3.6 Kiviplaneetat: yksi on ylitse muiden


Kiviplaneetat: Merkurius, Venus, Maa ja Mars.

Merkurius,
jumalten sanansaattaja. Se on aurinkokuntamme pienin ja lähinnä Aurinkoa oleva planeetta. Tästä syystä sen kiertoaika Auringon ympäri on myös lyhin, 88 vuorokautta. Pyörähtäminen akselinsa ympäri kestää 58 meidän vuorokauttamme. Merkuriuksen ympärillä ei ole kaasukehää. Tästä syystä sen pinta on meteoriittien moukaroima ja sen lämpötilanvaihtelut ovat hurjat. Päivän ja yön lämpöero on lähes 600 astetta (-170–+420 astetta). Sillä ei ole yhtään kuuta.

Venus, rakkauden jumalatar. Planeetan koko ja koostumus muistuttavat Maata. Se on taivaan kirkkain "tähtimäinen" kohde ja se on mahdollista jopa nähdä paljain silmin keskellä päivää. Sen kiertoaika Auringon ympäri on 224 vuorokautta ja pyörähdys akselinsa ympäri 243 vuorokautta. Pintalämpötila on yli lähes 500 astetta. Tämä johtuu sen hiilidioksidipitoisesta kaasukehästä, joka saa aikaan voimakkaan kasvihuonevaikutuksen. Venuksella ei ole yhtään kuuta.

Maa, sininen planeetta. Suurin osa sen pinnasta on nestemäisen veden peitossa, ei höyrynä eikä jäänä. Sillä on ilmakehä ja magneettikenttä, jotka suojelevat sitä avaruuden säteilyltä ja meteoroideilta. Se on ainoa tunnettu planeetta, jolla tiedetään olevan elämää. Kiertoaika Auringon ympäri on 365 vrk ja 6 h. Pyörähdys akselin ympäri kestää 23 h 56 min 4 s. Maanpinnan keskilämpötila on 14 astetta. Maalla on yksi kiertolainen, Kuu.

Mars, punainen planeetta. Väri johtuu sen pinnalla ja ilmakehässä olevasta rautapölystä. Siellä on vettä höyrynä ja jäänä sekä hyvin ohut hiilidioksidipitoinen kaasukehä. Kiertoaika Auringon ympäri kestää 687 vuorokautta ja pyörähdys akselin ympäri hieman kauemmin kuin meillä. Sen pinnan keskilämpötila on - 55 astetta, ja sitä on tutkittu monesti avaruusluotaimilla. Aikanaan planeetalla on ollut laajoja meriä, jotka nykyisin ovat aavikkoina. Vuonna 1976 planeettaa kiertänyt Viking-luotain otti kuvan sen pinnalla sijaitsevista "kasvoista". Marsilla on kaksi kuuta, Phobos ja Deimos.