Luva - lukioon valmistava koulutus

Selkouutiset

Keskiviikko 20.11.2019 (radio)

Postilakon tilanne

Postilaatikkoja Pääpostin edustalla Helsingissä 18. marraskuutaPostilakon takia kirjeet eivät kulje.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Postilakon neuvottelut ovat jatkuneet. Neuvottelijat etsivät ratkaisua postialan työriitaan. Alalla riidellään esimerkiksi palkoista.

Jos postilakko jatkuu, jatkuvat myös tukilakot. Monien alojen ammattiliitot tukevat Postin työntekijöiden lakkoa. Tukilakot pysäyttävät Postin lähetyksiä maanteillä, rautateillä, satamissa ja lentoasemilla.

Jos postilakko jatkuu vielä ensi viikolla, tukilakkoja tulee lisää. Uudet tukilakot vaikuttavat esimerkiksi ihmisten liikkumiseen.

Maanantaina tukilakko pysäyttää bussit Helsingin seudulla. Monet laivat Helsingin ja Tukholman välillä eivät kulje alkuviikon aikana. Maanantaina tukilakkoja on myös lentoasemilla, esimerkiksi turvatarkastuksen työntekijät voivat keskeyttää työt.

Jos postilakko loppuu, tukilakkoja ei tule.

Postilakko alkoi marraskuun 11. päivä. Lakon takia kirjeet ja paketit kulkevat tosi hitaasti.

Lasten päivä

isä näyttää lapselle kuvakirjaaJokaisella lapsella on oikeus hyvään elämään.Tiina Jutila / Yle

Keskiviikkona on vietetty lasten päivää. Kansainvälinen lasten oikeuksien päivä on monissa maissa marraskuun 20. päivä.

YK eli Yhdistyneet kansakunnat suosittelee, että lasten päivää vietetään kaikissa maissa. YK:n Lapsen oikeuksien sopimus hyväksyttiin tasan 30 vuotta sitten eli marraskuun 20. päivä vuonna 1989.

Lapsen oikeuksien sopimus sanoo, että lapsella on oikeus hyvään elämään, suojeluun ja kehittymiseen.

Suomessa lasten päivä on liputuspäivä. Siksi Suomen lippu on liehunut keskiviikkona eri puolilla Suomea.

Tohtori Google

Nainen läppärin äärellä.Googlesta löytyy pelottavia sairauksia.AOP

Monet etsivät syytä netin avulla, kun he voivat huonosti. "Tohtori Google" ehdottaa kuitenkin usein paljon pahempaa sairautta, kuin ihmisellä oikeasti on.

Amerikkalaisessa tutkimuksessa huomattiin, että melkein puolet googlaajista löysi netistä pahemman sairauden, kuin mitä heillä oli.

Hannu Halila Lääkäriliitosta uskoo, että tilanne on Suomessa sama. Monet jopa tuovat lääkärille papereita, jotka he ovat tulostaneet Googlesta.

Usein ihmiset pelkäävät syöpää, Halila sanoo. Lääkärin tehtävä on poistaa potilaan pelkoja.

Lasten uutiset

Uutisluokkalaiset haastattelemassa meteorologeja ilmastokeskustelussa Pointti-kaupunkifestivaaleillaMyös lapset tarvitsevat omia uutisia.Laura Hyyti / Yle

Yle alkaa tehdä uutisia lapsille. Lasten uutiset tehdään suomeksi ja ruotsiksi.

Tavoite on kertoa tapahtumista tavalla, joka sopii lapsille.

Lasten uutiset alkavat televisiossa syksyllä 2020.

( Yle Selkouutiset | Tuoreimmat uutiset)

Tiistai 19.11.2019 (radio)

Postilakko jatkuu

Heidi Nieminen (vas.) ja Palvelualojen työnantajat Palta ry:n toimitusjohtaja Tuomas Aarto medioiden piirittämänäPAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen ja Palvelualojen työnantajat Palta ry:n toimitusjohtaja Tuomas Aarto. Seppo Samuli / Lehtikuva

Postilakko jatkuu.

