Fysiikka

Fysiikan opintojaksot

Luonnontieteissä eli biologiassa, maantieteessä, fysiikassa ja kemiassa oppilaitos tarjoaa pakollisten opintojen lisäksi valtakunnallisia valinnaisia opintoja yhteensä vähintään 10 opintopisteen verran. Näissä oppiaineissa opiskelija suorittaa kolmessa oppiaineessa pakollisia opintoja vähintään 2 op ja yhdessä vähintään 4 op verran.

Fysiikan pakolliset opinnot FY1-2 (2op) opetetaan lukiossamme yhtenä opintojaksona. Valinnaisia opintoja ei lukiossamme opeteta lähiopetuksena. Voit kysyä opettajalta mahdollisuutta näiden opintojaksojen itsenäiseen suorittamiseen.

Pakolliset opinnot

FY1-FY2 Fysiikka luonnontieteenä + Fysiikka, ympäristö ja yhteiskunta (1 op +1 op)

Perehdytään fysiikan merkitykseen nykyaikana, jatko-opinnoissa ja työelämässä, tutustutaan perusvuorovaikutuksiin, maailmankaikkeuden rakenteisiin ja syntyyn sekä aineen rakenteeseen. Tarkastellaan voimaa liikkeen muutoksen aiheuttajana sekä liikeilmiöitä, tutkimuksia ja mallintamista, myös teknisillä apuvälineillä. Keskeisinä sisältöinä kasvihuoneilmiö, energialajit, energian säilyminen ja muuntuminen.

Valtakunnalliset valinnaiset opinnot

FY3 Energia ja lämpö (2 op)

Tutkitaan termodynaamisia systeemejä, energian siirtymistä systeemien välillä ja energian siirtymisen vaikutuksia. Keskeiset sisällöt liittyvät esimerkiksi energiantuotantoon, ilmastonmuutokseen ja rakentamiseen. Moduuli antaa valmiuksia osallistua ympäristöä ja teknologiaa koskevaan keskusteluun ja päätöksentekoon.

FY4 Voima ja liike (2 op)

Tarkastellaan tasaista ja muuttuvaa liikettä. Perehdytään voimaan olennaisena kappaleiden välisiä vuorovaikutuksia kuvaavana suureena ja siihen, miten Newtonin II lakia käytetään mallinnettaessa voiman vaikutusta liiketilan muutokseen. Energiaa ja liikemäärää tarkastellaan mekaniikan keskeisinä käsitteinä ja säilyvinä suureina.

FY5 Jaksollinen liike ja aallot (2 op)

Syvennetään FY4-opintojaksossa omaksuttuja tietoja ja taitoja. Perehdytään harmoniseen vuorovaikutukseen ja gravitaatiovuorovaikutukseen sekä niiden aiheuttamiin liikeilmiöihin. Tutkitaan ja mallinnetaan ääntä ja ääni-ilmiöitä mekaanisina aaltoliikkeinä. Perehdytään fysiikan merkitykseen lääketieteessä ja musiikissa.

FY6 Sähkö (2 op)

Perehdytään keskeisimpiin sähköistä vuorovaikutusta kuvaaviin malleihin sekä sähköenergian ja sähkötekniikan käsitteisiin. Opiskelija saa perustiedot yksinkertaisten virtapiirien suunnittelusta ja tutkimisesta. Opiskellaan myös sähköturvallisuutta ja tutustutaan sähkötekniikan sovelluksiin.

FY7 Sähkömagnetismi ja valo (2 op)

Perehdytään sähkömagnetismiin ilmiöalueena, jossa sähköiset ja magneettiset vuorovaikutukset esiintyvät rinnakkain. Tutustutaan ajasta riippuviin sähkömagneettisiin ilmiöihin (esim. sähkömagneettinen induktio). Tarkastellaan myös sähkömagneettista säteilyä ja erityisesti sen tutuinta lajia, valoa. Sähkömagnetismiin perustuvien sovellusten tarkastelussa keskitytään niiden merkitykseen yhteiskunnan kehityksen mahdollistajana.

FY8 Aine, säteily ja kvantittuminen (2 op)

Perehdytään kvanttifysiikan käsitteelliseen ja teoreettiseen rakenteeseen sekä niiden kokeelliseen pohjaan. Keskeistä on aineen rakenne ja perusvuorovaikutukset sekä se, miten nämä vaikuttavat aineen ominaisuuksiin. Tarkastelun kohteena ovat myös erilaiset radioaktiiviseen hajoamiseen, ionisoivaan säteilyyn ja kvantittumi-
seen perustuvat teknologiat. Opintojakso antaa näkökulmia fysiikan ja kosmologian kehittymiseen.