1.1 Mitä maantiede tutkii?

​Maantiede tutkii erilaisia alueellisia ilmiöitä, jotka liittyvät luonnon ja ihmisen toimintaan. Maantieteilijän tutkimuskohteisiin kuuluu lisäksi luonnon ja ihmisen vuorovaikutteinen suhde. Maantieteilijä voi tutkia vaikkapa maanjäristysten syntyä, tulivuorten ympäristövaikutuksia, kaupunkien kasvua ja tautiepidemioiden leviämistä.

Maantieteilijä haluaa vastauksia erityisesti kysymykseen "miksi?"
  • Miksi ilmasto lämpenee?
  • Miksi kaupungit kasvavat?
  • Miksi maanjäristyksiä esiintyy paljon tietyillä alueilla?
Usein kuvaillaan jonkin tietyn alueen kasvillisuutta, pinnanmuotoja tai asutusta ja samalla vastataan kysymyksiin "missä?" ja "mitä?". Maantieteilijä voi kuvailla esimerkiksi Perun Andien ilmastoa, pinnanmuotoja, kasvillisuutta, eläimistöä ja asutusta sekä näiden muuttumista ajan kuluessa. Tällöin tutkija tulee vastanneeksi kysymykseen miten. Miten ilmasto ja kasvillisuus ovat muuttuneet Perun Andeilla viimeisten vuosikymmenten aikana?

Maantieteellistä tietoa käytetään hyväksi monella tavalla esimerkiksi suunniteltaessa kaupunkien liikenneverkkoja, asuinalueita ja jätehuoltoa.

Maantieteilijöiden tärkeimpiä havainnollistamisen apuvälineitä ovat erilaiset kartat, joilla voidaan esittää erilaisia ilmiöitä alueellisesti. Esimerkiksi maiden väentiheyskartat ilmaisevat asutuksen sijoittumista valtion alueella. Karttojen lisäksi maantieteessä käytetään myös paljon erilaisia kuvia, diagrammeja ja piirroksia tiedon havainnollistamiseen.

  Tutustu yhteen uutiseen (Yle: Triplet)