Tämän vuoksi se vaikuttaa painovoimallaan monien asteroidien ja komeettojen ratoihin. Se koostuu nestemäisestä vedystä ja heliumista, ja sillä on ohuet renkaat, jotka eivät tosin näy maahan saakka. Sen kiertoaika Auringon ympäri on lähes 12 vuotta, mutta akselinsa ympäri se pyörähtää alle 10 tunnissa. Sillä on 67 tunnettua kuuta.

Saturnus, navoiltaan litistynyt. Se on aurinkokuntamme toiseksi suurin planeetta ja rakenteeltaan Jupiterin kaltainen. Saturnuksen vuosi kestää 29,5 Maan vuotta ja vuorokausi noin 11 tuntia. Lämpötila sen kaasukehässä on alimmillaan -180 astetta. Parhaiten se tunnetaan seitsemästä valtavasta renkaastaan. Galileo Galilei havaitsi ensimmäisen renkaan jo vuonna 1610, ja viimeisin löydettiin 2009. Niiden uskotaan syntyneen komeettojen, kuiden ja meteoriittien törmäyksissä syntyneistä kappaleista. Saturnuksella on yli 80 kuuta.

Uranus, ainoana kreikkalaisen jumalan mukaan nimetty. Vaikka sitä sanotaan jääjättiläiseksi, siellä on nykyään hyvin vähän jäätä. Erikoisin piirre planeetassa on sen pyörähdysakselin suuri kallistuma, lähes 98 astetta. Syynä pidetään sen törmäämistä toisen planeetan kanssa aurinkokuntamme syntyvaiheessa. Sen kiertoaika Auringon ympäri kestää 84 vuotta ja pyörähdys akselin ympäri yli 17 tuntia. Sillä on 9 rengasta ja 27 kuuta ja lämpötila yli 200 astetta pakkasen puolella.

Neptunus, meren jumala. Se on aurinkokuntamme uloin planeetta eikä näy paljain silmin maasta käsin. Etäisyytensä vuoksi se on kylmin planeetta. Sen pintalämpötila on -220 astetta. Sen pinnalta on havaittu aurinkokuntamme suurin tuulennopeus, 2 000 km/h. Planeetan akselin kaltevuus on lähes sama kuin Maassa. Tästä syystä siellä on myös samanlaiset vuodenajat kuin Maassa. Ne kestävät kuitenkin pidempään, koska sen vuosi kestää 164 meidän vuottamme. Vuorokausi kestää planeetalla yli 16 tuntia. Kuita sillä on 14 ja renkaita viisi.