Kalojen siirto- ja lajittelulaitteet

Johdanto

Kiertovesilaitoksessa kaloja joudutaan siirtämään ja lajittelemaan viikoittain, johtuen läpi vuoden tapahtuvista perkauksista sekä korkeammista kasvatustiheyksistä, joka johtaa epätasaisempaan kasvuun. Kalojen siirrot voidaan toteuttaa joko käsin haaveilla tai koneellisesti pumppaamalla. Aina kun kaloja siirretään tai lajitellaan, tulee kalat paastottaa noin 1 vuorokauden ajan ennen siirtoa. Siirtojen/ lajittelun yhteydessä kaloista otetaan tarkat keskipainot ja siirrettävät kalamassat punnitaan. Tällöin saadaan arvio kalamääristä (kpl).

Kalojen siirrot ja lajittelut käsin
Pienissä laitoksissa, joissa kalamäärät ja massat ovat pieniä (poikaskasvatus) siirrot voidaan toteuttaa käsin haavimalla ja siirtämällä hapetuissa kuljetusastioissa (trukilla /pumppukärryillä). Lajittelut voidaan toteuttaa poikaskaloilla käyttämällä lajittelulaatikoita, joihin voidaan asentaa erikokoisia ritilöitä/ välppiä, joiden läpi pienet kalat tippuvat ja isommat jäävät ritilän päälle. Isompien kalojen lajittelu käsin on hidasta, sillä kalat täytyy silmämääräisesti käsin erotella eri kokoluokkiin.


Kuhanpoikasten haavimista pienessä alkukasvatusaltaassa
Kuva (c) Pekka Marttinen



Lajittelulaatikko poikaskalojen lajitteluun
Kuva (c) Aquacultur DE



Muovinen säiliö kalojen lyhytaikaiseen siirtoon (pumppukärryillä/ trukilla)
Kuva (c) Pekka Marttinen

Kalasiirrot ja lajittelut koneellisesti
Isompia kalamääriä varten tulisi käyttää kalapumppuja, joilla saadaan altaista kalat siirrettyä tehokkaasti. Kaikki kalojen käsittely stressaa kaloja, joten kalojen haavimisessa ja pumppaamisessa tulee minimoida kaikki ylimääräinen kalojen käsittely ja koskeminen.

Kalapumput toimivat niin, että altaaseen sijoitetaan imuputki, jota kautta kalat pumppu pumppaa ne veden kanssa pois altaasta (vakuumipumppu/keskipakopumppu). Mammuttipumppu liikuttaa kaloja imuputkessa ilmapuhalluksen avulla.

Kun kaloja pumpataan, tulee henkilökunnan huolehtia, että pumppausnopeus on sopiva, että kalat eivät vaurioidu, ja että imuputkeen saadaan uuttaa kalaa altaasta (nuotan /väliaidan tms avulla). Laitos voi olla myös suunniteltu niin, että altaan pohjan alla sekä altaiden päällä on kiinteä putkisto, joita voidaan hyödyntää kaloja siirrettäessä pumpuilla.



Vakuumitoiminen kalapumppu
Kuva (c) Faivre





Keskipakotoiminen kalapumppu
Kuva (c) Faivre

Video (Faivre): vakuumikalapumpun toiminta
Video (Faivre): keskipakokalapumpun toiminta

Kaloja siirrättäessä yleensä ne myös lajitellaan kokoerojen tasoittamiseksi. Isompien kalamäärien lajittelut on järkevintä toteuttaa lajittelukoneella. Lajittelukoneet voivat olla ns. rullakoneita, joissa on pitkiä rullia, joiden väliä säätämällä erikokoiset kalat tippuvat eri kohdista lajittelukonetta. Lajittelukoneita on erikokoisille kaloille, 1gr ---> 5 kg.

Koneissa saadaan kolme (tai neljä) eri lajitetta (pienet, keskikokoiset ja suuret kalat) ja lajitteet voidaan johtaa putkia pitkin altaisiin. Lajittelukoneiden käytössä tulee huolehtia, että kalat pumpataan koneeseen tarpeeksi hellävaraisesti ja sopivalla nopeudella, ettei lajittelukone mene tukkoon kaloista. Koneen rullien päälle ei saa tulla kaloja päällekkäin, sillä silloin lajittelutulos on huono. Henkilökunnan tulee huolehtia, että lajittelukoneen vesisuihkut toimivat moitteettomasti. Vesisuihkutus pitää kalat lajittelun aikana kosteina, ja ko. vesi johdetaan lajittelukoneiden ja putkistoihin lajiteltujen kalojen mukana.


Lajittelukone
Kuva (c) Faivre




Lajittelukone
Kuva (c) VAKI


Lajittelukoneen putkiin voidaan asentaa laskurit, jotka laskevat kalojen kpl-määrät, joilla tiedetään lajitellut kalamäärät. Laskureita on myös vaakamallisia, jotka laskevat lajitteiden biomassat. Tällöin saadaan tarkat tiedot lajiteltujen kalojen määrästä, eikä kaloja tarvitse haavia.




Kalalaskuri putkeen
Kuva (c) Aqua Scan


Video (Faivre): kalojen siirto- ja lajittelujärjestelmä
Video (VAKI): kalojen siirto- ja lajittelujärjestelmä