Posti- ja logistiikka-alan unioni hylkäsi valtakunnansovittelijan sovintoesityksen. PAU ei hyväksynyt esitystä, koska muun muassa pakettilajittelijoiden työehtosopimuksesta on riitaa.

Posti ei aio perua päätöstä lajittelijoiden siirtämisestä toiseen työehtosopimukseen.

PAU ja Palvelualojen työnantajat Palta jatkavat sovittelua keskiviikkona kello 13.

Lakko alkoi viime maanantaina. Lakossa on noin 9000 työntekijää.

Laiton rajanylitys paljastui itärajalla

Rajapyykit Suomen ja Venjän rajallaRikollisryhmän tarkoitus oli tuoda iranilaisia metsän kautta Suomeen.Kari Saastamoinen / Yle

Rajavartiosto epäilee, että ammattimainen rikollisryhmä on yrittänyt avata laittoman maahantuloreitin. Reitin oli tarkoitus kulkea Venäjältä Suomeen.

Selvitys kertoo, että ryhmän toimintaa johtaa Keski-Euroopasta afganistanilainen henkilö. Hän on tuonut aiemmin iranilaisia ja afgaaneja Turkin ja Kreikan kautta EU:n alueelle.

Ryhmän toiminta paljastui, kun se toi kesäkuussa iranilaisia laittomasti Venäjältä Suomeen. 3 iranilaismiestä käveli kesällä 15 kilometrin matkan Viipurin läheltä metsän läpi Lappeenrannan Ylämaalle.

Rikolliset seurasivat matkaa reaaliajassa älypuhelimella. Miehet saatiin kiinni. Rajavartiosto kertoo, että kyseessä oli koematka.

Suomi valittiin reitiksi, koska iranilaiset pääsevät Venäjälle helposti viisumilla. Suomesta taas voi päästä Keski-Eurooppaan, koska Suomi on Schengen-aueella.

Venäjän rajavartio on tänä vuonna estänyt jo noin 90 iranilaisen laittoman rajanylityksen Suomeen.

Pikkuvauvan uni on tärkeä

Vauva nukkuu pinnasängyssä.Jo pienen vauvan unirytmillä on merkitystä.Simon Denson / AOP

Laaja suomalaistutkimus kertoo, että pikkulasten unirytmissä ja unen laadussa on suurta vaihtelua.

Tutkimuksessa on 1700 perhettä, ja lasten unta seurattiin vauva-ajasta lähtien. Tutkimuspäällikkö Juulia Paavonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta sanoo, että vauvaiän uni on tärkeää lapsen kehitykselle.

Perheet tarvitsevat tukea lasten nukkumiseen jo hyvin varhain ja nykyistä enemmän.

Unirytmiä voidaan tukea arkisilla keinoilla. Niitä ovat esimerkiksi valaistus, päiväunien ajoitus ja säännölliset rutiinit.

Miestenpäivä ei ole vielä virallinen Suomessa

Kuvituskuva, mies ja koira auringonlaskussa.Päivän tarkoituksena on kiinnittää huomiota erityisesti poikien ja miesten hyvinvointiin. Paul Marriot / AOP

Ympäri maailmaa vietetään tänään kansainvälistä miestenpäivää. Suomessa sitä ei vietetä ainakaan virallisesti.

Almanakkatoimistosta kerrotaan, että miesten päivä ei ole Suomessa vielä tarpeeksi vakiintunut eikä se siksi ole kalenterissa.

Miestenpäivä kiinnittää huomiota erityisesti poikien ja miesten terveyteen, sukupuolten tasa-arvoon ja hyvien roolimallien korostamiseen.

( Yle Selkouutiset | Tuoreimmat uutiset)