Syyspäivät 2019, Vantaa

Tervetuloa BMOL:n syyspäiville Tikkurilaan 16.11.2019!

Biologian ja maantieteen opettajien liiton syyspäivät järjestetään lauantaina 16.11.2019. Paikkana on Tikkurilan lukio Vantaalla hyvien junayhteyksien päässä. Ohjelma löytyy alta (muutokset mahdollisia). Tänä vuonna korostuvat ajankohtaiset aiheet: vuosityöaikakokeilu, peruskoulun päättöarvioinnin kriteerit ja lukion opetussuunnitelma. Ohjelmassa on mukana myös käytännön työpajoja joista osallistuja saa mukaansa ideoita ja toteutustapoja suoraan omille tunneilleen.

Tapahtuma on tarkoitettu BMOL:n jäsenille. Lisätietoa jäsenyydestä sekä liittymisohjeet löydät täältä.

Syyspäivän osallistumishinnat ovat seuraavat:
- BMOL:n jäsenet 60 euroa
- Opiskelijat, eläkeläiset, perhevapaalla olevat ja muut alennettua jäsenmaksua maksavat henkilöt 30 euroa
Hinta sisältää lounaan sekä aamu- ja iltapäiväkahvit.

Ilmoittautuminen päättyy 3.11. Sitovat ilmoittautumiset voi tehdä täällä. Osallistumismaksu laskutetaan tapahtuman jälkeen.

Lisätietoja/mahdolliset perumiset: BMOL:n toimisto, toimisto(a_t)bmol.fi tai p. 050 313 8409 (Puhelinajat: tiistaisin kello 10-12 ja keskiviikkoisin kello 14-16.)

Tervetuloa!

Syyspäivien ohjelma 16.11.2019

8.30-9.00 Ilmoittautuminen ja aamukahvi
12- 13.30 Lounas ja kahvi
15.30-16 Kahvitauko

 

AUDITORIO

9.00 Syyspäivien avaus

9.15 Puheenvuoro: Anneli Rantamäki, Aineenopettajaliiton (AOL) puheenjohtaja

9.30 Puheenvuoro: Vuosityöaika / Jukka Talvitie, pääluottamusmies, OAJ:n hallituksen jäsen, biologian ja maantiedon opettaja

10.15 Puheenvuoro: LOPS ja paikallinen työ / Opetusneuvos Hanna Pohjonen, Opetushallitus
Terveisiä Opetushallituksesta ja LOPS2021 perusteiden paikallisen työn näkymiä.

10.45 Puheenvuoro: Biologian ja maantieteen opettajan lisäkoulutus / Biologian ja maantiedon opettaja Miia Käär
Kansainvälisiltä kursseilta uutta tietoa, uusia ideoita oppitunneille, kansainvälisiä yhteyksiä ja laajempaa näkemystä opetustyöhön. Kokemuksia opettajankoulutuksista ulkomailla ja vinkit kurssien etsimiseen sekä tietoa niiden kustannuksista.

11.15-12.00 Puheenvuoro: Tulevaisuuden ruoka: miten syödään digitaalinen nakki? / Lauri Reuter, biotekniikan tohtori, Nordic FoodTech Venture Capitalin perustaja
Koko ruokajärjestelmällä on edessä ennennäkemättömän suuri ja nopea muutos. Sen ei kuitenkaan tarvitse maistua katkeralta. Uudet teknologiat ratkaisevat valtavia ongelmia yllättävillä tavoilla. Terveellinen ja vihreä, planeetalle mahtuva tulevaisuus on täysin mahdollista rakentaa. Mutta se vaatii uudenlaista ajattelua.

13.30 BMOL:n hallitus esittäytyy. Vuoden opettajan julkistus.

14.00 Puheenvuoro: Antibioottiresistenssi / Marko Virta, Mikrobiologian ja biotekniikan tohtoriohjelman johtaja, Helsingin yliopisto
Antibioottiresistenssin biologia ja yhteiskunnallinen ulottuvuus.

