Syyskuu 2022
Sähköinen puheenvuoro
Sähköpostiini napsahti viesti, jossa liiton toimiston väki muistutteli kirjoitusvuorostani hallituksen palstalle. Samaan kellonlyömään myös muut tahot muistivat minua viesteillään. Jäin miettimään sitä, miten kaikki sujuisi arjessa, jos sähköä yhtäkkiä ei olisikaan. Onhan julkisessa keskustelussa toistuvasti varoiteltu mahdollisista sähkökatkoista jo muutenkin pimenevien iltojen höysteeksi.
Nykyinen yhteiskuntamme toimii sähköllä. Olemme tottuneet siihen, että sitä virtaa tasaiseen tahtiin, ja melko edullisesti. Olemme voineet ladata kännykkämme ja tietokoneemme, laittaa valot päälle ja työskennellä sen kummemmin miettimättä, että mistä sähkö tulee. Yleensä huomaamme sähkön merkityksen, kun sitä ei jostain syystä ole. Yleisimmin talvimyrskyt, joskus kaivinkoneet, katkaisevat sähkönjakelun.
Koulussakin paljon toimintoja on sähkön varassa. Digitaaliset materiaalit ja alustat, monet laitteet ja tarvikkeet vaativat sitä, että piuhoissa virtaa elektroneja. Aiemmin itsestään selvästä asiasta on nyt noussut kriisin aihe, sähköyhtiöiden kassavarantoja myöten. Elämme aika ihmeellisiä aikoja.
Tässäkin maailmantilanteessa me biologian ja maantieteen opettajat olemme aikamoisen tarpeellisia. Energiaan liittyvät asiat ovat arkipäivää niissä ilmiöissä, mitä tunneillamme käsittelemme. Sähköntuotanto kytkeytyy osana laajaan luonnonvarakokonaisuuteen sekä ilmastonmuutokseen. Energiaa isommassa kuvassa käsittelemme mm. solun ja eliöiden toiminnassa, luonnonilmiöiden muodostumisessa ja ekosysteemien energiavirroissa.
Me bige-opettajat olemme aika hyviä tyyppejä ja asiantuntijoita näissä asioissa! Sanoisinko jopa, että aika energistä sakkia. Jatketaan hyvää työtämme. Puhutaan energia-asioista monipuolisesti ja pidetään huoli siitä, että uusiin tuntijakoihin ja opseihin ei ilmesty mitään uutta ilmasto-oppiainetta. Biologiassa ja maantieteessä näitä asioita käsitellään oikeissa yhteyksissä – ja asiantuntevasti! Pyritään yhdessä siihen, että lisätunteja napsahtaisi näille tärkeille aineille, sillä seuraavalla hallituskaudella perusasteen tuntijako ja koko peruskoulu ovat varmastikin agendalla.
Voimia tärkeään työhönne kollegat!
Jussi Mestari, hallituksen jäsen, rahastonhoitaja