Englanti

Englannin opintojaksot

Pakolliset opinnot

ENA1 Opiskelutaidot ja kieli-identiteetin rakentaminen (1 op)

Opintojakson tehtävänä on avata lukion kieltenopiskelun tavoitteita suhteessa jatkuvaan oppimiseen ja tulevaisuuden tarpeisiin muutosten monikielisessä maailmassa. Opiskelija tottuu lukion kieltenopiskeluun, jossa kohdekieltä käytetään mahdollisimman paljon. Tehtävänä on kehittää opiskelijan kielitietoisuutta ja kieli-identiteettiä sekä itse- ja vertaisarviointitaitoja sekä vahvistaa opiskelijan ja ryhmän hyvinvointiosaamista. Sisältyy yhteiseen opintojaksoon KI1 Matkalla kielen osaajaksi ja oppijaksi.

ENA2 Englanti globaalina kielenä (3 op)

Opintojakson tehtävänä on tarkastella englannin kielen aseman kehittymistä lingua francana globaaleissa konteksteissa ja vuorovaikutustilanteissa, joissa englanti ei välttämättä ole kenenkään äidinkieli. Harjoitellaan rakentavaa vuorovaikutusta. Tehtävänä on myös tarkastella, miten kieli ja kielitaito vaikuttavat eettisesti kestävään toimintaan kaikessa viestinnässä.

ENA3 Englannin kieli ja kulttuuri luovan ilmaisun välineenä (2 op)

Opintojakson tehtävänä on syventää kulttuurista ymmärrystä. Tarkastellaan kielten ja kulttuurien moninaisuutta sekä arvoja ja merkityksiä, jotka välittyvät kulttuurin kautta yksilölle ja yhteisölle. Opiskelijaa ohjataan hyödyntämään muita opintoja tai oppimisympäristöjä sekä elämänpiirejään. Sisältyy yhteiseen opintojaksoon KI2 Monikielinen kulttuuri ja kirjallisuus.

ENA4 Englannin kieli vaikuttamisen välineenä (2 op)

Opintojakson tehtävänä on kehittää ajattelu- ja opiskelutaitoja harjoittelemalla kriittisiä luku- ja tiedonhankintataitoja sekä niihin pohjautuvia soveltamisen ja tuottamisen taitoja. Tarkastellaan osallisuuden, aktiivisen toimijuuden ja demokratian rakentumista englannin kielellä kielellisesti, kulttuurisesti ja katsomuksellisesti monimuotoisessa maailmassa.

ENA5 Kestävä tulevaisuus ja tiede (2 op)

Opintojakson tehtävänä on syventää opiskelijan tiedonhankinnan taitoja, erityisesti lähteen luotettavuuden tarkastelun näkökulmasta, ja vahvistaa hänen tekstin tulkitsemisen ja tuottamisen taitojaan. Tehtävänä on myös vahvistaa opiskelijan taitoja esittää kysymyksiä ja etsiä vastauksia tai hahmotella ratkaisuja itsenäisesti ja ryhmän jäsenenä.

ENA6 Englannin kieli jatko-opinnoissa ja työelämässä (2 op)

Opintojakson tehtävänä on syventää opiskelijan käsitystä kielitaidosta työelämätaitona ja sosiaalisena pääomana muuttuvassa maailmassa. Pohditaan jatko-opinto ja urasuunnitelmia sekä työntekoa myös kansainvälisessä kontekstissa.

Valtakunnalliset valinnaiset opinnot

ENA7 Ympäristö ja kestävä elämäntapa (2 op)

Opintojakson tehtävänä on valmistaa opiskelijaa maailmankansalaiseksi, jolla on tietoa, taitoa ja tahtoa osallistua globaaleista ympäristökysymyksistä käytäviin keskusteluihin. Näkökulmat ulottuvat opiskelijan omasta elinpiiristä kansainvälisten organisaatioiden tapoihin käsitellä kestävään elämäntapaan liittyviä kysymyksiä.

ENA8 Viesti ja vaikuta puhuen (2 op)

Opintojakson tehtävänä on harjaannuttaa opiskelijan monipuolista suullista kielitaitoa, jota tarvitaan kansainväliseen toimijuuteen, sekä tarjota opiskelijalle jatkuvan oppimisen välineitä oman suullisen kielitaidon kehittämiseksi. Tehtävänä on myös vahvistaa neuvottelemisen taitoja sekä toisen arvostamista ja huomioon ottamista. Loppukokeena suoritetaan Opetushallituksen valtakunnallinen suullisen kielitaidon koe.

Paikalliset opinnot

ENA9 Starttienglanti (1 op)

Kerrataan keskeisimpiä asioita peruskoulun oppimäärästä kiinnittäen erityistä huomiota kieliopin perusrakenteisiin sekä sanavaraston ylläpitämiseen ja laajentamiseen. Luetaan arki­elämän tilanteisiin liittyviä tekstejä sekä harjoitellaan valmiutta puhua englannin kieltä.

ENA10 (vanha ENA9) Abikertaus (2 op)

Syvennetään kielitaidon eri osa-alueita; luetun- ja kuullunymmärtämistä, erilaisten tekstien tuottamista ja kerrataan kieliopin keskeisiä rakenteita. Valmentaudutaan yo-kokeeseen.

ENA11 English Bible Study Group (2 op)

Luetaan englanninkielistä Raamattua. Käytetään apuna englanninkielisiä raamatunlukuop­paita ja hartauskirjoja. Keskustellaan tekstistä mahdollisimman paljon englanniksi.

Kirjoitelmaohjeet

Katso aiheet kirjasta.

Älä käytä Google-kääntäjää, vaan sanakirjaa!

  • Sanakirjalinkkejä löydät yläsivulta "Englanti"

Tee ensin mind map tms.

Tiedoston nimeäminen:

  • Tallenna tiedosto omalla nimelläsi ja opintojakson koodilla, esim. Meikäläinen Matti ENA1

Tehtävänanto


  • Lue tehtävänanto huolellisesti ja varmista että ymmärrrät sen kokonaan.

Teksti

  • Käytä tekstinkäsittelyohjelmaa, esim. Word (ei Notepad)
  • Fonttikoko 10-13
  • Käytä yhtä tyhjää riviä kappalejaon merkkinä

Merkkimäärä

  • Kirjoita kirjoitelman loppuun merkkimäärä esim. "761 characters". Kirjoita 700-1300 merkkiä. 1300 merkkiä on ehdoton maksimi!

Esimerkkikirjoitelma:
Smith Mary ENA3.docx

Kirjoitelman arvostelu ylioppilaskokeessa:
Kirjoitelman arvostelu syksystä 2023 alkaen.pdf

Muista käyttää sidossanoja ja konjunktioita: