Lisätietoa: Lajikenimen perusteet

Viljelykasvilajikkeiden jalostus ja kasvattaminen ovat kaupallista toimintaa, jota säätelevät monet eri säädökset. Näillä pyritään turvaamaan jalostajan ja osallisten tahojen oikeudet, kuten tekijänoikeuspalkkioihin verrattavissa olevat rojaltit. Tutkimuksen avulla varmistetaan myös, että lajikenimen saava viljelylinjakasvipopulaatio on ominaisuuksiltaan riittävän yhtenäinen, jotta se voi saada luvan omaan lajikenimeensä.

Alla muutama esimerkki lajikkeiden määrittelyyn liittyvistä termeistä ja käytännöistä:

  • Jalostetun peltokasvilajikkeen täytyy olla Suomessa Eviran suorittamissa tarkastuksissa riittävän yhtenäinen, riittävän erottuva muista ja pysyvä. Lajikkeen rekisteröinti Eviran ylläpitämään viralliseen lajikeluetteloon vaatii virallisen kuvauksen tekemistä (DUS-testi).

  • Maatiaiskasvilajikkeen nimeäminen on useimmiten kevyempi prosessi, koska viljelyalat ovat pieniä ja kasveilla ei ole niin suurta kaupallista merkitystä. Maatiaiskasveille riittää virallisesti tunnustettu kuvaus, joka ei vaadi kallista DUS-testiä. Maatiais- ja paikallislajikkeiden kohdalla myös kulttuuriset näkökulmat, kuten perinnehistoria, voi vaikuttaa lajikkeen nimeämisprosessiin. Geneettisen tutkimuksen avulla voidaan varmentaa, onko kyse selvästi muista erottuvasta kasvikannasta, ja tätä tietoa voidaan tarvita tieteellisessä tutkimuksessa esimerkiksi jatkojalostuksen tarpeita varten. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä lajikenimen käyttöön saamisen kannalta.

  • Omenapuiden kohdalla puhutaan kauppalajikkeista, paikallislajikkeista ja vanhoista kauppalajikkeista. Kauppalajikkeet ovat nimensä mukaisesti kaupalliseen ammattiviljelyyn suositeltuja tieteellisesti jalostettuja lajikkeita. Ne voivat olla joko Suomessa tai ulkomailla jalostettuja. Omenapuun paikallislajike on Suomessa siemenestä syntynyt ja pitkään usein tietyllä paikkakunnalla viljelty lajike. Hyväksi havaittu paikallislajike voi olla suosittu kotipuutarhojen puu laajemmallakin alueella, kuten Yläneellä syntynyt ja sieltä kaupalliseen viljelyyn otettu 'Huvitus'-omenalajike. Näiden lisäksi kaupallisesta tuotannosta poistuneita vanhoja ulkomailla jalostettuja kauppalajikkeita viljellään kotipuutarhoissa.

Lajike-sana voi siis tarkoittaa hieman eri asioita asiayhteydestä riippuen.