14.45-15.30 Työpaja: Rottalevyt / Tuomas Aivelo, tutkijatohtori, Helsingin yliopisto
Jälkilevyt ovat helppo tapa tutkia lähiympäristön nisäkäslajistoa. Helsingin kaupungin alueella yli tuhat koululaista ja lukiolaista on selvittänyt kaupungin rottakannan vaihtelua. Tässä työpajassa tarkastellaan miten jälkilevyjä voi käyttää ja minkälaista aineistoa niistä syntyy.

16.00 Demo: PaikkaOppi / Virpi Hirvensalo, projektikoordinaattori
Tule kokeilemaan uudistettua PaikkaOppia, joka on nyt entistä helppokäyttöisempi karttapalvelu kouluille. PaikkaOpissa opettaja voi hyödyntää joko valmiita tehtävämalleja tai tehdä itse omia harjoituksia. Tehtäviä voi jakaa oppilaille nopeasti koodilla myös koulu- ja kuntarajat ylittäen.

16.30-17.00 Puheenvuoro: Seksuaalikasvatus / Ina Mikkola, toimittaja, ohjaaja
Seksuaalikasvatus ja siihen liittyvä Mikkolan kirja, joka julkaistaan ensi vuonna.

17.00 Vuosikokous ja kuohuviinitarjoilu.

 

TILA 1(määritellään myöhemmin)

14.45-15.30 Työpaja: Satelliitti- ja ilmakuvien käyttö ympäristön muutosten tutkinnassa / Anna Aaltonen, biologian ja maantiedon opettaja, Lauttasaaren yhteiskoulu

16.00 Puheenvuoro: Koulukoiratoiminta / Manna Parvinen, englannin opettaja ja KVL-koordinaattori, Lauttasaaren yhteiskoulu

16.30 Puheenvuorot: Biologian kurssien esittelyä. Teemaopintokokeilu Science / Tiina Mölläri, biologian ja maantiedon opettaja ja Science-koordinaattori, Lauttasaaren yhteiskoulu. Meri ja aivot suosittujen valinnaisaineiden aiheina / Pirjo Piesala, Biologian ja maantiedon opettaja.

Teemaopintokokeilu Science
Työpajassa esitellään Lauttasaaren yhteiskoulussa kokeiltu Science-opintojaksokokonaisuus, joka on uuden lukion opetussuunnitelman mukainen. Science-opintojaksossa lukion biologian, kemian ja fysiikan kurssit oli yhdistetty niin, että opiskelijat laativat kurssien yhteydessä luonnontieteellisen tutkimuksen. Pajassa jaetaan tietoa kokeilun käytännön toteutuksesta, haasteista ja onnistumisista, sekä kerrotaan kokeilun pohjalta suunnitelmista koulun uuteen opetussuunnitelmaan.

Meri ja aivot suosittujen valinnaisaineiden aiheina
Oppilaiden ideasta syntynyt (sisämaan) merikurssi on esimerkki ilmiöoppimisesta sisältäen mm. näkökulmia biologiasta fysiikkaan, arkeologiaan ja tekniikkaan. Toimintaa ja tietoa sisältävä "Aivotreenit" on syventävää biologiaa ja aloittelijan psykologiaa.

 

TILA 2 (määritellään myöhemmin)

14.45-15.30 Työpaja: Perusopetuksen päättöarviointi / Opetusneuvos Hanna Pohjonen, Opetushallitus
Perehdytään ja keskustellaan yhdessä perusopetuksen arviointiluvun 6 tulevista tarkennuksista sekä päättöarviointikriteeriluonnoksista biologiassa ja maantiedossa. Mukana työpajassa päättöarviointikriteerityöryhmän jäseniä.

16.00-17 Työpaja: Open ruokaopas / BMOL ry:n ympäristökasvatuksen asiantuntija Pinja Sipari
Toiminnallista oppimista vastuullisen ruuan kysymysten parissa. Työpajassa saat pikaesittelyn Open ruokaoppaasta ja sen käytöstä. Lisäksi opit kolme toiminnallista harjoitusta, joiden avulla voit käsitellä vastuullisen ruuan teemoja opetuksessasi.