Kemia

Kemian opintojaksot

Luonnontieteissä eli biologiassa, maantieteessä, fysiikassa ja kemiassa oppilaitos tarjoaa pakollisten opintojen lisäksi valtakunnallisia valinnaisia opintoja yhteensä vähintään 10 opintopisteen verran. Näissä oppiaineissa opiskelija suorittaa kolmessa oppiaineessa pakollisia opintoja vähintään 2 op ja yhdessä vähintään 4 op verran.

Kemian pakolliset opinnot KE1-2 (2op) opetetaan lukiossamme yhtenä opintojaksona. Valinnaisia opintoja ei lukiossamme opeteta lähiopetuksena. Voit kysyä opettajalta mahdollisuutta näiden opintojaksojen itsenäiseen suorittamiseen.

Pakolliset opinnot

KE1-2 Kemiaa kaikkialla + kemia ja kestävä tulevaisuus (1 op + 1 op)

Vahvistetaan opiskelijan aiempaa kemian osaamista ja tuodaan näkyväksi kemian merkitystä opiskelijan omassa elämässä. Tutustutaan ainemäärän käsitteeseen. Kokeellisessa työssä harjoitellaan erityisesti turval lista ja huolellista työskentelyä. Syvennetään käsitystä kemiallisista sidoksista ja niiden merkityksestä aineen ominaisuuksille. Kokeellisessa työskentelyssä harjoitellaan erityisesti johtopäätösten tekemistä havainnoista. Opinnoissa tutustutaan myös luonnontieteiden ratkaisuihin
kestävän elämäntavan edistämisessä.

Valtakunnalliset valinnaiset opinnot

KE3 Molekyylit ja mallit (2 op)

Tarkastellaan kemian merkitystä hyvinvoinnin ja terveyden kannalta, mallinnetaan orgaanisten yhdisteiden rakenteita, perehdytään avaruusrakenteeseen ja isomeriaan ja opitaan selittämään orgaanisten yhdisteiden ominaisuuksia rakenteen avulla. Perehdytään työvälineiden käyttöön ja liuosten valmistukseen.

KE4 Kemiallinen reaktio (2 op)

Tarkastellaan erilaisia kemiallisia reaktioita ja niiden merkitystä elinympäristössä. Reaktioiden tarkastelussa edetään havainnoista reaktiotuotteiden päättelyyn ja reaktioyhtälön kirjoittamiseen. Reaktioyhtälöä käytetään myös reaktion kvantitatiivisessa tarkastelussa. Opintojaksossa korostuu kokeellisuus eri muodoissaan sekä tutkimustulosten käsittely, tulkitseminen ja esittäminen.

KE5 Materiaalit ja teknologia (2 op)

Opiskellaan sähkökemian keskeisiä periaatteita ja sovelluksia ja metallien ja polymeerien ominaisuuksia ja käyttöä. Perehdytään hapetuslukuihin, hapetus- ja pelkistysreaktioihin ja luonnontieteellisen tutkimuksen laatimiseen.

KE6 Kemiallinen tasapaino (2 op)

Käsitellään kemiallisen reaktion nopeutta ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Opiskellaan tasapainoreaktioiden kemiaa ja tasapainotilaan vaikuttavia tekijöitä. Käsitellään happojen ja emästen tasapainoreaktioita niin graafisesti kuin laskennallisesti.