Luva - lukioon valmistava koulutus

Selkouutiset

Sunnuntai 14.10.2018 (radio)

Poliittiset lakot

Pääministeri Juha Sipilä pääministerin haastattelutunnilla Oulussa 14. lokakuuta.Pääministeri Juha Sipilä tapasi sunnuntaina toimittajia radio-ohjelmassa Pääministerin haastattelutunti.Eeva Riihelä / Lehtikuva

Hallituksen ja ammattiliittojen riita irtisanomislaista jatkuu.

Hallitus on ehdottanut lakia, joka helpottaa työntekijöiden irtisanomista pienissä firmoissa. Ammattiliitot ovat järjestäneet lakkoja lakiehdotusta vastaan. Siksi Suomessa on puhuttu siitä, onko oikein järjestää poliittisia lakkoja.

Pääministeri Juha Sipilä sanoi sunnuntaina, että hän ei halua kieltää poliittisia lakkoja. Sipilä kuitenkin sanoo, että poliittisia lakkoja pitää harkita tarkkaan asiassa, josta eduskunta on tehnyt päätöksen.

Eduskunta äänestää keskiviikkona, luottaako se hallituksen työllisyyspolitiikkaan. Irtisanomislaki on osa hallituksen työllisyyspolitiikkaa. Sipilä toivoo, että lakot irtisanomislakia vastaan loppuvat, jos eduskunta tukee hallitusta.

Berliinin mielenosoitus

Vaihtoehto Saksalle -puolueen puheenjohtaja Alice Weidel puhuu vaalitilaisuudessa.AfD eli Vaihtoehto Saksalle on puolue, joka vastustaa maahanmuuttoa. Berliinin mielenosoituksessa toivottiin erilaista politiikkaa.Andreas Gebert / EPA

Saksan pääkaupungissa Berliinissä oli lauantaina iso mielenosoitus. Mielenosoituksen järjestäjät sanovat, että mukana oli yli 240 000 ihmistä. He osoittivat mieltä rasismia vastaan.

Saksassa äärioikeiston kannatus on noussut. Äärioikeiston puolueet eivät halua maahanmuuttajia Saksaan. Siksi Berliinissä osoitettiin mieltä avoimen Saksan puolesta.

Lääkkeen väri

Kädessä eri värisiä pillereitäMikä näistä tableteista näyttää siltä, että se piristää?AOP

Lääkkeen väri on ihmisille tärkeä. Ihmiset ajattelevat esimerkiksi, että punainen lääke piristää ja sininen lääke nukuttaa. Ajatus voi olla niin voimakas, että se vaikuttaa lääkkeen tehoon.

Ajatuksen voima yllätti tutkija Ilari Sireniuksen. Hän on tutkinut, kuinka toiveet ja ajatukset vaikuttavat siihen, minkä lääkkeen ihminen valitsee.

Sirenius sanoo, että ihminen haluaa usein lääkettä, jonka väri on tuttu. Monen mielestä hyvä yskänlääke on ruskeaa, koska niin on aina ollut. Ja särkylääke toimii hyvin, jos se on valkoista.

Sireniuksen tutkimus kertoo, että järki ei yksin määrää, mitä ostamme apteekista.

Lokakuun lämpöennätys

Näkymä merelle aurinkoisena syyspäivänä Mustikkamaalla Helsingissä 14. lokakuuta.Sunnuntaina lämpöä oli yli 20 astetta.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Sunnuntai oli lämmin päivä. Lämpötila nousi yli 20 asteen monella paikkakunnalla.

Sunnuntaina mitattiin myös uusi lokakuun lämpöennätys. Lokakuun lämpöennätys on nyt 20,9 astetta. Se mitattiin Pohjois-Suomessa, Kokkola-Pietarsaaren lentoasemalla.

Vanha lokakuun lämpöennätys oli vuodelta 1985. Silloin mitattiin 19,4 astetta.

( Yle Selkouutiset | Tuoreimmat uutiset)