Matematiikka lyhyt
Lyhyen matematiikan opintojaksot
Lukiossamme opetetaan lyhyen matematiikan pakolliset sekä paikalliset opintojaksot.
Pakolliset opinnot
MAB2 Lausekkeet ja yhtälöt (2 op)
Harjoitellaan yhdistämään matematiikka jokapäiväisen elämän ongelmien ratkaisemiseen ja luottamaan omiin matemaattisiin kykyihin. Lineaarisen riippuvuuden, verrannollisuuden ja toisen asteen polynomifunktion käsitteet. Vahvistetaan yhtälöiden ratkaisemisen taitoja ja opetellaan ratkaisemaan toisen asteen yhtälöitä. Tutustutaan teknisten apuvälineiden käyttöön yhtälöiden ratkaisemisessa.
MAB3 Geometria (2 op)
Opiskelija harjaantuu tekemään havaintoja ja päätelmiä kuvioiden ja kappaleiden geometrisista ominaisuuksista. Opiskelija vahvistaa tasokuvioiden ja kolmiulotteisten kappaleiden kuvien piirtämisen taitojaan ja osaa ratkaista käytännön ongelmia geometriaa hyväksi käyttäen. Harjoitellaan teknisten apuvälineiden hyödyntämistä kuvioiden ja kappaleiden tutkimisessa ja geometriaan liittyvien sovellusongelmien ratkaisussa.
MAB4 Matemaattisia malleja (2 op)
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija näkee reaalimaailman ilmiöissä säännönmukaisuuksia ja riippuvuuksia ja kuvaa niitä matemaattisilla malleilla sekä tottuu arvioimaan mallien hyvyyttä ja käyttökelpoisuutta. Opiskelija tutustuu ennusteiden tekemiseen mallien pohjalta. Harjoitellaan laskinohjelmien ja taulukkolaskinohjelmien hyödyntämistä.
MAB5 Tilastot ja todennäköisyys (2 op)
Tavoitteena on, että opiskelija harjaantuu käsittelemään ja tulkitsemaan tilastollisia aineistoja ja perehtyy todennäköisyyslaskennan perusteisiin. Harjoitellaan teknisten apuvälineiden hyödyntämistä digitaalisessa muodossa olevan datan hakemisessa, käsittelyssä ja tutkimisessa sekä diskreettien jakaumien tunnuslukujen määrittämisessä ja todennäköisyyslaskennassa.
MAB6–MAB7 Talousmatematiikan alkeet + talousmatematiikka (1 op + 1 op)
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija syventää prosenttilaskennan taitojaan, ymmärtää talouselämässä käytettyjä käsitteitä ja kehittää matemaattisia valmiuksiaan oman taloutensa suunnitteluun sekä vahvistaa laskennallista pohjaansa yrittäjyyden ja taloustiedon opiskeluun. Opiskelija osaa soveltaa tilastollisia menetelmiä aineistojen käsittelyyn ja käyttää teknisiä apuvälineitä laskelmien tekemisessä ja yhtälöiden ratkaisemisessa sovellusongelmissa. Sisältyy yhteiseen opintojaksoon TA1 Talousosaaminen.
Valtakunnalliset valinnaiset opinnot
MAB8 Matemaattinen analyysi (2 op)
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija tutkii funktion muutosnopeutta graafisin ja numeerisin menetelmin, ymmärtää derivaatan käsitteen muutosnopeuden mittana ja osaa tutkia polynomifunktion kulkua derivaatan avulla sekä määrittää sovellusten yhteydessä polynomifunktion suurimman ja pienimmän arvon.
MAB9 Tilastolliset ja todennäköisyysjakaumat (2 op)
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija vahvistaa ja monipuolistaa tilastojen käsittelytaitojaan sekä osaa määrittää tilastollisia tunnuslukuja ja todennäköisyyksiä jatkuvien jakaumien avulla. Opiskelija osaa käyttää teknisiä apuvälineitä digitaalisessa muodossa olevan datan hakemisessa, käsittelyssä ja tutkimisessa, todennäköisyysjakauman odotusarvon ja keskihajonnan määrittämisessä, todennäköisyyksien laskemisessa annetun jakauman ja parametrien avulla sekä luottamusvälin laskemisessa.
Paikalliset opinnot
MAB10 Peruskoulumatematiikan kertaus (1 op)
Opiskelija vahvistaa matemaattista osaamistaan ja saa valmiuksia lukion lyhyen matematiikan opintoihin. Tutustutaan lukiomatematiikassa tarvittaviin sähköisiin apuvälineisiin (GeoGebra).
MAB11 Abikertaus (2 op)
Kerrataan lukion lyhyen matematiikan keskeisimpiä asioita. Lisätään valmiuksia ylioppilaskirjoituksiin opiskelijoiden tarpeet huomioiden.