Millainen kasvigeenivarojen "varasto" oikein on?

Millainen kasvigeenivarojen "varasto" oikein on?

Kasvigeenivarojen varasto ei ole ihan perinteisessä mielessä ymmärrettävä varastorakennus täynnä kasveja. Sen sijaan tämä "varasto" voi olla elävä: maatilalla tai kotipuutarhassa kasvava, geeneiltään arvokas kokoelma erilaisten viljelykasvilajien tai -lajikkeen kantoja, jota hoidetaan ja ylläpidetään siten, että kyseiset kasvit eivät kuole sukupuuttoon vaan säilyvät seuraaville sukupolville. Tällaista kasvigeenivarojen elävää varastoa kutsutaan kenttäkokoelmaksi.


Elina Kiviharju - Luke.jpg


Kuva4  Elina Kiviharju, Luke.jpgKenttäkokoelma voi olla tieteellisen tutkimuksen ja huolellisen arviointityön tuloksena syntynyt kansallinen kenttäkokoelma tai sitten yksityisen kansalaisen omassa kotipuutarhassaan kasvattama viljelylajien/-lajikkeiden kokoelma. Mitä useammassa paikassa ja mitä monipuolisemmin arvokkaina pidettyjä viljelykasvilajeja ja -lajikkeita viljellään, sitä paremmat mahdollisuudet niillä on säilyä käyttökelpoisina seuraavien ihmissukupolvien käyttöön.Kasvigeenivaroja säilytetään myös geenipankeissa. Kasvin kasvupisteistä voidaan ottaa soluja ja laittaa niitä nestemäistä typpeä sisältäviin tankkeihin. Tätä kutsutaan kylmä- eli kryosäilytykseksi. Nestemäinen typpi on hyvin kylmää, noin -196 celsiusastetta. Myös kasvien silmuja voidaan säilöä kryosäilytyksessä.

Lisäksi voidaan säilyttää kasvien siemeniä tai tehdä säilytettävistä kasveista solukkoviljelmiä. Siemenet säilytetään pakastimissa -20 celsiusasteen lämpötilassa. Solukkoviljelmissä kasvien soluja kasvatetaan laboratorio-olosuhteissa kasvatusalustoilla.


Saija Rantala, Luke.jpg

Norjan Huippuvuorilla sijaitsee kasvigeenivarojen varmuusvarasto. Se suojaa ihmiskunnalle tärkeitä kasvigeenivaroja esimerkiksi luonnonkatastrofin tai sotien varalta. Katso englanninkielinen esittelyvideo Huippuvuorten kasvigeenivaroista: The Backup Copy - Kunnskapsfilm on Vimeo

Pohdi yksin tai pareittain:

  1. Miksi kasvigeenivaroja säilytetään sekä kenttäkokoelmissa että geeni- ja siemenpankeissa?
  2. Miksi Huippuvuoret ovat hyvä säilytyspaikka kasvigeenivaroille?
  3. Miksi kasvigeenivarojen säilyttäminen on tärkeää? (Lue myös geenivaraopin sivu "Miksi kasvigeenivaroja suojellaan?"